Ciasta z owocamiSernikiSłodkości

Sernik tradycyjny z mascarpone i owocami

Mam dla Was idealny przepis na sernik tradycyjny z warstwą śmietankową z mascarpone i świeżymi owocami jak: maliny, borówki, truskawki czy czereśnie.

Szczerze mówiąc już dawno nie jadłam tak dobrego sernika! Uwielbiam je piec, a potem się nimi delektować wraz z filiżanką cappuccino. Ten sernik tradycyjny jest po prostu obłędny! Przywiozłam go do rodziców i każdy kto go próbował to twierdził, że po prostu palce lizać i kończyło się na dokładce.

Sernik

Ten sernik nie wychodzi bardzo zbity i mięsisty, lecz z drugiej strony nie jest puszysty jak piórko jak to bywa w klasycznym serniku wiedeńskim. Jak dla mnie jest po prostu idealny, o genialnej konsystencji i smaku. Obłędnie waniliowy dzięki dodatkowi cukru z prawdziwą wanilią, a także został dodany sypki budyń waniliowy.

Wierzch sernika udekorowałam warstwą masy powstałej na bazie śmietanki kremówki 30% i mascarpone. Całość stanowi połączenie idealne!

Koniecznie wypróbuj ten przepis na sernik tradycyjny, w którym oczywiście możesz pominąć owoce i krem śmietankowy. Jeśli szukasz podobnych przepisów to zapraszam do upieczenia sernika wiedeńskiego, sernika z białą czekoladą i jagodami czy sernika krówkowego. Może jednak postawisz na totalny klasyk i wypróbujesz prosty sernik na kruchym spodzie? Decyzja należy do Ciebie!

Przepis na: Sernik tradycyjny z mascarpone i owocami

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka lub dwukrotnie zmielonego twarogu
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 20 g cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • 5 jajek

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • świeże owoce np. garść truskawek, malin, borówek i czereśni

Jak zrobić sernik tradycyjny z mascarpone i owocami?

Spód sernika
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Herbatniki (ok. 200 g) blendujemy na konsystencję sypkiego piasku. Masło (80 g) rozpuszczamy w małym garnku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto. Wykładamy nim spód foremki o rozmiarze np. 24×24 cm (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia). Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.


masa serowa
Krok 2 

Białka oddzielamy od żółtek.

5 żółtek ucieramy na puszystą masę wraz z 1 szklanką cukru i 120 g miękkiego masła.


Przepis na sernik
Krok 3 

Następnie dodajemy 1 kg twarogu, 20 g cukru z prawdziwą wanilią oraz sypki budyń waniliowy.


Przepis na sernik tradycyjny
Krok 4 

Białka ubijamy na sztywno wraz ze szczyptą soli. Bardzo delikatnie łączymy ubite białka z masą serową (np. za pomocą łyżki lub trzepaczki).


Przepis na sernik tradycyjny
Krok 5 

Przekładamy do foremki. Pieczemy przez 80 minut w temp. 170 stopni (bez termoobiegu) – najlepiej w kąpieli wodnej. Po jego upieczeniu, jeszcze przez ok. 15 minut trzymamy sernik z zamkniętym piekarniku, a po tym czasie studzimy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Gdy sernik będzie już zimny, wtedy mocno schłodzoną śmietankę kremówkę (250 ml) ubijamy wraz z 2 łyżkami cukru pudru. Gdy masa zacznie się robić gęsta, wtedy dodajemy mascarpone i jeszcze przez chwilę miksujemy do uzyskania sztywnej konsystencji. Opcjonalnie można dodać jeszcze szczyptę cukru z prawdziwą wanilią.

Krem śmietankowy wykładamy na wierzch sernika i wyrównujemy. Dekorujemy świeżymy owocami np. malinami, borówkami, czereśniami czy pokrojonymi truskawkami.


sernik

sernik tradycyjny

sernik tradycyjny

sernik puszysty

Print Friendly, PDF & Email

Sernik

Lubicie serniki? Jeśli tak to mam dla Was idealny przepis na sernik tradycyjny. Po prostu pycha to mało powiedziane! Sernik tradycyjny z warstwą śmietankową z mascarpone i świeżymi owocami jak: maliny, borówki, truskawki czy czereśnie. Taki ukrojony kawałek sernika wygląda moim zdaniem pięknie, a jak smakuje… Mam nadzieję, że tego się sami przekonacie i jak najszybciej wypróbujecie ten przepis na sernik!

Sernik tradycyjny

Prawdę mówiąc to już naprawdę dawno nie jadłam aż tak pysznego sernika, o tak idealnej konsystencji! Mam ogólnie bardzo dużą słabość do pieczenia i delektowania się sernikami. Do tego filiżanka cappuccino… Połączenie doskonałe! Ten bardzo prosty do przygotowania sernik tradycyjny posmakuje każdemu! Jak tylko go przywiozłam do mojego rodzinnego domu to każdy kto go próbował to prosił o dokładkę. Nie dziwię się, bo mi samej osobiście bardzo smakował. Piszę to w czasie przeszłym, ponieważ sernik tradycyjny znikł z blaszki w niecałe 4 godziny! To chyba najnowszy rekord dla sernika przy tak małej liczbie gości. Mój sernik tradycyjny nie wychodzi bardzo zbity i mięsisty, a z drugiej strony nie jest puszysty jak piórko jak w przypadku sernika wiedeńskiego, którego przy okazji też uwielbiam i mogłabym piec co chwilkę. Ten sernik jest po prostu idealny. Ma genialną konsystencję i wybitny smak. Do tego jak bosko pachnie! Ma taki posmak waniliowy dzięki dodatkowi cukru z prawdziwą wanilią, a także został dodany do masy serowej sypki budyń waniliowy.

Sernik puszysty

Mój sernik puszysty udekorowałam warstwą kremowej masy powstałej na bazie ubitej mocno schłodzonej śmietanki kremówki 30% i mascarpone. Połączenie tej masy z zimny sernikiem i świeżymi owocami jest to eksplozja smaków! Będzie mi bardzo miło jeśli wypróbujesz ten sprawdzony przepis na sernik tradycyjny, w którym jeśli tylko chcesz to oczywiście możesz pominąć owoce i krem śmietankowy. Jeżeli tylko szukasz innych przepisów na serniki to koniecznie upiecz sernik wiedeński, sernik z białą czekoladą i jagodami czy serniki krówkowy. A może jednak zdecydujesz się na prawdziwą prostotę i wypróbujesz mój niesamowicie prosty sernik na kruchym spodzie wraz z krótkim poradnikiem jak upiec sernik, który nie opada? Decyzja należy do Ciebie!

Back to top button