Ciasta z owocamiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Najlepsze ciasto marchewkowe

Testowałam już wiele przepisów na ciasto marchewkowe, szukając tego idealnego… No i nareszcie go mam! Przed Wami najlepsze ciasto marchewkowe z lekkim cynamonowym kremem i orzechami włoskimi. Mięciutkie, puszyste, delikatne w smaku i strasznie uzależniające.

To najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Jest proste i szybkie do przygotowania. Ja do ciasta dodaję troszkę przyprawy do piernika oraz cynamonu. Marchewkę polecam zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, wtedy ciasto ma najlepszą konsystencję, a marchewka nie jest tak bardzo wyczuwalna w smaku.

Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej!

Jeśli szukasz innych jesiennych wypieków, które najczęściej przygotowuję na przełomie września/października, to podsyłam Ci kilka przepisów:

Przepis na: Ciasto marchewkowe

  Łącznie: 60 min

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g marchewki
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto marchewkowe?


Przygotowanie ciasta marchewkowego
Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Masa jajeczna powinna przynajmniej 3 krotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.

Wsypujemy suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon. Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.


Składniki na marchewkowe ciasto
Krok 2

Dodajemy także startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki. Całość mieszamy trzepaczką lub miksujemy na małych obrotach miksera.

Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm). Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. Pod koniec dodajemy mascarpone, miksujemy aż powstanie gładki, sztywny krem..

Na schłodzone ciasto nakładamy masę śmietanową, dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki. Smacznego!


marchewkowe ciasto

przepis ciasto marchewkowe

Ciasto z marchewki

Przepis na ciasto marchewkowe

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 244

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button