Gdy nie masz ani pomysłu, ani czasu na przygotowanie obiadu, fajnym rozwiązaniem będzie makaronowa zapiekanka z pulpecikami. Tym razem przygotowałam wersję z makaronem farfalle, pulpecikami z mięsa wieprzowego, w lekkim sosie serowym. Jak nie masz w lodówce żółtego sera to równie dobrze możesz zrobić sos śmietanowy, koperkowy, pomidorowy… Kombinować można na milion sposobów!
Jeżeli natomiast wolisz bardziej pomidorowe zapiekanki to zobacz koniecznie: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem.
Przy okazji chciałam Wam oznajmić, iż 24-25 października w Mediolanie odbył się konkurs Pasta World Championship. W trakcie dwóch dni rywalizacji 17 kucharzy z całego świata przygotowało w sumie 29 autorskich potraw, których wspólnym mianownikiem była włoska pasta, czyli makaron.
Polskę reprezentował dumnie Paweł Gałecki, który na co dzień pracuje w świetnej restauracji Piano w Lublinie.
Przeszedł on do drugiego etapu konkursu (najlepszej dziesiątki). Następnie wyłoniono 5 najlepszych, wśród których, obok przedstawicieli Norwegii, Chin, Stanów Zjednocznonych i Włoch, znalazł się nasz utalentowany kucharz z Lublina! To niesamowite osiągnięcie! 🙂
Znalezienie się w pierwszej piątce jest dla mnie wyróżnieniem, ale i mobilizacją do dalszej pracy i rozwoju swoich kulinarnych umiejętności. Konkurenci trzymali wysoki poziom a jury oceniało potrawy bardzo wnikliwie. Tym bardziej jestem szczęśliwy i bardzo dumny, że moje dwa dania, które miałem okazję przygotować podczas Mistrzostw spotkały się z pozytywną oceną i dały mi szansę na przejście do kolejnych etapów. Udział w konkursie był dla mnie inspiracją i niezwykłą przygodą i cieszę się, że miałem okazję w niej uczestniczyć – tak mówił Paweł Gałecki na zakończenie Pasta World Championship.
Do ostatniego etapu zakwalifikowały się dwie osoby, Carolina Diaz ze Stanów Zjednoczonych oraz Toby Wang z Chin. Ich zadaniem było przygotowanie klasycznego spaghetti al pomodoro, ale w wersji autorskiej. Istotne było zachowanie szacunku do tradycji kuchni włoskiej. Danie miało wpisywać się w trend Eat positive, czyli jedz smacznie, pięknie, radośnie, ale i zdrowo.
Master of Pasta kolejny rok w rękach USA
Po emocjonującej rozgrywce między przedstawicielką Stanów Zjednoczonych i reprezentantem Chin 6-osobowe jury podjęło decyzję. Tytuł Master of Pasta otrzymała Carolina Diaz, mieszkająca na stałe w Chicago ceniąca sobie sztukę tworzenia doświadczeń kulinarnych. Na co dzień pracuje w restauracji „Terzo Piano“ w Instytucie Sztuki.
Przepis na: Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym
Składniki:
- 150 g makaronu Farfalle Barilla
- 400 g mięsa wieprzowego mielonego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 1 jajko
- 3 ząbki czosnku
- 1 kajzerka
- szczypta soli i pieprzu
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii
- 100 g startej mozzarelli
Zobacz również:
Makaronowa zapiekanka z pulpecikami w sosie serowym - przepis krok po kroku
Krok 1
Mięso mieszamy wraz z jajkiem, przyprawą do mięsa mielonego, przecisniętym przez praskę czosnkiem, namoczoną i odciśniętą z wody kajzerką, a także przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i formujemy z mięsa małe pulpeciki. Smażymy na małej ilości oleju, ściągamy z patelni.
Na patelnię wlewamy śmietankę kremówkę, jeden przeciśnięty przez praskę czosnek, a także przyprawiamy solą, pieprzem i posiekaną bazylią. Do podgrzanej śmietanki wsypujemy ugotowany makaron al dente (oczywiście odcedzony!), a także dodajemy startą mozzarellę. Całość lekko mieszamy i dusimy pod przykryciem przez 2-3 minutki.
Do foremki do zapiekania przelewamy makaron w sosie, a na wierzch makaronu układamy w odstępach nasze pulpeciki. Mi wyszło sporo tej zapiekanki, więc przygotowałam ją w dwóch mniejszych foremkach, możecie ją upiec w jednej dużej.
Krok 2
Komentarze