Burger wołowy po góralsku z grillowanym oscypkiem, pomidorem, sałatą i konfiturą z żurawiny jest naprawdę przepyszny. Do tego własnoręcznie upieczona bułka z sezamem i chipsy z batatów… No powiem Wam, że smak to istne mistrzostwo świata! Jeśli lubisz burgery z wyczuwalną słodką nutką to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Burger wołowy przepis
Domowy burger ma taką przewagę, że można go zaserwować z totalnie dowolnymi dodatkami. Na blogu mam już kilka smacznych, sprawdzonych przepisów jak np. chicken burger czy burger z halloumi i karmelizowaną cebulą. Tym razem mój burger wołowy podałam w takim góralskim stylu – z grillowanym oscypkiem i konfiturą z żurawiny do mięs (można ją bez problemu kupić w większych sklepach). Oprócz pomidora i sałaty można także dodać grillowany halloumi czy chrupiący bekon (ewentualnie szynkę parmeńską).
Organizacja Delicious zaprosiła mnie do ciekawego programu, który ma na celu promowanie amerykańskich produktów. Dzisiejszy burger powstał właśnie w ramach tej współpracy!
-
Bataty
Bataty, czyli słodkie ziemniaki są w USA elementem tradycji kulinarnej. Pasują praktycznie do wszystkiego – od wołowiny, wieprzowiny, drobiu, potraw wegetariańskich po chleby czy ciasta. W przeciwieństwie do zwykłych ziemniaków, bataty smakują świetnie również na surowo. Słodkie ziemniaki są także bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witaminy C, A, E i B6, wapń i białko. Czym się różnią słodkie ziemniaki z USA od tych dostępnych w sklepach? Są duże i mają intensywnie pomarańczową barwę! Można je kupić np. w sieci sklepów Auchan.
-
Amerykańska wołowina
Nie od dziś wiadomo, że oryginalna amerykańska wołowina cieszy się doskonałym smakiem i wysoką jakością, która doceniana jest przez koneserów na całym świecie. Z rodzinnych, tradycyjnych farm pochodzi aż 90% bydła w produkcji wołowiny w Stanach Zjednoczonych. Bydło hodowane jest w zgodzie z naturą na rozległych pastwiskach i preriach stanowiących naturalny krajobraz USA. Większość stad znajdujących się w centralnych, nizinnych stanach USA takich jak Nebraska oparta jest o rasę Black Angus. To właśnie z tych terenów firma Tendermeat sprowadza swoje produkty.
Przepis na: Burger wołowy po góralsku
Składniki:
Bułki do burgerów:
Rozczyn:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
Ciasto:
- 450 g mąki pszennej np. do ciast drożdżowych
- 100 ml ciepłej wody
- 1 plaska łyżeczka soli
- 1 jajko
- 50 ml oliwy z oliwek lub roztopionego masła
- odrobina sezamu lub czarnuszki do posypania
Chipsy z batatów:
- 2 duże bataty
- odrobina oleju lub oliwy z oliwek
- szczypta soli i papryki słodkiej
Burgery:
- 4 x 125 wołowiny (np. Angus z firmy Tendermeat)
- większa szczypta mieszanki przypraw do grilla
- olej do smażenia
- sałata lodowa, masłowa czy karbowana
- 1/2 pomidora
- 4 małe oscypki
- ketchup lub sos BBQ
- konfitura żurawina do mięs
Zobacz również:
Burger wołowy po góralsku - przepis krok po kroku
Krok 1
Do drugiego większego naczynia z mąką wlać rozczyn, 100 ml letniej wodę, łyżeczkę soli, jajko, 50 ml oliwy z oliwek i zagnieść ciasto ręką. Można troszkę podsypać mąką lecz nie radziłabym przesadzać z ilością dodanej mąki bo ciasto później może wyjść nieco twardawe. Po 5-minutowym wyrabianiu ciasto powinno być już sprężyste i nieklejące się do ręki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę w ciepłe miejsce.
Krok 2
Piec przez około 22-25 minut, aż się zrumienią.
Krok 4
Krok 5
Do każdego burgera użyłam 125 g wołowiny. Wyciągamy ją bezpośrednio z lodówki i rozgrzewamy dużą patelnię z cięższym dnem na średnim ogniu.
Przyprawiamy krążki mięsa szczyptą mieszanki do grilla i smażymy na rozgrzanym oleju (ja użyłam patelni do grillowania). Jeśli chodzi o długość smażenia – jest to zależne od tego czy lubicie mniej czy bardziej wysmażone mięso, a także od grubości uformowanych krążków i ich wielkości.
Na osobnej małej patelni smażymy przez chwilkę 4 małe oscypki, aby je nieco podgrzać.
Składamy burgera w całość. Bułkę przecinamy na dwie części. Smarujemy spód bułki odrobiną ketchupu lub sosu BBQ. Następnie nakładamy sałatę, plaster pomidora, wołowinę, grillowany oscypek, łyżeczkę konfitury żurawinowej i przykładamy górną część bułki. Smacznego!
*Wpis powstał w ramach współpracy z organizacją DelicioUS.
Komentarze