Tort ┼Ťmietankowy

4.7/5 (223 ocen)

Ilo┼Ť─ç porcji

16

Poziom trudno┼Ťci

Trudny

Czas przygotowania

90 min + chłodzenie

Tort ┼Ťmietankowy

Opis przepisu

Tort ┼Ťmietankowy z warstw─ů ┼Ťwie┼╝ych malin oraz konfitury malinowej jest naprawd─Ö przepyszny i prosty do przygotowania. Zrobiony zosta┼é na jasnym biszkopcie, jednak je┼Ťli wolicie to na kakaowym r├│wnie┼╝ b─Ödzie fajnie smakowa─ç.

M├│j tort ┼Ťmietankowy udekorowa┼éam ma┼Ťlanym tynkiem oraz ┼Ťwie┼╝ymi kwiatami. Jednak tak naprawd─Ö je┼╝eli chcecie to przygotujcie po prostu wi─Öksz─ů ilo┼Ť─ç kremu ┼Ťmietankowego z mascarpone i spokojnie mo┼╝ecie ob┼éo┼╝y─ç nim wierzch i boki tortu.

Tort urodzinowy

Przed rozpocz─Öciem prac, polecam najpierw przeczyta─ç dok┼éadnie poni┼╝szy przepis, w kt├│rym zamie┼Ťci┼éam sporo zdj─Ö─ç krok po kroku. Jestem pewna, ┼╝e to u┼éatwi Wam jego przygotowanie! Ten tort ┼Ťmietankowy z mascarpone i malinami jest delikatny w smaku, nie za s┼éodki, lecz taki w sam raz. Totalnie moje smaki! Sprawdzi si─Ö ┼Ťwietnie jako tort urodzinowy dla dzieci czy doros┼éych.

Przepis na: Tort ┼Ťmietankowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru drobnego
  • 110 g m─ůki pszennej tortowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Masa ┼Ťmietankowa:

  • 400 ml ┼Ťmietanki krem├│wki 30%
  • 3 ┼éy┼╝ki cukru pudru
  • 350 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 2-3 ┼éy┼╝ki d┼╝emu malinowego lub wi┼Ťniowego
  • gar┼Ť─ç malin ┼Ťwie┼╝ych

Tynk ma┼Ťlany:

  • 60 g cukru
  • 90 g mleka
  • 250 g mas┼éa
  • 1 ┼éy┼╝eczka cukru pudru
  • 120 g mleka w proszku

Drip:

  • 100 g bia┼éej czekolady
  • 4 ┼éy┼╝ki ┼Ťmietanki krem├│wki 30%
  • szczypta barwnika spo┼╝ywczego r├│┼╝owego
Wy┼Ťlij emailem

Tort ┼Ťmietankowy - przepis krok po kroku


Krok 1

Biszkopt:

Piek┼éam tort w rancie (ewentualnie mo┼╝na u┼╝y─ç zwyk┼éej tortownicy) o ┼Ťrednicy 18 cm (podana ilo┼Ť─ç sk┼éadnik├│w wystarczy maksymalnie na tort o ┼Ťrednicy 20 cm). Je┼Ťli robicie cz─Ö┼Ťciej torty to polecam kupi─ç sobie regulowany rant do tort├│w – polecam go kupi─ç, bo super si─Ö sprawdza podczas nak┼éadania warstw krem├│w, biszkopt├│w itp. Z takim wysokim rantem zrobienie r├│wnego tortu nie b─Ödzie problemem.

Jajka (5 szt) powinny być w temp. pokojowej! Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po┬átym czasie dodajemy stopniowo po┬á1 ┼éy┼╝ce cukru (┼é─ůcznie 120 g, najlepiej drobnego do┬áwypiek├│w). Za┬áka┼╝dym razem dok┼éadnie miksujemy do┬ámomentu rozpuszczenia si─Ö cukru. Masa powinna zdecydowanie zwi─Ökszy─ç swoj─ů obj─Öto┼Ť─ç i┬áby─ç idealnie sztywna. Ca┼éo┼Ť─ç ubijamy oko┼éo 7 minut. Najlepiej to┬ásprawdzi─ç tym, ┼╝e┬ájak obr├│cisz misk─Ö do┬ág├│ry nogami to┬ánie┬ázmieni si─Ö ich konsystencja i┬ánic nie┬áwyleci z┬ámiski.

Dodajemy ┼╝├│┼étka i┬ámiksujemy tylko┬áprzez┬áchwilk─Ö.┬áNast─Öpnie dodajemy przesian─ů m─ůk─Ö pszenn─ů tortow─ů (110 g) i┬áziemniaczan─ů (40 g).┬áCa┼éo┼Ť─ç mieszamy bardzo delikatnie za┬ápomoc─ů trzepaczki.

Tortownic─Ö o┬á┼Ťrednicy 18 cm wyk┼éadamy papierem do┬ápieczenia.┬áMas─Ö przek┼éadamy do┬átortownicy.┬áPieczemy w┬átemp. 160┬║C przez┬áok. 50-55 minut (g├│ra-d├│┼é, z termoobiegiem) lub do┬átzw. suchego patyczka. Po┬átym czasie ciasto od┬árazu wyjmujemy z┬ápiekarnika i┬áupuszczamy je z┬áwysoko┼Ťci 20-30 cm na┬áblat kuchenny czy┬ápod┼éog─Ö. Dzi─Öki temu biszkopt b─Ödzie r├│wniutki i┬ánie┬áopadnie po┬áprzestygni─Öciu. Odstawiamy do┬áwystygni─Öcia. Kroimy na┬ár├│wne 3 blaty. Ponczujemy biszkopty odrobin─ů przestudzonej herbaty.


Krok 2

Krem ┼Ťmietankowy:

W wysokim naczyniu miksujemy sch┼éodzon─ů ┼Ťmietank─Ö (400 ml) wraz z cukrem pudrem (3 p┼éaskie ┼éy┼╝ki) i sch┼éodzonym mascarpone (350 g). Ca┼éo┼Ť─ç ubijamy mikserem na wysokich obrotach a┼╝ powstanie sztywny krem.


Krok 3

Dolny blat tortu wk┼éadamy ponownie do rantu (tortownicy). Smarujemy warstw─Ö d┼╝emu wi┼Ťniowego lub malinowego (oko┼éo 2-3 ┼éy┼╝ki). Uk┼éadamy gar┼Ť─ç ┼Ťwie┼╝ych malin.


Krok 4

Nak┼éadamy po┼éow─Ö kremu ┼Ťmietankowego, wyr├│wnujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.┬á┬á


Krok 5

Nak┼éadamy pozosta┼éy krem ┼Ťmietankowy, wyr├│wnujemy. ┬á


Krok 6

Przykrywamy tort ostatnim blatem biszkopta.


Krok 7

Tynk ma┼Ťlany

W małym garnku podgrzewamy mleko (90 g) i cukier (60 g). Mieszamy do momentu roztopienia się cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.

W misce miksujemy na jasny puch miękkie masło przez około 3-4 minuty (250g).


Krok 8

Nast─Öpnie dodajemy cukier puder (1 czubata ┼éy┼╝eczka), ca┼ékowicie przestudzon─ů mas─Ö z garnka i mleko w proszku (120g).


Krok 9

Miksujemy do momentu powstania jednolitego kremu ma┼Ťlanego.


Krok 10

Tort wyci─ůgamy z rantu (tortownicy).


Krok 11

Wyk┼éadamy tynk od razu na tort. Najlepiej najpierw na┼éo┼╝y─ç po┼éow─Ö tynku za pomoc─ů ┼éy┼╝ki.


Krok 12

Wyg┼éadzamy wierzch i boki tortu za pomoc─ů szpatu┼éki o┬ád┼éugiej i┬ág┼éadkiej kraw─Ödzi. Wk┼éadamy do lod├│wki na minimum 30 minut. Pozosta┼éy tynk zostaje w misce na blacie kuchennym (nie wk┼éadamy go do lod├│wki).


Krok 13

Nak┼éadamy pozosta┼é─ů mas─Ö ma┼Ťlan─ů i ponownie wyg┼éadzamy za pomoc─ů szpatu┼éki. Znowu wk┼éadamy do lod├│wki na 30 minut.

Drip czekoladowy

Przygotowujemy drip czekoladowy. W malutkim garnku podgrzewamy ┼Ťmietank─Ö (4 ┼éy┼╝ki) i czekolad─Ö bia┼é─ů (100 g) na minimalnym ogniu. Ca┼éy czas mieszamy do momentu roztopienia si─Ö czekolady. Mo┼╝na to te┼╝ zrobi─ç polew─Ö za pomoc─ů mikrofal├│wki. Dodajemy szczypt─Ö barwnika r├│┼╝owego (ja u┼╝y┼éam w ┼╝elu) i mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy do przestygni─Öcia. Przelewamy do specjalnej, ma┼éej buteleczki (z ma┼éym dziubkiem) lub do r─Ökawa cukierniczego. Dekorujemy dripem brzegi tortu – mo┼╝na objecha─ç tort dooko┼éa lub tylko z jednej strony jak u mnie.

Wierzch tortu udekorowa┼éam ┼╝ywymi kwiatami – przed w┼éo┼╝eniem ich na tort nale┼╝y ┼éodygi zabezpieczy─ç za pomoc─ů folii spo┼╝ywczej.

Wk┼éadamy tort na kilka godzin do lod├│wki, jednak przed jego krojeniem polecam wyci─ůgn─ů─ç go tak oko┼éo 30 minut szybciej, aby tynk nabra┼é temperatury pokojowej i ┼éadnie si─Ö kroi┼é. Smacznego!


Tort ┼Ťmietankowy

Tort ┼Ťmietankowy i malinami

tort z owocami

tort z malinami

Tort ┼Ťmietankowy

tort na urodziny

┼Ürednia ocena 4.7 / 5. Ilo┼Ť─ç g┼éos├│w: 223

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
37 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
1 miesi─ůc temu

A po jakim czasie mo┼╝na tynkowa─ç?

xMoniaxx
Monia
2 miesi─Öcy temu

A ja dzi─Öki temu przepisowi mam taki urodzinowy torcik ­čÖé Dzi─Ökuj─Ö za ten przepis !

IMG_20240304_223445030_PORTRAIT2
Bo┼╝ena
Bo┼╝ena
3 miesi─Öcy temu

Wspaniały przepis. Nigdy mi torty nie wychodziły a tu takie zaskoczenie.Polecam w 100%. Do tynku dodałam różowy barwnik

IMG_20240127_131132
Ewa
Ewa
4 miesi─Öcy temu

Wyszedł super,bardzo dobry.
Na wierzch dałam owoce granatu, wyszło pięknie i smak super.
Pozdrawiam

Basik
Basik
5 miesi─Öcy temu

Super torcik. Wysz┼éo wszystko idealnie, nas─ůczy┼éam z odrobin─ů spirytusu i doda┼éam wi─Öcej owoc├│w. Palce liza─ç

IMG_20231221_182353
Mon.
Mon.
5 miesi─Öcy temu

Czy zamiast malin mogę na spodzie ułożyć inne owoce np. Borówki.?

Ba┼Ťka
Ba┼Ťka
5 miesi─Öcy temu

Nie mam mleka w proszku, czy zamienia─ç go zwyk┼éym mlekiem lub czym┼Ť innym czy w og├│le pomin─ů─ç? Dzi─Ökuj─Ö za odpowied┼║

Ewelina
Ewelina
6 miesi─Öcy temu

Czy do tynku mog─Ö u┼╝y─ç barwnika spo┼╝ywczego? ­čęĚ Przepis na torcik zapowiada si─Ö ┼Ťwietnie!

Paulina
Paulina
6 miesi─Öcy temu

Dzień dobry, czy można na niego położyć opłatek ?

Aneta
Aneta
6 miesi─Öcy temu

Witam, czy zamiast ┼Ťmietany 30% mog─Ö da─ç 36%, taka akurat kupi┼éam…z g├│ry dzi─Ökuj─Ö za odpowied┼║

Aneta
Aneta
6 miesi─Öcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Dziękuję bardzo za odpowiedź, będę próbowała zrobić na urodziny córci.
Pozdrawiam

Paulina
Paulina
6 miesi─Öcy temu

Chciałabym zrobić wersję bardziej fit. Czy mogę zamienić cukier na erytrytol? Nic się wtedy nie stanie?

Magdalena
Magdalena
9 miesi─Öcy temu

Potrzebuj─Ö zrobi─ç tort na 8 porcji – czy wystarczy ┼╝e zmniejsz─Ö ilo┼Ťci sk┼éadnik├│w o po┼éow─Ö? O jakiej ┼Ťrednicy tortownic─Ö najlepiej wtedy zastosowa─ç?

Justyna
Justyna
1 rok temu

Piekłam ten tort y wyszedł idealny. Ale potezebuje teraz upiec taki na około 20 porcji i nie wiem jak zwiększyć proporcje. Mogłabym prosić o pomoc?
Na zdj─Öciu moje interpretacja tortu ­čÖé

20230409_143823.jpg
Aga
Aga
1 rok temu

Ile porcji wychodzi?

Karolina
Karolina
5 miesi─Öcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

A jak Pani kroi┼éa? W tr├│jk─ůty?

marta
marta
1 rok temu

nie nas─ůczasz blat├│w?

Renata
Renata
2 lat temu

Pyszniutki ­čÖé Nie da┼éam jednak owoc├│w i przez to wyszed┼é delikatnie md┼éy…

Teresa
Teresa
2 lat temu

Przepi─Ökny tort! Chcia┼éabym taki potrafi─ç ­čÖü M├│j wyszed┼é brzydszy, ale w smaku ca┼ékiem ca┼ékiem

Joanna G.
Joanna G.
2 lat temu

Bardzo prosty i smaczny torcik :)) Zrobiłam go na dzien babci i dziadka i wszystkim smakował :))

Tort ┼Ťmietankowy z mascarpone

Tort ┼Ťmietankowy z serka mascarpone, to ┼Ťwietny tort dla os├│b, kt├│re nie przepada za czekoladowymi tortami, a ich smaki kieruj─ů si─Ö w lekkie ┼Ťmietankowe ciasta. Masa ┼Ťmietankowa odgrywa tutaj g┼é├│wn─ů rol─Ö i ma tylko 3 sk┼éadniki: serek mascarpone, cukier puder oraz ┼Ťmietana krem├│wka. Upieczony biszkopt dziel─Ö na trzy cz─Ö┼Ťci i mi─Ödzy blaty dodaj─Ö w┼éa┼Ťnie t─ů mas─Ö. Ca┼éy przepis na tort ┼Ťmietankowy z mascarpone stara┼éam si─Ö opisa─ç krok po kroku jak najdok┼éadniej, dodaj─ůc r├│wnie┼╝ zdj─Öcia. Mam nadziej─Ö, ┼╝e pomo┼╝e Ci przygotowa─ç w┼éasnor─Öcznie przygotowany tort ┼Ťmietankowy.

Przepis na tort ┼Ťmietankowy

Ten przepis na tort ┼Ťmietankowy jest prosty w przygotowaniu i ┼Ťwietnie nada si─Ö do przygotowania na pierwszy tort. Jego warstwy s─ů nast─Öpuj─ůce: pierwszy blat biszkoptu posmarowany d┼╝emem owocowy, masa ┼Ťmietankowa, kolejny biszkopt, znowu masa ┼Ťmietankowa oraz znowu biszkopt. Dodatkowo wierzch i boki tortu pokry┼éam tynkiem ma┼Ťlanym. Sam─ů g├│r─Ö udekorowa┼éam ┼╝ywymi kwiatami oraz dripem sk┼éadaj─ůcym si─Ö z czekolady oraz ┼Ťmietanki krem├│wki. Tort ┼Ťmietankowy mo┼╝esz jednak udekorowa─ç jak chcesz, np. da─ç na wierzch ┼Ťwie┼╝e owoce (np. pokrojone truskawki, maliny), wi├│rki kokosowe, czy po prostu u┼╝y─ç bitej ┼Ťmietany. Inwencja tw├│rcza jest ju┼╝ po Twojej stronie ­čÖé

RozwińZwiń