Naleśniki

4.6/5 (707 ocen)
Te naleśniki to istna rozkosz dla podniebienia - lekkie, delikatne i niezwykle elastyczne. Możesz je wypełnić ulubionymi składnikami, od słodkich owoców, czy sera, po wytrawne nadzienia na bazie mięsa. Naleśniki to danie, które podbija wszystkie serca, niezależnie od wieku.

Ilość porcji

8-9

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Naleśniki - przepis

Naleśniki – niby prosty, a wręcz banalny przepis, który jest chyba bardziej uwielbiany przez dzieci niż przez dorosłych. Ja w dzieciństwie jako straszny niejadek zajadałam się naleśnikami z grubą warstwą nutelli czy białego sera… To jest jeden z moich smaków dzieciństwa. Dzisiaj lubię z nimi eksperymentować np. przygotowując je np. w wersji Kinder Bueno lub kurczakiem, szpinakiem i fetą.

Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na naleśniki, których ważnym składnikiem jest woda gazowana. Oczywiście możecie dodać też zwykłą, mineralną czy z kranu, jednak dzięki zastosowaniu wody gazowanej są bardziej napowietrzone, a przez to smaczniejsze i bardziej delikatne w smaku.

Jeżeli chodzi o rodzaj mąki użytej do naleśników to najlepsza jest taka, która nie obciąża zbytnio ciasta. Aby wyszły puszyste, delikatne i leciutkie to polecam wybierać mąki niższego typu, czyli 400, 450 i 500. Najczęściej korzystam z mąki pszennej typu 450, jednak do tej pory robiłam je także z mąki ryżowej, gryczanej, kukurydzianej czy orkiszowej i efekt był równie fajny.

Zmiksowane składniki na ciasto najczęściej odstawiam na 10 minut, aby nieco odpoczęło.

Warto smażyć naleśniki na specjalnej patelni do naleśników (teflonowej, beztłuszczowej), wtedy nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek tłuszczu do ciasta czy do smażenia na patelni. Z kolei, gdy już są usmażone to zawsze je przykrywam sreberkiem lub folią spożywczą, aby nie wyschły.

Z przepisu wychodzi ok. 8-9 szt. naleśników, robionych na patelni o średnicy 28 cm 🙂

Przepis na: Naleśniki

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • szczypta soli
Wyślij emailem

Jak zrobić naleśniki?


Krok 1

ciasto naleśnikowe

Z przepisów wychodzi 8-9 naleśników – w zależności od wielkości użytej patelni.

Szklanka w moich przepisach ma zawsze pojemność 250 ml.

Ciasto naleśnikowe

Do wysokiej miski dodajemy mąkę pszenną (2 szklanki), mleko (1 szklanka), wodę gazowaną (1 i 1/2 szklanki), jajka (2 duże sztuki) i szczyptę soli.

Nigdy nie dodaję cukru do ciasta, zawsze jedynie małą szczyptę soli. Nie ma to znaczenia czy później nakładam na nie farsz słodki czy słony.

Woda gazowana wpływa na to, że ciasto naleśnikowe jest bardziej napuszone, mięciutkie. Jeśli wolisz to w ostateczności możesz ją zamienić na zwykłą wodę mineralną.

Z kolei jeżeli lubisz naprawdę pulchniutkie, nieco grubsze naleśniki to możesz ubić białka na sztywno i wymieszać je z pozostałymi składnikami.


Krok 2

jak zrobić ciasto naleśnikowe

Miksujemy jedynie do momentu połączenia się składników – na wysokich obrotach miksera przez dosłownie 20 sekund.

Do smażenia naleśników potrzeba będzie patelnia z nieprzywierającą powierzchnią. Jeśli masz dedykowaną patelnię do naleśników – to super, użyj ją. Równie dobrze się sprawdzi większa patelnia np. teflonowa, do której nie przykleja się ciasto. Ja używam większej patelni z Tefala o średnicy 28 cm.

Nie dodaję tłuszczu na patelnię podczas smażenia.


Krok 3

naleśniki przepis

Na dobrze rozgrzaną patelnię nalewamy niecałą chochelkę ciasta. W tym momencie patelnię podnosimy i szybkim ruchem staramy się równomiernie rozlać ciasto naleśnikowe (po powierzchni patelni).

Smażymy z obu stron na rumiany kolor – najlepiej przewraca się naleśniki na drugą stronę za pomocą dłuższej łopatki. Gotowe!

Naleśniki przepisy

Naleśniki będą smakować zarówno dobrze z farszem na słodko czy słono. Na blogu zamieściłam obszerny wpis (klik>>), w którym znajdziesz kilkadziesiąt inspiracji naleśnikowych, z różnymi, ciekawymi farszami. Moimi faworytami są naleśniki Rafaello, w wersji wytrawnej z pieczarkami oraz zapiekane naleśniki ze szpinakiem i fetą.


Naleśniki

Jak zrobić naleśniki?

Przepis na naleśniki

Naleśniki

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 707

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
49 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tomek
Tomek
1 miesiąc temu

Najlepszy przepis na naleśniki jaki testowałem. Nie dosyć, że łatwo się obraca to jeszcze banalny w zrobieniu. Pierwszy raz jestem tak zadowolonym z przepisu :)) Pozdrawiam serdecznie.

Bozena
Bozena
1 miesiąc temu

Przepis rewelacja
Naleśniki przepyszne

Hubert
Hubert
2 miesięcy temu

Wyszło super, polecam przepis

Agnieszka
Agnieszka
3 miesięcy temu

Niezawodne, syn 3latek wcina jak szalony ❤️

Wiktor
Wiktor
10 miesięcy temu

Tu są dobre przepisy na naleśniki i tesz na placki i tesz na kopytka tesz na racuchuy

Jan
Jan
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Wiktor

też

Justyna
Justyna
1 rok temu

Cześć! Dzięki za przepis! Dla mnie idealny! Szukałam czegoś z mniejszą ilością jajek i większą mąki, tu to znalazłam. Zapisuję ❤️Dodałam cynamon, polecam. Z mascarpone i dżemem truskawkowym są obłędne…

michal
michal
1 rok temu

nie polecam smakuje jak przesolone surowe jajo, predzej temu przepisowi do trucizny niz nalesnikow.

Naleśnik
Naleśnik
11 miesięcy temu
W odpowiedzi do  michal

Pań mówi o swoich podrobach

Monika
Monika
1 rok temu

Witaj:) czy maki ryżowej można dodać w tej samej ilości ??

Diana
Diana
1 rok temu

Super przepis 😊 z niego wychodzą najlepsze naleśniki jakie do tej pory robiłam 😃 w sumie to jakoś nie mogę zrozumieć niektórych komentarzy bo przecież konsystencja jest taka jak powinna być i ciasto wspaniałe się rozchodzi po patelni 😊 dziekuje za przepis i następnym razem postaram się szybko zrobić i dodać zdjęcie nim wszystkie naleśniki znikną 😉

Janusz
Janusz
1 rok temu

Pani kochana, dość skomplikowane 😛

Agnieszka
Agnieszka
1 rok temu

Właśnie robię naleśniki z pani przepisu. Bałam się, że mi nie wyjdą, że się będą rozpadać… Ale wszystko jest w porządku. 🙂

Łukasz
Łukasz
1 rok temu

kogo to obchodzi?

Aliszja
Aliszja
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Łukasz

Weszłeś w stronę z przepisem, więc najwyraźniej ciebie

PatrycjaSobieGotuje
PatrycjaSobieGotuje
1 rok temu

A próbowała Pani ten sam przepis ale zamiast wody gazowanej, ubić białka na pianę i dodać pół łyżeczki sody? Teoretycznie wychodzi to samo 🙂
Ja robię nalesniki na oko w proporcjach szklanka mąki, szklanka mleka i tyle jaj co szklanek 😁 polecam 😉

Martyna
Martyna
1 rok temu

Właśnie robię i bardzo dobre jednak ciasto jest lekko z rzadkie:(

Martyna
Martyna
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Robiłam jednak naleśniki podczas przewracania na drugą stronę się rozwalały ale dodałam trochę oleju i jest dobrze

Arek
Arek
1 rok temu

Dziękuję za przepis, ale po kilku już próbach (nawet udanych) mam pewien problem techniczny. Nalewając chochlą ciasto na rozgrzaną patelnię (kuchnia gazowa), ciasto szybko ścina się i trudno rozprowadzić je równomiernie. Smażę ciasto na dużym palniku, na specjalnej patelni do naleśników, raczej minimalna średnia moc gazu. Czy robię jakiś błąd, czy tak ma być?
Dziękuję za poradę i pozdrawiam!

Ewa
Ewa
1 rok temu

Warto w przepisać podawać na ile osób, mniej więcej są obliczone, ile sztuk wychodzi itd….

Agnieszka
Agnieszka
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

W przepisie w skladnikach2 szklanki maki a poniżej 1,5? To ile?

Tomasz
Tomasz
1 rok temu

Chętnie dowiedziałbym się, ile sztuk i o jakiej średnicy wychodzi z tej ilości składników. Muszę dostosować produkt do apetytu i liczby konsumentów, a tu brak danych.

Anna
Anna
2 lat temu

Za pierwszym razem wydawały mi się zbyt wodniste (za rzadka konsystencja). Ale zaryzykowałam usmażenie i było ok. Wypróbuję pewnie jeszcze raz. Dzięki za przepis.

Cechini Muszyna
Cechini Muszyna
3 lat temu

woda gazowana z pewnością dobra dla ciasta 🙂

fire bool
fire bool
4 lat temu

xd

c
c
4 lat temu

a cukier gdzie?????????

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  c

Nie ma potrzeby dodawania cukru do ciasta.

Hanka
Hanka
4 lat temu

Moj ulubiony przepis na nalesniki 😀 Nawet dzisiaj robilam 😀

Krysia
Krysia
4 lat temu

Najlepszy przepis na nalesniki 😀 wychodzi mi za kazdym razem

Remo
Remo
3 lat temu
W odpowiedzi do  Krysia

Co tu ma nie wyjść

Przepis na naleśniki

Na szczęście ten przepis na naleśniki jest bardzo prosty i jego przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. Możemy podawać je z dowolnymi dodatkami np. serem, dżemem lub nutellą. Jeżeli lubisz przepis na naleśniki wytrawne to możesz przygotować zapiekaną wersję z kurczakiem, szpinakiem i fetą lub wersję meksykańską. Wszystko zależy od zasobności naszej lodówki i naszej kreatywności 🙂 Jest to zatem świetny pomysł na obiad dla całej rodziny, nawet kiedy mamy naprawdę niewiele czasu na jego przygotowanie. Nie ukrywam, że ja uwielbiam je w każdej postaci i przynajmniej raz w tygodniu znajdują się w moim jadłospisie 🙂

Jak zrobić pyszne naleśniki?

Przede wszystkim trzeba zadbać o dobre proporcję składników i uważać aby nie przesadzić z ilością ciasta, którą dajemy na patelnię. Jeżeli będą za grube, to po prostu nie będą smaczne, a nadmiar ciasta zabije smak farszu, który nie ukrywajmy jest kluczowy w tym daniu. Zawsze na rozgrzanej patelni dajemy tyle ciasta, aby tylko pokryło całą patelnie w cienkiej warstwie. Najlepiej sprawdzi się przygotowanie naleśników na płaskiej patelni z cienkim dnem. Jeżeli mamy jednak starszą patelnię, to dodajcie olej roślinny lub smażcie na klarowanym maśle, aby naleśniki nie przywierały. Pamiętajcie też, że ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze jeżeli użyjecie mineralnej wody gazowanej, ale jeżeli nie macie jej pod ręką, to również wystarczy zwykła woda.

Naleśniki

Naleśniki to danie, które niezwykle często przygotowujemy w swoim domu. Każda mama oraz babcia zawsze ma swój sprawdzony przepis i niejednemu z nas kojarzą się z dzieciństwem. Ja na przykład pamiętam, jak w piątki u babci były naleśniki ze swojskim serem, serwowane w piątkowe popołudnie, kiedy rodzicie byli jeszcze w pracy 🙂 Dzisiaj sama serwuje je dosyć często i nie tylko tylko na obiad i nie tylko na obiad. Jest to jedno z tych dań, które możemy podać również na śniadanie czy kolację. Są na tyle uniwersalne, że możemy podać je w wersji na słodko na przykład z dżemem, owocami, serem na słodko lub nutellą, ale również w wersji wytrawnej z dodatkiem mięsa, warzyw czy pieczarek i sera. Właściwie codziennie można by było serwować inny przepis na naleśniki. Ciasto jednak może troszkę różnić się w zależności od wersji. W wersji wytrawnej możemy dodać trochę ziół takich jak bazylia czy oregano, aby nabrał jeszcze ciekawszego smaku.

Jak zrobić naleśniki?

Zapewne zastanawiasz się jak zrobić naleśniki? Nie jest to naprawdę nic trudnego i wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z moimi wskazówkami. Najpierw wyszukujemy sobie wysoką miskę, do której dodajemy mleko, mąkę, jaja, wodę gazowaną i szczyptę soli. Całość mieszamy mikserem na gładką masę przez około minutkę, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie możemy odstawić nasze ciasto na około 10 min, a później wylewamy chochelkę ciasta na rozgrzaną patelnię. Aby zrobić cienkie naleśniki z prawdziwego zdarzenia, najlepiej użyć specjalnej beztłuszczowej patelni do naleśników, która pokryta jest teflonem. Wtedy mamy pewność, że ciasto na naleśniki będzie naprawdę puszyste i smakowite.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Aby zrobić naleśniki potrzebujemy przede wszystkim odpowiedniej mąki pszennej, najlepiej typu 400, 450 lub 500. Dlaczego akurat takie? Ponieważ z wyższym oznaczeniem za bardzo obciążają ciasto na naleśniki i nie wychodzą już takie smaczne jak z mniejszych typów. Ważne jest również dodanie wody gazowanej do ciasta, dzięki czemu nasze ciasto naleśnikowe będzie bardziej napowietrzone i delikatne w smaku. Gdy mamy wyrobione już ciasto to obsmażamy naleśniki z obydwu stron i dodajemy do środka nasz ulubiony farsz. Smacznego! Nie bój się też eksperymentować, naleśniczki są o tyle wdzięczne, że możemy do nich dodać właściwie wszystko co chcemy, zaczynając od owoców, a kończąc na mięsie.

RozwińZwiń