Lasagne ze szpinakiem

4.6/5 (287 ocen)

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

60 min

Lasagne ze szpinakiem przepis

Lasagne ze szpinakiem to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ta pyszna zapiekanka jest obłędna w smaku… Składa się z kilku warstw farszu szpinakowego z dodatkiem czosnku i gorgonzoli, a także makaronu do lasagne oraz startej mozzarelli. Wyrazista w smaku, sycąca i do tego pięknie się prezentuje na talerzu. To świetne połączenie kilku składników, które idealnie do siebie pasują.

Szczerze mówiąc to uwielbiam takie zapiekane makarony z ciągnącym się serem. W mojej lasagne ze szpinakiem użyłam łącznie trzech różnych serów: mozzarella, feta i gorgonzola. To one właśnie sprawiają, że ta zapiekanka jest tak smaczna i wyrazista w smaku. Koniecznie wypróbujcie!

Lazania ze szpinakiem

Koniecznie wypróbuj mój przepis na lasagne ze szpinakiem! Jeżeli tylko szukasz podobnych zapiekanych makaronów w pysznym farszem to koniecznie wypróbuj lasagne bologneselazanię, zapiekankę makaronową, czy makaronową zapiekankę z pulpecikami w sosie serowym.

Przepis na: Lasagne ze szpinakiem

Składniki:

Farsz:

  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 kg szpinaku rozdrobnionego
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 g sera feta
  • opcjonalnie 40 g sera gorgonzola
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Dodatkowo:

  • 1 większe opakowanie makaronu do lasagne
  • 200 g mozzarelli
  • opcjonalnie 50 g sera gorgonzola
Wyślij emailem

Jak zrobić lasagne ze szpinakiem?


Krok 1

zapiekanka ze szpinakiem

W nieprzywierającym garnku lub większej patelni zeszklić na oleju (2 łyżki) drobno posiekaną cebulę, następnie dodać 1 kg rozdrobnionego szpinaku. Całość dusimy pod przykryciem przez 10 minut co chwilkę mieszając. Po tym czasie dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, a także 70 g sera feta. Opcjonalnie dodajemy także 40 g sera gorgonzola. a także 1/2 łyżeczki soli, ziół prowansalskich, szczyptę pieprzu i kilka posiekanych listków świeżej bazylii.

Do wrzątku wrzucamy partiami makaron do lasagne i podgotowujemy go przez 2-3 minuty w osolonej wodzie. Po tym czasie go odcedzamy i układamy na ręczniku kuchennym.

Naczynie żaroodporne smarujemy lekko tłuszczem. Układamy na spód pierwszą warstwę makaronu. Następnie nakładamy warstwę farszu, a także część startej mozzarelli na grubszych oczkach.


Krok 2

zapiekanka ze szpinakiem

Czynność powtarzamy kilkukrotnie.

Ser gorgonzola kroimy w małą kostkę i układamy na wierzchu lasagne, a także ścieramy na tarce mozzarellę.

Tak przygotowaną lasagne wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni.


Lasagne ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 287

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Lasagne ze szpinakiem

Szukasz pomysłu na pyszny jarski obiad dla całej rodziny? Koniecznie wypróbuj serową lasagne ze szpinakiem, która smakuje obłędnie. Muszę przyznać, że ta przepyszna zapiekanka makaronowa jest niesamowicie wyrazista i smaczna… Moja lasagne składa się z kilku naprzemiennych warstw farszu szpinakowego z dodatkiem czosnku i gorgonzoli, a także makaronu do lasagne oraz startego sera mozzarella. Dosyć, że jest wyrazista w smaku, sycąca, to na dodatek tak pięknie się prezentuje na talerzu. Jak dla mnie to świetne połączenie kilku składników, które idealnie do siebie pasują w smaku.

Lazania ze szpinakiem

Lazania ze szpinakiem jest świetną alternatywą dla tradycyjnej lasagne bolognese, którą często przygotowuję we własnej kuchni. Uwielbiam takie zapiekane makarony z ciągnącym się serem. W tej lasagne ze szpinakiem użyłam łącznie trzech różnych serów: mozzarella, feta i gorgonzola. To one sprawiają, że to danie jest tak smaczne i wyraziste w smaku. Koniecznie wypróbujcie!

RozwińZwiń