Dania jarskieObiady

Naleśniki

Naleśniki – niby prosty, a wręcz banalny przepis, który jest chyba bardziej uwielbiany przez dzieci niż przez dorosłych. Ja w dzieciństwie jako straszny niejadek zajadałam się naleśnikami z grubą warstwą nutelli czy białego sera… To jest jeden z moich smaków dzieciństwa. Dzisiaj lubię z nimi eksperymentować np. przygotowując je np. w wersji Kinder Bueno lub kurczakiem, szpinakiem i fetą.

Poniżej znajdziecie najlepszy przepis na naleśniki, których ważnym składnikiem jest woda gazowana. Oczywiście możecie dodać też zwykłą, mineralną czy z kranu, jednak dzięki zastosowaniu wody gazowanej są bardziej napowietrzone, a przez to smaczniejsze i bardziej delikatne w smaku.

Jeżeli chodzi o rodzaj mąki użytej do naleśników to najlepsza jest taka, która nie obciąża zbytnio ciasta. Aby wyszły puszyste, delikatne i leciutkie to polecam wybierać mąki niższego typu, czyli 400, 450 i 500. Najczęściej korzystam z mąki pszennej typu 450, jednak do tej pory robiłam je także z mąki ryżowej, gryczanej, kukurydzianej czy orkiszowej i efekt był równie fajny.

Zmiksowane składniki na ciasto najczęściej odstawiam na 10 minut, aby nieco odpoczęło.

Warto smażyć naleśniki na specjalnej patelni do naleśników (teflonowej, beztłuszczowej), wtedy nie ma potrzeby dodawania jakiegokolwiek tłuszczu do ciasta czy do smażenia na patelni. Z kolei, gdy już są usmażone to zawsze je przykrywam sreberkiem lub folią spożywczą, aby nie wyschły.

Przepis na: Naleśniki

Składniki:

Ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Jak zrobić naleśniki?

Wykonanie:

Ciasto na naleśniki
Krok 1: 

Do wysokiej miski dodajemy mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajka i szczyptę soli. Miksujemy przez około minutę do momentu połączenia się składników.


Jak zrobić ciasto na naleśniki
Krok 2: 

Naleśniki smażymy na patelni teflonowej. Ja nie używam żadnego tłuszczu do ich smażenia, ale jeżeli masz starszą patelnię to polecam ją najpierw natłuścić np. dolewając 2 łyżki oleju.


smażenie naleśników
Krok 3: 

Następnie przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy do zarumienia naleśników.


Naleśniki

Jak zrobić naleśniki?

Przepis na naleśniki

Naleśniki

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Przepis na naleśniki

Na szczęście przepis na naleśniki jest bardzo prosty i jego przygotowanie zajmuje jedynie kilka chwil. Możemy podawać je z dowolnymi dodatkami np. serem, dżemem lub nutellą. Jeżeli lubisz przepis na naleśniki wytrawne to możesz przygotować zapiekaną wersję z kurczakiem, szpinakiem i fetą lub wersję meksykańską. Wszystko zależy od zasobności naszej lodówki i naszej kreatywności 🙂 Jest to zatem świetny pomysł na obiad, nawet kiedy mamy naprawdę niewiele czasu na jego przygotowanie. Nie ukrywam, że ja uwielbiam je w każdej postaci i przynajmniej raz w tygodniu znajdują się w moim jadłospisie 🙂

Jak zrobić naleśniki?

Zapewnie zastanawiasz się jak zrobić naleśniki? Nie jest to naprawdę nic trudnego i wystarczy, że będziesz postępować zgodnie z moimi wskazówkami. Najpierw wyszukujemy sobie wysoką miskę, do której dodajemy mleko, mąkę, jaja, wodę gazowaną i szczyptę soli. Całość mieszamy mikserem przez około minutkę, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą. Następnie możemy odstawić nasze ciasto na około 10 min, a później wylewamy chochelkę ciasta na rozgrzaną patelnię. Aby zrobić naleśniki z prawdziwego zdarzenia, najlepiej użyć specjalnej beztłuszczowej patelni do naleśników, która pokryta jest teflonem. Wtedy mamy pewność, że ciasto na naleśniki będzie naprawdę puszyste i smakowite.

Jak zrobić ciasto na naleśniki?

Aby zrobić naleśniki potrzebujemy przede wszystkim odpowiedniej mąki pszennej, najlepiej typu 400, 450 lub 500. Dlaczego akurat takie? Ponieważ z wyższym oznaczeniem za bardzo obciążają ciasto na naleśniki i nie wychodzą już takie smaczne jak z mniejszych typów. Ważne jest również dodanie wody gazowanej do ciasta, dzięki czemu nasze naleśniczki będą bardziej napowietrzone i delikatne w smaku. Gdy mamy wyrobione już ciasto to obsmażamy naleśniki z obydwu stron i dodajemy do środka nasz ulubiony farsz. Smacznego! Nie bój się też eksperymentować, naleśniczki są o tyle wdzięczne, że możemy do nich dodać właściwie wszystko co chcemy, zaczynając od owoców, a kończąc na mięsie.

Close