Ciasteczka mini kremówki

4.8/5 (59 ocen)
Jeżeli jesteś fanem przepisów z użyciem ciasta francuskiego, to mam inspirację dla Ciebie! Mini kremówki to połączenie kruchego ciasta i kremowej, budyniowej masy. Jestem przekonana, że Ci posmakują!

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

40 min + pieczenie

Ciasteczka mini kremówki

Opis przepisu

Ciasteczka mini kremówki są pyszne i ciekawie wyglądające. Połączenie ciasta francuskiego z domowym kremem budyniowym i malinami to strzał w dziesiątkę. Osobiście uwielbiam tradycyjną kremówkę, a te ciastka to ich po prostu mniejsza wersja – idealne na domówki czy uroczystości rodzinne. Koniecznie wypróbujcie!

Przepis na: Ciasteczka mini kremówki

Składniki:

Krem budyniowy:

  • 500 ml mleka
  • 120 g cukru
  • 20 g cukru z prawdziwą wanilią lub odrobina pasty waniliowej
  • 3 żółtka
  • 110 g mąki pszennej
  • 100 g masła

Dodatkowo:

  • ciasto francuskie
  • roztrzepane jajko
  • 100 g świeżych malin lub truskawek
Wyślij emailem

Ciasteczka mini kremówki – przepis krok po kroku:


Krok 1

Krem budyniowy

Do garnka wlewamy 400 ml mleka i gotujemy je na małym ogniu.

W osobnym naczyniu miksujemy 3 żółtka z cukrem (120g), cukrem z prawdziwą wanilią (20g, można zastąpić odrobiną pasty waniliowej z cząstkami z laski wanilii), mąką pszenną (110g), oraz pozostałym mlekiem (100 ml).


Krok 2

Miksujemy przez dosłownie 10 sekund do powstania jednolitej konsystencji.

Przygotowaną masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka.


Krok 3

Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Najpierw zaczną pojawiać się małe grudki, a następnie coraz większe (cały czas gotujemy na minimalnym ogniu). Mieszamy cały czas aż powstanie jednolity budyń (to powinno zająć ok. 5 minut), nie miksujemy mikserem. Wtedy zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. 


Krok 4

Gdy budyń będzie już zimny, wtedy miękkie masło (100 g) ucieramy na jasny puch. Dodajemy po łyżce budyniu (miksując przez chwilkę po dodaniu każdej następnej łyżki). Krem budyniowy gotowy!


Krok 5

Ciasto francuskie kroimy w kwadraty – mi wyszło 20 sztuk.


Krok 6

Układamy kwadraciki w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 18-20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 190 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka) do rumianego koloru. Jeśli będziecie piec z termoobiegiem to proponuję piec o 2-3 minuty krócej.

Gdy kwadraciki przestygną wtedy dekorujemy je kremem budyniowym, malinami i przykrywamy górnym kwadracikiem. Mi wyszło 10 ciasteczek. Przygotowałam je w formie mini kremówek, ale jeśli chcesz to po prostu zrób pojedyncze ciastka – na każdy kwadracik nałóż odrobinę kremu budyniowego i udekoruj świeżymi owocami.

Ciasteczka mini kremówki smakują najlepiej w dniu ich przygotowania. Jeśli nie zjecie wszystkich od razu to polecam je przechowywać w lodówce. Smacznego!


Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 59

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Martyna
Martyna
6 miesięcy temu

A więc jestem z powrotem. Tak jak obiecałam relacjonuję:) Kremówki wyszły rewelacyjnie! Bardzo polecam! Z pewnością ten przepis zagości na stałe w naszym repertuarze. Dzieciaki zachwycone! Jak tylko weszły do pokoju zaczęły komplementować nasze wyroby: “jakie pyszności” “te z kremem bardzo smaczne” Krem bardzo mnie zaskoczył, smakowity, delikatny. W sam raz, ale wyszło go tak dużo, że udekorowałam nim pozostałe babeczki. W moim przypadku było ich dwanaście i to one cieszyły się największym zainteresowaniem dzieci. Kremówek miałam chyba też 12. Następnym razem kupię podwójną porcję ciasta francuskiego do tej porcji kremu:) Nie omieszkam wykorzystać go również do dekoracji babeczek:)) Jeszcze z uwag to studziłam krem z folią przyłożoną na tzw.dotyk żeby uniknąć ewentualnego wysuszenia wierzchu kremu. To dobry patent, ale nie wiem czy konieczny w tym przypadku. Ja po prostu nie chciałam ryzykować i nałożyłam folię zapobiegawczo. Jeszcze raz dziękuję za to odkrycie! Obiecuję, wrócę tu nie raz:))

IMG_20231104_155717.jpg
Martyna
Martyna
6 miesięcy temu

Chyba zrobię te ciasteczka, wyglądają wyśmienicie, a po przeczytaniu przepisu sadzę, że nie będą trudne w realizacji:) Efektem pracy podzielę się w postaci zdjęcia:) Akurat mam ciasto francuskie do wykorzystania i gości z okazji imienin także ich ocena będzie najlepszym komentarzem:)