
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami to pomysł na pyszny i sycący obiad. Uwielbiam takie proste zapiekanki! Raz, dwa i gotowe! Jestem pewna, że Ci posmakuje i Twoim domownikom.
Pomysł na obiad
To naprawdę niesamowicie prosty pomysł na obiad! Wystarczy kilka ogólnodostępnych składników i można w szybki sposób stworzyć danie na kilka dni. Domowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami z ciągnącym się z wierzchu żółtym serem smakuje obłędnie. Na patelni podsmażamy pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Osobno gotujemy brokuły i makaron w osolonej wodzie. Później przekładamy wszystko do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 20 minut.
Ta zapiekanka makaronowa jest w takim lekkim sosie czosnkowym. Jeśli nie macie żółtego sera, albo za nim nie przepadacie to wierzch zapiekanki możecie zalać moim domowym sosem beszamelowym.
Jeśli szukacie podobnych przepisów na domowe zapiekanki to koniecznie wypróbuj zapiekankę z makaronem i paprykami, lasagne ze szpinakiem czy lasagne bolognese.
Nie masz pomysłu na OBIAD? Tutaj znajdziesz mnóstwo inspiracji na domowe, szybkie obiady klik>>
Przepis na: Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i brokułami
Składniki:
- 250 g makaronu np. świderki
- 450 g brokułów (ja użyłam mrożonych)
- 500 g filetów z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- szczypta pieprzu ziołowego
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 %
- 2 ząbki czosnku
- 120 g mozzarelli lub sera cheddar
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem przepis
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Brokuły (ok. 450g) gotujemy w osolonej wodzie przez 10-12 minut. Osobno gotujemy makaron (250g, ja użyłam świderki, ale możecie użyć tak naprawdę dowolny makaron), również w osolonej wodzie według wskazań producenta na opakowaniu.
Kurczaka (ok. 500g) kroimy w kostkę i podsmażamy na większej patelni z małą ilością oleju. Posypujemy przyprawą do kurczaka (1/2 łyżeczki), a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 duże lub 3 mniejsze ząbki). Następnie wlewamy rozrobioną w małym garnku śmietankę (250 ml) wraz ze śmietaną (2 płaskie łyżki). Dusimy pod przykryciem aż sos nieco zgęstnieje. Dodajemy połowę startej mozzarelli (ok. 60g).
Odcedzony makaron oraz brokuły przekładamy do naczynia żaroodpornego lub foremki, polewamy sosem, zaś wierzch posypujemy startą mozzarellą. Jeśli nie macie żółtego sera, albo za nim nie przepadacie to wierzch zapiekanki możecie zalać moim domowym sosem beszamelowym.
Piec przez 17-20 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem. Smacznego!