BurgeryBurgery mięsneDania mięsneDania z warzywamiDania z wołowinąKuchnia amerykańskaKuchnie świataObiady

Burger wołowy po góralsku

Burger wołowy po góralsku z grillowanym oscypkiem, pomidorem, sałatą i konfiturą z żurawiny jest naprawdę przepyszny. Do tego własnoręcznie upieczona bułka z sezamem i chipsy z batatów… No powiem Wam, że smak to istne mistrzostwo świata! Jeśli lubisz burgery z wyczuwalną słodką nutką to koniecznie wypróbuj ten przepis!

Burger wołowy przepis

Domowy burger ma taką przewagę, że można go zaserwować z totalnie dowolnymi dodatkami. Na blogu mam już kilka smacznych, sprawdzonych przepisów jak np. chicken burger czy burger z halloumi i karmelizowaną cebulą. Tym razem mój burger wołowy podałam w takim góralskim stylu – z grillowanym oscypkiem i konfiturą z żurawiny do mięs (można ją bez problemu kupić w większych sklepach). Oprócz pomidora i sałaty można także dodać grillowany halloumi czy chrupiący bekon (ewentualnie szynkę parmeńską).

Organizacja Delicious zaprosiła mnie do ciekawego programu, który ma na celu promowanie amerykańskich produktów. Dzisiejszy burger powstał właśnie w ramach tej współpracy!

  • Bataty

Bataty, czyli słodkie ziemniaki są w USA elementem tradycji kulinarnej. Pasują praktycznie do wszystkiego – od wołowiny, wieprzowiny, drobiu, potraw wegetariańskich po chleby czy ciasta. W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, bataty smakują świetnie również na surowo. Słodkie ziemniaki są także bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy C, A, E i B6, wapń i białko. Czym się różnią słodkie ziemniaki z USA od tych dostępnych w sklepach? Są duże i mają intensywnie pomarańczową barwę! Można je kupić np. w sieci sklepów Auchan.

  • Amerykańska wołowina

Nie od dziś wiadomo, że oryginalna amerykańska wołowina cieszy się doskonałym smakiem i wysoką jakością, która doceniana jest przez koneserów na całym świecie. Z rodzinnych, tradycyjnych farm pochodzi aż 90% bydła w produkcji wołowiny w Stanach Zjednoczonych. Bydło hodowane jest w zgodzie z naturą na rozległych pastwiskach i preriach stanowiących naturalny krajobraz USA.  Większość stad znajdujących się w centralnych, nizinnych stanach USA takich jak Nebraska oparta jest o rasę Black Angus. To właśnie z tych terenów firma Tendermeat sprowadza swoje produkty.

Przepis na: Burger wołowy po góralsku

 Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 4

Bułki do burgerów:

Rozczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej np. do ciast drożdżowych
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 plaska łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 50 ml oliwy z oliwek lub roztopionego masła
  • odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania

Chipsy z batatów:

  • 2 duże bataty
  • odrobina oleju lub oliwy z oliwek
  • szczypta soli i papryki słodkiej

Burgery:

  • 4 x 125 wołowiny (np. Angus z firmy Tendermeat)
  • większa szczypta mieszanki przypraw do grilla
  • olej do smażenia
  • sałata lodowa, masłowa czy karbowana
  • 1/2 pomidora
  • 4 małe oscypki
  • ketchup lub sos BBQ
  • konfitura żurawina do mięs

Burger wołowy – przepis krok po kroku:

bułki do hot-dogów
Krok 1: 

Do miseczki wkruszyć 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych), dodać letnie mleko (ok. 100 ml), łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na przynajmniej 10 minut żeby ładnie wyrosło. Rozczyn powinien zdecydowanie zwiększyć swoją objętość.

Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, 100 ml letniej wodę, łyżeczkę soli, jajko, 50 ml oliwy z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.


Krok 2: 

Wyrośnięte ciasto odrywamy na około 6-7 mniejszych kawałków, każde wyrabiamy na kształt kulki. Nasze bułeczki układamy równomiernie na foremce np. wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem lub po prostu zwykłą wodą oraz posypujemy odrobiną sezamu lub czarnuszki. Odstawiamy bułeczki do podrośnięcia na 10 minut. W tym czasie ustawić piekarnik na 190 stopni.

Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.


Krok 3: 

Upieczone bułki odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 4: 

Dwa duże bataty obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy odrobinę oleju np. rzepakowego ze szczyptą soli i papryki słodkiej. Za pomocą pędzelka smarujemy bataty, które są rozłożone równomiernie na blaszce. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 190 stopni (góra-dół, z termoobiegiem).


Krok 5: 

Do każdego burgera użyłam 125 g wołowiny. Wyciągamy ją bezpośrednio z lodówki i rozgrzewamy dużą patelnię z cięższym dnem na średnim ogniu.

Przyprawiamy krążki mięsa szczyptą mieszanki do grilla i smażymy na rozgrzanym oleju (ja użyłam patelni do grillowania). Jeśli chodzi o długość smażenia – jest to zależne od tego czy lubicie mniej czy bardziej wysmażone mięso, a także od grubości uformowanych krążków i ich wielkości.

Na osobnej małej patelni smażymy przez chwilkę 4 małe oscypki, aby je nieco podgrzać.

Składamy burgera w całość. Bułkę przecinamy na dwie części. Smarujemy spód bułki odrobiną ketchupu lub sosu BBQ. Następnie nakładamy sałatę, plaster pomidora, wołowinę, grillowany oscypek, łyżeczkę konfitury żurawinowej i przykładamy górną część bułki. Smacznego!


*Wpis powstał w ramach współpracy z organizacją DelicioUS.

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 18

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Back to top button