Kremówka z masą kajmakową

3.2/5 (5 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

70 min

Kremówka z masą kajmakową

Wczoraj mnie naszła wielka ochota na kremówkę. Ostatnio kupiłam sobie jedną w cukierni, lecz szczerze mówiąc smakowała jak zmiksowana margaryna, więc stwierdziłam, że przygotuję sobie ją tym razem sama. Tak też uczyniłam 🙂

Masa budyniowa jest mocno waniliowa, jej kolor głównie zależy od intensywności koloru żółtek. Ja ostatnio ciągle używam wiejskich jajek, więc serniki, kremówki nie wychodzą białe lecz takie lekko żółciutkie.

Na wierzch kremówki dodałam masę kajmakową z puszki, lecz równie dobrze możecie dodać jedynie cukier puder. W obu wariantach jest pyszna!

Przepis na: Kremówka z masą kajmakową

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 3 żółtka
  • 2 jajka
  • 200 g cukru białego
  • 32 g cukru waniliowego lub laska prawdziwej wanilii
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 budyń waniliowy bez cukru (proszek)
  • 200 g miękkiego masła

Dodatkowo:

  • 2 ciasta francuskie
  • 300 g masy kajmakowej z puszki
Wyślij emailem

Kremówka z masą kajmakową - przepis krok po kroku


Wykonanie:

Zaczynamy od domowego kremu budyniowego: większość mleka gotujemy w garnku, w osobnym naczyniu miksujemy żółtka, jajka z cukrami, mąką, proszkiem budyniu oraz pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewamy dopiero w momencie zagotowania się mleka. Mieszamy najpierw łyżką, gotujemy ciągle na małym ogniu. Następnie gdy zacznie masa gęstnieć to ściągamy ją z palnika, miksujemy lub mieszamy ręcznie łyżką aż do momentu powstania gęstego budyniu. Wstawiamy w zimne miejsce do przestygnięcia.

W tym czasie pieczemy gotowe ciasta francuskie według wskazań producenta.

W osobnym naczyniu ucieramy miękkie masło na jasny puch. Dodajemy po łyżce gęstego budyniu aż powstanie jednolity krem budyniowy.

Gdy ciasta francuskie przestygną to nakładamy krem, przykrywamy drugim ciastem francuskim, a wierzch smarujemy delikatnie masą kajmakową z puszki (ja ją lekko podgrzałam w garnku aby było ją łatwiej rozsmarować.


Kremówka z masą kajmakową

Kremówka z masą kajmakową

Średnia ocena 3.2 / 5. Ilość głosów: 5

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Róża Wanat
Róża Wanat
5 lat temu

Budyń nie gęstnieje? Co zrobić?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Róża Wanat

To bardzo dziwne, ponieważ przy takiej ilości mąki i sypkiego budyniu powinno szybko zgęstnieć… W takim razie trzeba będzie dodać jeszcze np. 2 łyżki mąki rozpuszczonych w 50 ml mleka lub wsypać drugi budyń.

Małgorzata Kaczara
Małgorzata Kaczara
7 lat temu

Czy nie za dużo mąki

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
7 lat temu
W odpowiedzi do  Małgorzata Kaczara

Ilość mąki jest ok, ewentualnie można troszkę zmniejszyć jej ilość 🙂

Joanna Domagała
Joanna Domagała
7 lat temu

Wypróbowana, polecam z całego serca!