CiasteczkaPrzepisy świąteczneSłodkości

Rurki z kremem budyniowym

Kruche rurki z kremem budyniowym obsypane cukrem trzcinowym są po prostu genialne w smaku! Robię je bardzo często, bo cieszą się u mnie dużą popularnością. Rurki z kremem są proste do zrobienia, tylko koniecznie trzeba się zaopatrzyć w specjalne foremki rurki, w które zawija się każdy kawałek ciasta.

Przepis na rurki z kremem

Koniecznie wypróbuj mój przepis na rurki z kremem budyniowym o smaku waniliowym. Do rurek możesz dodać oczywiście inny krem, lecz z domowym budyniem są genialne w smaku. To efektowny wypiek, który świetnie się sprawdzi na każdą imprezę jak urodziny, imieniny, chrzciny czy zwykłą domówkę. Rurki z kremem to świetny deser do zjedzenia “na raz”, idealny do kawusi!

 Przygotowanie: 70  Pieczenie: 15  Łącznie: 85 min

Przepis na: Rurki z kremem budyniowym

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
  • 200 g kwaśnej śmietany 18%
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
  • cukier trzcinowy (przed samym pieczeniem)

Krem budyniowy:

  • 1/2 l mleka
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 3 żółtka
  • 16 g cukru waniliowego
  • 130 g miękkiego masła

Jak zrobić rurki z kremem?

kruche ciasto
Wykonanie: 

Składniki wyjmujemy na stolnicę. Ciasto należy szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników. Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut.

W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy: 400 ml mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami, mąką, pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do przestygnięcia.

Ciasto wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość ok. 1 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować pędzelkiem np. rozpuszczonym masłem lub olejem (aby po upieczeniu łatwo rurki odchodziły od foremek), nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Każdą rurkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem trzcinowym. Wykładamy na blaszkę w równych odległościach.

Rurki piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.

W misce ucieramy masło na jasny puch, dodajemy do niego stopniowo przestygnięty budyń. Gdy rurki przestygną to za pomocą szprycy nakładamy do nich krem budyniowy. Smacznego!


rurki z kremem

rurki z kremem

rurki z kremem

Print Friendly, PDF & Email

Rurki z kremem

Uwielbiam takie małe słodkości do zjedzenia na raz! Na moje przyjęcia oprócz tradycyjnych ciast lubię przygotowywać małe rogaliki drożdżowe, muffinki, babeczki z owocami, orzeszki czy właśnie rurki z kremem waniliowym. Te małe łakocie znikają zawsze w oka mgnieniu! Nie wiem jak to się dzieje, ale rurki z kremem budyniowym zwykle są zjedzone jako pierwsze. Wcale się nie dziwię, ponieważ są obłędnie smaczne! Rurki z kremem są kruchutkie, rozpływające się wręcz w ustach. Ciasto maślane, na bazie mąki pszennej tortowej, jednak można wymieszać ją z mąką krupczatką.

Przepis na rurki z kremem

Mój przepis na rurki z kremem waniliowym są niezwykle proste do przygotowania. Samo kruche ciasto robi się szybciutko, jednak dzień wcześniej warto przygotować sobie domowy krem budyniowy, który powinien całkowicie ostygnąć przed nadziewaniem kruchego, maślanego ciasta. Kluczowym aspektem budyniu jest użycie ziarenek z laski z wanilii lub cukru z prawdziwą wanilią. Ważne są też dobrej jakości jajka, ja używam zwykle wiejskich, a także ogólnie odpowiednie proporcje, dzięki czemu krem nie będzie zbyt rzadki lub zbyt gęsty.

Rurki z kremem przepis

Zachęcam Cię do przygotowania rurek z kremem, które nie wymagają żadnych zdolności kulinarnych. Ważne żeby kupić odpowiednie foremki do upieczenia kruchego ciasta. Rurki z kremem budyniowym należy przygotować w lodówce, ponieważ (szczególnie latem) krem może się szybko zepsuć lub nawet skisnąć. Jestem pewna, że spodoba Ci się ten przepis i będziesz je piec na każdą uroczystość rodzinną.

Back to top button