Opis przepisu
Kruche rurki z kremem budyniowym obsypane cukrem trzcinowym są po prostu genialne w smaku! Robię je bardzo często, bo cieszą się u mnie dużą popularnością. Rurki z kremem są proste do zrobienia, tylko koniecznie trzeba się zaopatrzyć w specjalne foremki rurki, w które zawija się każdy kawałek ciasta.
Przepis na rurki z kremem
Koniecznie wypróbuj mój przepis na rurki z kremem budyniowym o smaku waniliowym. Do rurek możesz dodać oczywiście inny krem, lecz z domowym budyniem są genialne w smaku. To efektowny wypiek, który świetnie się sprawdzi na każdą imprezę jak urodziny, imieniny, chrzciny czy zwykłą domówkę. Rurki z kremem to świetny deser do zjedzenia “na raz”, idealny do kawusi!
Przepis na: Rurki z kremem budyniowym
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę
- 200 g kwaśnej śmietany 18%
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
- cukier trzcinowy (przed samym pieczeniem)
Krem budyniowy:
Zobacz również:
Jak zrobić rurki z kremem?
Krok 1
W tym czasie przygotowujemy krem budyniowy – przepis klik >>.
Ciasto wyjąć z lodówki, a następnie podsypując lekko mąką – rozwałkować, ale bardzo cieniutko, na grubość ok. 2-3 mm. Pokroić w długie paski, o szerokości około 1,5 cm. Foremkę do rurek posmarować pędzelkiem np. rozpuszczonym masłem lub olejem (aby po upieczeniu łatwo rurki odchodziły od foremek), nawijać na nią paski, zaczynając od części węższej, w kierunku szerszej. Każdą rurkę smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy cukrem trzcinowym. Wykładamy na blaszkę w równych odległościach.
Rurki piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.
Gdy rurki przestygną to za pomocą szprycy nakładamy do nich krem budyniowy.
Równie dobrze możesz upiec rurki 2-3 dni szybciej, a w dniu przyjścia gości nałożyć na nie krem. Smacznego!
Komentarze
Po raz kolejny robiłam rurki z tego przepisu🙂 ciasto i krem przepyszne🙂 to obowiązkowa pozycja na imprezy rodzinne🙂
Świetnie 🙂
Przepyszne i proste w przygotowaniu! REWELACJA! ❤️
idealne 🙂
Wyszły idealnie, przepyszne 🙂 bardzo dobry przepis, wychodzi idealna ilość masy do upieczonych rurek. Super, nic się nie marnuje 🙂
No to się cieszę 🙂 Wyglądają jak z cukierni!
Rurki wychodzą pyszne gorąco polecam
Pięknie wyszły 🙂
Witam, czy ruski można upiec dzień wcześniej, a kremem naładować tuż przed jedzeniem ?
Witam, można 🙂
Witam, ile mniej więcej wyjdzie z tego rurek?
Niestety nie liczyłam, ale obstawiam około 40 sztuk 🙂
Kiedyś dawno próbowałam zrobić takie rurki, z innego przepisu ale podczas pieczenia całe ciasto się rozlało. Czy wie Pani czemu tak mogło się stać? Pytam,bo się boję drugi raz…
Moze za dużo masła albo słabej jakości a mogło też być źle wyrobione
Niestety nie słyszałam o takim przypadku żeby ciasto się rozlało… Może były jakieś złe proporcje w przepisie? Naprawdę nie wiem 🙁