Domowe jagodzianki są naprawdę przepyszne, puchate i sprawdzają się świetne zarówno jako drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na studia, jak i jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Zdecydowanie najlepsze są takie cieplutkie wyciągnięte prosto z piekarnika, ale na drugi dzień ciasto dalej jest sprężyste i miękkie. Jeżeli zamierzasz przygotować większą ilość jagodzianek to polecam je przykryć lub zamknąć w szczelnym pojemniku po ich całkowitym przestudzeniu.
Do przygotowania jagodzianek możesz użyć jagód np. leśnych, kamczackich itp.
Jagodzianki z kruszonką
Muszę przyznać, że jagodzianki to jedne z moich ulubionych drożdżówek. U mnie oczywiście muszą być z grubą warstwą maślanej kruszonki i dużą ilością jagód… Tak smakują najlepiej! Ich połączenie intensywnego smaku owoców z delikatnymi i kruchymi dodatkami sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Jeżeli zaczyna się tylko sezon na jagody to od razu zaczynam od przygotowania tych pysznych drożdżowych wypieków.
Czy można użyć mrożonych owoców do jagodzianek?
Tak, można. Sama czasami korzystam także z mrożonych owoców, tylko wtedy trzeba koniecznie je wcześniej całkowicie rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku z owoców.
Przepis na: Jagodzianki
Składniki:
Rozczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 100 ml letniego mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
Ciasto:
- 520 g mąki pszennej
- 150 ml letniej wody
- 1 jajko
- 80 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
- 100 g zimnego masła
- 180 g mąki pszennej
- 100 g cukru
Dodatkowo:
- 400 g jagód lub borówek
- 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka cukru pudru
- 1 roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
Zobacz również:
Jagodzianki przepis krok po kroku:
Krok 1
Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g, lub wsypujemy 12 g drożdży instant). Dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnie mleko (100 ml). Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Umyte i odcedzone na sitku jagody posypujemy skrobią (1 płaska łyżka) i cukrem pudrem (1 płaska łyżka), delikatnie mieszamy.
Każdą część ciasta lekko kulamy, a następnie rozwałkowujemy sobie ciasta w kształcie koła. Przekładamy je do miseczki. Na środku układamy po 2-3 łyżki jagód.
Krok 6
Krok 7
Odstawiamy na 10-15 minut do lekkiego wyrośnięcia.
Do miseczki wbijamy jajko (1 szt.), roztrzepujemy tak, aby białko połączyło się z żółtkiem i smarujemy nasze bułeczki (np. za pomocą pędzelka kuchennego) .
Krok 8
Aby zrobić kruszonkę, przygotowujemy sobie miseczkę, do której wsypujemy mąkę (180 g), cukier (100 g) i zimne masło (100 g). Następnie mieszamy i rozcieramy składniki palcami, aż powstaną małe grudki ciasta (co zajmie około minuty). Teraz możesz zdecydować, czy chcesz kontynuować rozcieranie i czy preferujesz większe, czy mniejsze grudki.
Krok 9
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w opcji pieczenia góra-dół) na środkową półkę i pieczemy przez 20-25 minut.
Komentarze
Robiłam po raz 3 w życiu jagodzianki i te są najlepsze!! Ciasto się świetnie wyrabia, a po upieczeniu ciasto jest tak puszyste😜 pycha❤️
Bardzo się cieszę, że przepis tak przypadł do gustu! 😍
Robiłam pierwszy raz,wyszły przepyszne bardzo dziękuję 😊
No i przepysznie wyglądają 🙂
Przepyszne 🙂
Cieszę się 🙂
Przepyszne! Lepszych w życiu nie jadłam! Dziękuję za przepis i będę polecać innym 🙂
Cudne! 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że tak posmakowały ❤️
Jagodzianki przepyszne 😁 Wyszły pulchniutkie i po prostu rozplywaly sie w ustach. Prosty, szybki przepis, wszystko opisane krok po kroku. Polecam!
Wyglądają przepysznie 🙂
Super buły wyszły 😍
Wow, przepiękne wyszły! 😍 Bardzo dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Superrr
Ekstra wyszły! 😍😍 Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego ❤️
Najlepszy przepis ☺️ ciasto idealne
Przepysznie wyglądają 🙂 Dziękuję za zdjęcie.
Jaki jest czas pieczenia w przypadku zrobienia nieco mniejszych? Robiłam pierwszy raz, szybko zniknęły, jednak urosły gigantyczne po ponownym przykryciu ściereczką, już będące nadzianymi 😅
No to już trzeba pilnować, pod koniec pieczenia lukać przez szybkę piekarnika 🙂
Czy borówki mogę obtoczyć w proszku budyniowym?
Czy borówki też trzeba posypać mąką i cukrem?
Ślinka leci😁😋 super przepis łatwy szybki uwielbiam poporostupycha🥰
wyglądają pysznie 🙂 smacznego!
Przepis super. Bardzo prosto się robi. Polecam
Wyszły idealnie 🙂
Bardzo smaczne! 😁💪🏻
Ciasto z przepisu wychodzi elastyczne i bardzo dobrze się z nim pracuje 🙂
Mniam 🫐
Świetne jagodzianki robię już 3 raz 🫶🏻
Bardzo mi miło to czytać! 🙂
Przepis super, ciasto super aksamitne. Jest jedno “ale” związane z moim brakiem wprawy, wydawało mi się że się szczelnie zamknęły a jednak w pieczeniu tego nie widać coś robię nie tak ale smak rewelacja jak kiedyś mojej babci. Byłaby ze mnie dumna 🙂
Następnym razem pójdzie lepiej 🙂 Najważniejsze, że smakowały!
Ps. Czasem dobrze się ciasto pozlepia, ale jest w niektórych miejscach bardzo cieniutkie i wtedy owoce wypłyną…
Właśnie jestem na etapie wyrastania ciasta. Przepis bardzo przyjemnie się czyta, super opisane kroki i tak mnie wzięło że zobaczymy:)
Cieszę się 🙂
Jaki cukier do kruszonki?
Może być zwykły biały, ale też fajnie się sprawdza trzcinowy 🙂
Dzien dobry, a czy wyjdą z mlekiem roślinnym?
Jasne 🙂
Świetny przepis! Wyszły przepyszne
Cieszę się, że smakowały 🙂
Pierwszy raz robiłam jagodzianki, super smakują
Super ❤️ cieszę się, że posmakowały 🤗
Wszyscy piekli jagodzianki, upiekłam i ja – część jako bułeczki, część jako babeczki 🙂 Dzięki za przepis!
Pięknie się prezentują! ❤️❤️ Życzę w takim razie smacznego 🙂
Wyszły rewelacyjne 👍😊🤩
Bardzo się cieszę, że smakowały ❤️
Pychotki!
Dzień dobry ile jagodzianek wyszło pani z przepisu?
Dzień dobry, tak jak napisałam w kroku 5 – “Ciasto dzielimy sobie na 8-10 równych części – moja każda część ciasta ważyła około 110-120 g.” 🙂
Pięknie wyszły 🙂 dzięki za zdjęcie!
Cóż mogę powiedzieć. Wyszły przepyszne, ciasto puszyste, nie są za słodkie. Idealne!
Piękna partia 😍😍 Bardzo się cieszę, że smakują!
Prosty, jasny przepis. Wyszło pycha!
Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że smakują! ❤️❤️
Na początku bałam się, że ciasto wyjdzie mało puszyste, bo było dość twarde, ale bułeczki wyszły mięciutkie. Potem, mimo starannego zaklejenia i upewnienia się, ze nigdzie nie ma dziur bałam się, że bułeczki popękały i wydawało mi się, ze nic nie zostanie w środku – ale były napakowane jak w Gigi (wrocławska cukiernia). Ilość kruszonki z przepisu ogromna, ale to akurat żaden minus. Chyba najlepsze jagodzianki jakie jadłam, i to za mniej niż 30 zł za sztukę 😂
To niestety ciasto zostało źle wyrobione lub za mało wyrosło skoro było twarde 🙂 Dwa dni temu robiłam z tych proporcji i nie ma opcji żeby wyszło twarde. Cieszę się, że ostatecznie wyszły i smakowały 🙂
Przepyszne jagodzianki. Polecam! U nas zniknęły jeszcze ciepłe 😊
Świetny przepis, wyszło pysznie.
Cieszę się 🙂
Super przepis, buleczki wyszły mi idealne, miękkie i puszyste.
Super, cieszę się 🙂 też je będę dzisiaj piekła!
Kolejny super przepis ❤️
Jagodzianki przepyszne 🫐
Bardzo się cieszę, że posmakowały ❤️
Są przepychota! Dziewczyny róbcie, łatwy przepis szybki, ciasto rośnie migusiem a smak obłędny!
PoprostuPYSZNE!!! 😍🤗❤️ NAJLEPSZE! ❤️🙂
Idealne 😍😍 Cieszę się, że smakują 🙂
Wyszły pyszne 🙂 dziękuję za przepis ☺️
Rewelacyjnie wyszły jagodzianki! 😍 Cieszę się, że smakują 🙂
Pyszne jagodzianki A czykolwiek następnym razem muszę dodać szczyptę soli. Pozdrawiam
Wyszły pięknie! 🙂 dzięki za zdjęcie!
Również dziś robiłam i wyszły pyszne! 🥰
Ooo super! Dzięki wielkie za zdjęcie 🙂 Wyglądają pysznie <3
Super szybki, prosty i smakowity przepi polecam serdecznie😊
Bardzo mi miło ❤️ cieszę się, że smakują 🤗
Wypróbowane i potwierdzam, wyszły przepyszne! 😍😍 Przepis najlepszy!
Bardzo się cieszę, że tak smakują 🙂
Jeszcze tak pysznych bułeczek nigdy nie jadłam ☺️👌😍są boskie …❤️🧡🩵zrobiłam też z truskawkami są równie pyszne 🤩
Reeewelacyjnie wyszły! 🙂 Bardzo dziękuję za miłe słowa i foteczkę! Smacznego – jeśli jeszcze coś zostało 🙂
Świetny przepis! Z dwóch porcji ciasta wyszło 27 bułeczek.
Wyszły naprawdę piękne! Dziękuję za zdjęcie i życzę smacznego 🙂
Skusiłam się dzisiaj na zrobienie jagodzianek. Bardzo fajny przepis. Wychodzą przepyszne, puszyste bułeczki. Dziekuje!