CiastaCiasta z krememCiasta z warzywamiPrzepisy na Boże NarodzeniePrzepisy świąteczneSłodkości

Najlepsze ciasto marchewkowe

Testowałam już wiele przepisów na ciasto marchewkowe, szukając tego idealnego… No i nareszcie go mam! Przed Wami najlepsze ciasto marchewkowe z lekkim cynamonowym kremem i orzechami włoskimi. Mięciutkie, puszyste, delikatne w smaku i strasznie uzależniające.

To najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Jest proste i szybkie do przygotowania. Ja do ciasta dodaję troszkę przyprawy do piernika oraz cynamonu. Marchewkę polecam zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki, wtedy ciasto ma najlepszą konsystencję, a marchewka nie jest tak bardzo wyczuwalna w smaku.

Ważne, aby składniki były w temp. pokojowej!

Jeśli szukasz innych jesiennych wypieków, które najczęściej przygotowuję na przełomie września/października, to podsyłam Ci kilka przepisów:

Przepis na: Ciasto marchewkowe

  Łącznie: 60 min

Składniki:

Ciasto:

  • 300 g marchewki
  • 3 jajka (w temp. pokojowej)
  • 180 g cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • 100 g orzechów włoskich

Jak zrobić ciasto marchewkowe?


Przygotowanie ciasta marchewkowego
Krok 1

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej!

Jajka ubijamy na wysokich obrotach. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksujemy. Masa jajeczna powinna przynajmniej 3 krotnie zwiększyć swoją objętość. Wlewamy olej, zmniejszamy obroty miksera.

Wsypujemy suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon. Lekko mieszamy za pomocą trzepaczki.


Składniki na marchewkowe ciasto
Krok 2

Dodajemy także startą marchewkę na najmniejszych oczkach tarki. Całość mieszamy trzepaczką.

Przelewamy ciasto do tortownicy (u mnie o średnicy 24 cm). Piec przez 45 minut w temp. 180 stopni (góra dół, bez termoobiegu). Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cynamon, miksujemy. Pod koniec dodajemy mascarpone, miksujemy aż powstanie gładki, sztywny krem..

Na schłodzone ciasto nakładamy masę śmietanową, dekorujemy pokrojonymi orzechami włoskimi. Wkładamy do lodówki. Smacznego!


marchewkowe ciasto

przepis ciasto marchewkowe

Ciasto z marchewki

Przepis na ciasto marchewkowe

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Ciasto marchewkowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 422

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
56 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Pan Rozdymka
1 miesiąc temu

Polecam ten przepis ciasto jest bardzo pyszne.polewa bardzo słodka i w góle.
ciasto bardzo łatwe do zrobienia

Iwona
7 miesięcy temu

O mamuniu jakie to ciacho jest pyszne! Super przepis świetnie opisany 🙂

Ro Ka
1 rok temu

Ciasto po 45 minutach i wyłączeniu piekarnika powinno jeszcze w nim postać czy wyjmować na zewnątrz? Czy to ma jakieś znaczenie?

Danuta
1 rok temu

Właśnie jest w piekarniku i trzymam kciuki, żeby wyszło, bo jutro chcę wziąć do teściowej 🙂

Mariusz
1 rok temu

https://uploads.disquscdn.c… Pani Joanno, dzisiaj trzeci raz upiekłem to ciasto marchewkowe dokładnie według przedpisu (bez polewy zamiast tego posypka)
ciasto jest dobre ale trzeci raz mi wyszedł zakalec…
Za pierwszym razem to był mój pierwszy wypiek w życiu więc pomyślałemn że to normalne
przeczytałem w internecie co robić aby nie był zakalca i spróbowałem drugi raz.
Też wyszedł zakalec i to jeszcze większy…
znowo poczytałem na tem zakalców i mogę powiedzieć, że:
– wszystkie składniki są na pewno w temperaturze pokojowej
– mieszam składniki w jednym kierunku i dodaję po kolei – podobno to ma też znaczenie
– dzisiaj mieszałem wszystko trzepaczką
– piekę w piekarniku elektrycznym z termpareaturą 180 stopni
Będę wdzięczny za poradę jak to piec… – marzy mi sie karotka bez zakalca na Święta…

Marzena G.
1 rok temu

To jedyne ciasto marchewkowe jakie mi wyszło wręcz perfekcyjnie. Piekę je kilka razy w miesiącu :**

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Marzena G.

Cieszę się 🙂

Ewelina
1 rok temu

To ciasto jest tak proste do zrobienia, że nie wiem jak ludziom moze wyjsc zakalec. Myślę, że to kwestia wprawy… 😛 Ja osttanio polalam wierzch białą czekoladą i pistacjami i wyszło rewelacyjne w smaku. Polecam Pani Asiu to połączenie!

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Ewelina

Dziękuję, muszę w takim razie wypróbować 🙂

Ania
1 rok temu

Robiłam już drugi raz i znowu wyszedl zakalec. Nie wiem co robię nie tak, składniki w temperaturze pokojowej 🙁

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Ania

W takim razie jeśli wychodzi zakalec to coś nie robi Pani do końca dobrze… Składniki muszą być w temp. pokojowej. Do ubitych jajek dodajemy mąkę, starta marchewkę i bardzo delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki.

Paulina Ozimek
2 lat temu

Pierwszy raz robiłam i jadłam ciasto marchewkowe. Wyszło idealne! Nie sądziłam, że ciasto marchewkowe może być takie pyszne! Domownikom tak posmakowało, że musiałam upiec kolejne. Za drugim razem wyszło tak samo dobre!
comment image comment image

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Paulina Ozimek

Bardzo mi miło <3 Cieszę się, że ciasto posmakowało!

Luiza
2 lat temu

Nigdy wczesniej nie smakowalo nam tak zadno ciacho!!!! Ja posypalam wierzch pistacjami i orzechami laskowymi – 10000/10! :*

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Luiza

Miło mi to czytac 🙂

Jolanta Baran
2 lat temu

Marchewka 300g po obraniu czy przed

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Jolanta Baran

Po obraniu 🙂 😛

Renata Sakaluk
2 lat temu

Bardzo polecam! Prosty przepis i pyszne ciasto.Upieklam w multicokerze.Dslam tylko mniej cukru bo …mi się skończył.

Halina Kopycka
2 lat temu

Ciasta marchewkowe piekę od 50 lat, ale nigdy mi tak puszyste nie wyszlo. Czasem warto jednak wyprobowac nowe przepisy z internetu zamiast tych zapisanych w zeszytach.

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Halina Kopycka

Niezmiernie mi miło 🙂

Emilia
2 lat temu

Dzisiaj znowu je upieklam 😛 Palce lizac! Trochę się dziwię osobom, którym takie proste ciasto nie wychodzi :))

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Emilia

Super!

Anna D..
2 lat temu

Trochę zmartwiły mnie komenatrze, ze wychodzi zakalec. Wystarczy nie mieszac za dlugo ciasta i dodac skladniki w temp. pokojowej i ciasto wychodzi genialne :)) Mi czasem nie wychodzą tylko ciasta jogurtowe mimo, ze wszystko robię tak jak w przepisie 🙁 Jednak to ciasto marchewkowe jest BOMBOWE W SMAKU!

Irmina
4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Anna D..

Ja się do wszystkiego stosowałam i wyszło fatalnie…

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna D..

W takim razie się bardzo cieszę 🙂 życzę kolejnych udanych wypieków!

Emilia
2 lat temu

Trzymając się przepisu wychodzi ciasto rewelacyjne! Robiłam je juz minimum 3 razy i za kazdym razem sztos!!!!!!

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Emilia

Super 🙂

Kalina
2 lat temu

To pierwsze marchewkowe jakie mi wyszło 😀 Niby cos tam potrafię piec, ale ciasta jogurtowe i marhcewkowe mi z reguly nie wychodzą mimo, ze trzymam się dokładnie przepisu 🙁

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Kalina

Ekstra 🙂

Marzena
2 lat temu

Ciasto REWELACJA! Pięknie mi urosło!!!!

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Marzena

Super 🙂

Magda
2 lat temu

Zawsze mi wychodzil zakalec, a tu taka fajna odmiana 😀 Ciacho wyszlo obledne w smaku!

Olaa
2 lat temu

Wyszło mi idealne Asiu, dzięki za tak świetny przepis!

Malwina
2 lat temu

Nigdy do tej pory nie wyszło mi tak smaczne ciasto marchewkowe ;]] istna rewelka!

Katarzyna Paradowska
2 lat temu

Dziewczyny pomocy! Będę ciasto robić pierwszy raz na ważną dla mnie okazję! Czy macie, oprócz poniższych, jeszcze inne wskazówki, które powinnam uwzględnić przy robieniu ciasta? Pieczenie ciasta w termoobiegu czy “góra – dół”? 🙂

Będę wdzięczna za pomoc!

Dawid
2 lat temu

To ciasta to coś nie do opisania polecam! I zapraszam do mnie na bloga w wolnym czasie!

http://www.pomyslnazarobek….

Alicja Buchan
2 lat temu

Najlepsze, chociaż za pierwszym razem wyszedł mi zakalec, ale to przez zimne składniki…

Robert
2 lat temu

Nigdy mi takie ładne ciasto marchewkowe nie wyszlo wczesniej. Polecam, Robert

Krystyna
2 lat temu

To najlepsze ciatso marchewkowe pod słoncem… ;] sztosik! I to za pierwsyzm razem bomba

Elwira
2 lat temu

To najlepsze ciasto marchewkowe jakie mi wyszło do tej pory 😛 Ostatnio piekła je moja 12 letnia córka, która mi się teraz bardzo pcha do kuchni 🙂 Jej tez wyszło przepyszne, więc nie chcialam byc gorsza i tez je upieklam 🙂 PYCHOTA!

Iza
2 lat temu

Wyszedł mi zakalec 🙁 pieklam na termoobiegu, ok 170 st przez ok 50’min. Ok 40 min sprawdzilam patyczkiem i opadlo, ale nie jakoś bardzo tylko sie wyrownalo.

Kamila
2 lat temu

A pomyslec, ze kiedys mi ciagle wychodzily zakalce… :d Trochę się zraziłam do tego typu ciast, ale z twojego przepisu wychodzi mi za kazdym razem przeeepyszne 😛 Ogolnie to nie przypominam sbie zeby jakis przepis z twojego bloga mi nie wyszedł :))

Agata
2 lat temu

Moje ulubione ciasto marchewkowe 🙂 ja po prostu posypuje cukrem pudrem bez robienia kremu, bo moje dzieci nie lubią 😛 Nie mówię im tez, ze to ciasto marchewkowe bo powiedziałyby, że jest fuj <3

Klementyna Kłos
2 lat temu

Niestety robiąc zgodnie z przepisem i podanymi tam ilościami wychodzi coś takiego… https://uploads.disquscdn.c

Paweł Kasprowicz
2 lat temu
Odpowiedź do  Klementyna Kłos

Mam podobnie i czego to wina? Wszystko jak w przepisie zrobione…

https://uploads.disquscdn.c

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Klementyna Kłos

Niestety w cieście marchewkowym czy jogurtowym dochodzi do zakalców jeżeli doda się składniki prosto z lodówki lub za długo się miksuje…

Agnieszka Grzelaz
2 lat temu

Potwierdzam! Jest przepyszne!

kinga_wereska
2 lat temu

pycha! nie jem raczej słodyczy ale to czasem bardzo lubie, nie nudzi mi się, kupiłam robota kuchennego Kohersen mycook i trochę testuje teraz z takimi Fit ciastami, wygodna sprawa z robotem tzn. opcja wyrabiania ciasta

Basia
2 lat temu

Polecam ten przepis, ciasto wyszło przepyszne i wygląda dokładnie tak, jak na zdjęciu 🙂

Kamila Machalica
2 lat temu
Odpowiedź do  Basia

Dzień dobry, jajka ubijała Pani całe czy oddzielała Pani żółtka od białka? Dziękuję za odpowiedź.

Agnieszka Grzelaz
2 lat temu
Odpowiedź do  Kamila Machalica

ja też właśnie ubijam razem, nigdy osobno 🙂

Basia
2 lat temu
Odpowiedź do  Kamila Machalica

Ubijałam całe, w pierwszym momencie też miałam takie wątpliwości, ale uznałam, że gdyby miały być ubijane osobno, to byłoby to napisane w przepisie, więc miksowałam całe i wszystko wyszło jak należy 🙂

Kamila Machalica
2 lat temu
Odpowiedź do  Basia

Ok, też tak zrobię – bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂

Ciasto marchewkowe

Od wielu lat ciasto marchewkowe cieszy się bardzo dużą popularnością. Zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest to jedno z najczęściej wyszukiwanych ciast na moim blogu. Powstało też wiele różnych wariantów tego przepisu i sama testowałam wiele z nich. Po wielu próbach znalazłam w końcu najlepszy przepis na ciasto marchewkowe. Jego wierzch udekorowałam masą z serka mascarpone oraz pokrojonymi orzechami włoskimi. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne i bardzo ładnie się kroi. Jeżeli szukasz innej alternatywnej wersji to możesz spróbować również przepis na ciasto marchewkowo-dyniowe.

Ciasto marchewkowe przepis

Przepis na ciasto marchewkowe jest naprawdę prosty. Możemy je przygotować nawet w godzinę, z czego 45 min zajmuje nam pieczenie. Zaczynamy od ubicia jajek i dodania na sam koniec olej. Następnie dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia oraz cynamon i mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki. Na sam koniec dodajemy startą marchewkę, którą ścieramy na najmniejszych oczkach tarki. Szczerze powiedziawszy jak pierwszy raz robiłam przepis na ciasto z marchewką to myślałam, że będzie bardziej czuć w nim marchew, jednak przyprawa do piernika i cynamon prawie całkiem zamaskowały jej smak i zapach. Wypróbuj powyższy przepis w najbliższym możliwym terminie, zobaczysz że też się zaskoczysz 🙂

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Zapewne zastanawiasz się jak zrobić ciasto marchewkowe? Przychodzę Ci z pomocą! 🙂 Wystarczy, że będziesz podążać za moimi powyższymi wskazówkami i gwarantuje Ci, że ciastko naprawdę wyjdzie pyszne. Ja sama bardzo często je przygotowuję, jeżeli nie mam za dużo czas na pieczenie lub jeżeli wychodzę gdzieś w gości, ponieważ ciasto świetnie znosi podróż 🙂 Nie rozwali nam się nawet jeżeli już jest pokrojone wcześniej. Musimy jedynie uważać, aby nie nacisnąć niczym na wierzch. Jeżeli szukasz więcej inspiracji to sprawdź również moje pozostałe przepisy kulinarne.

Back to top button