Uwielbiam domowe zapiekanki i staram się je przygotowywać jak najczęściej żeby sobie urozmaicać obiady. Do tej pory zrobiłam ich naprawdę sporo. Jestem pewna, że wielu z Was próbowało mojej smacznej zapiekanki makaronowej z kurczakiem czy ziemniaczanej z boczkiem. Tym razem zapraszam Was na nowy przepis! Przed Wami ryżowa zapiekanka gyros.
Zapiekanka z kurczakiem
Ryżowa zapiekanka gyros to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Jest bardzo wyrazista w smaku, a do tego sycąca. Palce lizać! Do jej przygotowania będziecie potrzebować ugotowanego osobno ryżu (wystarczy Wam użyć 3 saszetki ryżu białego po 100 g każda), a także pokrojonej papryki, ogórków konserwowych, a także mozzarellę. Opcjonalnie warto dodać jeszcze kukurydzę z puszki czy oliwki. Świetnym pomysłem jest także przygotowanie do niej domowego sosu czosnkowego, dzięki czemu będzie bardziej wyrazista w smaku, a co więcej nie będzie zbyt sucha i rozpadająca podczas nakładania na talerze.
Moim zdaniem ryżowa zapiekanka gyros jest warta wypróbowania! To jedna z najsmaczniejszych zapiekanek jakie tylko mogą być!
Przepis na: Ryżowa zapiekanka gyros
Łącznie: 50 min
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 3 saszetki ryżu białego
- 500 g filetu z kurczaka
- przyprawa gyros
- opcjonalnie 1/2 puszki kukurydzy
- 3-4 ogórki konserwowe
- 1 duża papryka czerwona
- zioła prowansalskie
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 10 dag sera Mozzarella
Trzy saszetki ryżu białego gotujemy w osolonej wodzie według wskazań producenta. Następnie dwie lekko przestygnięte saszetki ryżu wykładamy do naczynia żaroodpornego (możecie je najpierw lekko natłuścić za pomocą oleju i pędzelka kuchennego). Użyłam naczynia o wymiarach 20×30 cm.
Wierzch wyrównujemy i staramy się nieco ubić ryż, żeby później zapiekanka się ładnie kroiła, a ryż nie rozsypywał zbytnio.
Na warstwę ryżu nakładamy posiekaną drobno 1 dużą paprykę czerwoną, a także 3-4 ogórki konserwowe. Jeżeli lubisz to dodaj także kukurydzę konserwową (ok. 1/2 puszki).
Ok 500 g piersi z kurczaka kroimy w kosteczkę. Smażymy na patelni z małą ilością oleju i posypujemy przyprawą gyros (najlepiej do tego użyć patelni do grillowania). Lekko przestudzonego kurczaka przekładamy na warzywa.
Sos robimy następująco: 3 ząbki czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z 3 łyżkami jogurtu, łyżką majonezu, szczyptą soli i pieprzu. Przygotowany sos przelewamy równomiernie na piersi z kurczaka.
Mozzarellę (ok. 100-150 g) ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ok. 50 g posypujemy na sos czosnkowy, a następnie posypujemy pozostałym ryżem i lekko dociskamy za pomocą łyżki.
Na wierzch nakładamy pozostałą startą mozzarellę. Posypujemy np. szczyptą ziół prowansalskich. Zapiekamy przez około 15 minut w temp. 190 stopni. Możesz piec w trybie góra-dół lub np. z termoobiegiem. Smacznego!