Makaron ze szparagami

4.8/5 (46 ocen)
Jeżeli lubisz proste i szybkie do przygotowania obiady, to ten makaron ze szparagami będzie dla Ciebie świetną wiosenną propozycją! Jestem przekonana, że ten przepis doceni każdy miłośnik dań z makaronem.

Ilość porcji

2-3

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

Makaron ze szparagami

Zapraszam na bardzo smaczny obiad, który przygotujesz w 20 minut! Makaron pappardelle ze szparagami, szynką parmeńską oraz suszonymi pomidorami to jedno z lepszych sezonowych dań jakie ostatnio przygotowywałam.

Prezentuje się jak z naprawdę dobrej restauracji. Jestem pewna, że zakochasz się w tym makaronie od pierwszego kęsa!

Przepis na: Makaron ze szparagami

Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle lub pappardelle
  • 1 cebula
  • 250 g zielonych szparagów
  • 3 płaskie łyżki suszonych pomidorów (z oleju)
  • 1 łyżka posiekanej cebulki dymki
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • większa szczypta pieprzu np. cytrynowego lub czarnego
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • większa szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 płaska łyżka startego parmezanu
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
Wyślij emailem

Makaron ze szparagami - przepis krok po kroku


Krok 1

szparagi zielone

Z przepisu wychodzi  porcja dla – 2 osób (ewentualnie 3 mniejsze porcje).

Zaczynamy od ugotowania makaronu – możesz użyć 200 g makaronu tagliatelle, pappardelle, penne czy spaghetti. Gotujemy makaron według wskazań producenta – jednak pod koniec gotowania odlewamy sobie około 50-100 ml tej wody (wlejemy ją później do sosu).

Do przygotowania tego dania użyłam 250 g zielonych szparagów. Myjemy je, odłamujemy twarde, łykowate końcówki (wystarczy je odgiąć i złamią się w odpowiednim miejscu).

Następnie kroimy na kilku centymetrowe kawałki. 


Krok 2

zielone szparagi, suszone pomidory i cebula na patelni

Do średniej wielkości patelni z nieprzywierającą powierzchnią nalewamy nieco oleju lub masła klarowanego. Na rozgrzany tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy przez chwilę.

Dodajemy szparagi oraz pokrojone na kawałki suszone pomidory.


Krok 3

składniki na makaron ze szparagami

Smażymy przez 5 minut na średniej mocy palnika.


Krok 4

farsz na makaron ze szparagami

Wlewamy śmietankę (100 ml) oraz 50 ml wrzątku (z ugotowanej wody z makaronu) i doprowadzamy do wrzenia. Wtedy dodajemy starty parmezan (1 płaska łyżka), większą szczyptę pieprzu, gałki muszkatołowej, a także sól (1/4 płaskiej łyżeczki). Opcjonalnie dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i zdejmujemy z patelni.


Krok 5

Makaron ze szparagami na patelni

Dodajemy odcedzony, gorący makaron i całość mieszamy.  


Krok 6

makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami

Posypujemy posiekaną cebulką dymką.

Makaron ze szparagami od razu nakładamy na talerze. Na wierzchu dania układamy małe kawałki plasterków szynki parmeńskiej. Smacznego!

Szukasz innych przepisów ze szparagami w roli głównej? W takim razie zachęcam do wypróbowania szparagów z grilla czy pizzy ze szparagami i ricottą. Odwiedź także mój wpis – jak ugotować szparagi, aby były jędrne i miękkie.


makaron ze szparagami

makaron ze szparagami w sosie śmietanowym

makaron ze szparagami przepis

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 46

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments