Chicken burger

4.7/5 (121 ocen)

Ilość porcji

4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

20 min

chicken burger

Chicken burger z chrupiącym kurczakiem w płatkach kukurydzianych, grillowanym halloumi i warzywami to strzał w dziesiątkę! Jak dla mnie to fajny pomysł na obiad lub kolację. Te domowe burgery sprawdzą się też świetnie jako przekąska imprezowa gdy spodziewasz się gości. Inne pomysły na pyszne przekąski znajdziesz w tym wpisie – PRZEKĄSKI IMPREZOWE.

Burger z kurczakiem

Od czasu do czasu bardzo lubię zjeść fast-fooda, ale w takiej domowej, dużo zdrowszej wersji. Zwykle sama piekę bułki, wybieram wysokiej jakości mięso i warzywa. Taki burger z KFC czy McDonalda w porównaniu z domowym burgerkiem nie ma zbyt dużo wspólnego. To tak jak porównać domowe hot-dogi z tymi ze stacji benzynowej… Dania takie same, ale tylko z nazwy.

Burger chicken

Na moim blogu jest już sporo przepisów na domowe burgery. Zdecydowanie moim faworytem jest burger na bazie domowej bułki z wołowiną, grillowanym halloumi i karmelizowaną czerwoną cebulą (przepis klik>>). Równie smaczny jest klasyczny hamburger z wołowiną, pomidorem i ogórkiem (przepis klik>>). Burgery z wołowiną to prawdziwy klasyk! Tym razem postanowiłam zrobić coś nieco innego. Burger z kurczakiem w chrupiącej panierce na bazie płatków kukurydzianych jest mega pyszny. Do tego prosty do zrobienia i bardzo sycący. Chicken burger z pewnością posmakuje Tobie i Twoim domownikom – koniecznie wypróbuj!

Tym razem użyłam bułek z osiedlowej piekarni, ale jeśli macie czas to podrzucam Wam przepis na moje sprawdzone bułki do burgerów z sezamem. Opcjonalnie możecie burgery podawać z frytkami – ja zwykle piekę je w piekarniku.

Przepis na: Chicken burger

Składniki:

  • 4 bułki
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta papryki słodkiej
  • szczypta soli, pieprzu
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 2 większe garści płatków kukurydzianych
  • 3 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g sera Halloumi
  • sałata lodowa, masłowa czy karbowana
  • 1/2 pomidora
  • 1/4 ogórka długiego
  • ketchup lub sos BBQ
Wyślij emailem

Chicken burger - przepis krok po kroku


Krok 1

marynata do kurczaka

Zaczynamy od zamarynowania mięsa. W miseczce mieszamy oliwę z oliwek (2 łyżki), przyprawę do gyrosa (1/2 łyżeczki), przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek), paprykę słodką, sól i pieprz (szczypta).

Na desce kroimy 4 większe, dość cienkie, ale w miarę okrągłe kawałki kurczaka (każdy po około 125 g). Dodajemy mięso do miseczki i marynujemy (najlepiej odstawić na chociaż 10 minut i w tym czasie przygotować sobie resztę składników).


Krok 2

płatki kukurydziane do panierki

Płatki kukurydziane (2 większe garści) nieco rozdrabniamy np. za pomocą blendera ręcznego. Mieszamy je w głębszym talerzu z bułką tartą (około 1 łyżka).


Krok 3

kurczak w chrupiącej panierce

Panierka do kurczaka

Przygotowujemy trzy głębsze talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną (około 3 łyżki). Do drugiego bułkę tartą wymieszaną z płatkami, a w ostatnim mieszamy mleko (3 łyżki) z jajkiem (roztrzepujemy widelcem oba te składniki).

Każdy kawałek kurczaka zanurzamy z obu stron najpierw w mące, później w jajku, a na końcu w płatkach.


Krok 4

burgery z chrupiącym kurczakiem

Smażymy na małej ilości oleju (najlepiej na małym lub średnim ogniu) aż panierka zrobi się rumiana, ale nie przypalona.

W tym czasie na osobnej patelni grillujemy plasterki halloumi (na małej ilości oleju).

Pomidora i ogórka kroimy w cienkie plasterki.

Cztery bułki kroimy na pół. Można je opcjonalnie włożyć na dosłownie kilka minut do piekarnika jeśli wolicie bardziej chrupiącą bułkę. Ja zwykle to pomijam.

Dół smarujemy sosem czosnkowym (np. domowym – wystarczy wymieszać 2-3 łyżki majonezu z przeciśniętym ząbkiem czosnku i szczyptą soli, pieprzu). Z kolei górę bułki smarujemy ketchupem lub sosem BBQ.

Składamy burgera w całość: Na dolną bułkę z sosem czosnkowym nakładamy sałatę, plasterek pomidora, chrupiącego kurczaka, grillowane halloumi, 2 plasterki ogórka i przykrywamy górną bułką.

Wbijamy wykałaczki, aby hamburgery idealnie się trzymały podczas ich nakładania i jedzenia. Smacznego! 


Chicken burger

Chicken burger

burger chicken

Domowe burgery z kurczakiem

burgery z kurczaka

kurczak burger

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 121

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Agata
Agata
2 miesięcy temu

Mega👏🙂

Roksanak
Roksana
3 miesięcy temu

Robione na sylwestra , zrobiłam więcej i na następny dzień na obiad jak znalazł 🔥 przepis szybki i pysznyyyyy 🔥🔥🔥

IMG_20240101_141530
Magda
Magda
1 rok temu

Przepyszne 🍔…..:)

Domowy burger z kurczakiem

Ten domowy burger z kurczakiem w chrupiącej panierce zawiera również sałatę, pomidora, ogórka, ser halloumi oraz ketchup lub sos BBQ. Ja akurat przygotowałam domowe burgery z sałatą karbowaną, ale może być masłowa, lodowa czy też mieszanka sałat. Pomidory najlepsze będą malinowe, jeżeli mamy do takich dostęp. Możesz też modyfikować przepis wedle swojego uznania i dodawać składniki, na które akurat masz ochotę.

Burgery z kurczaka

Ten przepis na burgery z kurczaka jest naprawdę prosty do przygotowania. Wystarczy, że przygotujesz odpowiednią marynatę na bazie oliwy, przyprawy do gyrosa, czosnku, słodkiej papryki, solą i pieprzu, a następnie włożysz do niej kawałki z piersi kurczaka. Następnie w głębokim talerzu mieszamy rozdrobnione płatki kukurydziane z bułką tartą. Każdy kawałek kurczaka moczymy z każdej strony w mące, jajku, a na końcu w płatkach. Smażymy na patelni na małym ogniu. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki i podsmażamy halloumi. Spód bułki smarujemy sosem czosnkowym, a górę ketchupem lub innym sosem. Wszystkie składniki kładziemy po kolei i burgery z kurczaka gotowe!

Kurczak burger

Kurczak burger to jedna z najczęściej wybieranej pozycji w McDonal’s. Trudno się dziwić że podbił serca fanów fast food’ów, ponieważ kurczak burger jest naprawdę rewelacyjny dzięki chrupiącej panierce. Teraz możesz go odtworzyć w swojej kuchni! Nie musisz już szukać lokalu, a przy okazji dobierzesz dodatki do burgerów takie, na które akurat masz ochotę. Ja na przykład dodałam ser Halloumi, który miałam w lodówce. Dodatkowo jeżeli masz chwilkę czasu, to polecam przygotować również domowe bułki. Wtedy chicken burger będzie na pewno rewelacyjny!

RozwińZwiń