Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem to świetna przekąska imprezowa! Można ją przygotować w bardzo szybki sposób. Teraz praktycznie każdy piekarnika ma funkcję grill lub termoobieg, więc bez problemu można zrobić domowe szaszłyki we własnej kuchni.
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika
Domowe szaszłyki z piekarnika można przygotować wcześniej, a upiec jak już zjawią się goście. Połączenie kurczaka, boczku, papryki, cebuli i cukinii to połączenie doskonałe. Równie dobrze można je przyrządzić na grillu. Jak Wam tylko wygodniej… Koniecznie je wypróbujcie!
Do szaszłyków z kurczaka polecam przygotować moją sprawdzoną sałatkę grillową. Będzie tu pasować idealnie! Jeśli planujesz przygotować także karkówkę z grilla to koniecznie wypróbuj tą sprawdzoną marynatę do karkówki.
Z przepisu wyszło mi ok. 12 szaszłyków.
Przepis na: Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem
Składniki:
Marynata do mięsa:
- 400 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- 1 ząbek czosnku
Dodatkowo:
- 150 g boczku parzonego np. w długich plasterkach
- 2 papryki zielone
- 2 czerwone cebule
- cukinia
- patyczki do szaszłyków
Zobacz również:
Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem - przepis krok po kroku
Krok 1
Na długi patyczki do szaszłyków wbijamy pokrojoną w kawałki paprykę (np. zieloną), zwinięty plasterek boczku, plasterek cukinii, cebulę i kurczaka.Czynność powtarzamy np. dwukrotnie.
Układamy na tacce do grillowania lub papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Pieczemy przez ok. 10 minut (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 5-10 minut (termoobieg lub funkcja grill). Kontroluj długość pieczenia, aby szaszłyki się nie spaliły. Smacznego!
Szaszłyki z piekarnika można zaserwować wraz z moją sprawdzoną sałatkę grillową. Będzie tu pasować idealnie! Jeżeli dodatkowo planujesz przygotować również karkówkę z grilla to polecam wypróbować tą smaczną i sprawdzoną marynatę do karkówki.
Komentarze