Zapraszam na bardzo smaczny obiad, który przygotujesz w 20 minut! Makaron pappardelle ze szparagami, szynką parmeńską oraz suszonymi pomidorami to jedno z lepszych sezonowych dań jakie ostatnio przygotowywałam.
Prezentuje się jak z naprawdę dobrej restauracji. Jestem pewna, że zakochasz się w tym makaronie od pierwszego kęsa!
Przepis na: Makaron ze szparagami
Składniki:
- 250 g makaronu tagliatelle lub pappardelle
- 1 cebula
- 250 g zielonych szparagów
- 3 płaskie łyżki suszonych pomidorów (z oleju)
- 1 łyżka posiekanej cebulki dymki
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- większa szczypta pieprzu np. cytrynowego lub czarnego
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- większa szczypta gałki muszkatołowej
- 1 płaska łyżka startego parmezanu
- kilka plasterków szynki parmeńskiej
Zobacz również:
Makaron ze szparagami - przepis krok po kroku
Krok 1
Z przepisu wychodzi porcja dla – 2 osób (ewentualnie 3 mniejsze porcje).
Zaczynamy od ugotowania makaronu – możesz użyć 200 g makaronu tagliatelle, pappardelle, penne czy spaghetti. Gotujemy makaron według wskazań producenta – jednak pod koniec gotowania odlewamy sobie około 50-100 ml tej wody (wlejemy ją później do sosu).
Do przygotowania tego dania użyłam 250 g zielonych szparagów. Myjemy je, odłamujemy twarde, łykowate końcówki (wystarczy je odgiąć i złamią się w odpowiednim miejscu).
Następnie kroimy na kilku centymetrowe kawałki.
Krok 2
Do średniej wielkości patelni z nieprzywierającą powierzchnią nalewamy nieco oleju lub masła klarowanego. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy przez chwilę.
Dodajemy szparagi oraz pokrojone na kawałki suszone pomidory.
Krok 3
Smażymy przez 5 minut na średniej mocy palnika.
Krok 4
Krok 5
Dodajemy odcedzony, gorący makaron i całość mieszamy.
Krok 6
Posypujemy posiekaną cebulką dymką.
Makaron ze szparagami od razu nakładamy na talerze. Na wierzchu dania układamy małe kawałki plasterków szynki parmeńskiej. Smacznego!
Szukasz innych przepisów ze szparagami w roli głównej? W takim razie zachęcam do wypróbowania szparagów z grilla czy pizzy ze szparagami i ricottą. Odwiedź także mój wpis – jak ugotować szparagi, aby były jędrne i miękkie.
Komentarze
Ostatnio mój faworyt wśród makaronów:) pyszny
Bardzo miło mi to czytać! 😍