
Kruche rurki z kremem budyniowym obsypane cukrem trzcinowym są po prostu genialne w smaku! Robię je bardzo często, bo cieszą się u mnie dużą popularnością. Rurki z kremem są proste do zrobienia, tylko koniecznie trzeba się zaopatrzyć w specjalne foremki rurki, w które zawija się każdy kawałek ciasta.
Przepis na rurki z kremem
Koniecznie wypróbuj mój przepis na rurki z kremem budyniowym o smaku waniliowym. Do rurek możesz dodać oczywiście inny krem, lecz z domowym budyniem są genialne w smaku. To efektowny wypiek, który świetnie się sprawdzi na każdą imprezę jak urodziny, imieniny, chrzciny czy zwykłą domówkę. Rurki z kremem to świetny deser do zjedzenia “na raz”, idealny do kawusi!
Przygotowanie: 70
Pieczenie: 15
Łącznie: 85 min
Przepis na: Rurki z kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
- cukier trzcinowy (przed samym pieczeniem)
Krem budyniowy:
- 1/2 l mleka
- 125 g cukru
- 125 g mąki
- 3 żółtka
- 16 g cukru waniliowego
- 130 g miękkiego masła
Jak zrobić rurki z kremem?
Składniki wyjmujemy na stolnicę. Ciasto należy szybko zagnieść, do dokładnego połączenia się składników. Schłodzić w lodówce, owinięte w folię, przez około 60 minut.
W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy: 400 ml mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka z cukrami, mąką, pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do przestygnięcia.
Ciasto wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować pędzelkiem np. rozpuszczonym masłem lub olejem (aby po upieczeniu łatwo rurki odchodziły od foremek), nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Każdą rurkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem trzcinowym. Wykładamy na blaszkę w równych odległościach.
Rurki piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.
W misce ucieramy masło na jasny puch, dodajemy do niego stopniowo przestygnięty budyń. Gdy rurki przestygną to za pomocą szprycy nakładamy do nich krem budyniowy. Smacznego!