Zapiekane naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

4.7/5 (123 ocen)

Ilość porcji

6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

45 min

naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Nie wiem jak Wy, ale ja po prostu uwielbiam naleśniki w wersji wytrawnej. Takie mocno nadziane i wyraziste w smaku. Jeżeli to Twoje smaki to gorąco polecam wypróbować ten przepis na przepyszne zapiekane naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą! Farsz jest bardzo wyrazisty i aromatyczny, a takie zapieczone na wierzchu z listkami świeżej bazylii, mozzarellą oraz cienkimi plasterkami pomidora smakują wręcz wybornie. Skusisz się?

Z przepisu wychodzi 6 większych naleśników.

Te naleśniki sprawdzą się świetnie jako obiad do pracy. Wystarczy przygotować je sobie dzień wcześniej, a w pracy sobie pogrzać lub nawet zjeść na zimno. Są równie smaczne w obu postaciach. Na zdjęciach przedstawiłam bardzo praktyczny i świetnie prezentujący się dwupoziomowy lunchbox ze sklepu Zanshin (klik), (sklep wypełniony Japonią i bento). Każdy z dwóch pojemników wyposażony jest w 100% szczelną pokrywkę, a dodatkowo może być w całości używane w kuchence mikrofalowej. Przy okazji mam dla Was kupon rabatowy na 10% zniżki na cały asortyment- wystarczy wpisać – PYCHA!

Przepis na: Zapiekane naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Składniki:

Ciasto na naleśniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 500 g rozdrobnionego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g sera Feta
  • opcjonalnie 50 g startej mozzarelli lub dowolnego żółtego sera
  • szczypta soli, pieprzu, oregano

Dodatkowo:

  • mozzarella w zalewie
  • 1 pomidor
  • świeże liście bazylii
  • szczypta ziół prowansalskich
Wyślij emailem

Zapiekane naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą - przepis krok po kroku


Krok 1

naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Do miski wrzucamy wszystkie składniki na ciasto. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią odrobinę oleju.

Na rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Smażymy na małym ogniu pokrojonego w kostkę kurczaka. Posypujemy przyprawą do kurczaka. Następnie dodajemy rozmrożony i rozdrobniony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez kilka minut. Pod koniec dodajemy ser feta, opcjonalnie startą mozzarellę i dusimy pod przykryciem przez 10-15 minut.


Krok 2

naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Pomidory i mozzarellę kroimy w cienkie plasterki. Każdy naleśnik smarujemy szpinakowym farszem, zwijamy, układamy do naczynia żaroodpornego lub foremki. Na wierzch każdego naleśnika nakładamy plasterek pomidora, listki świeżej bazylii oraz mozzarelli. Zapiekamy w temp. 180 stopni (najlepiej z termoobiegiem) przez ok. 15 minut aż starty ser się ładnie rozpuści.


naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i fetą

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 123

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia
Kasia
5 miesięcy temu

Wyszły pyszne. Super sprawa z pomidorem na wierzchu. Nawet moj antyszpinakowy mąż zaaprobował te naleśniki. Mam jedbak pytanie, kiedy należy do farszu dodać starty ser żółty/ mozzarellę?

marta sztabińska
marta sztabińska
5 lat temu

Świetnie się zapowiadają, musza być pyszne

Natalia
Natalia
5 lat temu

Powiem szczerze, że nie miałam nigdy przekonania do sera feta, ale w tych naleśnikach wygląda on bardzo dobrze. Pozdrawiam 😉