Ciasta z owocamiSłodkości

Najlepsze ciasto marchewkowe

Testowałam już wiele przepisów na ciasto marchewkowe, szukając tego idealnego… No i nareszcie go mam! Przed Wami najlepsze ciasto marchewkowe z lekkim cynamonowym kremem i orzechami włoskimi. Mięciutkie, puszyste, delikatne w smaku i strasznie uzależniające.

To najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Jest proste i szybkie do przygotowania. Ja do ciasta dodaję troszkę przyprawy do piernika oraz cynamonu. Marchewkę polecam zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, wtedy ciasto ma najlepszą konsystencję, a marchewka nie jest tak bardzo wyczuwalna w smaku.

Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej!

Przepis na: Ciasto marchewkowe

  Łącznie: 60 min

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g marchewki
  • 4 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 260 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Składniki na ciasto marchewkowe
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Masa jajeczna powinna przynajmniej 3 krotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera. 


Przygotowanie ciasta marchewkowego
Krok 2

Wsypujemy suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon. Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.


Składniki na marchewkowe ciasto
Krok 3

Dodajemy także startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki. Całość mieszamy trzepaczką lub miksujemy na małych obrotach miksera.

Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 25 cm). Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. Pod koniec dodajemy mascarpone, miksujemy aż powstanie gładki, sztywny krem..

Na schłodzone ciasto nakładamy masę śmietanową, dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki. Smacznego!


marchewkowe ciasto

przepis ciasto marchewkowe

Ciasto z marchewki

Przepis na ciasto marchewkowe

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe

Od wielu lat ciasto marchewkowe cieszy się bardzo dużą popularnością. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest to jedno z najczęściej wyszukiwanych ciast na moim blogu. Powstało też wiele różnych wariantów tego przepisu i sama testowałam wiele z nich. Po wielu próbach znalazłam w końcu najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Jego wierzch udekorowałam masą z serka mascarpone oraz pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne i bardzo ładnie się kroi. Jeżeli szukasz innej alternatywnej wersji to możesz spróbować również przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe.

Ciasto marchewkowe przepis

Przepis na ciasto marchewkowe jest naprawdę prosty. Możemy je przygotować nawet w godzinę, z czego 45 min zajmuje nam pieczenie. Zaczynamy od ubicia jajek i dodania na sam koniec olej. Następnie dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon i mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę, którą ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Szczerze powiedziawszy jak pierwszy raz robiłam przepis na ciasto z marchewką to myślałam, że będzie bardziej czuć w nim marchew, jednak przyprawa do piernika i cynamon prawie całkiem zamaskowały jej smak i zapach. Wypróbuj powyższy przepis w najbliższym możliwym terminie, zobaczysz że też się zaskoczysz 🙂

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Zapewne zastanawiasz się jak zrobić ciasto marchewkowe? Przychodzę Ci z pomocą! 🙂 Wystarczy, że będziesz podążać za moimi powyższymi wskazówkami i gwarantuje Ci, że ciastko naprawdę wyjdzie pyszne. Ja sama bardzo często je przygotowuję, jeżeli nie mam za dużo czas na pieczenie lub jeżeli wychodzę gdzieś w gości, ponieważ ciasto świetnie znosi podróż 🙂 Nie rozwali nam się nawet jeżeli już jest pokrojone wcześniej. Musimy jedynie uważać, aby nie nacisnąć niczym na wierzch. Jeżeli szukasz więcej inspiracji to sprawdź również moje pozostałe przepisy kulinarne.

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Ciasto marchewkowe

Od wielu lat ciasto marchewkowe cieszy się bardzo dużą popularnością. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest to jedno z najczęściej wyszukiwanych ciast na moim blogu. Powstało też wiele różnych wariantów tego przepisu i sama testowałam wiele z nich. Po wielu próbach znalazłam w końcu najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Jego wierzch udekorowałam masą z serka mascarpone oraz pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne i bardzo ładnie się kroi. Jeżeli szukasz innej alternatywnej wersji to możesz spróbować również przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe.

Ciasto marchewkowe przepis

Przepis na ciasto marchewkowe jest naprawdę prosty. Możemy je przygotować nawet w godzinę, z czego 45 min zajmuje nam pieczenie. Zaczynamy od ubicia jajek i dodania na sam koniec olej. Następnie dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon i mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę, którą ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Szczerze powiedziawszy jak pierwszy raz robiłam przepis na ciasto z marchewką to myślałam, że będzie bardziej czuć w nim marchew, jednak przyprawa do piernika i cynamon prawie całkiem zamaskowały jej smak i zapach. Wypróbuj powyższy przepis w najbliższym możliwym terminie, zobaczysz że też się zaskoczysz 🙂

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Zapewne zastanawiasz się jak zrobić ciasto marchewkowe? Przychodzę Ci z pomocą! 🙂 Wystarczy, że będziesz podążać za moimi powyższymi wskazówkami i gwarantuje Ci, że ciastko naprawdę wyjdzie pyszne. Ja sama bardzo często je przygotowuję, jeżeli nie mam za dużo czas na pieczenie lub jeżeli wychodzę gdzieś w gości, ponieważ ciasto świetnie znosi podróż 🙂 Nie rozwali nam się nawet jeżeli już jest pokrojone wcześniej. Musimy jedynie uważać, aby nie nacisnąć niczym na wierzch. Jeżeli szukasz więcej inspiracji to sprawdź również moje pozostałe przepisy kulinarne.

Close