
Domowe jagodzianki – przepis idealny! To jedne z moich ulubionych drożdżówek. Jeżeli zaczyna się tylko sezon na borówki/ jagody to od razu zaczynam od przygotowania tych pysznych drożdżowych wypieków.
Jagodzianki
Jagodzianki są naprawdę przepyszne, puchate i sprawdzają się jako świetne drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na studia. Zdecydowanie najlepsze są takie cieplutkie wyciągnięte prosto z piekarnika, ale na drugi dzień ciasto dalej jest sprężyste i miękkie. Jeżeli zamierzasz przygotować większą ilość jagodzianek to polecam je przykryć lub zamknąć w szczelnym pojemniku.
Jagodzianki – przepis dokładnie opisałam krok po kroku, dzięki czemu ich wykonanie będzie jeszcze łatwiejsze!
Bułki z jagodami
Do przygotowania jagodzianek możesz użyć jagód leśnych, kamczackich, czy nawet borówek amerykańskich. Czasami korzystam także z mrożonych owoców, tylko wtedy trzeba koniecznie pozbyć się nadmiaru soku z owoców. Domowe bułki z jagodami są najlepsze! Tylko ostrzegam, że ciężko się od nich oderwać.
Przepis na: Jagodzianki przepis
Łącznie: 90 min
Liczba porcji: 14
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 1 jajko
- 80 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g jagód lub borówek amerykańskich
- roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
- lukier lub cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)
Jak zrobić jagodzianki?
Do miseczki wkruszamy świeże drożdże (lub wsypujemy 10 g drożdży instant). Dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz 50 ml mleka. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki pszennej (ok. 430g) dodajemy rozczyn, a także resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu, przykryte ściereczką, aż ciasto zdecydowanie zwiększy swoją objętość.
Następnie wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na 12-16 równych części. Każdą delikatnie rozwałkujemy i na środek nakładamy łyżkę jagód czy borówek amerykańskich. Formujemy okrągłe bułeczki i zlepiamy placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą drożdżówkę umieszczamy złączeniem w dół na blacie stołu. Gotowe domowe jagodzianki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podwojenia objętości na około 15 minut.
Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Przestudzone oblewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!
Skusiłam się dzisiaj na zrobienie jagodzianek. Bardzo fajny przepis. Wychodzą przepyszne, puszyste bułeczki. Dziekuje!