Tort śmietankowy

4.7/5 (217 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Trudny

Czas przygotowania

90 min + chłodzenie

Tort śmietankowy

Opis przepisu

Tort śmietankowy z warstwą świeżych malin oraz konfitury malinowej jest naprawdę przepyszny i prosty do przygotowania. Zrobiony został na jasnym biszkopcie, jednak jeśli wolicie to na kakaowym również będzie fajnie smakować.

Mój tort śmietankowy udekorowałam maślanym tynkiem oraz świeżymi kwiatami. Jednak tak naprawdę jeżeli chcecie to przygotujcie po prostu większą ilość kremu śmietankowego z mascarpone i spokojnie możecie obłożyć nim wierzch i boki tortu.

Tort urodzinowy

Przed rozpoczęciem prac, polecam najpierw przeczytać dokładnie poniższy przepis, w którym zamieściłam sporo zdjęć krok po kroku. Jestem pewna, że to ułatwi Wam jego przygotowanie! Ten tort śmietankowy z mascarpone i malinami jest delikatny w smaku, nie za słodki, lecz taki w sam raz. Totalnie moje smaki! Sprawdzi się świetnie jako tort urodzinowy dla dzieci czy dorosłych.

Przepis na: Tort śmietankowy

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 120 g cukru drobnego
  • 110 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej

Masa śmietankowa:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 350 g mascarpone

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki dżemu malinowego lub wiśniowego
  • garść malin świeżych

Tynk maślany:

  • 60 g cukru
  • 90 g mleka
  • 250 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 120 g mleka w proszku

Drip:

  • 100 g białej czekolady
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • szczypta barwnika spożywczego różowego
Wyślij emailem
Wyślij smsem

Tort śmietankowy - przepis krok po kroku


Krok 1

Biszkopt:

Piekłam tort w rancie (ewentualnie można użyć zwykłej tortownicy) o średnicy 18 cm (podana ilość składników wystarczy maksymalnie na tort o średnicy 20 cm). Jeśli robicie częściej torty to polecam kupić sobie regulowany rant do tortów – polecam go kupić, bo super się sprawdza podczas nakładania warstw kremów, biszkoptów itp. Z takim wysokim rantem zrobienie równego tortu nie będzie problemem.

Jajka (5 szt) powinny być w temp. pokojowej! Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 120 g, najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 7 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nic nie wyleci z miski.

Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (110 g) i ziemniaczaną (40 g). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.

Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 50-55 minut (góra-dół, z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 20-30 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe 3 blaty. Ponczujemy biszkopty odrobiną przestudzonej herbaty.


Krok 2

Krem śmietankowy:

W wysokim naczyniu miksujemy schłodzoną śmietankę (400 ml) wraz z cukrem pudrem (3 płaskie łyżki) i schłodzonym mascarpone (350 g). Całość ubijamy mikserem na wysokich obrotach aż powstanie sztywny krem.


Krok 3

Dolny blat tortu wkładamy ponownie do rantu (tortownicy). Smarujemy warstwę dżemu wiśniowego lub malinowego (około 2-3 łyżki). Układamy garść świeżych malin.


Krok 4

Nakładamy połowę kremu śmietankowego, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.  


Krok 5

Nakładamy pozostały krem śmietankowy, wyrównujemy.  


Krok 6

Przykrywamy tort ostatnim blatem biszkopta.


Krok 7

Tynk maślany

W małym garnku podgrzewamy mleko (90 g) i cukier (60 g). Mieszamy do momentu roztopienia się cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.

W misce miksujemy na jasny puch miękkie masło przez około 3-4 minuty (250g).


Krok 8

Następnie dodajemy cukier puder (1 czubata łyżeczka), całkowicie przestudzoną masę z garnka i mleko w proszku (120g).


Krok 9

Miksujemy do momentu powstania jednolitego kremu maślanego.


Krok 10

Tort wyciągamy z rantu (tortownicy).


Krok 11

Wykładamy tynk od razu na tort. Najlepiej najpierw nałożyć połowę tynku za pomocą łyżki.


Krok 12

Wygładzamy wierzch i boki tortu za pomocą szpatułki o długiej i gładkiej krawędzi. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pozostały tynk zostaje w misce na blacie kuchennym (nie wkładamy go do lodówki).


Krok 13

Nakładamy pozostałą masę maślaną i ponownie wygładzamy za pomocą szpatułki. Znowu wkładamy do lodówki na 30 minut.

Drip czekoladowy

Przygotowujemy drip czekoladowy. W malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (4 łyżki) i czekoladę białą (100 g) na minimalnym ogniu. Cały czas mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Można to też zrobić polewę za pomocą mikrofalówki. Dodajemy szczyptę barwnika różowego (ja użyłam w żelu) i mieszamy do jednolitej konsystencji. Odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do specjalnej, małej buteleczki (z małym dziubkiem) lub do rękawa cukierniczego. Dekorujemy dripem brzegi tortu – można objechać tort dookoła lub tylko z jednej strony jak u mnie.

Wierzch tortu udekorowałam żywymi kwiatami – przed włożeniem ich na tort należy łodygi zabezpieczyć za pomocą folii spożywczej.

Wkładamy tort na kilka godzin do lodówki, jednak przed jego krojeniem polecam wyciągnąć go tak około 30 minut szybciej, aby tynk nabrał temperatury pokojowej i ładnie się kroił. Smacznego!


Tort śmietankowy

Tort śmietankowy i malinami

tort z owocami

tort z malinami

Tort śmietankowy

tort na urodziny

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 217

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
37 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
2 dni temu

A po jakim czasie można tynkować?

xMoniaxx
Monia
1 miesiąc temu

A ja dzięki temu przepisowi mam taki urodzinowy torcik 🙂 Dziękuję za ten przepis !

IMG_20240304_223445030_PORTRAIT2
Bożena
Bożena
2 miesięcy temu

Wspaniały przepis. Nigdy mi torty nie wychodziły a tu takie zaskoczenie.Polecam w 100%. Do tynku dodałam różowy barwnik

IMG_20240127_131132
Ewa
Ewa
3 miesięcy temu

Wyszedł super,bardzo dobry.
Na wierzch dałam owoce granatu, wyszło pięknie i smak super.
Pozdrawiam

Basik
Basik
3 miesięcy temu

Super torcik. Wyszło wszystko idealnie, nasączyłam z odrobiną spirytusu i dodałam więcej owoców. Palce lizać

IMG_20231221_182353
Mon.
Mon.
3 miesięcy temu

Czy zamiast malin mogę na spodzie ułożyć inne owoce np. Borówki.?

Baśka
Baśka
4 miesięcy temu

Nie mam mleka w proszku, czy zamieniać go zwykłym mlekiem lub czymś innym czy w ogóle pominąć? Dziękuję za odpowiedź

Ewelina
Ewelina
4 miesięcy temu

Czy do tynku mogę użyć barwnika spożywczego? 🩷 Przepis na torcik zapowiada się świetnie!

Paulina
Paulina
5 miesięcy temu

Dzień dobry, czy można na niego położyć opłatek ?

Aneta
Aneta
5 miesięcy temu

Witam, czy zamiast śmietany 30% mogę dać 36%, taka akurat kupiłam…z góry dziękuję za odpowiedź

Aneta
Aneta
5 miesięcy temu

Dziękuję bardzo za odpowiedź, będę próbowała zrobić na urodziny córci.
Pozdrawiam

Paulina
Paulina
5 miesięcy temu

Chciałabym zrobić wersję bardziej fit. Czy mogę zamienić cukier na erytrytol? Nic się wtedy nie stanie?

Magdalena
Magdalena
8 miesięcy temu

Potrzebuję zrobić tort na 8 porcji – czy wystarczy że zmniejszę ilości składników o połowę? O jakiej średnicy tortownicę najlepiej wtedy zastosować?

Justyna
Justyna
11 miesięcy temu

Piekłam ten tort y wyszedł idealny. Ale potezebuje teraz upiec taki na około 20 porcji i nie wiem jak zwiększyć proporcje. Mogłabym prosić o pomoc?
Na zdjęciu moje interpretacja tortu 🙂

20230409_143823.jpg
Aga
Aga
1 rok temu

Ile porcji wychodzi?

Karolina
Karolina
4 miesięcy temu

A jak Pani kroiła? W trójkąty?

marta
marta
1 rok temu

nie nasączasz blatów?

Renata
Renata
2 lat temu

Pyszniutki 🙂 Nie dałam jednak owoców i przez to wyszedł delikatnie mdły…

Teresa
Teresa
2 lat temu

Przepiękny tort! Chciałabym taki potrafić 🙁 Mój wyszedł brzydszy, ale w smaku całkiem całkiem

Joanna G.
Joanna G.
2 lat temu

Bardzo prosty i smaczny torcik :)) Zrobiłam go na dzien babci i dziadka i wszystkim smakował :))

Tort śmietankowy z mascarpone

Tort śmietankowy z serka mascarpone, to świetny tort dla osób, które nie przepada za czekoladowymi tortami, a ich smaki kierują się w lekkie śmietankowe ciasta. Masa śmietankowa odgrywa tutaj główną rolę i ma tylko 3 składniki: serek mascarpone, cukier puder oraz śmietana kremówka. Upieczony biszkopt dzielę na trzy części i między blaty dodaję właśnie tą masę. Cały przepis na tort śmietankowy z mascarpone starałam się opisać krok po kroku jak najdokładniej, dodając również zdjęcia. Mam nadzieję, że pomoże Ci przygotować własnoręcznie przygotowany tort śmietankowy.

Przepis na tort śmietankowy

Ten przepis na tort śmietankowy jest prosty w przygotowaniu i świetnie nada się do przygotowania na pierwszy tort. Jego warstwy są następujące: pierwszy blat biszkoptu posmarowany dżemem owocowy, masa śmietankowa, kolejny biszkopt, znowu masa śmietankowa oraz znowu biszkopt. Dodatkowo wierzch i boki tortu pokryłam tynkiem maślanym. Samą górę udekorowałam żywymi kwiatami oraz dripem składającym się z czekolady oraz śmietanki kremówki. Tort śmietankowy możesz jednak udekorować jak chcesz, np. dać na wierzch świeże owoce (np. pokrojone truskawki, maliny), wiórki kokosowe, czy po prostu użyć bitej śmietany. Inwencja twórcza jest już po Twojej stronie 🙂

RozwińZwiń