Jeśli lubisz domowe fast-foody to mam dla Ciebie przepis doskonały! Poniżej znajduje się przepis na pyszne hamburgery, które smakują sto razy lepiej niż te ze znanych sieciówek. Jak dla mnie petarda!
Burgery
Moje burgery to przede wszystkim mięciutka drożdżowa bułka, soczyste mięso i ulubione dodatki (u mnie grillowany ser Halloumi, pomidory, ogórki, kiełki rzodkiewki i sos musztardowo-chrzanowy). Oczywiście jeśli tylko wolisz burgery w formie wegetariańskiej to możesz pominąć etap przygotowywania mięsa. Możesz użyć także rukoli, sałaty masłowej, lodowej czy skarmelizować czerwoną cebulę. W przypadku domowych burgerów możesz użyć dodatki jakie tylko lubisz najbardziej.
Do mojego burgera użyłam sosu musztardowo-chrzanowego firmy Manufaktura Wielkopolska. Głównymi składnikami tego produktu jest gorczyca i chrzan, który nadaje ostrości i smaku. Sos świetnie nadaje się min. do grilla, mięsa, jajek i właśnie domowych burgerów, hot dogów itp.
Przepis na: Domowe hamburgery
Składniki:
Bułki :
Dodatkowo:
- 600 g mięsa mielonego wołowego
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta soli, pieprzu
- opcjonalnie 2-3 łyżki majonezu
- 100 g sera Halloumi
- opcjonalnie kiełki rzodkiewki lub sałata lodowa
- 2 pomidory
- 1/2 ogórka długiego
- opcjonalnie sos musztardowo-chrzanowy firmy Manufaktura Wielkopolska
Zobacz również:
Jak zrobić domowe hamburgery?
Krok 1
Mięso mielone (ok. 600-700 g) mieszamy z płaską łyżeczką przyprawy do mięsa mielonego, przeciśniętym czosnkiem (2-3 ząbki), jajkiem, szczyptą soli i pieprzu oraz bułką tartą (2 łyżki). Z mięsa formujemy płaskie kotleciki i następnie smażymy je na tłuszczu z obu stron.
Każdą przestygniętą bułeczkę kroimy na pół. Dół smarujemy opcjonalnie łyżeczką majonezu, nakładamy kiełki rzodkiewki lub sałatę lodową, mięso, plasterek pomidora i ogórka, podsmażony ser Halloumi, łyżeczkę ulubionego sosu, u mnie sos musztardowo-chrzanowy, a także przykrywamy górną częścią bułeczki. Opcjonalnie wbijamy wykałaczki, aby hamburgery idealnie się trzymały podczas ich nakładania i jedzenia. Smacznego!
Komentarze