Żelka malinowa do tortu

4.7/5 (41 ocen)
Szukasz sposobu na przełamanie słodyczy tortowych kremów i nadanie mu owocowej świeżości? W takim razie ta żelka malinowa do tortu będzie idealnym wyborem! Jest banalna w przygotowaniu, a potrafi całkowicie odmienić smak tortu.

Ilość porcji

1

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + 3 h

Żelka malinowa do tortu

Opis przepisu

Żelka malinowa to mój ulubiony owocowy dodatek do tortów, który doskonale przełamuje słodycz kremów. Jest niezwykle uniwersalna, a przede wszystkim bardzo smaczna. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, ale wymaga odpowiedniego schłodzenia, aby dobrze stężała i można było ją bez problemu nałożyć na blat biszkoptu.

Domowa żelka malinowa pasuje do wielu rodzajów kremów, takich jak krem śmietankowy z mascarpone, krem czekoladowy czy krem pistacjowy. Świetnie sprawdzi się zarówno w tortach owocowych, jak i tych, którym brakuje lekkiego, owocowego akcentu dla zrównoważenia smaku.

Użyłam tej żelki między innymi w torcie pistacja-malina.

Jak zaplanować składanie tortu?

Aby ułatwić sobie pracę warto zaplanować kolejne etapy przygotowania tortu. To przyspieszy proces tworzenia i pozwoli uniknąć zbędnego stresu. Każda warstwa będzie miała odpowiedni czas na schłodzenie i stężenie, co ułatwi późniejsze składanie całości.

Mój sprawdzony harmonogram wygląda tak:

Dzień 1: Pieczenie biszkoptu, przygotowanie żelki czy chrupki i ewentualne rozpoczęcie pracy nad kremami

Dzień 2: Dokończenie kremów i złożenie tortu w całość.

Dzień 3: Tynkowanie i dekorowanie

Przepis na: Żelka malinowa do tortu

Porady na start

  • Do przygotowania tej żelki możesz użyć świeżych lub mrożonych malin (ewentualnie można je zastąpić np. mieszanką owoców leśnych).
  • Żelki czy chrupki do tortów powinny być o średnicy 1-2 cm mniejszej niż średnica Twojego tortu (biszkoptu). W przepisie opisana jest żelka malinowa o średnicy ok. 16 cm, którą wykorzystałam do tortu o średnicy 18 cm. Śmiało możesz ją także użyć do tortu o średnicy do 20 cm. Jednak jeśli robisz większy lub mniejszy tort to skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
  • Żelkę przygotowujemy kilka godzin lub nawet dzień wcześniej, aby miała czas na odpowiednie stężenie przed składaniem tortu.

Składniki:

  • 300 g malin świeżych lub mrożonych
  • 2-3 płaskie łyżki cukru
  • 3/4 łyżeczki soku z cytryny
  • 7 g żelatyny + 30 g zimnej wody
Wyślij emailem

Jak zrobić żelkę malinową do tortu?


Krok 1

mrożone maliny z cukrem w garnku

Żelka malinowa do tortu jest bardzo prosta do wykonania. Jednak pamiętaj, że wykonujemy ją kilka godzin (min. 3 h) lub nawet dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość.

Do jej przygotowania można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych malin (około 300 g).

Niezależnie czy użyjemy malin świeżych, czy lekko rozmrożonych to najpierw wkładamy je do małego rondelka i podlewamy małą ilością wody (np. 3-4 łyżki). Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodając cukier (2-3 łyżki w zależności od tego, jak słodkie maliny posiadacie), a także sok z cytryny (3/4 łyżeczki). [/three_fourth_last]

[divider style="normal" top="20" bottom="20"]

[one_fourth]rozgotowane maliny[/one_fourth][three_fourth_last]

Podgrzewamy do momentu aż się nieco podgotują i zmiękną.


Krok 2

przecieranie malin na sitku

Gdy owoce się rozpadną, wtedy zdejmujemy rondelek z ognia. Na sitku odcedzamy nasze puree z malin pozbywając się pestek. Wykorzystujemy do tego łyżkę.


Krok 3

puree z malin

Żelatynę spożywczą (7 g) mieszamy z zimną wodą (około 30 g). Odstawiamy na kilka minut (ok. 5 min), aby napęczniała.

W tym czasie ponownie podgrzewamy puree z malin (tym razem bez pestek). Gdy owoce się zagotują to zdejmujemy je z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy (aż widocznie się rozpuści).

Pamiętaj, aby nie dodawać żelatyny do gotujących się owoców, bo wtedy ona traci swoje właściwości żelujące!

Rondelek odstawiamy do przestygnięcia.


Krok 4

żelka z malin do tortu

Dopiero po chwili jak zacznie ta masa malinowa gęstnieć (tężeć) to wtedy przygotowujemy sobie np. rant do tortu czy nawet najzwyklejszy mały garnek z płaską powierzchnią i wykładamy spód folią spożywczą. Wylewamy delikatnie mus malinowy, aby tworzył równą warstwę (krążek).

Pamiętaj, że żelki czy chrupki do tortów powinny być o średnicy 1-2 cm mniejszej niż średnica Twojego tortu (biszkoptu). Moja żelka malinowa miała około 16 cm średnicy, a później włożyłam ją do tortu o średnicy 18 cm.

Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, chociaż śmiało można ją wykonać dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość. 


Krok 5

żelka malinowa z mrożonych malin

Po tym czasie delikatnie zdejmujemy z niej folię spożywczą.

Na blat biszkoptu nakładamy cienką warstwę kremu np. malinowego, śmietankowego, czekoladowego itp. Następnie delikatnie przekładamy zimną żelkę na środek tortu. Przykrywamy kremem i nakładamy kolejny blat biszkoptu. Gotowe!

Biszkopt na tort

Zachęcam także do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na jasny lub kakaowy biszkopt.


Żelka malinowa do tortu

żelka malinowa do tortu

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 41

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments