Opis przepisu
Zapiekany ryż z jabłkami robię od czasu do czasu i to nie tylko jako deser, czasem również traktuję go jako obiad, gdy nie mam ochoty na nic mięsnego. Jest to pyszny, syty posiłek, który zawsze znika w mgnieniu oka. Przygotowuję go tradycyjnie: ryż gotuję na mleku wraz z cukrem waniliowym, jabłka prażę sama lub używam gotowych, a dodatkowo przygotowuję cynamonowe nadzienie, które sprawia, że całość nie jest mdła i sucha. Do tego jak pięknie cynamonem! Koniecznie wypróbujcie, ponieważ przepis jest banalnie prosty 🙂
Przepis na: Zapiekany ryż z jabłkami z cynamonowym nadzieniem
Składniki:
- 3 saszetki białego ryżu
- 1/2 l mleka
- 1/2 l wody
- 32 g cukru waniliowego
- 1 kg jabłek prażonych Stovit
Cynamonowe nadzienie:
- 100 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 180 g śmietany 18 %
Zobacz również:
Zapiekany ryż z jabłkami z cynamonowym nadzieniem - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Ryż gotujemy w wodzie oraz mleku. Wsypujemy cukier waniliowy, mieszamy i gotujemy ok. 20 minut aż ryż będzie gotowy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę ryżu, nakładamy równą warstwę jabłek prażonych, kolejną warstwę ryżu. W misce mieszamy ze sobą cukier trzcinowy, cynamon oraz śmietanę. Gdy powstanie jednolita masa to nakładamy ją na ryż. Piec przez 20 minut w temp. 180 stopni. Smacznego!
Komentarze
My też uwielbiamy zapiekankę z ryżu i nawet niedawno robiłyśmy a teraz znów mamy na nią ochotę 😀
Świetny deser, jak dla mnie też idealny na śniadanko 🙂