Chicken burger z chrupiącym kurczakiem w płatkach kukurydzianych, grillowanym halloumi i warzywami to strzał w dziesiątkę! Jak dla mnie to fajny pomysł na obiad lub kolację. Te domowe burgery sprawdzą się też świetnie jako przekąska imprezowa gdy spodziewasz się gości. Inne pomysły na pyszne przekąski znajdziesz w tym wpisie – PRZEKĄSKI IMPREZOWE.
Burger z kurczakiem
Od czasu do czasu bardzo lubię zjeść fast-fooda, ale w takiej domowej, dużo zdrowszej wersji. Zwykle sama piekę bułki, wybieram wysokiej jakości mięso i warzywa. Taki burger z KFC czy McDonalda w porównaniu z domowym burgerkiem nie ma zbyt dużo wspólnego. To tak jak porównać domowe hot-dogi z tymi ze stacji benzynowej… Dania takie same, ale tylko z nazwy.
Burger chicken
Na moim blogu jest już sporo przepisów na domowe burgery. Zdecydowanie moim faworytem jest burger na bazie domowej bułki z wołowiną, grillowanym halloumi i karmelizowaną czerwoną cebulą (przepis klik>>). Równie smaczny jest klasyczny hamburger z wołowiną, pomidorem i ogórkiem (przepis klik>>). Burgery z wołowiną to prawdziwy klasyk! Tym razem postanowiłam zrobić coś nieco innego. Burger z kurczakiem w chrupiącej panierce na bazie płatków kukurydzianych jest mega pyszny. Do tego prosty do zrobienia i bardzo sycący. Chicken burger z pewnością posmakuje Tobie i Twoim domownikom – koniecznie wypróbuj!
Tym razem użyłam bułek z osiedlowej piekarni, ale jeśli macie czas to podrzucam Wam przepis na moje sprawdzone bułki do burgerów z sezamem. Opcjonalnie możecie burgery podawać z frytkami – ja zwykle piekę je w piekarniku.
Przepis na: Chicken burger
Składniki:
- 4 bułki
- 500 g filetu z piersi kurczaka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
- 1 ząbek czosnku
- szczypta papryki słodkiej
- szczypta soli, pieprzu
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 większe garści płatków kukurydzianych
- 3 płaskie łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 100 g sera Halloumi
- sałata lodowa, masłowa czy karbowana
- 1/2 pomidora
- 1/4 ogórka długiego
- ketchup lub sos BBQ
Zobacz również:
Chicken burger - przepis krok po kroku
Krok 1
Na desce kroimy 4 większe, dość cienkie, ale w miarę okrągłe kawałki kurczaka (każdy po około 125 g). Dodajemy mięso do miseczki i marynujemy (najlepiej odstawić na chociaż 10 minut i w tym czasie przygotować sobie resztę składników).
Krok 2
Krok 3
Przygotowujemy trzy głębsze talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną (około 3 łyżki). Do drugiego bułkę tartą wymieszaną z płatkami, a w ostatnim mieszamy mleko (3 łyżki) z jajkiem (roztrzepujemy widelcem oba te składniki).
Każdy kawałek kurczaka zanurzamy z obu stron najpierw w mące, później w jajku, a na końcu w płatkach.
Krok 4
W tym czasie na osobnej patelni grillujemy plasterki halloumi (na małej ilości oleju).
Pomidora i ogórka kroimy w cienkie plasterki.
Cztery bułki kroimy na pół. Można je opcjonalnie włożyć na dosłownie kilka minut do piekarnika jeśli wolicie bardziej chrupiącą bułkę. Ja zwykle to pomijam.
Dół smarujemy sosem czosnkowym (np. domowym – wystarczy wymieszać 2-3 łyżki majonezu z przeciśniętym ząbkiem czosnku i szczyptą soli, pieprzu). Z kolei górę bułki smarujemy ketchupem lub sosem BBQ.
Składamy burgera w całość: Na dolną bułkę z sosem czosnkowym nakładamy sałatę, plasterek pomidora, chrupiącego kurczaka, grillowane halloumi, 2 plasterki ogórka i przykrywamy górną bułką.
Wbijamy wykałaczki, aby hamburgery idealnie się trzymały podczas ich nakładania i jedzenia. Smacznego!
Komentarze
Czy takie opanierowane mięso do burgerów można umieścić w zamrażarce?
Jak już to usmażone, a nie surowe bez usmażenia… 🙂
Chociaż osobiście nigdy nie mroziłam ani opanierowane ani usmażone, tylko robię “na świeżo”…
Mega👏🙂
Cieszę się 🙂
Robione na sylwestra , zrobiłam więcej i na następny dzień na obiad jak znalazł 🔥 przepis szybki i pysznyyyyy 🔥🔥🔥
Cieszę się 🙂
Przepyszne 🍔…..:)
Cieszę się, że smakuje 🙂