Ciasto z truskawkami i galaretką jest niezwykle smaczne. Obie masy – truskawkowa i straciatella są leciutkie jak chmurka. Ciacho jest mocno owocowe i rozpływa się w ustach. Choć wydaje się, że przygotowanie takiego deseru może być skomplikowane, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Wystarczy tylko kilka prostych składników, trochę czasu i gotowe! Ten deser jest nie tylko atrakcyjny dla oka, ale również niesamowicie pyszny. To idealny przepis na coś słodkiego, który zadowoli wszystkich domowników.
Ciasto bez pieczenia z truskawkami
Uwielbiam ciasta z truskawkami. Mam ich sporo na blogu – polecam Wam wypróbować wilgotne ciasto czekoladowe z truskawkami oraz mój popularny biszkopt z truskawkami.
To ciasto z truskawkami zrobiłam w wersji bez pieczenia. Z pewnością to upraszcza i przyspiesza proces jego przygotowania, a co więcej smakuje naprawdę świetnie. Użyłam podłużnych biszkoptów, ale jeśli wolicie możecie je zastąpić zwykłymi okrągłymi biszkopcikami.
Czy można użyć truskawek mrożonych?
Jeżeli chodzi o truskawki to najlepiej sprawdzą się świeże, ale jeżeli masz tylko mrożone, to również możesz ich użyć, tylko trzeba pamiętać, aby wcześniej je rozmrozić.
Czy można użyć innych owoców lub innych smaków galaretki?
Tak, jak najbardziej. Świetnie sprawdzą się np. maliny, wiśnie lub borówki. Smak galaretki najlepiej dobrać do używanych owoców.
Przepis na: Ciasto z truskawkami i galaretką
Porady na start
W tym przepisie użyłam foremki o rozmiarze 22 x 34 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Masa truskawkowa:
- 2 galaretki truskawkowe
- 350 ml wrzątku
- 300 g truskawek
- 500 ml śmietanki 30% lub 36%
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Masa straciatella:
- 2 galaretki przezroczyste o smaku truskawkowym
- 300 ml wrzątku
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego
- 20 g czekolady gorzkiej
Galaretka z truskawkami:
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml wrzątku
- 400 g truskawek
Dodatkowo:
- 36 podłużnych biszkoptów
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto z truskawkami i galaretką?
Krok 1
Zaczynamy od rozpuszczenia dwóch galaretek truskawkowych z wierzchu ciasta (ponieważ one tężeją najdłużej) w 800 ml wrzątku.
Masa truskawkowa
Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku (ja to zrobiłam w większym kubku). Można przyspieszyć czas tężenia wkładając je do lodówki (oczywiście po lekkim przestygnięciu). Mają one być już lekko tężejące (ani zbyt płynne, ani całkowicie stężałe, więc warto kontrolować je co jakiś czas).
Gdy galaretki będą już tężejące to świeże truskawki (około 300 g, ewentualnie można użyć mrożonych) blendujemy np. za pomocą blendera ręcznego.
Krok 2
Krok 3
Dodajemy do śmietanki zblendowane truskawki i tężejące galaretki. Całość miksujemy tylko do połączenia się składników. Jeśli masa truskawkowa będzie dość płynna to wystarczy ją na chwile włożyć do lodówki i po chwili powinna nieco zgęstnieć – musicie co 5 minut ją kontrolować w lodówce.
Masa ma być nieco gęsta, lecz jeszcze lejąca, aby można było ją wyłożyć na biszkopty.
Jeśli będzie zbyt rzadka, to wsiąknie bardzo w biszkopty.
Krok 4
Do przygotowania tego ciasta użyłam prostokątną foremkę (22 x 34 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Na dnie układamy podłużne biszkopty (u mnie wyszło 18 sztuk na warstwę).
Krok 5
Ciasto wkładamy na 30-60 minut do lodówki.
Krok 6
Krok 7
Masa straciatella
Tą masę straciatella zaczynamy od rozpuszczenia 2 galaretek przezroczystych (moje o smaku truskawkowym) w 300 ml wrzątku. Tak jak poprzednio można przyspieszyć proces tężenia galaretek wkładając je do lodówki.
Krok 8
Gdy będą już tężejące, wtedy schłodzoną śmietankę (250 ml) miksujemy z cukrem pudrem (1 łyżka) aż krem będzie nieco sztywny. Wtedy dodajemy waniliowe serki homogenizowane (400 g) oraz galaretki. Pod sam koniec wsypujemy startą na tarce czekoladę gorzką, mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 9
Ciasto wkładamy na 30-60 minut do lodówki.
Po tym czasie na wierzchu układamy pokrojone na połówki truskawki (około 300-400 g) oraz wylewamy tężejące galaretki truskawkowe (rozpuszczone w pierwszym kroku).
Ciasto przechowujemy w lodówce. Kroimy dopiero po schłodzeniu przez kilka godzin (a najlepiej kroić na drugi dzień).
Koniecznie pochwal się swoim ciastem z galaretką w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane. Czekam na Wasze piękne wypieki!
Komentarze
Czy zamiast biszkoptów można upiec cienki biszkopt?
Jasne 🙂
Tort wykonany na podstawie tego przepisu.. rewelacja-przepyszny! 🥰
Zmniejszyłam ilość masy truskawkowej, dałam upieczony przez siebie biszkopt i tynk Milky Way 🙂
Nie no rewelacyjnie wyszedł! Bardzo lubię takie lekkie, owocowe torty <3 Dzięki za zdjęcie!
Ten przepis jest tak dobry, że nawet moja babcia prosiła o przepis 😂
Wow, rzadko się zdarza taki komentarz 😂 Cieszę się, że posmakowało 🙂
Pyszne ciasto, syn zajada jak szalony
bardzo się cieszę 🙂
Świetny przepis, od razu wpadł mi w oko 🙂
Ciasto wyszło efektownie i jest bardzo pyszne 🤩
Pięknie wyszło <3 Dzięki wielkie za zdjęcie!
Przepyszne ciasto, łatwe w wykonaniu, tylko to czekanie na galaretki🙉
Superowe wyszło ❤️ Cieszę się, że smakuje 🙂 Niestety tak to jest z tymi galaretkami 🙂
Witam, czy myśli Pani że można zrobić to ciasto ze zwykłym biszkoptem w formie tortu, czy jednak masy są zbyt “lekkie” aby utrzymały na sobie jeszcze jeden blat biszkoptu oraz tynk? 🙂
Witam, ostatnio mi ktoś wysyłał wiadomość prywatną na instagramie, że robił już to ciacho w formie tortu i fajnie wyglądało 🙂 Tylko nie rozumiem do końca jaką ma Pani koncepcję – tynk nałożyć na galaretkę? – Nie widziałam nigdy takiej wersji… Dać biszkopt na galaretkę i później tynk?
Raczej myślałam o nałożeniu na galaretkę jeszcze jednego blatu biszkoptu i dopiero potem tynk.. chyba zaryzykuję i spróuję.. jak wyjdzie to na pewno się pochwalę ☺️
Czekam w takim razie na zdjęcie tortu 🙂
Świetny przepis. Potrzebowałam czegoś na szybko i znalazłam 😁 wyszedł przepyszny. Polecam ❤️
Rewelacyjnie wyszło ciacho 🙂
Klasyka zawsze najlepsza! Ciasto znikło tego samego dnia❤️🍓
Jednak bez czekolady ze względu na uczulenie
Super, cieszę się 🙂
Zrobiłam od razu. Pyszne. Polecam 😋😋Już prawie nie ma 😁
Super, cieszę się 🙂 Może się uda jeszcze dodać foteczkę ostatniego kawałka?? 😛
Wstawię następnym razem jak zrobię bo zjedzony 😋😋
Oki 🙂