Najlepsze ciasto marchewkowe

4.5/5 (694 ocen)

Ilość porcji

16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

ciasto marchewkowe

Testowałam już wiele przepisów na ciasto marchewkowe, szukając tego idealnego… No i nareszcie go mam! Przed Wami najlepsze ciasto marchewkowe z lekkim cynamonowym kremem i orzechami włoskimi. Mięciutkie, puszyste, delikatne w smaku i strasznie uzależniające.

To najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Jest proste i szybkie do przygotowania. Ja do ciasta dodaję troszkę przyprawy do piernika oraz cynamonu. Marchewkę polecam zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, wtedy ciasto ma najlepszą konsystencję, a marchewka nie jest tak bardzo wyczuwalna w smaku.

Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej! Wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.

Jeśli szukasz innych jesiennych wypieków, które najczęściej przygotowuję na przełomie września/października, to podsyłam Ci kilka przepisów:

Przepis na: Najlepsze ciasto marchewkowe

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g marchewki
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich
Wyślij emailem

Najlepsze ciasto marchewkowe - przepis krok po kroku


Krok 1

Przygotowanie ciasta marchewkowego

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Masa jajeczna powinna przynajmniej 3 krotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.

Wsypujemy suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon. Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.


Krok 2

Składniki na marchewkowe ciasto

Dodajemy także startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki. Całość mieszamy trzepaczką.

Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm). Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. Pod koniec dodajemy mascarpone, miksujemy aż powstanie gładki, sztywny krem..

Na schłodzone ciasto nakładamy masę śmietanową, dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki. Smacznego!


marchewkowe ciasto

przepis ciasto marchewkowe

Ciasto z marchewki

Przepis na ciasto marchewkowe

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 694

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
106 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
2 miesięcy temu

Dziękuję za przepis🙂♥️ ciasto wyszło pyszne i pieknie urosło🙂♥️

20240411_145244
Edyta
Edyta
2 miesięcy temu

U mnie też ciasto urosło, później opadło, ale zakalca nie ma. Jest fajnie mokre i puszyste, ale nierówno mini wszystko urosło i musiałam ściąć górę, żeby nałożyć krem

Sylwia
Sylwia
2 miesięcy temu

Będę robić trzeci raz 🙂

Jagoda
Jagoda
2 miesięcy temu

Ja dodaję jeszcze 2 łyżeczki kakao, 1 sody oczyszczonej i mieszam różne mąki w równej proporcji i wychodzi bardzo wysokie i nie opada, dwa razy takie jak na zdjęciu i nie pieczę w termoobiegu tylko grzałki góra dół. Oczywiście olej z małej olejarni nierafinowany nie ze sklepu Zawsze wychodzi.

Weronika
Weronika
2 miesięcy temu

A mi wyszedł! Pierwsze ubiłam białka, potem dodałam żółtka. Na termoobiegu w 180*.

IMG_1726
Motyl
Motyl
3 miesięcy temu

Witam
Więc szanowna Pani , bez termoobiegu wyjdzie zakalec i proszę nie czarować innym że od mieszania , bzdura,
Tyle co już pieczemy od wyrobów cukierniczych po pieczywa to praktyka bardzo duża i znajomość piekarników ogromna.

Ania
Ania
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Mi wyszedł zakalec niestety a wszystko robiłam krok po kroku….

Ania
Ania
3 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Tak.Jajka czekały przez całą noc wyjęte z lodówki….myślę, że za mało jest proszku do pieczenia na tak ciężkie ciasto albo jak we wcześniej już wsponiano powinno się użyć termoobiegu.

Beata
Beata
3 miesięcy temu

Zrobiłam bez kremu, tylko z białą polewą. Wyszło super, chociaż mogłoby byc nieco wyższe. Polecam (zresztą dotyczy to każdego przepisu) przed pieczeniem przeczytać cały przepis i zajrzeć do komentarzy 😉

20240302_150056
megi
megi
2 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

W Lidlu są takie 🙂

Iwona
Iwona
4 miesięcy temu

Ciasto pychota puszek

Kasia
Kasia
4 miesięcy temu

Nie znam się na pieczeniu, skusił mnie poziom łatwy, bo potrzebowałam czegoś na szybko, ale jeśli w jednym miejscu pisze się, że “ważne, aby składniki były w temp. pokojowej! Wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.” A w drugim “Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy.”… To chyba jest coś nie tak.. Teraz czekają mnie kolejne 2 godziny czekania aż kremówka się schłodzi..

SylwiaDraus
SylwiaDraus
5 miesięcy temu

Petarda

Ola
Ola
6 miesięcy temu

Czy można masa przełożyć ciasto ?

Aga
Aga
7 miesięcy temu

Czy to normalne, że po dodaniu mąki wyszła bardzo gęsta masa? Ciężko się mieszało…

Julia
Julia
7 miesięcy temu

Nie wiem skąd te 4,5 gwiazdki za ten przepis. Wyszedł zakalec, ciasto opadło i widzę,że nie jestem jedyna.

Dorota
Dorota
11 miesięcy temu

Pięknie wyrosło w piekarniku a potem opadło. Wyglada jak naleśnik

Anna
Anna
5 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

Proszę dopisać tą uwagę do głównego przepisu, sądzę że jest to cenna uwaga.

Mari
Mari
1 rok temu

Mari Ja przy składnikach takich samych mam w przepisie 1 szklankę startej odsączonej marchewki.I druga rzecz inna sprawdzona jajka :oddzielam żółtka od białek,ucieram żółtka z cukrem.Białka ubijam z odrobiną soli na sztywno i dodaję jako ostatni składnik..Mieszam powoli drewnianą łyżką.Nigdy nie ma zakalca.Moje produkty przed pieczeniem wyjmuję parę godzin wcześnie ,2 godziny to za mało.życzę udanych wypieków.

Dominika
Dominika
1 rok temu

Nie Mam funkcji bez termoobiegu,wyjdzie z termoobiegiem??

Magdalena
Magdalena
1 rok temu

300g marchewki liczyć przed starciem czy po?

Magdalena
Magdalena
1 rok temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

chodzi o wagę po starciu i odciśnięciu z soku

DanutaDa
Danuta
1 rok temu

Zrobiłam wczoraj ,dziś już nie ma do porannej kawy 🤣,pyszne ,wilgotne. Skoro nocne duszki wyjadły co do okruszka więc ma moc .

Halina
Halina
1 rok temu

Można użyć mąki kukurydzianej zamiast pszennej?

Lucy
Lucy
1 rok temu

A mi pięknie urosło i po wyciągnięciu z piekarnika siadło 😔jaka jest przyczyna.Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie.

Oliwia
Oliwia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Lucy

To może zależeć od czasu jaki pani miksowała jajka lub czy potem nie za mocno ciasto było mieszane, albo po wyciągnięciu z piekarnika od razu zrzucić np. Na podłogę z 20cm.

Monika
Monika
1 rok temu

Które ciasto marchewkowe lepsze te czy te drugie z Pani przepisu?tamte widzę, że jest lepsze w przekroju nie kruszy się nic, a te chyba trochę jednak tak.
Czy można do środka dodać orzechy?

Pan Rozdymka
Pan Rozdymka
2 lat temu

Polecam ten przepis ciasto jest bardzo pyszne.polewa bardzo słodka i w góle.
ciasto bardzo łatwe do zrobienia

Iwona
Iwona
2 lat temu

O mamuniu jakie to ciacho jest pyszne! Super przepis świetnie opisany 🙂

Ro Ka
Ro Ka
3 lat temu

Ciasto po 45 minutach i wyłączeniu piekarnika powinno jeszcze w nim postać czy wyjmować na zewnątrz? Czy to ma jakieś znaczenie?

Lukrecja
Lukrecja
1 rok temu
W odpowiedzi do  Ro Ka

Tak, należy je wyciągnąć, żeby zatrzymać proces pieczenia. Pomimo wyłączenia piekarnika temperatura nadal się w nim utrzymuje, więc ciasto powinno go opuścić 🙂

Danuta
Danuta
3 lat temu

Właśnie jest w piekarniku i trzymam kciuki, żeby wyszło, bo jutro chcę wziąć do teściowej 🙂

Mariusz
Mariusz
3 lat temu

https://uploads.disquscdn.c… Pani Joanno, dzisiaj trzeci raz upiekłem to ciasto marchewkowe dokładnie według przedpisu (bez polewy zamiast tego posypka)
ciasto jest dobre ale trzeci raz mi wyszedł zakalec…
Za pierwszym razem to był mój pierwszy wypiek w życiu więc pomyślałemn że to normalne
przeczytałem w internecie co robić aby nie był zakalca i spróbowałem drugi raz.
Też wyszedł zakalec i to jeszcze większy…
znowo poczytałem na tem zakalców i mogę powiedzieć, że:
– wszystkie składniki są na pewno w temperaturze pokojowej
– mieszam składniki w jednym kierunku i dodaję po kolei – podobno to ma też znaczenie
– dzisiaj mieszałem wszystko trzepaczką
– piekę w piekarniku elektrycznym z termpareaturą 180 stopni
Będę wdzięczny za poradę jak to piec… – marzy mi sie karotka bez zakalca na Święta…

Oliwia
Oliwia
1 rok temu
W odpowiedzi do  Mariusz

Może powinno się trochę delikatniej mieszać. Czy piekarnik jest ustawiony na góra dół?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu

Pani Mario, pieczemy bez termoobiegu, góra dół. Piekę już wiele lat i nie słyszałam o żadnym przepisie na ciasto, gdzie wkłada się je do zimnego piekarnika… Zawsze nagrzanego do konkretnej temperatury 🙂

Lila
Lila
3 lat temu
W odpowiedzi do  Po Prostu Pycha

Wystarczy dłużej piec.. Zawsze tak robię. Sprawdzam patyczkiem lub odkrajam kawałek z brzegu o czasie z przepisu – jeśli widzę zakalec – wkładam ponownie do piekarnika i dopiekam koło 10-20min(sprawdzając)

Marzena G.
Marzena G.
3 lat temu

To jedyne ciasto marchewkowe jakie mi wyszło wręcz perfekcyjnie. Piekę je kilka razy w miesiącu :**

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Marzena G.

Cieszę się 🙂

Ewelina
Ewelina
3 lat temu

To ciasto jest tak proste do zrobienia, że nie wiem jak ludziom moze wyjsc zakalec. Myślę, że to kwestia wprawy… 😛 Ja osttanio polalam wierzch białą czekoladą i pistacjami i wyszło rewelacyjne w smaku. Polecam Pani Asiu to połączenie!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Ewelina

Dziękuję, muszę w takim razie wypróbować 🙂

Ania
Ania
3 lat temu

Robiłam już drugi raz i znowu wyszedl zakalec. Nie wiem co robię nie tak, składniki w temperaturze pokojowej 🙁

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Ania

W takim razie jeśli wychodzi zakalec to coś nie robi Pani do końca dobrze… Składniki muszą być w temp. pokojowej. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, starta marchewkę i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Paulina Ozimek
Paulina Ozimek
4 lat temu

Pierwszy raz robiłam i jadłam ciasto marchewkowe. Wyszło idealne! Nie sądziłam, że ciasto marchewkowe może być takie pyszne! Domownikom tak posmakowało, że musiałam upiec kolejne. Za drugim razem wyszło tak samo dobre!
comment image comment image

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Paulina Ozimek

Bardzo mi miło <3 Cieszę się, że ciasto posmakowało!

Luiza
Luiza
4 lat temu

Nigdy wczesniej nie smakowalo nam tak zadno ciacho!!!! Ja posypalam wierzch pistacjami i orzechami laskowymi – 10000/10! :*

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Luiza

Miło mi to czytac 🙂

Jolanta Baran
Jolanta Baran
4 lat temu

Marchewka 300g po obraniu czy przed

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
4 lat temu
W odpowiedzi do  Jolanta Baran

Po obraniu 🙂 😛

Renata Sakaluk
Renata Sakaluk
4 lat temu

Bardzo polecam! Prosty przepis i pyszne ciasto.Upieklam w multicokerze.Dslam tylko mniej cukru bo …mi się skończył.

Halina Kopycka
Halina Kopycka
4 lat temu

Ciasta marchewkowe piekę od 50 lat, ale nigdy mi tak puszyste nie wyszlo. Czasem warto jednak wyprobowac nowe przepisy z internetu zamiast tych zapisanych w zeszytach.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Halina Kopycka

Niezmiernie mi miło 🙂

Emilia
Emilia
4 lat temu

Dzisiaj znowu je upieklam 😛 Palce lizac! Trochę się dziwię osobom, którym takie proste ciasto nie wychodzi :))

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Emilia

Super!

Anna D..
Anna D..
4 lat temu

Trochę zmartwiły mnie komenatrze, ze wychodzi zakalec. Wystarczy nie mieszac za dlugo ciasta i dodac skladniki w temp. pokojowej i ciasto wychodzi genialne :)) Mi czasem nie wychodzą tylko ciasta jogurtowe mimo, ze wszystko robię tak jak w przepisie 🙁 Jednak to ciasto marchewkowe jest BOMBOWE W SMAKU!

Irmina
Irmina
2 lat temu
W odpowiedzi do  Anna D..

Ja się do wszystkiego stosowałam i wyszło fatalnie…

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Anna D..

W takim razie się bardzo cieszę 🙂 życzę kolejnych udanych wypieków!

Emilia
Emilia
4 lat temu

Trzymając się przepisu wychodzi ciasto rewelacyjne! Robiłam je juz minimum 3 razy i za kazdym razem sztos!!!!!!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Emilia

Super 🙂

Kalina
Kalina
4 lat temu

To pierwsze marchewkowe jakie mi wyszło 😀 Niby cos tam potrafię piec, ale ciasta jogurtowe i marhcewkowe mi z reguly nie wychodzą mimo, ze trzymam się dokładnie przepisu 🙁

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Kalina

Ekstra 🙂

Marzena
Marzena
4 lat temu

Ciasto REWELACJA! Pięknie mi urosło!!!!

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
3 lat temu
W odpowiedzi do  Marzena

Super 🙂

Magda
Magda
4 lat temu

Zawsze mi wychodzil zakalec, a tu taka fajna odmiana 😀 Ciacho wyszlo obledne w smaku!

Olaa
Olaa
4 lat temu

Wyszło mi idealne Asiu, dzięki za tak świetny przepis!

Malwina
Malwina
4 lat temu

Nigdy do tej pory nie wyszło mi tak smaczne ciasto marchewkowe ;]] istna rewelka!

Katarzyna Paradowska
Katarzyna Paradowska
4 lat temu

Dziewczyny pomocy! Będę ciasto robić pierwszy raz na ważną dla mnie okazję! Czy macie, oprócz poniższych, jeszcze inne wskazówki, które powinnam uwzględnić przy robieniu ciasta? Pieczenie ciasta w termoobiegu czy “góra – dół”? 🙂

Będę wdzięczna za pomoc!

Dawid
Dawid
4 lat temu

To ciasta to coś nie do opisania polecam! I zapraszam do mnie na bloga w wolnym czasie!

http://www.pomyslnazarobek….

Alicja Buchan
Alicja Buchan
4 lat temu

Najlepsze, chociaż za pierwszym razem wyszedł mi zakalec, ale to przez zimne składniki…

Robert
Robert
4 lat temu

Nigdy mi takie ładne ciasto marchewkowe nie wyszlo wczesniej. Polecam, Robert

Krystyna
Krystyna
4 lat temu

To najlepsze ciatso marchewkowe pod słoncem… ;] sztosik! I to za pierwsyzm razem bomba

Elwira
Elwira
4 lat temu

To najlepsze ciasto marchewkowe jakie mi wyszło do tej pory 😛 Ostatnio piekła je moja 12 letnia córka, która mi się teraz bardzo pcha do kuchni 🙂 Jej tez wyszło przepyszne, więc nie chcialam byc gorsza i tez je upieklam 🙂 PYCHOTA!

Iza
Iza
4 lat temu

Wyszedł mi zakalec 🙁 pieklam na termoobiegu, ok 170 st przez ok 50’min. Ok 40 min sprawdzilam patyczkiem i opadlo, ale nie jakoś bardzo tylko sie wyrownalo.

Ciasto marchewkowe

Od wielu lat ciasto marchewkowe cieszy się bardzo dużą popularnością. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest to jedno z najczęściej wyszukiwanych ciast na moim blogu. Powstało też wiele różnych wariantów tego przepisu i sama testowałam wiele z nich. Po wielu próbach znalazłam w końcu najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Jego wierzch udekorowałam masą z serka mascarpone oraz pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne i bardzo ładnie się kroi. Jeżeli szukasz innej alternatywnej wersji to możesz spróbować również przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe.

Ciasto marchewkowe przepis

Przepis na ciasto marchewkowe jest naprawdę prosty. Możemy je przygotować nawet w godzinę, z czego 45 min zajmuje nam pieczenie. Zaczynamy od ubicia jajek i dodania na sam koniec olej. Następnie dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon i mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę, którą ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Szczerze powiedziawszy jak pierwszy raz robiłam przepis na ciasto z marchewką to myślałam, że będzie bardziej czuć w nim marchew, jednak przyprawa do piernika i cynamon prawie całkiem zamaskowały jej smak i zapach. Wypróbuj powyższy przepis w najbliższym możliwym terminie, zobaczysz że też się zaskoczysz 🙂

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Zapewne zastanawiasz się jak zrobić ciasto marchewkowe? Przychodzę Ci z pomocą! 🙂 Wystarczy, że będziesz podążać za moimi powyższymi wskazówkami i gwarantuje Ci, że ciastko naprawdę wyjdzie pyszne. Ja sama bardzo często je przygotowuję, jeżeli nie mam za dużo czas na pieczenie lub jeżeli wychodzę gdzieś w gości, ponieważ ciasto świetnie znosi podróż 🙂 Nie rozwali nam się nawet jeżeli już jest pokrojone wcześniej. Musimy jedynie uważać, aby nie nacisnąć niczym na wierzch. Jeżeli szukasz więcej inspiracji to sprawdź również moje pozostałe przepisy kulinarne.

RozwińZwiń