
Lasagne ze szpinakiem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ta pyszna zapiekanka jest obłędna w smaku… Składa się z kilku warstw farszu szpinakowego z dodatkiem czosnku i gorgonzoli, a także makaronu do lasagne oraz startej mozzarelli. Wyrazista w smaku, sycąca i do tego pięknie się prezentuje na talerzu. To świetne połączenie kilku składników, które idealnie do siebie pasują.
Szczerze mówiąc to uwielbiam takie zapiekane makarony z ciągnącym się serem. W mojej lasagne ze szpinakiem użyłam łącznie trzech różnych serów: mozzarella, feta i gorgonzola. To one właśnie sprawiają, że ta zapiekanka jest tak smaczna i wyrazista w smaku. Koniecznie wypróbujcie!
Lazania ze szpinakiem
Koniecznie wypróbuj mój przepis na lasagne ze szpinakiem! Jeżeli tylko szukasz podobnych zapiekanych makaronów w pysznym farszem to koniecznie wypróbuj lasagne bolognese, lazanię, zapiekankę makaronową, czy makaronową zapiekankę z pulpecikami w sosie serowym.
Przepis na: domową lasagne ze szpinakiem
Łącznie: 60 min
Składniki:
Farsz:
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 kg szpinaku rozdrobnionego
- 3 ząbki czosnku
- 70 g sera feta
- opcjonalnie 40 g sera gorgonzola
- kilka listków świeżej bazylii
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki soli
- szczypta czarnego pieprzu
Dodatkowo:
- 1 większe opakowanie makaronu do lasagne
- 200 g mozzarelli
- opcjonalnie 50 g sera gorgonzola
Jak zrobić lasagne ze szpinakiem?
W nieprzywierającym garnku lub większej patelni zeszklić na oleju (2 łyżki) drobno posiekaną cebulę, następnie dodać 1 kg rozdrobnionego szpinaku. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut co chwilkę mieszając. Po tym czasie dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, a także 70 g sera feta. Opcjonalnie dodajemy także 40 g sera gorgonzola. a także 1/2 łyżeczki soli, ziół prowansalskich, szczyptę pieprzu i kilka posiekanych listków świeżej bazylii.
Do wrzątku wrzucamy partiami makaron do lasagne i podgotowujemy go przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Po tym czasie go odcedzamy i układamy na ręczniku kuchennym.
Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem. Układamy na spód pierwszą warstwę makaronu. Następnie nakładamy warstwę farszu, a także część startej mozzarelli na grubszych oczkach.
Czynność powtarzamy kilkukrotnie.
Ser gorgonzola kroimy w małą kostkę i układamy na wierzchu lasagne, a także ścieramy na tarce mozzarellę.
Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.