Dania mięsneObiadyPrzekąski

Domowe hamburgery

Jeśli lubisz domowe fast-foody to mam dla Ciebie przepis doskonały! Poniżej znajduje się przepis na pyszne hamburgery, które smakują sto razy lepiej niż te ze znanych sieciówek. Jak dla mnie petarda!

Burgery

Moje burgery to przede wszystkim mięciutka drożdżowa bułka, soczyste mięso i ulubione dodatki (u mnie grillowany ser Halloumi, pomidory, ogórki, kiełki rzodkiewki i sos musztardowo-chrzanowy). Oczywiście jeśli tylko wolisz burgery w formie wegetariańskiej to możesz pominąć etap przygotowywania mięsa. Możesz użyć także rukoli, sałaty masłowej, lodowej czy skarmelizować czerwoną cebulę. W przypadku domowych burgerów możesz użyć dodatki jakie tylko lubisz najbardziej.

Do mojego burgera użyłam sosu musztardowo-chrzanowego firmy Manufaktura Wielkopolska. Głównymi składnikami tego produktu jest gorczyca i chrzan, który nadaje ostrości i smaku. Sos świetnie nadaje się min. do grilla, mięsa, jajek i właśnie domowych burgerów, hot dogów itp.

Przepis na: Domowe hamburgery

 Łącznie: 90 min

 Liczba porcji: 10-12

Bułki :

Dodatkowo:

  • 600 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • szczypta soli, pieprzu
  • opcjonalnie 2-3 łyżki majonezu
  • 100 g sera Halloumi
  • opcjonalnie kiełki rzodkiewki lub sałata lodowa
  • 2 pomidory
  • 1/2 ogórka długiego
  • opcjonalnie sos musztardowo-chrzanowy firmy Manufaktura Wielkopolska

Jak zrobić domowe hamburgery?

Wykonanie: 

Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe na bułki do burgerów (przepis klik >>).

Mięso mielone (ok. 600-700 g) mieszamy z płaską łyżeczką przyprawy do mięsa mielonego, przeciśniętym czosnkiem (2-3 ząbki), jajkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz bułką tartą (2 łyżki). Z mięsa formujemy płaskie kotleciki i następnie smażymy je na tłuszczu z obu stron.

Każdą przestygniętą bułeczkę kroimy na pół. Dół smarujemy opcjonalnie łyżeczką majonezu, nakładamy kiełki rzodkiewki lub sałatę lodową, mięso, plasterek pomidora i ogórka, podsmażony ser Halloumi, łyżeczkę ulubionego sosu, u mnie sos musztardowo-chrzanowy, a także przykrywamy górną częścią bułeczki. Opcjonalnie wbijamy wykałaczki, aby hamburgery idealnie się trzymały podczas ich nakładania i jedzenia. Smacznego! 


hamburgery

hamburgery

burgery

hamburgery

Print Friendly, PDF & Email

Burgery

Często jadasz burgery w znanych sieciówkowych knajpach? Mam dla Was świetny przepis na domowe burgery, które smakują zdecydowanie lepiej! Po pierwsze własnoręcznie przygotowane burgery są zdrowsze, wiesz co jesz i co do nich dodajesz. Możesz użyć swoich ulubionych dodatków i stworzyć burgera bardziej na pikantnie, słono czy z nutką słodyczy w postaci karmelizowanej cebuli, mango itp.

Domowe hamburgery

Moje domowe burgery składają się z miękkiej drożdżowej bułki, soczystego mięsa i ulubionych dodatków (u mnie grillowany ser Halloumi, pomidory, ogórki, kiełki rzodkiewki i sos musztardowo-chrzanowy). Dodatki zależą tylko i wyłącznie od Ciebie. Ja tylko sugeruję jakie składniki będą do siebie super pasować. Jeżeli tylko wolisz burgery wegetariańskie to oczywiście możesz pominąć etap przygotowywania mięsa i dodać odrobinę więcej grillowanego sera halloumi, który w moim odczuciu genialnie pasuje do burgerów. Super smakuje także karmelizowana cebula, mango czy burak. Możecie użyć także rukoli, sałaty masłowej czy lodowej.

Domowe burgery

Domowe burgery najlepiej smakują na ciepło wraz ze świeżo usmażonym mięskiem. Ja najbardziej lubię burgery z wołowiną, ale równie dobrze możecie użyć wieprzowiny. Kiedyś próbowałam przygotować burgery z mielonym mięsem drobiowym, jednak w moim odczuciu z wołowina pasuje najlepiej.

Back to top button