Szybkie danie z patelni – makaron penne w sosie bolognese. W sklepie była bardzo ładna wołowinka, zmieliłam ją w domu i przygotowałam z niej super pyszny obiad. Sos przygotowałam na bazie pomidorów z puszki, przecieru pomidorowego, zaś dodałam sporo warzyw jak kukurydza, kapary, papryka, czosnek, cebulka. Całość komponowała się świetnie, a fajnym pomysłem jest dodanie pod koniec smażenia startej mozzarelli, dzięki czemu sos jest lekko ciągnący.
Przepis na: Makaron penne w sosie a`la bolognese
Składniki:
- 150 g makaronu penne
- 500 g mięsa mielonego (u mnie wołowe)
- 1/2 cebuli
- 1/2 papryki czerwonej
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 3 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów z puszki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżka kaparów Stovit
- 5 dag żółtego sera
Zobacz również:
Makaron penne w sosie a`la bolognese - przepis krok po kroku
Krok 1
Na patelni smażymy na małej ilości oleju pokrojoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszkli, wtedy dodajemy mięso mielone, smażymy. Dodajemy przecier, pomidory z puszki, kukurydzę, kapary, paprykę, oregano, szczyptę soli, pieprzu, dusimy pod przykryciem.
Pod koniec dodajemy odcedzony makaron, startą mozzarellę, całość mieszamy. Gotowe!
Komentarze