Lazania to nieco spolszczona, pyszna zapiekanka składająca się z mięsa mielonego, pysznego sosu pomidorowego, płatów makaronu do lasagne i mozzarelli.
Lazania
Jestem pewna, że przepis na domową lazanię podbije Wasze serca! Dosyć, że to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny, to dodatkowo jest to danie, które możesz śmiało zaserwować swojej drugiej połówce na kolację we dwoje wraz z kieliszkiem dobrego wina.
Może przepis na lazanię wydaje się być trudny, lecz są to tylko pozory. Nie ukrywam, że nie jest to najszybszy przepis do przygotowania na obiad, ale muszę przyznać, że jest warta każdej poświęconej minuty. Polecam Wam dodać do niej świeżą bazylię, dzięki czemu cała zapiekanka będzie bardziej wyrazista w smaku, a dodatkowo pięknie pachnąca. To ten moment, kiedy po raz kolejny współczuję swoim sąsiadom w bloku, że muszą znosić te zapachy 🙂
Przepis na: Lazania
Składniki:
Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 marchewka
- 700 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 400 g pomidorów z puszki
- 500 ml passaty pomidorowej
- opcjonalnie 2-3 łyżki kukurydzy
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól i czarny pieprz
Dodatkowo:
- 1 większe opakowanie makaronów lasagne
- 200 g mozzarelli
Zobacz również:
Przepis na domową lasagne
Wykonanie:
W nieprzywierającym garnku lub większej patelni zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Smażymy przez 5 minut na małym ogniu.
Po tym czasie dodajemy mielone mięso, posypujemy przyprawą do mięsa mielonego. Smażymy co chwilkę mieszając. Po chwili wlewamy pomidory z puszki oraz passatę pomidorową.
Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi, drobno posiekaną świeżą bazylią, papryką słodką, solą i pieprzem. Dodajemy opcjonalnie kukurydzę i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 5 minut.
Makaron lekko podgotowujemy (przez około 3 minuty) w osolonej wodzie.
Przygotowujemy żaroodporną foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm. Smarujemy ją masłem lub olejem, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne, a następnie nakładamy 1/4 sosu.
Posypujemy odrobiną startej mozzarelli. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.
Wierzch zapiekanki posypujemy resztą startego sera.
Tak przygotowaną lazanię wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze