Lasagne bolognese to pyszny pomysł na obiad, który z pewnością podbije Wasze serca! Wiecie jak mocno kocham kuchnię włoską i mogłabym ją jeść wręcz codziennie. Pięknie pachnąca, warstwowa zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami przekładana makaronem do lasagne, serem mozzarella… Domowa lasagne bolognese to coś pysznego!
Lazania
Domowa lasagne bolognese to klasyk kuchni włoskiej, która ma swoich wielbicieli na całym świecie. Odkąd zjadłam prawdziwą, włoską lasagne w Rzymie to staram się przygotowywać ją od czasu do czasu we własnej kuchni. Tym razem przygotowałam przepis na domową lazanię. Na bank Wam posmakuje!
Jeśli szukasz podobnych zapiekanych makaronów w pysznym farszem to koniecznie wypróbuj lazanię, zapiekankę makaronową, czy makaronową zapiekankę z pulpecikami w sosie serowym.
Przepis na: Przepis na lasagne bolognese
Składniki:
Sos bolognese:
- 2 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 małe marchewki
- 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego
- 1 puszka passaty pomidorowej lub (pomidory z puszki ok. 400 g)
- kilka listków świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- sól i czarny pieprz
Dodatkowo:
- 1 większe opakowanie makaronów lasagne
- 200 g mozzarelli
- opcjonalnie 50 g sera Grana Padano
Zobacz również:
Jak zrobić lasagne bolognese?
Krok 1
Krok 2
Przygotowujemy żaroodporną foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm. Smarujemy ją masłem, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne, a następnie nakładamy 1/4 sosu. Układamy pokrojoną w plasterki ub startą mozzarellę. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.
Krok 3
Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Komentarze
Czy można lazanię przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i upiec dopiero następnego dnia?
Niewiem