Sernik z jagodami i białą czekoladą jest bardzo smaczny. To jeden z tych wypieków, przy którym ciężko poprzestać na jednym kawałku. Pewnie wiecie jak uwielbiam serniki, więc jeżeli chociaż trochę zaraziłabym Was moją fascynacją to byłabym przeeeszczęśliwa!
Sernik z owocami i maślaną kruszonką to fajna alternatywa dla sernika wiedeńskiego (klik) czy sernika z mascarpone (klik). Ma nieco inny smak, jednak jest równie smaczny.
Ten przepis na sernik z jagodami i białą czekoladą to wypiek idealny na wszelkie okazje, czy to urodziny, imieniny, święta czy po prostu jako pyszne ciacho do kawki. Połączenie białej czekolady i jagód (borówek amerykańskich) jest niesamowite! Jeżeli nie próbowałaś/eś to polecam nadrobić, póki trwa sezon na te pyszne owoce.
Mój sernik przygotowałam z jagodą leśną z firmy Manufaktura Wielkopolska, którą pokochałam od pierwszego wejrzenia, tzn. spróbowania 🙂 Jagoda leśna z Manufaktury Wielkopolskiej to intensywna słodycz złagodzona nutką kwasku. Często wykorzystuję ją w kuchni do słodkich śniadań typu omletów, pancakes, placuszków (np. puszyste placuszki z jagodami >>) czy naleśników.
Przepis na: Sernik z jagodami i białą czekoladą
Składniki:
Spód:
- 200 g herbatników maślanych
- 80 g masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka lub własnoręcznie zmielonego twarogu
- 70 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 32 g cukru wanilinowego
- 1 budyń waniliowy (40g)
- 100 g białej czekolady
- 2 łyżki mleka
- 4 jajka
Dodatkowo:
- 150 g jagód lub borówek amerykańskich
- 100 g jagody leśnej Manufaktura Wielkopolska
- kruszonka >>
Zobacz również:
Sernik z jagodami i białą czekoladą - przepis krok po kroku
Krok 1
Krok 2
Do miski wkładamy twaróg, a także dodajemy cukry i miękkie masło. Całość miksujemy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy jajka, sypki budyń oraz roztopioną czekoladę. Miksujemy przez 3 minuty na wysokich obrotach miksera.
Krok 3
Krok 4
Komentarze
Czy mogę użyć mrożonych jagód?
Tak, ale najpierw trzeba je całkiem rozmrozić i to najlepiej na sitku, aby odsączyć od razu nadmiar soku 🙂
Mam 1,5 kg sera. Myślę zrobić sernik z 1.5 porcji. Czy musze w takim razie mieć o tyle wiekszą blaszkę ? Czy wystarczy dłużej piec?
Ale to logiczne, że jak zwiększy Pani wszystkie składniki to nie zmieści się masa serowa w takiej blaszce i trzeba ją po prostu proporcjonalnie zwiększyć… Czas pieczenia również będzie dłuższy.
Niby logiczne, ale wolałam zapytać 🙂 W tej blaszcze widzę jeszcze zostąło trochę miejsca to po pierwsze.
90 min przy 1 kg sera, a przy półtorej ile to może być ? Aby się tez kruszonka nie spaliła…
Większa blaszka, to i rozłożenie ciasta podbne, więc pewnie pieczenie niewiele dłużej ? Bo raczej nie +50 % czasu 🙂
Pytam bo nie jestem jakaś obeznana w sernikach ( raczej robiła je moja mama), a nie chce by mi się rozpadł 🙂
Ciężko mi wskazać idealny czas pieczenia, bo sama musiałabym przestestować. Jednak myślę, że 20 minut dłużej wystarczy 🙂
Sernik przepyszny,który nie tylko skradł podniebienia domowników ale i gości za granicy,mega prosty w przygotowaniu, polecam kolejne ciasto ,,poprostupycha’’❤️
Serniczek wyszedł wręcz idealnie!! Bardzo dziękuję za tak apetyczną fotkę ❤️ i oczywiście miłą recenzję
Czy ten sernik wyjdzie bez spodu? czy lepiej zrobic kruche i je podpiec?
Lepiej zrobić kruche i je podpiec przed wyłożeniem masy serowej 🙂
Czy jeśli nie mam jagody w słoiczku to dodać więcej świeżych jagód/borówek? 250 g zamiast 150 g?
Dokładnie tak 🙂
Sernik latwy do zrobienia, wychodzi pyszny!
Ekstra! 🙂
Czy jagody lub borówki należy czymś oprószyć przed dodaniem na ser? Boję się że opadną na dół sera 🙁
Jeżeli masa nie jest za rzadka to jagody nie opadną, a oprószanie ich na nic nie wpłynie 🙂
Jeden z lepszych serników jakie jadłam. Pychota!
Bardzo się cieszę, że tak smakuje! ❤️
Jest przepyszny, zresztą każde ciacho z pani rąk jest cudem, zawsze wszystkie pięknie mi wychodzą i są przepyszne. Tak jak i ten sernik, polecam spróbować.
Bardzo mi w takim razie miło 🥰 Cieszę się, że smakował ❤️ Pozdrawiam!
Sernik wyszedł idealnie.Nie był zbity,tylko bardzo puszysty.Chcialabym go zrobić ponownie tylko mam pytanie czy tym razem zamiast jagód mogłabym dac brzoskwinie i maliny ?
Tak 🙂
czy można dać owoce mrożone czy lepiej je rozmrozić? 🙂
to połączenie białej czekolady, jagód i sernika jest mistrzowskie!
Wyszedł super, dałam mąkę ziemniaczana zamiast budyniu, maliny zamiast jagód i zrobiłam bez kruszonki, wyszedł rewelacyjny, mąż mówi że nigdy nie jadł lepszego, co ważne to pierwszy sernik, który mi nie opadł.
Pani Dominiko, takie słowa to miód na moje uszy! 🙂 Cieszę się, że Pani wyszedł serniczek i że nie opadł… Pamiętam tą radość kiedy mi po kilku próbach wyszedł sernik idealny i nie opadający… Od tej pory piekę serniki non stop 🙂 Mam nadzieję, że Pani dobra passa już się nie skończy. PS. Takie słowa od męża – bezcenne! Pozdrawiam serdecznie!
Czym można
zastąpić budyń?
Najlepiej mąką ziemniaczaną (w takiej samej gramaturze) 🙂
Jak to w kąpieli wodnej?
Cześć Asiu 🙂 Kąpiel wodna – czyli jeżeli pieczemy sernik w piekarniku np. na środkowym poziomie, to na najniższy poziom wkładamy blaszkę, tortownicę lub np. naczynie żaroodporne, do którego nalewamy wodę. Podczas pieczenia woda zacznie parować co wpływa bardzo korzystnie na sernik tj. nie rośnie za mocno, nie opada, nie pęka i staje się wilgotny. Polecam wypróbować 🙂 Pozdrawiam!
Dziękuję! 🙂