Przepis na lasagne bolognese

4.8/5 (185 ocen)

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

domowa lasagne przepis

Lasagne bolognese to pyszny pomysł na obiad, który z pewnością podbije Wasze serca! Wiecie jak mocno kocham kuchnię włoską i mogłabym ją jeść wręcz codziennie. Pięknie pachnąca, warstwowa zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami przekładana makaronem do lasagne, serem mozzarella… Domowa lasagne bolognese to coś pysznego!

Lazania

Domowa lasagne bolognese to klasyk kuchni włoskiej, która ma swoich wielbicieli na całym świecie. Odkąd zjadłam prawdziwą, włoską lasagne w Rzymie to staram się przygotowywać ją od czasu do czasu we własnej kuchni. Tym razem przygotowałam przepis na domową lazanię. Na bank Wam posmakuje!

Jeśli szukasz podobnych zapiekanych makaronów w pysznym farszem to koniecznie wypróbuj lazanię, zapiekankę makaronową, czy makaronową zapiekankę z pulpecikami w sosie serowym.

Przepis na: Przepis na lasagne bolognese

Składniki:

Sos bolognese:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 małe marchewki
  • 500 g mielonego mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka passaty pomidorowej lub (pomidory z puszki ok. 400 g)
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • sól i czarny pieprz

Dodatkowo:

  • 1 większe opakowanie makaronów lasagne
  • 200 g mozzarelli
  • opcjonalnie 50 g sera Grana Padano
Wyślij emailem

Jak zrobić lasagne bolognese?


Krok 1

przepis na lasagne

W nieprzywierającym garnku lub większej patelni zeszklić na oleju drobno posiekaną cebulę, następnie dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnych oczkach marchewkę. Po 5 minutach dodajemy mielone mięso, przeciśnięty przez praskę czosnek, a także posypujemy przyprawą do mięsa mielonego. Smażymy co chwilkę mieszając. Po chwili wlewamy koncentrat pomidorowy, paprykę słodką, posiekane świeże listki bazylii oraz passatę pomidorową. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem.


Krok 2

zapiekanka makaronowa

Makaron lekko podgotowujemy w osolonej wodzie.

Przygotowujemy żaroodporną foremkę o wymiarach około 20 x 30 cm. Smarujemy ją masłem, układamy pierwszą warstwę płatów lasagne, a następnie nakładamy 1/4 sosu. Układamy pokrojoną w plasterki ub startą mozzarellę. Czynność powtarzamy kilkukrotnie.


Krok 3

zapiekanka makaronowa

Ser grana padano ścieramy na tarce na wierzch lasagne, a także układamy równomiernie plasterki mozzarelli.

Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.


lasagne bolognese

lasagne bolognese

lasagne bolognese

lazania

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 185

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ula
Ula
4 lat temu

Czy można lazanię przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i upiec dopiero następnego dnia?

Jakub
Jakub
3 miesięcy temu
Reply to  Ula

Niewiem

Lasagne bolognese

Wiadomo, że nic nie jest w stanie przebić lasagne w małej, urokliwej knajpce w Rzymie. Ten niepowtarzalny klimat ciężko opisać słowami, a każdy kto raz odwiedził Wieczne Miasto zawsze będzie chciał tam wrócić 🙂 Aby przypomnieć sobie te wspaniałe chwile, przygotowałam przepis na lasagne bolognese w stylu Polskim

Lazania

W moim domu lazania najczęściej przygotowywana jest na romantyczną randkę z mężem lub na odświętny obiad. Jest nieco pracochłonna, jednak warta zachodu! Delikatny makaron, pyszny farsz mięsno-warzywny, a do tego ciągnący się ser… Coś pysznego! Domowa lazania powinna składać się z wysokiej jakości mięsa wołowego lub pomieszanego wieprzowego z wołowym. Jeżeli chodzi z kolei o ser to warto użyć mozzarelli, a dodatkowo na wierzch zetrzeć na tarce ser Grana Padano, który jest bardzo wyrazisty w smaku .

 

RozwińZwiń