Opis przepisu
Żelka malinowa to mój ulubiony owocowy dodatek do tortów, który doskonale przełamuje słodycz kremów. Jest niezwykle uniwersalna, a przede wszystkim bardzo smaczna. Jej przygotowanie jest szybkie i proste, ale wymaga odpowiedniego schłodzenia, aby dobrze stężała i można było ją bez problemu nałożyć na blat biszkoptu.
Domowa żelka malinowa pasuje do wielu rodzajów kremów, takich jak krem śmietankowy z mascarpone, krem czekoladowy czy krem pistacjowy. Świetnie sprawdzi się zarówno w tortach owocowych, jak i tych, którym brakuje lekkiego, owocowego akcentu dla zrównoważenia smaku.
Użyłam tej żelki między innymi w torcie pistacja-malina.
Jak zaplanować składanie tortu?
Aby ułatwić sobie pracę warto zaplanować kolejne etapy przygotowania tortu. To przyspieszy proces tworzenia i pozwoli uniknąć zbędnego stresu. Każda warstwa będzie miała odpowiedni czas na schłodzenie i stężenie, co ułatwi późniejsze składanie całości.
Mój sprawdzony harmonogram wygląda tak:
Dzień 1: Pieczenie biszkoptu, przygotowanie żelki czy chrupki i ewentualne rozpoczęcie pracy nad kremami
Dzień 2: Dokończenie kremów i złożenie tortu w całość.
Dzień 3: Tynkowanie i dekorowanie
Przepis na: Żelka malinowa do tortu
Porady na start
- Do przygotowania tej żelki możesz użyć świeżych lub mrożonych malin (ewentualnie można je zastąpić np. mieszanką owoców leśnych).
- Żelki czy chrupki do tortów powinny być o średnicy 1-2 cm mniejszej niż średnica Twojego tortu (biszkoptu). W przepisie opisana jest żelka malinowa o średnicy ok. 16 cm, którą wykorzystałam do tortu o średnicy 18 cm. Śmiało możesz ją także użyć do tortu o średnicy do 20 cm. Jednak jeśli robisz większy lub mniejszy tort to skorzystaj z mojego przelicznika foremek.
- Żelkę przygotowujemy kilka godzin lub nawet dzień wcześniej, aby miała czas na odpowiednie stężenie przed składaniem tortu.
Składniki:
- 300 g malin świeżych lub mrożonych
- 2-3 płaskie łyżki cukru
- 3/4 łyżeczki soku z cytryny
- 7 g żelatyny + 30 g zimnej wody
Zobacz również:
Jak zrobić żelkę malinową do tortu?
Krok 1
Żelka malinowa do tortu jest bardzo prosta do wykonania. Jednak pamiętaj, że wykonujemy ją kilka godzin (min. 3 h) lub nawet dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość.
Do jej przygotowania można użyć zarówno świeżych jak i mrożonych malin (około 300 g).
Niezależnie czy użyjemy malin świeżych, czy lekko rozmrożonych to najpierw wkładamy je do małego rondelka i podlewamy małą ilością wody (np. 3-4 łyżki). Podgrzewamy przez chwilę na małym ogniu, dodając cukier (2-3 łyżki w zależności od tego, jak słodkie maliny posiadacie), a także sok z cytryny (3/4 łyżeczki). [/three_fourth_last]
[divider style="normal" top="20" bottom="20"]
[one_fourth][/one_fourth][three_fourth_last]
Podgrzewamy do momentu aż się nieco podgotują i zmiękną.
Krok 2
Gdy owoce się rozpadną, wtedy zdejmujemy rondelek z ognia. Na sitku odcedzamy nasze puree z malin pozbywając się pestek. Wykorzystujemy do tego łyżkę.
Krok 3
Żelatynę spożywczą (7 g) mieszamy z zimną wodą (około 30 g). Odstawiamy na kilka minut (ok. 5 min), aby napęczniała.
W tym czasie ponownie podgrzewamy puree z malin (tym razem bez pestek). Gdy owoce się zagotują to zdejmujemy je z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy (aż widocznie się rozpuści).
Pamiętaj, aby nie dodawać żelatyny do gotujących się owoców, bo wtedy ona traci swoje właściwości żelujące!
Rondelek odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 4
Dopiero po chwili jak zacznie ta masa malinowa gęstnieć (tężeć) to wtedy przygotowujemy sobie np. rant do tortu czy nawet najzwyklejszy mały garnek z płaską powierzchnią i wykładamy spód folią spożywczą. Wylewamy delikatnie mus malinowy, aby tworzył równą warstwę (krążek).
Pamiętaj, że żelki czy chrupki do tortów powinny być o średnicy 1-2 cm mniejszej niż średnica Twojego tortu (biszkoptu). Moja żelka malinowa miała około 16 cm średnicy, a później włożyłam ją do tortu o średnicy 18 cm.
Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, chociaż śmiało można ją wykonać dzień wcześniej przed składaniem tortu w całość.
Krok 5
Po tym czasie delikatnie zdejmujemy z niej folię spożywczą.
Na blat biszkoptu nakładamy cienką warstwę kremu np. malinowego, śmietankowego, czekoladowego itp. Następnie delikatnie przekładamy zimną żelkę na środek tortu. Przykrywamy kremem i nakładamy kolejny blat biszkoptu. Gotowe!
Biszkopt na tort
Zachęcam także do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu na jasny lub kakaowy biszkopt.
Komentarze