Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem

4.5/5 (105 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

Szaszłyki z piekarnika przepis

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem to świetna przekąska imprezowa! Można ją przygotować w bardzo szybki sposób. Teraz praktycznie każdy piekarnika ma funkcję grill lub termoobieg, więc bez problemu można zrobić domowe szaszłyki we własnej kuchni.

Szaszłyki z kurczaka z piekarnika

Domowe szaszłyki z piekarnika można przygotować wcześniej, a upiec jak już zjawią się goście. Połączenie kurczaka, boczku, papryki, cebuli i cukinii to połączenie doskonałe. Równie dobrze można je przyrządzić na grillu. Jak Wam tylko wygodniej… Koniecznie je wypróbujcie!

Do szaszłyków z kurczaka polecam przygotować moją sprawdzoną sałatkę grillową. Będzie tu pasować idealnie! Jeśli planujesz przygotować także karkówkę z grilla to koniecznie wypróbuj tą sprawdzoną marynatę do karkówki.

Z przepisu wyszło mi ok. 12 szaszłyków.

Przepis na: Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem

Składniki:

Marynata do mięsa:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • szczypta papryki słodkiej i ostrej
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo:

  • 150 g boczku parzonego np. w długich plasterkach
  • 2 papryki zielone
  • 2 czerwone cebule
  • cukinia
  • patyczki do szaszłyków
Wyślij emailem

Szaszłyki z piekarnika z kurczakiem i boczkiem - przepis krok po kroku


Krok 1

grill

Zaczynamy do zamarynowania mięsa. Piersi z kurczaka kroimy w większą kostkę. W miseczce mieszamy przyprawę do kurczaka, szczyptę papryki słodkiej i ostrej oraz oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz oliwę z oliwek. Do miseczki dodajemy kurczaka i całość mieszamy łyżką lub dłonią.

Na długi patyczki do szaszłyków wbijamy pokrojoną w kawałki paprykę (np. zieloną), zwinięty plasterek boczku, plasterek cukinii, cebulę i kurczaka.Czynność powtarzamy np. dwukrotnie.

Układamy na tacce do grillowania lub papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Pieczemy przez ok. 10 minut (góra-dół, bez termoobiegu), a następnie przez 5-10 minut (termoobieg lub funkcja grill). Kontroluj długość pieczenia, aby szaszłyki się nie spaliły. Smacznego!

Szaszłyki z piekarnika można zaserwować wraz z moją sprawdzoną sałatkę grillową. Będzie tu pasować idealnie! Jeżeli dodatkowo planujesz przygotować również karkówkę z grilla to polecam wypróbować tą smaczną i sprawdzoną marynatę do karkówki.


Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika

Szaszłyki z piekarnika

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 105

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments