Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Przygotowałam pyszny przepis na zapiekankę makaronową, która z pewnością posmakuje całej rodzinie. To pyszny pomysł na obiad, który przygotujesz raz, dwa, a co więcej można przy okazji opróżnić lodówkę i dodać do niej dowolne warzywa. Jest bardzo prosta i szybka, a dodatkowo nie potrzebujesz najmniejszych zdolności kulinarnych, aby ją wykonać.
Domowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i papryką to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. To co w niej najbardziej lubię to to, że możesz do niej dodać wiele różnych dodatków, opróżniając przy tym lodówkę. Jest szybka i prosta do przygotowania, a co więcej nie wymaga jakichkolwiek zdolności kulinarnych.
Uwielbiam domowe zapiekanki. Najczęściej przygotowuję makaronowe, choć czasem także ziemniaczane (najlepsza po wiejsku: z kiełbasą i cebulą). Można je przygotować na sto sposobów i zawsze smakują świetnie.
Przepis na zapiekankę makaronową
Mój przepis na zapiekankę makaronową składa się z makaronu kokardki (jednak równie dobrze możecie użyć penne czy świderków), a także farszu powstałego z kurczaka, pieczarek, czerwonej papryki oraz papryki pepperoni. Można dodać także kukurydzę, groszek, fasolkę czerwoną czy ogórka konserwowego. Na wierzch zapiekanki przygotowałam mój sprawdzony przepis na sos beszamelowy.
Jeżeli szukacie innych inspiracji na zapiekanki to polecam odwiedzić te wpisy:
Przepis na: Zapiekanka makaronowa
Składniki:
- 300 g makaronu kokardki lub penne
- 350 g piersi z kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 mała papryczka pepperoni
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- łyżeczka posiekanej świeżej kolendry lub ewentualnie pietruszki
Dodatkowo:
Zobacz również:
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem?
Krok 1
Krok 2
Smażymy przez około 3-4 minuty, a w tym czasie kroimy pieczarki, paprykę, kolendrę oraz papryczkę pepperoni (można pominąć lub zastąpić np papryką żółtą czy zieloną). Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonego kurczaka wraz z przecierem i śmietanką kremówką. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 2-3 minutki (na małym ogniu).
Krok 3
Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Krok 4
Komentarze
Zapeikanka pierwsza klasa <3 Robię ją trzeci raz pod rzad, bo tak wszystkim smakuje :P dzieki za super przepis
dobra jest. szybko się ją robi.
Cieszę się, że smakowała 🙂
Moja ulubiona zapiekanka 😀 dodaje jeszcze szpinak 😛 ale swiezy… jest pyszne
Bardzo mi miło 🙂
Wczoraj wieczorem robiłam tą zapiekankę i muszę przyznac, ze ekstra 😀 a beszamel mi pierwszy raz wyszedł o tak idealnej konsystencji
Ekstra! 🙂