Spaghetti bolognese

4.6/5 (62 ocen)
Spaghetti bolognese to nie tylko niesamowicie pyszne, ale tak┼╝e ┼éatwe do zrobienia danie! Niezale┼╝nie od tego, czy dopiero zaczynasz gotowa─ç, czy masz zaawansowane umiej─Ötno┼Ťci, ta prosta wersja w┼éoskiego klasyka z ca┼é─ů pewno┼Ťci─ů przypadnie Ci do gustu.

Ilo┼Ť─ç porcji

6-8

Poziom trudno┼Ťci

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to klasyk kuchni w┼éoskiej. To przepyszny i syc─ůcy pomys┼é na obiad dla ca┼éej rodziny! Uwielbiam jego smak i aromat.

Sos do spaghetti bolognese

Nie korzystaj z gotowych mieszanek czy sos├│w bolo┼äskich w s┼éoikach, kt├│re s─ů dost─Öpne w sklepach! Wykonaj w┼éasny┬ásos bolo┼äski, kt├│ry jest naprawd─Ö prosty do przygotowania. Wychodzi niezwykle smaczny i aromatyczny. Wa┼╝na jest wysoka jako┼Ť─ç sk┼éadnik├│w ÔÇô przede wszystkim mi─Öso (ja u┼╝ywam wieprzowo-wo┼éowe), a tak┼╝e ┼Ťwie┼╝e warzywa. Do tego lepszej jako┼Ťci makaron do spaghetti i parmezan. No palce liza─ç!

Koniecznie wypr├│buj m├│j przepis na spaghetti bolognese, kt├│ry opisa┼éam poni┼╝ej szczeg├│┼éowo krok po kroku z du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů zdj─Ö─ç.

Jakie mi─Öso do spaghetti?

Mi─Öso w spaghetti bolognese odgrywa kluczow─ů rol─Ö w smaku ca┼éego dania. Najlepiej nadaje si─Ö do tego mi─Öso mielone i to w┼éa┼Ťciwie wie ka┼╝dy ­čÖé Du┼╝o cz─Ö┼Ťciej zadajemy sobie pytanie jakie mi─Öso do spaghetti bolognese pasuje najbardziej? Mistrzowie w┼éoskiej kuchni uwa┼╝aj─ů, ┼╝e do tego dania najlepsze jest mi─Öso wieprzowo-wo┼éowe w proporcji 1:1. Oczywi┼Ťcie w zale┼╝no┼Ťci od kucharza pojawiaj─ů si─Ö czasami inne proporcje lub rodzaj mi─Ösa wymieniany jest np. na kurczaka, dzi─Öki czemu danie jest l┼╝ejsze. Ja osobi┼Ťcie jestem jednak fank─ů tradycyjnego przepisu i korzystam z tradycyjnych proporcji 1:1.

Pozostaje jednak jeszcze kwestia kupienia w sklepie odpowiedniego mi─Ösa. Generalnie mamy mo┼╝liwo┼Ť─ç wyboru pakowanego mi─Ösa mielonego lub kupienia mi─Ösa w kawa┼éku i zmielenia na miejscu w sklepie albo w domowej maszynce. W przypadku wyboru pakowanego mi─Ösa, mo┼╝emy wyr├│┼╝ni─ç dwa rodzaje – mi─Öso mielone i mi─Öso garma┼╝eryjne. W przypadku pierwszej opcji mamy do czynienia z produktem sk┼éadaj─ůcym si─Ö niemal w 100% z mi─Ösa i mniej ni┼╝ jeden procentem soli, bez zb─Ödnych dodatk├│w. Mi─Öso garma┼╝eryjne jest ta┼äsze, ale jako┼Ťciowo gorsze. Ja osobi┼Ťcie najcz─Ö┼Ťciej kupuj─Ö w sklepie mi─Öso w kawa┼éku i prosz─Ö o zmielenie na miejscu, poniewa┼╝ wtedy mam pewno┼Ť─ç, jaki kawa┼éek mi─Ösa jest mielony.

Przepis na: Spaghetti bolognese

Składniki:

  • 2 ┼éy┼╝ki oleju
  • 1 ┼Ťredniej wielko┼Ťci cebula
  • 2 ma┼ée marchewki
  • 1 wi─Öksza ┼éodyga selera naciowego
  • opcjonalnie 2 z─ůbki czosnku
  • 700 g mielonego mi─Ösa wo┼éowo-wieprzowego
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki soli
  • 1/2 ┼éy┼╝eczki pieprzu czarnego
  • wi─Öksza szczypta papryki s┼éodkiej
  • opcjonalnie wi─Öksza szczypta zi├│┼é prowansalskich
  • 200 ml bia┼éego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 400 ml bulionu
  • 2 ┼éy┼╝ki koncentratu pomidorowego
  • 400-500 g passaty pomidorowej lub pomidor├│w krojonych z puszki
  • opcjonalnie 1 ┼éy┼╝ka posiekanej ┼Ťwie┼╝ej bazylii
  • makaron spaghetti
  • parmezan do posypania wierzchu
Wy┼Ťlij emailem

Jak zrobi─ç spaghetti bolognese?


Krok 1

Składniki na sos boloński

Wykonanie spaghetti bolognese zaczynamy od przygotowania sosu. Dopiero gdy b─Ödzie praktycznie gotowy, wtedy dopiero wk┼éadamy makaron do wrz─ůtku i gotujemy.

Cebul─Ö (1 ┼Ťredniej wielko┼Ťci) i seler naciowy (1 wi─Öksza ┼éodyga lub 2 mniejsze) kroimy do┼Ť─ç drobno. Marchewki (2 ma┼ée sztuki) ┼Ťcieramy na tarce o ┼Ťrednich lub wi─Ökszych oczkach.


Krok 2

przygotowanie sosu bolognese

Sos boloński

Do przygotowania sosu bolo┼äskiego b─Ödziemy potrzebowa─ç wi─Ökszej, g┼é─Öbszej patelni z nieprzywieraj─ůc─ů powierzchni─ů. Je┼Ťli takiej nie masz to u┼╝yj ┼Ťredniej wielko┼Ťci garnek z nieprzywieraj─ůcym dnem.

Na oleju podsma┼╝amy najpierw cebul─Ö, a po dw├│ch minutach dodajemy marchewki, seler, a tak┼╝e opcjonalnie przeci┼Ťni─Öty przez prask─Ö czosnek (2 z─ůbki). Mieszamy i sma┼╝ymy przez 2-3 minuty na ┼Ťredniej mocy palnika. ┬á


Krok 3

składniki na sos boloński

Do podsma┼╝onych warzyw dodajemy mielone mi─Öso (ja u┼╝y┼éam wo┼éowo-wieprzowe, oko┼éo 700 g), a tak┼╝e s├│l (1/2 ┼éy┼╝eczki), pieprz (1/2 ┼éy┼╝eczki, najlepiej ┼Ťwie┼╝o zmielony), papryk─Ö s┼éodk─ů (wi─Öksza szczypta), a tak┼╝e opcjonalnie zio┼éa prowansalskie (wi─Öksza szczypta). Ca┼éo┼Ť─ç dok┼éadnie mieszamy i sma┼╝ymy przez oko┼éo 7 minut na ┼Ťredniej mocy palnika, co chwil─Ö mieszaj─ůc. Wa┼╝ne, aby nie zrobi┼éy si─Ö jakie┼Ť wi─Öksze grudki mi─Ösa (co┼Ť w stylu ma┼éych pulpecik├│w).┬á


Krok 4

jak zrobi─ç sos bolognese

Dolewamy bulion (400 ml) np. warzywny oraz bia┼ée wino wytrawne (200 ml). Je┼Ťli chcesz pomin─ů─ç wino, wtedy po prostu dodaj wi─Öcej bulionu.

Dodajemy koncentrat pomidorowy (2 ┼éy┼╝ki) oraz passat─Ö pomidorow─ů lub pomidory krojone z puszki (oko┼éo 400-450 g). Je┼Ťli tylko posiadam to dodaj─Ö dodatkowo posiekane ┼Ťwie┼╝e listki bazylii (oko┼éo 1 ┼éy┼╝ka). Gotujemy pod przykryciem przez oko┼éo 1 godzin─Ö na ┼Ťredniej mocy palnika, co jaki┼Ť czas mieszaj─ůc.

Gdyby by┼éa sytuacja, ┼╝e np. ustawicie zbyt wysok─ů moc palnika i w trakcie wyparuje Wam za du┼╝o bulionu to zawsze mo┼╝na opcjonalnie podla─ç sos odrobin─ů wrz─ůtku z czajnika.


Krok 5

sos bolognese

Po godzinie gotowania sosu nastawiamy wod─Ö na makaron spaghetti.

W tym czasie zdejmujemy pokrywkę z sosu i smażymy (jeszcze przez ten czas gotowania makaronu, około 10-12 minut) do momentu zagęszczenia się sosu.

Sos doprawiamy do smaku np. sol─ů, pieprzem, posiekanymi listkami bazylii czy zio┼éami prowansalskimi.


Krok 6

makaron do spaghetti bolognese

Je┼Ťli chodzi o gotowanie makaronu to solimy wod─Ö dopiero w momencie kiedy ona zakipi.

Wrzucamy wtedy tak┼╝e makaron spaghetti i to w takiej ilo┼Ťci ilu osobom b─Ödziesz serwowa─ç to danie. Nigdy nie gotuj─Ö wi─Ökszej ilo┼Ťci makaronu na kilka dni do przodu tylko wrzucam na wrz─ůtek odpowiedni─ů ilo┼Ť─ç, kt├│r─ů si─Ö zje na bie┼╝─ůco.

Makaron spaghetti gotujemy wed┼éug wskaza┼ä producenta, co chwil─Ö mieszaj─ůc, aby nam si─Ö nie poskleja┼é. Odcedzamy na cedzaku z wrz─ůtku, a p├│┼║niej polewamy od razu pod strumieniem zimnej wody (robimy to r├│wnie┼╝ na cedzaku pozbywaj─ůc si─Ö wody).


Krok 7

tradycyjne spaghetti bolognese

Na talerze przek┼éadamy gor─ůcy makaron, polewamy sosem bolo┼äskim i posypujemy startym parmezanem.

Je┼Ťli Tw├│j makaron jest zimny to mo┼╝esz go ogrza─ç wk┼éadaj─ůc na chwil─Ö do ciep┼éej wody lub na mniejszej patelni podgrza─ç odpowiedni─ů ilo┼Ť─ç sosu, wrzuci─ç porcj─Ö makaronu i sma┼╝y─ç na ┼Ťredniej mocy palnika przez oko┼éo minut─Ö. Smacznego!


Spaghetti bolognese

przepis na Spaghetti bolognese

spaghetti przepis

Spaghetti z mi─Ösem mielonym

Prawdziwe spaghetti bolognese

┼Ürednia ocena 4.6 / 5. Ilo┼Ť─ç g┼éos├│w: 62

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mateusz
Mateusz
6 miesi─Öcy temu

Zrobi┼éem dzi┼Ť i pysiotka 9/10, pomyli┼éem si─Ö i marchewke pokroi┼éem w kostk─Ö przez co s─ů wyczuwalne marcheweczki w sosie co nie do ko┼äca mi odpowiada, ale poza tym naprawd─Ö dobre, koniec ze spaghetti ze s┼éoika/proszku. Ten seler nadaje fajnego smaku, nigdy bym si─Ö nie spodziewa┼é. No i na pocz─ůtku lepiej da─ç mniej bulionu, a w razie gdyby wysz┼éo za g─Öste to dola─ç, bo ja wla┼éem ca┼éy od razu i wysz┼éo odrobin─Ö za rzadkie.

Kaja
Kaja
7 miesi─Öcy temu

Mo┼╝na mrozi─ç sos ??

Patryk
Patryk
7 miesi─Öcy temu

wypas

Spaghetti bolognese przepis

W moim odczuciu spaghetti bolognese to drugie (zaraz po pizzy oczywi┼Ťcie) najpopularniejsze danie kuchni W┼éoskiej, kt├│re przygotowujemy w naszej kuchni. Jak powszechnie wiadomo, W┼éosi s─ů mistrzami ┼Ťwiata, je┼╝eli chodzi o przygotowanie wszelkiego makaronu na niesko┼äczon─ů ilo┼Ť─ç sposob├│w. Sama b─Öd─ů wielokrotnie we W┼éoszech mia┼éam szcz─Ö┼Ťcie je┼Ť─ç pyszne regionalne potrawy i zachwyca─ç si─Ö r├│┼╝norodno┼Ťci─ů ich kuchni. Na szczeg├│lne miejsce w moim sercu z ca┼é─ů pewno┼Ťci─ů zas┼éuguje spaghetti bolognese. Przepis na to wspania┼ée danie jest prosty i nie wymaga od nas jaki┼Ť specjalnych umiej─Ötno┼Ťci kulinarnych. Wystarczy, ┼╝e b─Ödziesz pod─ů┼╝a─ç za moimi wskaz├│wkami i jestem pewna, ┼╝e przygotujesz wspania┼ée spaghetti bolognese, kt├│re b─Ödziesz powtarza─ç jeszcze nie jeden raz!

Pami─Ötaj jednak, ┼╝e jak w┼éa┼Ťciwie w ka┼╝dej potrawie, ogromn─ů rol─Ö odgrywaj─ů sk┼éadniki, a dok┼éadnie ich jako┼Ť─ç. To w┼éa┼Ťnie dlatego zachwycamy si─Ö regionaln─ů kuchni─ů je┼╝eli jeste┼Ťmy ju┼╝ we W┼éoszech, poniewa┼╝ to w┼éa┼Ťnie tam znajdziemy wysokiej jako┼Ťci produkty, kt├│re s─ů porz─ůdane na ca┼éym ┼Ťwiecie. W ka┼╝dej prawdziwej W┼éoskiej restauracji, czy to w Polsce, czy na ┼Ťwiecie znajdziemy sk┼éadniki da┼ä, kt├│re s─ů sprowadzane w┼éa┼Ťnie z W┼éoszech. Cz─Östo ju┼╝ czytaj─ůc menu widzimy w pozycjach informacj─Ö, ┼╝e jaki┼Ť produkt ma dopisek D.O.P., czyli ┼╝e jest oryginalny i wyprodukowany zgodnie z jego receptur─ů. W przypadku przepisu na spaghetti bolognese to w┼éa┼Ťnie te wysokiej jako┼Ťci sk┼éadniki odgrywaj─ů kluczow─ů rol─Ö. Warto zatem z nich skorzysta─ç, oczywi┼Ťcie w miar─Ö mo┼╝liwo┼Ťci.

Spaghetti z mi─Ösem mielonym

Spaghetti z mi─Ösem mielonym to bardzo popularne danie, kt├│re znalaz┼éo miliony zwolennik├│w na ca┼éym ┼Ťwiecie. Jest to nic innego jak ugotowany makaron (najcz─Ö┼Ťciej al dente) z sosem, na kt├│ry sk┼éada si─Ö passata (przecier pomidorowy), mi─Öso mielone, warzywa, wino, bulion oraz przyprawy. Natomiast je┼╝eli spaghetti z mi─Ösem mielonym mamy ju┼╝ gotowe, to na wierzch dajemy jeszcze magiczny sk┼éadniki, kt├│re nadaje temu daniu prawdziwy smak – tarty parmezan lub grana padano. Opcjonalnie mo┼╝emy udekorowa─ç danie ┼Ťwie┼╝ymi listkami bazylii, aby prezentowa┼éo si─Ö jeszcze bardziej okazale.

Prawdziwe spaghetti bolognese

W internecie znajdziemy ca┼é─ů mas─Ö r├│┼╝nych przepis├│w na spaghetti bolognese i na pewno wi─Ökszo┼Ť─ç z nich jest bardzo smaczna, jednak trzeba pami─Öta─ç, ┼╝e prawdziwe spaghetti bolognese zawiera w sobie bia┼ée wino wytrawne. Jest to krok opcjonalny, ale w moim odczuciu bardzo pasuje do tego dania, poniewa┼╝ mi─Öso mielone nabiera bardziej wyrazistego smaku. Co ciekawe tradycyjny sos bolo┼äski robiony w rejonie Bolonii we W┼éoszech podawany jest najcz─Ö┼Ťciej z szerokimi, p┼éaskimi makaronami, takimi jak tagliatelle, pappardelle lub fettuccine. Cz─Östo mo┼╝emy go spotka─ç r├│wnie┼╝ w lasagne bolognese. Chodzi o to, ┼╝e g─Östy sos lepiej komponuje si─Ö z makaronem o szerszym kszta┼écie.

Receptura sosu bolo┼äskiego Nieod┼é─ůcznym sk┼éadnikiem przepisu spaghetti bolognese jest sos. Na p├│┼éce niemal ka┼╝dego sklepu spo┼╝ywczego znajdziemy sos bolo┼äski w s┼éoiku b─ůd┼║ te┼╝ w proszku. Zach─Öcam jednak do przygotowania w┼éasnego, domowego sosu, aby nada─ç naszemu daniu niepowtarzalny smak i aromat. Sos ten jest sk┼éadnikiem wielu w┼éoskich potraw, jednak najwi─Öksz─ů popularno┼Ťci─ů cieszy si─Ö s┼éynne bolognese. Je┼Ťli wi─Öc zastanawiasz si─Ö jak zrobi─ç spaghetti w prosty, lecz niebanalny spos├│b, to dobrze trafi┼ée┼Ť! Podstaw─ů ka┼╝dego przepisu jest sos bolo┼äski (w┼é. rag├╣ alla bolognese). Sk┼éada si─Ö on g┼é├│wnie z mi─Ösa – najcz─Ö┼Ťciej wieprzowo-wo┼éowego oraz warzyw i przecieru pomidorowego. W tradycyjnej recepturze znajdziemy tak┼╝e list─Ö przypraw: s├│l, pieprz czarny, zio┼éa prowansalskie i s┼éodk─ů papryk─Ö. Do przygotowania sosu bolo┼äskiego warto u┼╝y─ç g┼é─Öbokiej patelni z nieprzywieraj─ůc─ů pow┼éok─ů.

Jak ugotowa─ç pyszne spaghetti?

Odpowied┼║ na pytanie jak zrobi─ç spaghetti jest bardzo prosta – wystarczy dobrej jako┼Ťci makaron oraz w┼éoski sos bolo┼äski. M├│j sprawdzony przepis zawiera jedynie kilka prostych krok├│w. Gotowanie zaczynamy od przygotowania sosu – wedle w┼éoskiej receptury. Nast─Öpnie nale┼╝y ugotowa─ç makaron wed┼éug instrukcji na opakowaniu, odcedzi─ç go z wody, prze┼éo┼╝y─ç na talerz i pola─ç sosem. Opcjonalnie mo┼╝emy na koniec zetrze─ç parmezan i doda─ç kilka listk├│w ┼Ťwie┼╝ej bazylii. Jak mo┼╝na ┼éatwo zauwa┼╝y─ç, przepis na spaghetti bolognese jest szybki i prosty, a jego wykonanie nie wymaga od nas du┼╝ych zdolno┼Ťci kulinarnych. Nasze popisowe spaghetti prosto z Bolonii jest ju┼╝ gotowe, wi─Öc nie pozostaje mi nic innego, jak ┼╝yczy─ç smacznego!

RozwińZwiń