
Domowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami i papryką to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. To co w niej najbardziej lubię to to, że możesz do niej dodać wiele różnych dodatków, opróżniając przy tym lodówkę. Jest szybka i prosta do przygotowania, a co więcej nie wymaga jakichkolwiek zdolności kulinarnych.
Uwielbiam domowe zapiekanki. Najczęściej przygotowuję makaronowe, choć czasem także ziemniaczane (najlepsza po wiejsku: z kiełbasą i cebulą). Można je przygotować na sto sposobów i zawsze smakują świetnie.
Przepis na zapiekankę makaronową
Mój przepis na zapiekankę makaronową składa się z makaronu kokardki (jednak równie dobrze możecie użyć penne czy świderków), a także farszu powstałego z kurczaka, pieczarek, czerwonej papryki oraz papryki pepperoni. Można dodać także kukurydzę, groszek, fasolkę czerwoną czy ogórka konserwowego. Na wierzch zapiekanki przygotowałam mój sprawdzony przepis na sos beszamelowy, który znajdziecie w tym wpisie (klik).
Jeżeli szukacie innych inspiracji na zapiekanki to polecam odwiedzić te wpisy:
Przepis na: Zapiekanka makaronowa
Składniki:
- 300 g makaronu kokardki lub penne
- 350 g piersi z kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 3 ząbki czosnku
- 300 g pieczarek
- 1 papryka czerwona
- 1 mała papryczka pepperoni
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- szczypta soli
- szczypta pieprzu ziołowego
- szczypta papryki słodkiej i ostrej
- łyżeczka posiekanej świeżej kolendry lub ewentualnie pietruszki
Dodatkowo:
Jak zrobić zapiekankę makaronową z kurczakiem?
Wykonanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Czas gotowania odczytujemy ze wskazań producenta, jednak ja proponuję o 2-3 minuty go skrócić (ważne, aby makaron był al dente).
Na większą, rozgrzaną patelnię nalewamy odrobinę oleju. Następnie dodajemy pokrojonego w kosteczkę kurczaka i smażymy na małym ogniu. Posypujemy przyprawą do kurczaka, papryką słodką, ostrą, a także dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Smażymy przez około 3-4 minuty, a w tym czasie kroimy pieczarki, paprykę, kolendrę oraz papryczkę pepperoni (można pominąć lub zastąpić np papryką żółtą czy zieloną). Pokrojone warzywa dodajemy do podsmażonego kurczaka wraz z przecierem i śmietanką kremówką. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem przez 2-3 minutki (na małym ogniu).
Następnie na patelnię dodajemy odcedzony makaron, całość dokładnie mieszamy.
Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Wierzch polewamy przygotowanym sosem beszamelowym (przepis znajdziecie tutaj klik >>). Zapiekankę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni. Pieczemy przez 20-25 minut.
Zapeikanka pierwsza klasa <3 Robię ją trzeci raz pod rzad, bo tak wszystkim smakuje :P dzieki za super przepis
dobra jest. szybko się ją robi.
Cieszę się, że smakowała 🙂
Moja ulubiona zapiekanka 😀 dodaje jeszcze szpinak 😛 ale swiezy… jest pyszne
Bardzo mi miło 🙂
Wczoraj wieczorem robiłam tą zapiekankę i muszę przyznac, ze ekstra 😀 a beszamel mi pierwszy raz wyszedł o tak idealnej konsystencji
Ekstra! 🙂