Testowałam już wiele przepisów na ciasto marchewkowe, szukając tego idealnego… No i nareszcie go mam! Przed Wami najlepsze ciasto marchewkowe z lekkim cynamonowym kremem i orzechami włoskimi. Mięciutkie, puszyste, delikatne w smaku i strasznie uzależniające.
To najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Jest proste i szybkie do przygotowania. Ja do ciasta dodaję troszkę przyprawy do piernika oraz cynamonu. Marchewkę polecam zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, wtedy ciasto ma najlepszą konsystencję, a marchewka nie jest tak bardzo wyczuwalna w smaku.
Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej! Wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.
Jeśli szukasz innych jesiennych wypieków, które najczęściej przygotowuję na przełomie września/października, to podsyłam Ci kilka przepisów:
Przepis na: Najlepsze ciasto marchewkowe
Porady na start
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki:
Ciasto:
- 300 g marchewki
- 3 jajka (w temp. pokojowej)
- 180 g cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatkowo:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 250 g mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- 100 g orzechów włoskich
Zobacz również:
Najlepsze ciasto marchewkowe - przepis krok po kroku
Krok 1
Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Masa jajeczna powinna przynajmniej 3 krotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.
Wsypujemy suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon. Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.
Krok 2
Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm). Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. Pod koniec dodajemy mascarpone, miksujemy aż powstanie gładki, sztywny krem..
Na schłodzone ciasto nakładamy masę śmietanową, dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki. Smacznego!
Komentarze
Pyszne ciasto
Ładnie wyrosło, a potem tylko delikatnie opadło, więc zarówno wyglądowo, jak i smakowo super
Polecam przepis. Antytalent do pieczenia. Wyszło idealne, kawałek odkrojony, pyszne. Dodałam do środka pokruszone orzechy wloskie
Bardzo miło mi to czytać! ❤️ Cieszę się, że posmakowało 🙂
Mam pytanie. Co dać zamiast przyprawy do piernika
Opcjonalnie po prostu pominąć lub dać pół łyżeczki samego cynamonu 🙂
Wyszło!🙂
Brawo!
Wyszło pyszne.
Jakie piękne!
Wygląda obłędnie 🙂
Dziękuję za przepis🙂♥️ ciasto wyszło pyszne i pieknie urosło🙂♥️
Bardzo się cieszę, że ciacho posmakowało ❤️
U mnie też ciasto urosło, później opadło, ale zakalca nie ma. Jest fajnie mokre i puszyste, ale nierówno mini wszystko urosło i musiałam ściąć górę, żeby nałożyć krem
Będę robić trzeci raz 🙂
Super 🙂
Ja dodaję jeszcze 2 łyżeczki kakao, 1 sody oczyszczonej i mieszam różne mąki w równej proporcji i wychodzi bardzo wysokie i nie opada, dwa razy takie jak na zdjęciu i nie pieczę w termoobiegu tylko grzałki góra dół. Oczywiście olej z małej olejarni nierafinowany nie ze sklepu Zawsze wychodzi.
A mi wyszedł! Pierwsze ubiłam białka, potem dodałam żółtka. Na termoobiegu w 180*.
Super! Smacznego 🙂
Witam
Więc szanowna Pani , bez termoobiegu wyjdzie zakalec i proszę nie czarować innym że od mieszania , bzdura,
Tyle co już pieczemy od wyrobów cukierniczych po pieczywa to praktyka bardzo duża i znajomość piekarników ogromna.
Nigdy nie piekłam z termoobiegiem i nigdy zakalca nie miałam… Może w Pani w piekarniku trzeba wszystko piec z termoobiegiem, w moim nie.
Mi wyszedł zakalec niestety a wszystko robiłam krok po kroku….
A czy składniki były w temp. pokojowej? To najczęstszy błąd, że nie są wyciągnięte min. 2 godziny wcześniej z lodówki.
Tak.Jajka czekały przez całą noc wyjęte z lodówki….myślę, że za mało jest proszku do pieczenia na tak ciężkie ciasto albo jak we wcześniej już wsponiano powinno się użyć termoobiegu.
Ale to ciasto kompletnie nie powinno wyjść gęste, ani ciężkie. W takim razie zostały za słabo ubite jajka.
Zrobiłam bez kremu, tylko z białą polewą. Wyszło super, chociaż mogłoby byc nieco wyższe. Polecam (zresztą dotyczy to każdego przepisu) przed pieczeniem przeczytać cały przepis i zajrzeć do komentarzy 😉
Oooo jak pięknie udekorowane 🙂 Skąd takie małe marcheweczki?
W Lidlu są takie 🙂
Ciasto pychota puszek
Cieszę się, ze smakowało 🙂
Nie znam się na pieczeniu, skusił mnie poziom łatwy, bo potrzebowałam czegoś na szybko, ale jeśli w jednym miejscu pisze się, że “ważne, aby składniki były w temp. pokojowej! Wyjmij je min. 2 godziny wcześniej z lodówki.” A w drugim “Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy.”… To chyba jest coś nie tak.. Teraz czekają mnie kolejne 2 godziny czekania aż kremówka się schłodzi..
Ciasto, które się piecze, a krem, który nakłada się po upieczeniu ciasta przecież to są dwie odrębne rzeczy. Składniki na ciasta zwykle mają mieć temp. pokojową – niezależnie czy to ciasto marchewkowe, jogurtowe czy sernik. Z kolei kremy do ich dekoracji czy tortów to osobna sprawa. Ciężko ubić ciepłą śmietankę kremówkę na krem… Warto przeczytać cały przepis zanim się za niego weźmie, szczególnie jak ktoś jest początkujący.
Petarda
Cieszę się 🙂
Czy można masa przełożyć ciasto ?
Powidłami, kremem z mascarpone, szczyptą cynamonu i orzechami 🙂
Czy to normalne, że po dodaniu mąki wyszła bardzo gęsta masa? Ciężko się mieszało…
Nie to nie jest normalne… To znaczy, że najprawdopodobniej jajka zostały za słabo zmiksowane 🙁
Nie wiem skąd te 4,5 gwiazdki za ten przepis. Wyszedł zakalec, ciasto opadło i widzę,że nie jestem jedyna.
Ostatnio nawet kręciłam filmik na Instagramie z przygotowania tego ciasta. Skoro wyszedł zakalec to znaczy, że został źle przygotowany. Przepis jest od wielu lat na blogu i jest bardzo popularny patrząc na statystyki tego wpisu.
Pięknie wyrosło w piekarniku a potem opadło. Wyglada jak naleśnik
Czyli niestety wyszedł zakalec. Prawidłowo przygotowane ciasto nie powinno ogólnie praktycznie w ogóle urosnąć w trakcie pieczenia… Jeśli zaczęło bardzo rosnąć, a później opadło to znaczy, że zostało źle przygotowane. Miksujemy na początku jajka an puszystą masę, a po dodaniu pozostałych składników to tylko baaardzo delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki. Jeśli za długo się miesza to właśnie może powstać zakalec.
Proszę dopisać tą uwagę do głównego przepisu, sądzę że jest to cenna uwaga.
Mari Ja przy składnikach takich samych mam w przepisie 1 szklankę startej odsączonej marchewki.I druga rzecz inna sprawdzona jajka :oddzielam żółtka od białek,ucieram żółtka z cukrem.Białka ubijam z odrobiną soli na sztywno i dodaję jako ostatni składnik..Mieszam powoli drewnianą łyżką.Nigdy nie ma zakalca.Moje produkty przed pieczeniem wyjmuję parę godzin wcześnie ,2 godziny to za mało.życzę udanych wypieków.
Nie Mam funkcji bez termoobiegu,wyjdzie z termoobiegiem??
Oczywiście, że wyjdzie 🙂
300g marchewki liczyć przed starciem czy po?
Waga po starciu i przed starciem nie powinna się różnic 🙂 chyba że chodzi o wagę przed obraniem czy po – wtedy liczymy wagę po obraniu.
chodzi o wagę po starciu i odciśnięciu z soku
Przed starciem 🙂
Zrobiłam wczoraj ,dziś już nie ma do porannej kawy 🤣,pyszne ,wilgotne. Skoro nocne duszki wyjadły co do okruszka więc ma moc .
Ach te nocne duszki u mnie się chyba zadomowiły na stałe 😂 bardzo się cieszę, że smakowało ❤️
Można użyć mąki kukurydzianej zamiast pszennej?
Szczerze przyznam, że nigdy nie robiłam na kukurydzianej 🙁
A mi pięknie urosło i po wyciągnięciu z piekarnika siadło 😔jaka jest przyczyna.Wszystko zrobiłam dokładnie jak w przepisie.
To może zależeć od czasu jaki pani miksowała jajka lub czy potem nie za mocno ciasto było mieszane, albo po wyciągnięciu z piekarnika od razu zrzucić np. Na podłogę z 20cm.
Zrzuca się na blat czy podłogę biszkopt, a nie ciasto marchewkowe 🙂
Które ciasto marchewkowe lepsze te czy te drugie z Pani przepisu?tamte widzę, że jest lepsze w przekroju nie kruszy się nic, a te chyba trochę jednak tak.
Czy można do środka dodać orzechy?
Jasne, do ciasta marchewkowego mozna dodać orzechy. Ciężko mi powiedziec, które jest najlepsze, ale zaznaczę, że każde będzie się jednak nieco kruszyć podczas krojenia, tego się nie przeskoczy 🙂
Polecam ten przepis ciasto jest bardzo pyszne.polewa bardzo słodka i w góle.
ciasto bardzo łatwe do zrobienia
Cieszę się, że smakuje! 🙂
O mamuniu jakie to ciacho jest pyszne! Super przepis świetnie opisany 🙂
Ciasto po 45 minutach i wyłączeniu piekarnika powinno jeszcze w nim postać czy wyjmować na zewnątrz? Czy to ma jakieś znaczenie?
Tak, należy je wyciągnąć, żeby zatrzymać proces pieczenia. Pomimo wyłączenia piekarnika temperatura nadal się w nim utrzymuje, więc ciasto powinno go opuścić 🙂
Właśnie jest w piekarniku i trzymam kciuki, żeby wyszło, bo jutro chcę wziąć do teściowej 🙂
https://uploads.disquscdn.c… Pani Joanno, dzisiaj trzeci raz upiekłem to ciasto marchewkowe dokładnie według przedpisu (bez polewy zamiast tego posypka)
ciasto jest dobre ale trzeci raz mi wyszedł zakalec…
Za pierwszym razem to był mój pierwszy wypiek w życiu więc pomyślałemn że to normalne
przeczytałem w internecie co robić aby nie był zakalca i spróbowałem drugi raz.
Też wyszedł zakalec i to jeszcze większy…
znowo poczytałem na tem zakalców i mogę powiedzieć, że:
– wszystkie składniki są na pewno w temperaturze pokojowej
– mieszam składniki w jednym kierunku i dodaję po kolei – podobno to ma też znaczenie
– dzisiaj mieszałem wszystko trzepaczką
– piekę w piekarniku elektrycznym z termpareaturą 180 stopni
Będę wdzięczny za poradę jak to piec… – marzy mi sie karotka bez zakalca na Święta…
Może powinno się trochę delikatniej mieszać. Czy piekarnik jest ustawiony na góra dół?
Pani Mario, pieczemy bez termoobiegu, góra dół. Piekę już wiele lat i nie słyszałam o żadnym przepisie na ciasto, gdzie wkłada się je do zimnego piekarnika… Zawsze nagrzanego do konkretnej temperatury 🙂
Wystarczy dłużej piec.. Zawsze tak robię. Sprawdzam patyczkiem lub odkrajam kawałek z brzegu o czasie z przepisu – jeśli widzę zakalec – wkładam ponownie do piekarnika i dopiekam koło 10-20min(sprawdzając)
To jedyne ciasto marchewkowe jakie mi wyszło wręcz perfekcyjnie. Piekę je kilka razy w miesiącu :**
Cieszę się 🙂
To ciasto jest tak proste do zrobienia, że nie wiem jak ludziom moze wyjsc zakalec. Myślę, że to kwestia wprawy… 😛 Ja osttanio polalam wierzch białą czekoladą i pistacjami i wyszło rewelacyjne w smaku. Polecam Pani Asiu to połączenie!
Dziękuję, muszę w takim razie wypróbować 🙂
Robiłam już drugi raz i znowu wyszedl zakalec. Nie wiem co robię nie tak, składniki w temperaturze pokojowej 🙁
W takim razie jeśli wychodzi zakalec to coś nie robi Pani do końca dobrze… Składniki muszą być w temp. pokojowej. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, starta marchewkę i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.
Pierwszy raz robiłam i jadłam ciasto marchewkowe. Wyszło idealne! Nie sądziłam, że ciasto marchewkowe może być takie pyszne! Domownikom tak posmakowało, że musiałam upiec kolejne. Za drugim razem wyszło tak samo dobre!

Bardzo mi miło <3 Cieszę się, że ciasto posmakowało!
Nigdy wczesniej nie smakowalo nam tak zadno ciacho!!!! Ja posypalam wierzch pistacjami i orzechami laskowymi – 10000/10! :*
Miło mi to czytac 🙂
Marchewka 300g po obraniu czy przed
Czy odsączyć sok?
Po obraniu 🙂 😛
Bardzo polecam! Prosty przepis i pyszne ciasto.Upieklam w multicokerze.Dslam tylko mniej cukru bo …mi się skończył.
Ciasta marchewkowe piekę od 50 lat, ale nigdy mi tak puszyste nie wyszlo. Czasem warto jednak wyprobowac nowe przepisy z internetu zamiast tych zapisanych w zeszytach.
Niezmiernie mi miło 🙂
Dzisiaj znowu je upieklam 😛 Palce lizac! Trochę się dziwię osobom, którym takie proste ciasto nie wychodzi :))
Super!
Trochę zmartwiły mnie komenatrze, ze wychodzi zakalec. Wystarczy nie mieszac za dlugo ciasta i dodac skladniki w temp. pokojowej i ciasto wychodzi genialne :)) Mi czasem nie wychodzą tylko ciasta jogurtowe mimo, ze wszystko robię tak jak w przepisie 🙁 Jednak to ciasto marchewkowe jest BOMBOWE W SMAKU!
Ja się do wszystkiego stosowałam i wyszło fatalnie…
W takim razie się bardzo cieszę 🙂 życzę kolejnych udanych wypieków!
Trzymając się przepisu wychodzi ciasto rewelacyjne! Robiłam je juz minimum 3 razy i za kazdym razem sztos!!!!!!
Super 🙂
To pierwsze marchewkowe jakie mi wyszło 😀 Niby cos tam potrafię piec, ale ciasta jogurtowe i marhcewkowe mi z reguly nie wychodzą mimo, ze trzymam się dokładnie przepisu 🙁
Ekstra 🙂
Ciasto REWELACJA! Pięknie mi urosło!!!!
Super 🙂
Zawsze mi wychodzil zakalec, a tu taka fajna odmiana 😀 Ciacho wyszlo obledne w smaku!
Wyszło mi idealne Asiu, dzięki za tak świetny przepis!
Nigdy do tej pory nie wyszło mi tak smaczne ciasto marchewkowe ;]] istna rewelka!
Dziewczyny pomocy! Będę ciasto robić pierwszy raz na ważną dla mnie okazję! Czy macie, oprócz poniższych, jeszcze inne wskazówki, które powinnam uwzględnić przy robieniu ciasta? Pieczenie ciasta w termoobiegu czy “góra – dół”? 🙂
Będę wdzięczna za pomoc!
To ciasta to coś nie do opisania polecam! I zapraszam do mnie na bloga w wolnym czasie!
http://www.pomyslnazarobek….