Ciasta krucheCiasta z owocamiSłodkości

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami marzyło mi się już od dawna. Kocham sezonowe owoce i piec z nich pyszne, soczyste ciasta, które znikają w oka mgnieniu. Jak tylko zobaczyłam w sklepie bardzo ładne śliwki to postanowiłam przygotować z nich pyszne ciacho na bazie maślanego kruchego ciasta, warstwy śliwek i delikatnej bezy (w przepisie dokładnie opisuję moment wykonywania bezy i omawiam najczęściej popełniane błędy, przez co często ubita z białek beza totalnie opada po upieczeniu).

Ciasto ze śliwkami

Moim zdaniem ciasto ze śliwkami, podobnie z resztą jak szarlotka najlepiej smakuje na ciepło po wyjęciu z piekarnika. Połączenie soczystych, lekko kwaskowatych śliwek i słodkiej bezy to duet doskonały!

Jeśli szukasz podobne ciasta z owocami to zapraszam do wypróbowania szarlotkę z bezą i kruszonką, ciasto z truskawkami i budyniową pianką, ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką, czy sernik tradycyjny z owocami i mascarpone.

Przepis na: Kruche ciasto ze śliwkami

  Przygotowanie: 30 min  Pieczenie: 45 min  Łącznie: 75 min

Składniki:

Ciasto:

  • 450 g mąki pszennej lub np. krupczatka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 250 g masła
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 1 kg śliwek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami?

maślane ciasto
Krok 1 

Oddzielamy bardzo dokładnie żółtka od białek (jajka powinny być w temp. pokojowej). Na stolnicę przesiewamy 450 g mąki pszennej (lub pół na pół z krupczatką), dodajemy 1/3 szklanki cukru pudru oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Następnie dodajemy 250 g zimnego posiekanego masła. Żółtka wbijamy na środek składników (najlepiej na stolnicy) i zaczynamy siekać składniki nożem na stolnicy aż powstanie drobna kruszonka. Uformować dwie kule (jedną większą, a drugą mniejszą, zawinąć w folię i schować do lodówki na ok. pół godziny lub zamrażalnika na 15 minut.


maślane ciasto
Krok 2 

Tą większą kulę wykładamy na spód tortownicy o średnicy 24 cm (lub 26 cm). Nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni. Piec przez ok. 15 minut (góra-dół).


Krok 3 

Śliwki kroimy na większą kostkę, a pestkę oczywiście wyrzucamy. Przekładamy śliwki do głębszego talerza, posypujemy łyżką mąki ziemniaczanej i rozprowadzamy równomiernie tą mąkę dłonią.


kruche ciasto
Krok 4 

Wyciągamy podpieczone ciasto z piekarnika. W tym czasie ubijamy białka.


Krok 5 

Śliwki przekładamy na podpieczone ciasto (jednak skórką do dołu).


kruche ciasto z owocami
Krok 6

Aby przygotować idealną bezę, która nam nie opadnie, trzeba się trzymać kilku bardzo prostych zasad. Po pierwsze białka muszą być idealnie oddzielone od żółtek. Po drugie naczynie, w którym będą ubijane białka musi być czyste i idealnie suche bez jakiejkolwiek kropli wody itp.

Białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli na wysokich obrotach miksera. To powinno trwać około 4 minut, ponieważ muszą być naprawdę dobrze ubite. Dodajemy stopniowo cukier (najlepiej drobny) łyżeczka za łyżeczką. Najlepiej po każdej dodanej łyżeczce odczekać około 20-30 sekund żeby ten cukier się dobrze rozpuścił. Ja zwykle ubijam około 10 minut, wtedy nie słychać w misie miksera miksowanego cukru.  


ciasto z owocami
Krok 7 

Pod koniec dodajemy czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i tylko lekko ją miksujemy przez dosłownie 10-20 sekund. Na śliwki nakładamy ubitą pianę.


ciasto z owocami
Krok 8

Z kolei na białka nakładamy startą na tarce mniejszą część ciasta z lodówki (ja zazwyczaj wkładam ją do zamrażalnika na chwilkę aby lepiej się ścierała). Piec przez ok. 10 minut w temp. 175 stopni, a później piekę przez 35 minut w temp. 155 stopni. Smacznego!


ciasto ze śliwkami

ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze śliwkami

kruche ciasto ze sliwkami

ciasto z owocami

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 97

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button