CiastaCiasta z owocamiSernikiSłodkości

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Sernik z jagodami i białą czekoladą jest bardzo smaczny. To jeden z tych wypieków, przy którym ciężko poprzestać na jednym kawałku. Pewnie wiecie jak uwielbiam serniki, więc jeżeli chociaż trochę zaraziłabym Was moją fascynacją to byłabym przeeeszczęśliwa!

Sernik z owocami i maślaną kruszonką to fajna alternatywa dla sernika wiedeńskiego (klik) czy sernika z mascarpone (klik). Ma nieco inny smak, jednak jest równie smaczny.

Ten przepis na sernik z jagodami i białą czekoladą to wypiek idealny na wszelkie okazje, czy to urodziny, imieniny, święta czy po prostu jako pyszne ciacho do kawki. Połączenie białej czekolady i jagód (borówek amerykańskich) jest niesamowite! Jeżeli nie próbowałaś/eś to polecam nadrobić, póki trwa sezon na te pyszne owoce.

Mój sernik przygotowałam z jagodą leśną z firmy Manufaktura Wielkopolska, którą pokochałam od pierwszego wejrzenia, tzn. spróbowania 🙂 Jagoda leśna z Manufaktury Wielkopolskiej to intensywna słodycz złagodzona nutką kwasku. Często wykorzystuję ją w kuchni do słodkich śniadań typu omletów, pancakes, placuszków (np. puszyste placuszki z jagodami >>) czy naleśników.

Przepis na: Sernik z jagodami i białą czekoladą

Składniki:

Spód:

  • 200 g herbatników maślanych
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego np. z wiaderka lub własnoręcznie zmielonego twarogu
  • 70 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 1 budyń waniliowy (40g)
  • 100 g białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 4 jajka

Dodatkowo:


Jak zrobić sernik z jagodami i białą czekoladą?

Spód sernika
Krok 1 

Herbatniki blendujemy na konsystencję sypkiego piasku. Masło rozpuszczamy na palniku lub w mikrofalówce i studzimy. Mieszamy oba składniki tworząc dosyć lepkie ciasto. Wykładamy nim spód tortownicy o średnicy 25 cm. Wkładamy do lodówki na czas robienia masy serowej.


składniki na sernik z białą czekoladą i jagodami
Krok 2 

Białą czekoladę mieszamy z mlekiem i wkładamy na chwilkę do mikrofalówki (lub roztapiamy w małym garnku). Odstawiamy do przestudzenia.

Do miski wkładamy twaróg, a także dodajemy cukry i miękkie masło. Całość miksujemy przez około 2 minuty. Po tym czasie dodajemy jajka, sypki budyń oraz roztopioną czekoladę. Miksujemy przez 3 minuty na wysokich obrotach miksera.


Przepis na sernik z jagodami
Krok 3 

Na zimny spód ciasta wylewamy masę serową (powinna być dosyć gęsta). Na jej wierzchu układamy równomiernie jagody (lub borówki) oraz opcjonalnie jagodę leśną ze słoiczka (z odrobiną soku ze środka).


Jak zrobić sernik z jagodami i białą czekoladą
Krok 4 

Z tego przepisu przygotujesz kruszonkę do ciast (klik >>). Wysypujemy ją równomiernie na wierzch sernika. Pieczemy przez 90 minut w temp. 160 stopni (bez termoobiegu) – najlepiej w kąpieli wodnej. Po tym czasie studzimy sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.


Sernik z białą czekoladą i jagodami

Przepis na sernik z jagodami

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Sernik z jagodami i białą czekoladą

Jagoda leśna Manufaktura Wielkopolska

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 2

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
11 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anna Anna
1 rok temu

Sernik wyszedł idealnie.Nie był zbity,tylko bardzo puszysty.Chcialabym go zrobić ponownie tylko mam pytanie czy tym razem zamiast jagód mogłabym dac brzoskwinie i maliny ?

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Anna Anna

Tak 🙂

Iwona
1 rok temu

czy można dać owoce mrożone czy lepiej je rozmrozić? 🙂

Marta Markowska
2 lat temu

to połączenie białej czekolady, jagód i sernika jest mistrzowskie!

Dominika Fiejtek
2 lat temu

Wyszedł super, dałam mąkę ziemniaczana zamiast budyniu, maliny zamiast jagód i zrobiłam bez kruszonki, wyszedł rewelacyjny, mąż mówi że nigdy nie jadł lepszego, co ważne to pierwszy sernik, który mi nie opadł.

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Dominika Fiejtek

Pani Dominiko, takie słowa to miód na moje uszy! 🙂 Cieszę się, że Pani wyszedł serniczek i że nie opadł… Pamiętam tą radość kiedy mi po kilku próbach wyszedł sernik idealny i nie opadający… Od tej pory piekę serniki non stop 🙂 Mam nadzieję, że Pani dobra passa już się nie skończy. PS. Takie słowa od męża – bezcenne! Pozdrawiam serdecznie!

Dominika Fiejtek
2 lat temu

Czym można
zastąpić budyń?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Dominika Fiejtek

Najlepiej mąką ziemniaczaną (w takiej samej gramaturze) 🙂

Joanna
2 lat temu

Jak to w kąpieli wodnej?

Po Prostu Pycha
2 lat temu
Odpowiedź do  Joanna

Cześć Asiu 🙂 Kąpiel wodna – czyli jeżeli pieczemy sernik w piekarniku np. na środkowym poziomie, to na najniższy poziom wkładamy blaszkę, tortownicę lub np. naczynie żaroodporne, do którego nalewamy wodę. Podczas pieczenia woda zacznie parować co wpływa bardzo korzystnie na sernik tj. nie rośnie za mocno, nie opada, nie pęka i staje się wilgotny. Polecam wypróbować 🙂 Pozdrawiam!

Joanna
2 lat temu
Odpowiedź do  Po Prostu Pycha

Dziękuję! 🙂

Sernik z jagodami

Uwielbiam lato za to, że mamy dostęp do świeżych owoców. Ja osobiście uwielbiam wszystkie wypieki na słodko właśnie z dodatkiem sezonowych owoców. Tym razem postanowiłam przygotować sernik z jagodami, który jest świetną alternatywą dla klasycznego sernika. Wierzch natomiast udekorowałam kruszonką do ciast, która moim zdaniem pasuje tutaj idealnie!

Sernik z borówkami

W ostatnim czasie w sklepach pojawiło się bardzo dużo borówek amerykańskich. Ja osobiście uwielbiam te owoce, dlatego od razu kupiłam ich całą torbę i wzięłam się do pracy 🙂 Z tej okazji powstała ostatnio Tarta z malinami i borówkami oraz Ciasto z borówkami amerykańskimi. Dzisiaj chciałabym przedstawić jednak przepis na sernik z borówkami. Wychodzi naprawdę pyszny i będzie świetnym deserem na zbliżający się weekend 🙂

Sernik z białą czekoladą i jagodami

Jeżeli szukasz jakiegoś sprawdzonego przepisu na sernik z białą czekoladą i jagodami to przychodzę Ci z pomocą 🙂 Ciasto naprawdę wychodzi pyszne i bardzo ładnie się kroi. Jagody nadają mu przyjemnego owocowego smaku, który przełamuje smak sernika. Dodatkowo, tym razem dodałam do masy serowej białej czekolady, aby był jeszcze smaczniejszy. To był strzał w dziesiątkę! Wypróbuj go koniecznie!

Back to top button