Ciasto z truskawkami i galaretką

4.7/5 (195 ocen)
Przed Wami tegoroczna wizytówka lata - Ciasto z truskawkami i galaretką! Słodkie, soczyste truskawki otoczone przez błyszczącą, jasnoczerwoną galaretkę, wraz z biszkoptami i masą straciatella tworzą genialne połączenie smakowe. Wypróbuj koniecznie!
Ciasto z truskawkami i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką jest niezwykle smaczne. Obie masy – truskawkowa i straciatella są leciutkie jak chmurka. Ciacho jest mocno owocowe i rozpływa się w ustach. Choć wydaje się, że przygotowanie takiego deseru może być skomplikowane, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Wystarczy tylko kilka prostych składników, trochę czasu i gotowe! Ten deser jest nie tylko atrakcyjny dla oka, ale również niesamowicie pyszny. To idealny przepis na coś słodkiego, który zadowoli wszystkich domowników.

Ciasto bez pieczenia z truskawkami

Uwielbiam ciasta z truskawkami. Mam ich sporo na blogu – polecam Wam wypróbować wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami oraz mój popularny biszkopt z truskawkami.

To ciasto z truskawkami zrobiłam w wersji bez pieczenia. Z pewnością to upraszcza i przyspiesza proces jego przygotowania, a co więcej smakuje naprawdę świetnie. Użyłam podłużnych biszkoptów, ale jeśli wolicie możecie je zastąpić zwykłymi okrągłymi biszkopcikami.

Czy można użyć truskawek mrożonych?

Jeżeli chodzi o truskawki to najlepiej sprawdzą się świeże, ale jeżeli masz tylko mrożone, to również możesz ich użyć, tylko trzeba pamiętać, aby wcześniej je rozmrozić.

Czy można użyć innych owoców lub innych smaków galaretki? 

Tak, jak najbardziej. Świetnie sprawdzą się np. maliny, wiśnie lub borówki. Smak galaretki najlepiej dobrać do używanych owoców.

Przepis na: Ciasto z truskawkami i galaretką

Składniki:

Masa truskawkowa:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 350 ml wrzątku
  • 300 g truskawek
  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru

Masa straciatella:

  • 2 galaretki przezroczyste o smaku truskawkowym
  • 300 ml wrzątku
  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 20 g czekolady gorzkiej

Galaretka z truskawkami:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 800 ml wrzątku
  • 400 g truskawek

Dodatkowo:

  • 36 podłużnych biszkoptów
Wyślij emailem

Ciasto z truskawkami i galaretką – przepis krok po kroku:


Krok 1

przygotowanie galaretki truskawkowej

Ciasto z truskawkami i galaretką jest niezwykle proste do przygotowania, jednak nieco czasochłonne ze względu na to, że musimy czekać na tężejące galaretki.

Zaczynamy od rozpuszczenia dwóch galaretek truskawkowych z wierzchu ciasta (ponieważ one tężeją najdłużej) w 800 ml wrzątku.

Masa truskawkowa

Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku (ja to zrobiłam w większym kubku). Można przyspieszyć czas tężenia wkładając je do lodówki (oczywiście po lekkim przestygnięciu). Mają one być już lekko tężejące (ani zbyt płynne, ani całkowicie stężałe, więc warto kontrolować je co jakiś czas).

Gdy galaretki będą już tężejące to świeże truskawki (około 300 g, ewentualnie można użyć mrożonych) blendujemy np. za pomocą blendera ręcznego. 


Krok 2

śmietanka kremówka

Schłodzoną śmietankę 30 lub 36% (500 ml) miksujemy na sztywno z cukrem pudrem (2 płaskie łyżki).  


Krok 3

przygotowanie masy truskawkowej

Dodajemy do śmietanki zblendowane truskawki i tężejące galaretki. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników. Jeśli masa truskawkowa będzie dość płynna to wystarczy ją na chwile włożyć do lodówki i po chwili powinna nieco zgęstnieć – musicie co 5 minut ją kontrolować w lodówce.

Masa ma być nieco gęsta, lecz jeszcze lejąca, aby można było ją wyłożyć na biszkopty.

Jeśli będzie zbyt rzadka, to wsiąknie bardzo w biszkopty.  


Krok 4

biszkopty w foremce

Do przygotowania tego ciasta użyłam prostokątną foremkę (22 x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na dnie układamy podłużne biszkopty (u mnie wyszło 18 sztuk na warstwę).  


Krok 5

przygotowanie ciasta bez pieczenia z galaretką

Na biszkopty wykładamy masę truskawkową.

Ciasto wkładamy na 30-60 minut do lodówki.


Krok 6

ciasto truskawkowe bez pieczenia na biszkoptach

Przykrywamy drugą warstwą podłużnych biszkoptów.


Krok 7

składniki na masę straciatella

Masa straciatella

Tą masę straciatella zaczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek przezroczystych (moje o smaku truskawkowym) w 300 ml wrzątku. Tak jak poprzednio można przyspieszyć proces tężenia galaretek wkładając je do lodówki.


Krok 8

masa straciatella

Gdy będą już tężejące, wtedy schłodzoną śmietankę (250 ml) miksujemy z cukrem pudrem (1 łyżka) aż krem będzie nieco sztywny. Wtedy dodajemy waniliowe serki homogenizowane (400 g) oraz galaretki. Pod sam koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę gorzką, mieszamy za pomocą łyżki. 


Krok 9

ciasto bez pieczenia z masą straciatella

Masę straciatella wykładamy na herbatniki.

Ciasto wkładamy na 30-60 minut do lodówki.

Po tym czasie na wierzchu układamy pokrojone na połówki truskawki (około 300-400 g) oraz wylewamy tężejące galaretki truskawkowe (rozpuszczone w pierwszym kroku).

Ciasto przechowujemy w lodówce. Kroimy dopiero po schłodzeniu przez kilka godzin (a najlepiej kroić na drugi dzień).

Koniecznie pochwal się swoim ciastem z galaretką w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!


Przepis na ciasto z truskawkami i galaretką

Ciasto z truskawkami i galaretką przepis

Ciasto bez pieczenia z galaretką

Ciasto z galaretką

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 195

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Alicja
Alicja
9 miesięcy temu

Tort wykonany na podstawie tego przepisu.. rewelacja-przepyszny! 🥰
Zmniejszyłam ilość masy truskawkowej, dałam upieczony przez siebie biszkopt i tynk Milky Way 🙂

20230624_181718.jpg
Pina
Pina
10 miesięcy temu

Ten przepis jest tak dobry, że nawet moja babcia prosiła o przepis 😂

Katarzyna
Katarzyna
10 miesięcy temu

Pyszne ciasto, syn zajada jak szalony

20230617_153554.jpg
Martyna
Martyna
10 miesięcy temu

Świetny przepis, od razu wpadł mi w oko 🙂
Ciasto wyszło efektownie i jest bardzo pyszne 🤩

20230617_151737.jpg
Jagoda
Jagoda
10 miesięcy temu

Przepyszne ciasto, łatwe w wykonaniu, tylko to czekanie na galaretki🙉

IMG_0997.jpeg
Alicja
Alicja
10 miesięcy temu

Witam, czy myśli Pani że można zrobić to ciasto ze zwykłym biszkoptem w formie tortu, czy jednak masy są zbyt “lekkie” aby utrzymały na sobie jeszcze jeden blat biszkoptu oraz tynk? 🙂

Alicja
Alicja
10 miesięcy temu

Raczej myślałam o nałożeniu na galaretkę jeszcze jednego blatu biszkoptu i dopiero potem tynk.. chyba zaryzykuję i spróuję.. jak wyjdzie to na pewno się pochwalę ☺️

Izabela
Izabela
10 miesięcy temu

Świetny przepis. Potrzebowałam czegoś na szybko i znalazłam 😁 wyszedł przepyszny. Polecam ❤️

IMG_20230611_033852.jpg
Natalia
Natalia
10 miesięcy temu

Klasyka zawsze najlepsza! Ciasto znikło tego samego dnia❤️🍓
Jednak bez czekolady ze względu na uczulenie

Paula
Paula
10 miesięcy temu

Zrobiłam od razu. Pyszne. Polecam 😋😋Już prawie nie ma 😁

Paula
Paula
10 miesięcy temu

Wstawię następnym razem jak zrobię bo zjedzony 😋😋

Ciasto z galaretką

Ciasto z galaretką to klasyka wśród deserów, która nigdy nie wychodzi z mody. Z jego lekko słodkawym smakiem i jedwabistą teksturą galaretka dodaje ciastu niepowtarzalny charakter. Jest to deser, który równie dobrze sprawdzi się na co dzień do kawusi lub herbatki, jak i na specjalne okazje.

Co więcej, galaretka nie tylko dodaje smaku, ale również sprawia, że ciasto jest atrakcyjne wizualnie. Możemy eksperymentować z różnymi kolorami i smakami galaretki, tworząc prawdziwe arcydzieła cukiernicze. Kiedy do tego dodamy jeszcze ulubione owoce, ciasto z galaretką stanie się prawdziwą gwiazdą każdej imprezy.

Nie da się ukryć, że ciasto z galaretką bez pieczenia jest łatwe w przygotowaniu i nie wymaga od nas specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest to chętnie wybierane ciacho zwłaszcza w okresie letnim, kiedy mamy do dyspozycji świeże truskawki oraz kiedy wysoka temperatura nie zachęca nas do włączenia piekarnika 🙂

Ciasto bez pieczenia z galaretką

Moim zdaniem, to ciasto bez pieczenia z galaretką to prawdziwy ratunek dla tych, którzy chcą cieszyć się pysznym deserem, ale nie mają czasu na długie godziny spędzone w kuchni. To prosty i szybki przepis, który pozwoli Ci zaskoczyć rodzinę i znajomych pysznym ciastem, nawet jeśli nie jesteś zbyt doświadczonym kucharzem. Największą zaletą ciasta bez pieczenia z galaretką jest jego prostota.

Wszystko, czego potrzebujesz, to kilka składników i trochę czasu na to, aby galaretka odpowiednio stężała. Nie musisz martwić się o temperaturę piekarnika czy czas pieczenia – po prostu przygotuj składniki, połącz je razem i poczekaj na rezultat! Kolejnym atutem jest różnorodność tego ciasta. Możesz wybrać dowolny smak galaretki, a do tego dodać swoje ulubione owoce, czekoladę czy orzechy. Niezależnie od wybranej wersji, ciasto bez pieczenia z galaretką zawsze zachwyca smakiem i wyglądem.

Ciasto z truskawkami i galaretką

Powracając do naszego głównego tematu, ciasto z truskawkami i galaretką to naprawdę wspaniały deser. Kombinacja słodko-kwasowych truskawek z delikatną galaretką truskawkową na biszkoptach tworzy rewelacyjne połączenie smaków. To danie, które zasługuje na miejsce w każdej kuchni. Co więcej, truskawki nie tylko dodają ciastu wyjątkowego smaku, ale również sprawiają, że jest atrakcyjne wizualnie. Czerwone, soczyste owoce na jasnej galaretce wyglądają naprawdę apetycznie, przyciągając wzrok każdego łasucha. Nie da się przejść obok takiego ciasta obojętnie!

Ja dodatkowo do mojej masy z serka homogenizowane dodaję kawałki czekolady dzięki czemu ciasto z truskawkami i galaretką smakuje jeszcze lepiej. Zachęcam do wypróbowania tej wersji – jestem przekonana, że jak raz spróbujesz, to będzie regularnie u Ciebie się pojawiać 🙂

Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką

Czy potrzebujesz deseru na ostatnią chwilę? Szybkie ciasto z truskawkami i galaretką to coś dla Ciebie! Wystarczy tylko kilka składników, które zazwyczaj mamy w domu, i w mgnieniu oka możemy cieszyć się pysznym ciastem.

Jednym z kluczowych składników tego ciasta jest galaretka. Nie tylko dodaje smaku, ale również sprawia, że ciasto jest bardziej stabilne i łatwe do krojenia. Co więcej, możemy wybrać galaretkę w dowolnym smaku – od klasycznej truskawkowej, przez cytrynową, aż po egzotyczne smaki jak kiwi czy mango.

Truskawki to kolejny nieodłączny element tego ciasta. Te soczyste, słodko-kwasowe owoce dodają ciastu nie tylko smaku, ale również atrakcyjnego wyglądu. Bez względu na to, czy wybierzesz świeże truskawki czy te z zamrażarki, Twój deser z pewnością zachwyci wszystkich miłośników ciast.

RozwińZwiń