Tort ┼Ťmietankowy

4.8/5 (204 ocen)

Ilo┼Ť─ç porcji

16

Poziom trudno┼Ťci

Trudny

Czas przygotowania

90 min + chłodzenie

Tort ┼Ťmietankowy

Opis przepisu

Tort ┼Ťmietankowy z warstw─ů ┼Ťwie┼╝ych malin oraz konfitury malinowej jest naprawd─Ö przepyszny i prosty do przygotowania. Zrobiony zosta┼é na jasnym biszkopcie, jednak je┼Ťli wolicie to na kakaowym r├│wnie┼╝ b─Ödzie fajnie smakowa─ç.

M├│j tort ┼Ťmietankowy udekorowa┼éam ma┼Ťlanym tynkiem oraz ┼Ťwie┼╝ymi kwiatami. Jednak tak naprawd─Ö je┼╝eli chcecie to przygotujcie po prostu wi─Öksz─ů ilo┼Ť─ç kremu ┼Ťmietankowego z mascarpone i spokojnie mo┼╝ecie ob┼éo┼╝y─ç nim wierzch i boki tortu.

Tort urodzinowy

Przed rozpocz─Öciem prac, polecam najpierw przeczyta─ç dok┼éadnie poni┼╝szy przepis, w kt├│rym zamie┼Ťci┼éam sporo zdj─Ö─ç krok po kroku. Jestem pewna, ┼╝e to u┼éatwi Wam jego przygotowanie! Ten tort ┼Ťmietankowy z mascarpone i malinami jest delikatny w smaku, nie za s┼éodki, lecz taki w sam raz. Totalnie moje smaki! Sprawdzi si─Ö ┼Ťwietnie jako tort urodzinowy dla dzieci czy doros┼éych.

Przepis na: Tort ┼Ťmietankowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru drobnego
  • 110 g m─ůki pszennej tortowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Masa ┼Ťmietankowa:

  • 400 ml ┼Ťmietanki krem├│wki 30%
  • 3 ┼éy┼╝ki cukru pudru
  • 350 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 2-3 ┼éy┼╝ki d┼╝emu malinowego lub wi┼Ťniowego
  • gar┼Ť─ç malin ┼Ťwie┼╝ych

Tynk ma┼Ťlany:

  • 60 g cukru
  • 90 g mleka
  • 250 g mas┼éa
  • 1 ┼éy┼╝eczka cukru pudru
  • 120 g mleka w proszku

Drip:

  • 100 g bia┼éej czekolady
  • 4 ┼éy┼╝ki ┼Ťmietanki krem├│wki 30%
  • szczypta barwnika spo┼╝ywczego r├│┼╝owego
Wy┼Ťlij emailem

Tort ┼Ťmietankowy - przepis krok po kroku


Krok 1

Biszkopt:

Piek┼éam tort w rancie (ewentualnie mo┼╝na u┼╝y─ç zwyk┼éej tortownicy) o ┼Ťrednicy 18 cm (podana ilo┼Ť─ç sk┼éadnik├│w wystarczy maksymalnie na tort o ┼Ťrednicy 20 cm). Je┼Ťli robicie cz─Ö┼Ťciej torty to polecam kupi─ç sobie regulowany rant do tort├│w – polecam go kupi─ç, bo super si─Ö sprawdza podczas nak┼éadania warstw krem├│w, biszkopt├│w itp. Z takim wysokim rantem zrobienie r├│wnego tortu nie b─Ödzie problemem.

Jajka (5 szt) powinny być w temp. pokojowej! Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po┬átym czasie dodajemy stopniowo po┬á1 ┼éy┼╝ce cukru (┼é─ůcznie 120 g, najlepiej drobnego do┬áwypiek├│w). Za┬áka┼╝dym razem dok┼éadnie miksujemy do┬ámomentu rozpuszczenia si─Ö cukru. Masa powinna zdecydowanie zwi─Ökszy─ç swoj─ů obj─Öto┼Ť─ç i┬áby─ç idealnie sztywna. Ca┼éo┼Ť─ç ubijamy oko┼éo 7 minut. Najlepiej to┬ásprawdzi─ç tym, ┼╝e┬ájak obr├│cisz misk─Ö do┬ág├│ry nogami to┬ánie┬ázmieni si─Ö ich konsystencja i┬ánic nie┬áwyleci z┬ámiski.

Dodajemy ┼╝├│┼étka i┬ámiksujemy tylko┬áprzez┬áchwilk─Ö.┬áNast─Öpnie dodajemy przesian─ů m─ůk─Ö pszenn─ů tortow─ů (110 g) i┬áziemniaczan─ů (40 g).┬áCa┼éo┼Ť─ç mieszamy bardzo delikatnie za┬ápomoc─ů trzepaczki.

Tortownic─Ö o┬á┼Ťrednicy 18 cm wyk┼éadamy papierem do┬ápieczenia.┬áMas─Ö przek┼éadamy do┬átortownicy.┬áPieczemy w┬átemp. 160┬║C przez┬áok. 50-55 minut (g├│ra-d├│┼é, z termoobiegiem) lub do┬átzw. suchego patyczka. Po┬átym czasie ciasto od┬árazu wyjmujemy z┬ápiekarnika i┬áupuszczamy je z┬áwysoko┼Ťci 20-30 cm na┬áblat kuchenny czy┬ápod┼éog─Ö. Dzi─Öki temu biszkopt b─Ödzie r├│wniutki i┬ánie┬áopadnie po┬áprzestygni─Öciu. Odstawiamy do┬áwystygni─Öcia. Kroimy na┬ár├│wne 3 blaty. Ponczujemy biszkopty odrobin─ů przestudzonej herbaty.


Krok 2

Krem ┼Ťmietankowy:

W wysokim naczyniu miksujemy sch┼éodzon─ů ┼Ťmietank─Ö (400 ml) wraz z cukrem pudrem (3 p┼éaskie ┼éy┼╝ki) i sch┼éodzonym mascarpone (350 g). Ca┼éo┼Ť─ç ubijamy mikserem na wysokich obrotach a┼╝ powstanie sztywny krem.


Krok 3

Dolny blat tortu wk┼éadamy ponownie do rantu (tortownicy). Smarujemy warstw─Ö d┼╝emu wi┼Ťniowego lub malinowego (oko┼éo 2-3 ┼éy┼╝ki). Uk┼éadamy gar┼Ť─ç ┼Ťwie┼╝ych malin.


Krok 4

Nak┼éadamy po┼éow─Ö kremu ┼Ťmietankowego, wyr├│wnujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.┬á┬á


Krok 5

Nak┼éadamy pozosta┼éy krem ┼Ťmietankowy, wyr├│wnujemy. ┬á


Krok 6

Przykrywamy tort ostatnim blatem biszkopta.


Krok 7

Tynk ma┼Ťlany

W małym garnku podgrzewamy mleko (90 g) i cukier (60 g). Mieszamy do momentu roztopienia się cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.

W misce miksujemy na jasny puch miękkie masło przez około 3-4 minuty (250g).


Krok 8

Nast─Öpnie dodajemy cukier puder (1 czubata ┼éy┼╝eczka), ca┼ékowicie przestudzon─ů mas─Ö z garnka i mleko w proszku (120g).


Krok 9

Miksujemy do momentu powstania jednolitego kremu ma┼Ťlanego.


Krok 10

Tort wyci─ůgamy z rantu (tortownicy).


Krok 11

Wyk┼éadamy tynk od razu na tort. Najlepiej najpierw na┼éo┼╝y─ç po┼éow─Ö tynku za pomoc─ů ┼éy┼╝ki.


Krok 12

Wyg┼éadzamy wierzch i boki tortu za pomoc─ů szpatu┼éki o┬ád┼éugiej i┬ág┼éadkiej kraw─Ödzi. Wk┼éadamy do lod├│wki na minimum 30 minut. Pozosta┼éy tynk zostaje w misce na blacie kuchennym (nie wk┼éadamy go do lod├│wki).


Krok 13

Nak┼éadamy pozosta┼é─ů mas─Ö ma┼Ťlan─ů i ponownie wyg┼éadzamy za pomoc─ů szpatu┼éki. Znowu wk┼éadamy do lod├│wki na 30 minut.

Drip czekoladowy

Przygotowujemy drip czekoladowy. W malutkim garnku podgrzewamy ┼Ťmietank─Ö (4 ┼éy┼╝ki) i czekolad─Ö bia┼é─ů (100 g) na minimalnym ogniu. Ca┼éy czas mieszamy do momentu roztopienia si─Ö czekolady. Mo┼╝na to te┼╝ zrobi─ç polew─Ö za pomoc─ů mikrofal├│wki. Dodajemy szczypt─Ö barwnika r├│┼╝owego (ja u┼╝y┼éam w ┼╝elu) i mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy do przestygni─Öcia. Przelewamy do specjalnej, ma┼éej buteleczki (z ma┼éym dziubkiem) lub do r─Ökawa cukierniczego. Dekorujemy dripem brzegi tortu – mo┼╝na objecha─ç tort dooko┼éa lub tylko z jednej strony jak u mnie.

Wierzch tortu udekorowa┼éam ┼╝ywymi kwiatami – przed w┼éo┼╝eniem ich na tort nale┼╝y ┼éodygi zabezpieczy─ç za pomoc─ů folii spo┼╝ywczej.

Wk┼éadamy tort na kilka godzin do lod├│wki, jednak przed jego krojeniem polecam wyci─ůgn─ů─ç go tak oko┼éo 30 minut szybciej, aby tynk nabra┼é temperatury pokojowej i ┼éadnie si─Ö kroi┼é. Smacznego!


Tort ┼Ťmietankowy

Tort ┼Ťmietankowy i malinami

tort z owocami

tort z malinami

Tort ┼Ťmietankowy

tort na urodziny

┼Ürednia ocena 4.8 / 5. Ilo┼Ť─ç g┼éos├│w: 204

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
25 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ba┼Ťka
Ba┼Ťka
15 dni temu

Nie mam mleka w proszku, czy zamienia─ç go zwyk┼éym mlekiem lub czym┼Ť innym czy w og├│le pomin─ů─ç? Dzi─Ökuj─Ö za odpowied┼║

Ewelina
Ewelina
22 dni temu

Czy do tynku mog─Ö u┼╝y─ç barwnika spo┼╝ywczego? ­čęĚ Przepis na torcik zapowiada si─Ö ┼Ťwietnie!

Paulina
Paulina
23 dni temu

Dzień dobry, czy można na niego położyć opłatek ?

Aneta
Aneta
23 dni temu

Witam, czy zamiast ┼Ťmietany 30% mog─Ö da─ç 36%, taka akurat kupi┼éam…z g├│ry dzi─Ökuj─Ö za odpowied┼║

Aneta
Aneta
22 dni temu

Dziękuję bardzo za odpowiedź, będę próbowała zrobić na urodziny córci.
Pozdrawiam

Paulina
Paulina
23 dni temu

Chciałabym zrobić wersję bardziej fit. Czy mogę zamienić cukier na erytrytol? Nic się wtedy nie stanie?

Magdalena
Magdalena
3 miesi─Öcy temu

Potrzebuj─Ö zrobi─ç tort na 8 porcji – czy wystarczy ┼╝e zmniejsz─Ö ilo┼Ťci sk┼éadnik├│w o po┼éow─Ö? O jakiej ┼Ťrednicy tortownic─Ö najlepiej wtedy zastosowa─ç?

Justyna
Justyna
7 miesi─Öcy temu

Piekłam ten tort y wyszedł idealny. Ale potezebuje teraz upiec taki na około 20 porcji i nie wiem jak zwiększyć proporcje. Mogłabym prosić o pomoc?
Na zdj─Öciu moje interpretacja tortu ­čÖé

20230409_143823.jpg
Aga
Aga
7 miesi─Öcy temu

Ile porcji wychodzi?

Karolina
Karolina
15 dni temu

A jak Pani kroi┼éa? W tr├│jk─ůty?

marta
marta
7 miesi─Öcy temu

nie nas─ůczasz blat├│w?

Renata
Renata
1 rok temu

Pyszniutki ­čÖé Nie da┼éam jednak owoc├│w i przez to wyszed┼é delikatnie md┼éy…

Teresa
Teresa
1 rok temu

Przepi─Ökny tort! Chcia┼éabym taki potrafi─ç ­čÖü M├│j wyszed┼é brzydszy, ale w smaku ca┼ékiem ca┼ékiem

Joanna G.
Joanna G.
1 rok temu

Bardzo prosty i smaczny torcik :)) Zrobiłam go na dzien babci i dziadka i wszystkim smakował :))

Tort ┼Ťmietankowy z mascarpone

Tort ┼Ťmietankowy z serka mascarpone, to ┼Ťwietny tort dla os├│b, kt├│re nie przepada za czekoladowymi tortami, a ich smaki kieruj─ů si─Ö w lekkie ┼Ťmietankowe ciasta. Masa ┼Ťmietankowa odgrywa tutaj g┼é├│wn─ů rol─Ö i ma tylko 3 sk┼éadniki: serek mascarpone, cukier puder oraz ┼Ťmietana krem├│wka. Upieczony biszkopt dziel─Ö na trzy cz─Ö┼Ťci i mi─Ödzy blaty dodaj─Ö w┼éa┼Ťnie t─ů mas─Ö. Ca┼éy przepis na tort ┼Ťmietankowy z mascarpone stara┼éam si─Ö opisa─ç krok po kroku jak najdok┼éadniej, dodaj─ůc r├│wnie┼╝ zdj─Öcia. Mam nadziej─Ö, ┼╝e pomo┼╝e Ci przygotowa─ç w┼éasnor─Öcznie przygotowany tort ┼Ťmietankowy.

Przepis na tort ┼Ťmietankowy

Ten przepis na tort ┼Ťmietankowy jest prosty w przygotowaniu i ┼Ťwietnie nada si─Ö do przygotowania na pierwszy tort. Jego warstwy s─ů nast─Öpuj─ůce: pierwszy blat biszkoptu posmarowany d┼╝emem owocowy, masa ┼Ťmietankowa, kolejny biszkopt, znowu masa ┼Ťmietankowa oraz znowu biszkopt. Dodatkowo wierzch i boki tortu pokry┼éam tynkiem ma┼Ťlanym. Sam─ů g├│r─Ö udekorowa┼éam ┼╝ywymi kwiatami oraz dripem sk┼éadaj─ůcym si─Ö z czekolady oraz ┼Ťmietanki krem├│wki. Tort ┼Ťmietankowy mo┼╝esz jednak udekorowa─ç jak chcesz, np. da─ç na wierzch ┼Ťwie┼╝e owoce (np. pokrojone truskawki, maliny), wi├│rki kokosowe, czy po prostu u┼╝y─ç bitej ┼Ťmietany. Inwencja tw├│rcza jest ju┼╝ po Twojej stronie ­čÖé

RozwińZwiń