SłodkościTorty

Tort śmietankowy

Tort śmietankowy z warstwą świeżych malin oraz konfitury malinowej jest naprawdę przepyszny i prosty do przygotowania. Zrobiony został na jasnym biszkopcie, jednak jeśli wolicie to na kakaowym również będzie fajnie smakować.

Mój tort śmietankowy udekorowałam maślanym tynkiem oraz świeżymi kwiatami. Jednak tak naprawdę jeżeli chcecie to przygotujcie po prostu większą ilość kremu śmietankowego z mascarpone i spokojnie możecie obłożyć nim wierzch i boki tortu.

Tort urodzinowy

Przed rozpoczęciem prac, polecam najpierw przeczytać dokładnie poniższy przepis, w którym zamieściłam sporo zdjęć krok po kroku. Jestem pewna, że to ułatwi Wam jego przygotowanie! Ten tort śmietankowy z mascarpone i malinami jest delikatny w smaku, nie za słodki, lecz taki w sam raz. Totalnie moje smaki! Sprawdzi się świetnie jako tort urodzinowy dla dzieci czy dorosłych.

Przepis na: Tort śmietankowy

 Łącznie: 90 min + chłodzenie

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru drobnego
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 350 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki dżemu malinowego lub wiśniowego
  • garść malin świeżych

Tynk maślany:

  • 60 g cukru
  • 90 g mleka
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 120 g mleka w proszku

Drip:

  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • szczypta barwnika spożywczego różowego

Tort śmietankowy – przepis krok po kroku:

Krok 1 

Biszkopt:

Piekłam tort w rancie (ewentualnie można użyć zwykłej tortownicy) o średnicy 18 cm (podana ilość składników wystarczy maksymalnie na tort o średnicy 20 cm). Jeśli robicie częściej torty to polecam kupić sobie regulowany rant do tortów – polecam go kupić, bo super się sprawdza podczas nakładania warstw kremów, biszkoptów itp. Z takim wysokim rantem zrobienie równego tortu nie będzie problemem.

Jajka (5 szt) powinny być w temp. pokojowej! Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 120 g, najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 7 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nic nie wyleci z miski.

Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (110 g) i ziemniaczaną (40g). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.

Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 50-55 minut (góra-dół, z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 20-30 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe 3 blaty. Ponczujemy biszkopty odrobiną przestudzonej herbaty.


Krok 2 

Krem śmietankowy:

W wysokim naczyniu miksujemy schłodzoną śmietankę (400 ml) wraz z cukrem pudrem (3 płaskie łyżki) i schłodzonym mascarpone (350 g). Całość ubijamy mikserem na wysokich obrotach aż powstanie sztywny krem.


Krok 3 

Dolny blat tortu wkładamy ponownie do rantu (tortownicy). Smarujemy warstwę dżemu wiśniowego lub malinowego (około 2-3 łyżki). Układamy garść świeżych malin.


Krok 4 

Nakładamy połowę kremu śmietankowego, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.  


Krok 5 

Nakładamy pozostały krem śmietankowy, wyrównujemy.  


Krok 6 

Przykrywamy tort ostatnim blatem biszkopta.


Krok 7 

Tynk maślany

W małym garnku podgrzewamy mleko (90g) i cukier (60g). Mieszamy do momentu roztopienia się cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.

W misce miksujemy na jasny puch miękkie masło przez około 3-4 minuty (250g).


Krok 8 

Następnie dodajemy cukier puder (1 czubata łyżeczka), całkowicie przestudzoną masę z garnka i mleko w proszku (120g).


Krok 9 

Miksujemy do momentu powstania jednolitego kremu maślanego.


Krok 10 

Tort wyciągamy z rantu (tortownicy).


Krok 11 

Wykładamy tynk od razu na tort. Najlepiej najpierw nałożyć połowę tynku za pomocą łyżki.


Krok 12 

Wygładzamy wierzch i boki tortu za pomocą szpatułki o długiej i gładkiej krawędzi. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pozostały tynk zostaje w misce na blacie kuchennym (nie wkładamy go do lodówki).


Krok 13 

Nakładamy pozostałą masę maślaną i ponownie wygładzamy za pomocą szpatułki. Znowu wkładamy do lodówki na 30 minut.

Drip czekoladowy

Przygotowujemy drip czekoladowy. W malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (4 łyżki) i czekoladę białą (100 g) na minimalnym ogniu. Cały czas mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Można to też zrobić polewę za pomocą mikrofalówki. Dodajemy szczyptę barwnika różowego (ja użyłam w żelu) i mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do specjalnej, małej buteleczki (z małym dziubkiem) lub do rękawa cukierniczego. Dekorujemy dripem brzegi tortu – można objechać tort dookoła lub tylko z jednej strony jak u mnie.

Wierzch tortu udekorowałam żywymi kwiatami – przed włożeniem ich na tort należy łodygi zabezpieczyć za pomocą folii spożywczej.

Wkładamy tort na kilka godzin do lodówki, jednak przed jego krojeniem polecam wyciągnąć go tak około 30 minut szybciej, aby tynk nabrał temperatury pokojowej i ładnie się kroił. Smacznego!


Tort śmietankowy

Tort śmietankowy i malinami

tort z owocami

tort z malinami

Tort śmietankowy

tort na urodziny

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 169

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
3 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Teresa
5 miesięcy temu

Przepiękny tort! Chciałabym taki potrafić 🙁 Mój wyszedł brzydszy, ale w smaku całkiem całkiem

Joanna G.
5 miesięcy temu

Bardzo prosty i smaczny torcik :)) Zrobiłam go na dzien babci i dziadka i wszystkim smakował :))

Renata
5 miesięcy temu

Pyszniutki 🙂 Nie dałam jednak owoców i przez to wyszedł delikatnie mdły…

Tort śmietankowy z mascarpone

Tort śmietankowy z serka mascarpone, to świetny tort dla osób, które nie przepada za czekoladowymi tortami, a ich smaki kierują się w lekkie śmietankowe ciasta. Masa śmietankowa odgrywa tutaj główną rolę i ma tylko 3 składniki: serek mascarpone, cukier puder oraz śmietana kremówka. Upieczony biszkopt dzielę na trzy części i między blaty dodaję właśnie tą masę. Cały przepis na tort śmietankowy z mascarpone starałam się opisać krok po kroku jak najdokładniej, dodając również zdjęcia. Mam nadzieję, że pomoże Ci przygotować własnoręcznie przygotowany tort śmietankowy.

Przepis na tort śmietankowy

Ten przepis na tort śmietankowy jest prosty w przygotowaniu i świetnie nada się do przygotowania na pierwszy tort. Jego warstwy są następujące: pierwszy blat biszkoptu posmarowany dżemem owocowy, masa śmietankowa, kolejny biszkopt, znowu masa śmietankowa oraz znowu biszkopt. Dodatkowo wierzch i boki tortu pokryłam tynkiem maślanym. Samą górę udekorowałam żywymi kwiatami oraz dripem składającym się z czekolady oraz śmietanki kremówki. Tort śmietankowy możesz jednak udekorować jak chcesz, np. dać na wierzch świeże owoce (np. pokrojone truskawki, maliny), wiórki kokosowe, czy po prostu użyć bitej śmietany. Inwencja twórcza jest już po Twojej stronie 🙂

Back to top button