Opis przepisu
Krokiety z mięsem z rosołu to pomysł na naprawdę pyszny obiad dla całej rodziny. Są dobrze doprawione i sycące. Przyznam, że mogłabym je jeść codziennie!
Farsz do krokietów
Domowe krokiety to świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Ja zazwyczaj używam wołowiny (np. pręgi wołowej) oraz udek z kurczaka. Jeśli wolisz, to równie dobrze możesz użyć jedynie mięsa drobiowego – sama czasami gotuję rosół na podstawie całego kurczaka. Kupuję wtedy kurczaka o wadze około 2 kg i używam udek, korpusu oraz skrzydełek. Jednak moim zdaniem farsz wołowo-drobiowy smakuje mi w krokietach najbardziej.
Przepis na krokiety z mięsem
Z przepisu wychodzi około 16 dość sporych krokietów. Jeśli takiej ilości nie potrzebujesz, to zrób z połowy porcji. Poniżej szczegółowo opisałam mój sposób przygotowywania domowych krokietów. Według mnie wychodzą naprawdę smaczne. Krokiety z mięsem są dość popularne w polskiej kuchni i zdaję sobie sprawę, że możesz je przygotowywać od wielu lat nieco inaczej niż ja. Jeśli masz jakieś wskazówki czy podpowiedzi na podkręcenie ich smaku, to podziel się w komentarzu.
Przepis na: Krokiety
Składniki:
Ciasto na krokiety:
- 3 jajka
- 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- 2 i 1/2 szklanki wody np. gazowanej
- większa szczypta soli
Farsz do krokietów:
- niecałe 1,5 kg wołowiny np. pręgi
- 4 udka z kurczaka
- 2 większe marchewki
- 3 cebule
- 3 ząbki czosnku
- większa szczypta papryki słodkiej
- około 100 ml bulionu
- sól i pieprz do smaku
Panierka:
- 3 duże jajka
- około 6 łyżek mąki pszennej
- około 6 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Zobacz również:
Jak zrobić krokiety z mięsem?
Krok 1
Krokiety z mięsem z rosołu przygotowuję zawsze w większej ilości i połowę sobie mrożę, żeby mieć na taki “awaryjny” obiad. Z przepisu wychodzi około 16-18 sztuk większych krokietów. Jeśli nie potrzebujesz takiej ilości krokietów, to zrób połowę z podanej porcji w przepisie.
Jeżeli nie planujesz przygotowywać rosołu, tylko same krokiety to, po prostu wystarczy ugotować mięso – może być tak jak u mnie wołowo-drobiowe lub samo drobiowe np. udka, podudzia, ewentualnie wątróbka. Gotujemy wtedy wraz z marchewkami, 1-2 łyżkami soli, zielem angielskim (kilka kulek), liśćmi laurowymi (kilka sztuk). Można dodać także sklepowej lub domowej roboty vegety.
Polecam gotować na małym ogniu przez niecałą godzinę (jeśli zostanie użyte tylko mięso drobiowe jak wołowe to dłużej do miękkości mięsa).
Farsz do krokietów z mięsem
Do przepisu na farsz do krokietów użyłam niecałe 1,5 kg ugotowanej wołowiny (pręgi wołowej), a także 4 udka z kurczaka (mogą być też podudzia). Wyciągam zawsze także z bulionu 2-3 marchewki.
Krok 2
Do miski przekładam sobie oddzielone od kości mięso – łącznie wyszło mi niecałe 2 kg ugotowanego mięsa (po usunięciu kości itp.).
Marchewki kroję na mniejsze kawałki.
Na patelni podsmażymy drobno posiekane cebule (2-3 większe sztuki) z dodatkiem oleju. Odstawiamy do przestygnięcia.
Krok 3
Mięso, podsmażoną cebulę oraz marchewki mielimy za pomocą maszynki do mięs.
Krok 4
Krok 5
Doprawiamy farsz do smaku.
Tutaj najlepiej sobie po prostu spróbować zmielone mięso, ponieważ jeśli było gotowane w dobrze doprawionym rosole, to tam nie ma zbytniej potrzeby jego doprawiania.
Ja zazwyczaj dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek (3 ząbki), a także większą szczyptę papryki słodkiej, pieprzu czarnego oraz soli. Jeśli farsz jest zbyt suchy i sypki, wtedy warto wlać 100-150 ml bulionu (rosołu) i całość wymieszać za pomocą łyżki.
Farsz do krokietów gotowy! Teraz czas zabrać się za usmażenie naleśników.
Krok 6
Ciasto na krokiety
W większej, wysokiej misce miksujemy ze sobą jajka (3 sztuki), mąkę pszenną (3 i 1/2 szklanki), mleko (2 szklanki), wodę gazowaną (2 i 1/2 szklanki), a także sól (większa szczypta).
Używana szklanka w moich przepisach ma zawsze 250 ml.
Krok 7
W zależności od wielkości użytej patelni powinno wyjść około 16 naleśników.
Krok 8
Czas na składanie krokietów w całość. Przygotowujemy sobie talerz, na którym będziemy smarować farszem nasze naleśniki. Najlepiej, odwrócić sobie naszą kupkę z naleśnikami, do góry nogami, tak aby te usmażone na samym początku, znalazły się na samej górze.
Krok 9
Jak zawijać krokiety
Na każdego naleśnika nakładamy po około 2 łyżki farszu (brzegi omijamy, nakładamy farsz bardziej po środkowej części naleśnika). Delikatnie rozsmarowujemy, ugniatamy za pomocą łyżki farsz – staramy się to robić dość równomiernie. Podstawę i boki naleśnika podwijamy, zwijamy krokieta.
Jeśli Twój farsz do krokietów wyszedł bardziej gęsty i ciężko go rozsmarować po naleśniku to po prostu za pomocą dłoni uformuj podłużną kulkę (podłużny wałeczek), połóż na środku naleśnika i zwiń jak na zdjęciu – czyli podstawę i boki podwijamy, zwijamy.
Krok 10
Krokiety zwinięte, teraz czas na panierkę.
Krok 11
Panierka do krokietów
Przygotowujemy sobie trzy głębsze talerze. Do jednego wsypujemy mąkę pszenną, do drugiego roztrzepane jajka, a trzeciego bułkę tartą.
Krok 12
Krok 13
Krokiety z mięsem przechowujemy w szczelnym pojemniku w lodówce (żeby nie wyschły) lub na talerzu zawiniętym szczelnie folią spożywczą. Ja zazwyczaj połowę porcji sobie mrożę – robię tak samo, jak w przypadku mrożenia pierogów. Układam je sobie porcjami na tacce (po 3 sztuki), zawijam z wierzchu folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
Szukasz podobnych przepisów? W takim razie polecam także wypróbować krokiety z pieczarkami.
Komentarze