Spaghetti bolognese

4.5/5 (71 ocen)
Spaghetti bolognese to nie tylko niesamowicie pyszne, ale także łatwe do zrobienia danie! Niezależnie od tego, czy dopiero zaczynasz gotować, czy masz zaawansowane umiejętności, ta prosta wersja włoskiego klasyka z całą pewnością przypadnie Ci do gustu.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to klasyk kuchni włoskiej. To przepyszny i sycący pomysł na obiad dla całej rodziny! Uwielbiam jego smak i aromat.

Sos do spaghetti bolognese

Nie korzystaj z gotowych mieszanek czy sosów bolońskich w słoikach, które są dostępne w sklepach! Wykonaj własny sos boloński, który jest naprawdę prosty do przygotowania. Wychodzi niezwykle smaczny i aromatyczny. Ważna jest wysoka jakość składników – przede wszystkim mięso (ja używam wieprzowo-wołowe), a także świeże warzywa. Do tego lepszej jakości makaron do spaghetti i parmezan. No palce lizać!

Koniecznie wypróbuj mój przepis na spaghetti bolognese, który opisałam poniżej szczegółowo krok po kroku z dużą ilością zdjęć.

Jakie mięso do spaghetti?

Mięso w spaghetti bolognese odgrywa kluczową rolę w smaku całego dania. Najlepiej nadaje się do tego mięso mielone i to właściwie wie każdy 🙂 Dużo częściej zadajemy sobie pytanie jakie mięso do spaghetti bolognese pasuje najbardziej? Mistrzowie włoskiej kuchni uważają, że do tego dania najlepsze jest mięso wieprzowo-wołowe w proporcji 1:1. Oczywiście w zależności od kucharza pojawiają się czasami inne proporcje lub rodzaj mięsa wymieniany jest np. na kurczaka, dzięki czemu danie jest lżejsze. Ja osobiście jestem jednak fanką tradycyjnego przepisu i korzystam z tradycyjnych proporcji 1:1.

Pozostaje jednak jeszcze kwestia kupienia w sklepie odpowiedniego mięsa. Generalnie mamy możliwość wyboru pakowanego mięsa mielonego lub kupienia mięsa w kawałku i zmielenia na miejscu w sklepie albo w domowej maszynce. W przypadku wyboru pakowanego mięsa, możemy wyróżnić dwa rodzaje – mięso mielone i mięso garmażeryjne. W przypadku pierwszej opcji mamy do czynienia z produktem składającym się niemal w 100% z mięsa i mniej niż jeden procentem soli, bez zbędnych dodatków. Mięso garmażeryjne jest tańsze, ale jakościowo gorsze. Ja osobiście najczęściej kupuję w sklepie mięso w kawałku i proszę o zmielenie na miejscu, ponieważ wtedy mam pewność, jaki kawałek mięsa jest mielony.

Przepis na: Spaghetti bolognese

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 małe marchewki
  • 1 większa łodyga selera naciowego
  • opcjonalnie 2 ząbki czosnku
  • 700 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • większa szczypta papryki słodkiej
  • opcjonalnie większa szczypta ziół prowansalskich
  • 200 ml białego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 400 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 400-500 g passaty pomidorowej lub pomidorów krojonych z puszki
  • opcjonalnie 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • makaron spaghetti
  • parmezan do posypania wierzchu
Wyślij emailem

Jak zrobić spaghetti bolognese?


Krok 1

Składniki na sos boloński

Wykonanie spaghetti bolognese zaczynamy od przygotowania sosu. Dopiero gdy będzie praktycznie gotowy, wtedy dopiero wkładamy makaron do wrzątku i gotujemy.

Cebulę (1 średniej wielkości) i seler naciowy (1 większa łodyga lub 2 mniejsze) kroimy dość drobno. Marchewki (2 małe sztuki) ścieramy na tarce o średnich lub większych oczkach.


Krok 2

przygotowanie sosu bolognese

Sos boloński

Do przygotowania sosu bolońskiego będziemy potrzebować większej, głębszej patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Jeśli takiej nie masz to użyj średniej wielkości garnek z nieprzywierającym dnem.

Na oleju podsmażamy najpierw cebulę, a po dwóch minutach dodajemy marchewki, seler, a także opcjonalnie przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki). Mieszamy i smażymy przez 2-3 minuty na średniej mocy palnika.  


Krok 3

składniki na sos boloński

Do podsmażonych warzyw dodajemy mielone mięso (ja użyłam wołowo-wieprzowe, około 700 g), a także sól (1/2 łyżeczki), pieprz (1/2 łyżeczki, najlepiej świeżo zmielony), paprykę słodką (większa szczypta), a także opcjonalnie zioła prowansalskie (większa szczypta). Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 7 minut na średniej mocy palnika, co chwilę mieszając. Ważne, aby nie zrobiły się jakieś większe grudki mięsa (coś w stylu małych pulpecików). 


Krok 4

jak zrobić sos bolognese

Dolewamy bulion (400 ml) np. warzywny oraz białe wino wytrawne (200 ml). Jeśli chcesz pominąć wino, wtedy po prostu dodaj więcej bulionu.

Dodajemy koncentrat pomidorowy (2 łyżki) oraz passatę pomidorową lub pomidory krojone z puszki (około 400-450 g). Jeśli tylko posiadam to dodaję dodatkowo posiekane świeże listki bazylii (około 1 łyżka). Gotujemy pod przykryciem przez około 1 godzinę na średniej mocy palnika, co jakiś czas mieszając.

Gdyby była sytuacja, że np. ustawicie zbyt wysoką moc palnika i w trakcie wyparuje Wam za dużo bulionu to zawsze można opcjonalnie podlać sos odrobiną wrzątku z czajnika.


Krok 5

sos bolognese

Po godzinie gotowania sosu nastawiamy wodę na makaron spaghetti.

W tym czasie zdejmujemy pokrywkę z sosu i smażymy (jeszcze przez ten czas gotowania makaronu, około 10-12 minut) do momentu zagęszczenia się sosu.

Sos doprawiamy do smaku np. solą, pieprzem, posiekanymi listkami bazylii czy ziołami prowansalskimi.


Krok 6

makaron do spaghetti bolognese

Jeśli chodzi o gotowanie makaronu to solimy wodę dopiero w momencie kiedy ona zakipi.

Wrzucamy wtedy także makaron spaghetti i to w takiej ilości ilu osobom będziesz serwować to danie. Nigdy nie gotuję większej ilości makaronu na kilka dni do przodu tylko wrzucam na wrzątek odpowiednią ilość, którą się zje na bieżąco.

Makaron spaghetti gotujemy według wskazań producenta, co chwilę mieszając, aby nam się nie posklejał. Odcedzamy na cedzaku z wrzątku, a później polewamy od razu pod strumieniem zimnej wody (robimy to również na cedzaku pozbywając się wody).


Krok 7

tradycyjne spaghetti bolognese

Na talerze przekładamy gorący makaron, polewamy sosem bolońskim i posypujemy startym parmezanem.

Jeśli Twój makaron jest zimny to możesz go ogrzać wkładając na chwilę do ciepłej wody lub na mniejszej patelni podgrzać odpowiednią ilość sosu, wrzucić porcję makaronu i smażyć na średniej mocy palnika przez około minutę. Smacznego!


Spaghetti bolognese

przepis na Spaghetti bolognese

spaghetti przepis

Spaghetti z mięsem mielonym

Prawdziwe spaghetti bolognese

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 71

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Roksanak
Roksanak
6 miesięcy temu

Przepis rewelacja , szybki , tani , pyszny.
Mój 2latek zjadł dwie porcje 😁😁

Marta
Marta
7 miesięcy temu

Uwielbiam spaghetti. Ja tylko dobrałam sobie inne warzywa.. Paprykę, cukinie i pieczarkę 😋🤫

Mateusz
Mateusz
1 rok temu

Zrobiłem dziś i pysiotka 9/10, pomyliłem się i marchewke pokroiłem w kostkę przez co są wyczuwalne marcheweczki w sosie co nie do końca mi odpowiada, ale poza tym naprawdę dobre, koniec ze spaghetti ze słoika/proszku. Ten seler nadaje fajnego smaku, nigdy bym się nie spodziewał. No i na początku lepiej dać mniej bulionu, a w razie gdyby wyszło za gęste to dolać, bo ja wlałem cały od razu i wyszło odrobinę za rzadkie.

Kaja
Kaja
1 rok temu

Można mrozić sos ??

Patryk
Patryk
1 rok temu

wypas

Spaghetti bolognese przepis

W moim odczuciu spaghetti bolognese to drugie (zaraz po pizzy oczywiście) najpopularniejsze danie kuchni Włoskiej, które przygotowujemy w naszej kuchni. Jak powszechnie wiadomo, Włosi są mistrzami świata, jeżeli chodzi o przygotowanie wszelkiego makaronu na nieskończoną ilość sposobów. Sama będą wielokrotnie we Włoszech miałam szczęście jeść pyszne regionalne potrawy i zachwycać się różnorodnością ich kuchni. Na szczególne miejsce w moim sercu z całą pewnością zasługuje spaghetti bolognese. Przepis na to wspaniałe danie jest prosty i nie wymaga od nas jakiś specjalnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy, że będziesz podążać za moimi wskazówkami i jestem pewna, że przygotujesz wspaniałe spaghetti bolognese, które będziesz powtarzać jeszcze nie jeden raz!

Pamiętaj jednak, że jak właściwie w każdej potrawie, ogromną rolę odgrywają składniki, a dokładnie ich jakość. To właśnie dlatego zachwycamy się regionalną kuchnią jeżeli jesteśmy już we Włoszech, ponieważ to właśnie tam znajdziemy wysokiej jakości produkty, które są porządane na całym świecie. W każdej prawdziwej Włoskiej restauracji, czy to w Polsce, czy na świecie znajdziemy składniki dań, które są sprowadzane właśnie z Włoszech. Często już czytając menu widzimy w pozycjach informację, że jakiś produkt ma dopisek D.O.P., czyli że jest oryginalny i wyprodukowany zgodnie z jego recepturą. W przypadku przepisu na spaghetti bolognese to właśnie te wysokiej jakości składniki odgrywają kluczową rolę. Warto zatem z nich skorzystać, oczywiście w miarę możliwości.

Spaghetti z mięsem mielonym

Spaghetti z mięsem mielonym to bardzo popularne danie, które znalazło miliony zwolenników na całym świecie. Jest to nic innego jak ugotowany makaron (najczęściej al dente) z sosem, na który składa się passata (przecier pomidorowy), mięso mielone, warzywa, wino, bulion oraz przyprawy. Natomiast jeżeli spaghetti z mięsem mielonym mamy już gotowe, to na wierzch dajemy jeszcze magiczny składniki, które nadaje temu daniu prawdziwy smak – tarty parmezan lub grana padano. Opcjonalnie możemy udekorować danie świeżymi listkami bazylii, aby prezentowało się jeszcze bardziej okazale.

Prawdziwe spaghetti bolognese

W internecie znajdziemy całą masę różnych przepisów na spaghetti bolognese i na pewno większość z nich jest bardzo smaczna, jednak trzeba pamiętać, że prawdziwe spaghetti bolognese zawiera w sobie białe wino wytrawne. Jest to krok opcjonalny, ale w moim odczuciu bardzo pasuje do tego dania, ponieważ mięso mielone nabiera bardziej wyrazistego smaku. Co ciekawe tradycyjny sos boloński robiony w rejonie Bolonii we Włoszech podawany jest najczęściej z szerokimi, płaskimi makaronami, takimi jak tagliatelle, pappardelle lub fettuccine. Często możemy go spotkać również w lasagne bolognese. Chodzi o to, że gęsty sos lepiej komponuje się z makaronem o szerszym kształcie.

Receptura sosu bolońskiego Nieodłącznym składnikiem przepisu spaghetti bolognese jest sos. Na półce niemal każdego sklepu spożywczego znajdziemy sos boloński w słoiku bądź też w proszku. Zachęcam jednak do przygotowania własnego, domowego sosu, aby nadać naszemu daniu niepowtarzalny smak i aromat. Sos ten jest składnikiem wielu włoskich potraw, jednak największą popularnością cieszy się słynne bolognese. Jeśli więc zastanawiasz się jak zrobić spaghetti w prosty, lecz niebanalny sposób, to dobrze trafiłeś! Podstawą każdego przepisu jest sos boloński (wł. ragù alla bolognese). Składa się on głównie z mięsa – najczęściej wieprzowo-wołowego oraz warzyw i przecieru pomidorowego. W tradycyjnej recepturze znajdziemy także listę przypraw: sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Do przygotowania sosu bolońskiego warto użyć głębokiej patelni z nieprzywierającą powłoką.

Jak ugotować pyszne spaghetti?

Odpowiedź na pytanie jak zrobić spaghetti jest bardzo prosta – wystarczy dobrej jakości makaron oraz włoski sos boloński. Mój sprawdzony przepis zawiera jedynie kilka prostych kroków. Gotowanie zaczynamy od przygotowania sosu – wedle włoskiej receptury. Następnie należy ugotować makaron według instrukcji na opakowaniu, odcedzić go z wody, przełożyć na talerz i polać sosem. Opcjonalnie możemy na koniec zetrzeć parmezan i dodać kilka listków świeżej bazylii. Jak można łatwo zauważyć, przepis na spaghetti bolognese jest szybki i prosty, a jego wykonanie nie wymaga od nas dużych zdolności kulinarnych. Nasze popisowe spaghetti prosto z Bolonii jest już gotowe, więc nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć smacznego!

RozwińZwiń