Ciasta drożdżoweCiasta z owocamiSłodkości

Jagodzianki przepis

Domowe jagodzianki – przepis idealny! To jedne z moich ulubionych drożdżówek. Jeżeli zaczyna się tylko sezon na borówki/ jagody to od razu zaczynam od przygotowania tych pysznych drożdżowych wypieków.

Jagodzianki

Jagodzianki są naprawdę przepyszne, puchate i sprawdzają się jako świetne drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na studia. Zdecydowanie najlepsze są takie cieplutkie wyciągnięte prosto z piekarnika, ale na drugi dzień ciasto dalej jest sprężyste i miękkie. Jeżeli zamierzasz przygotować większą ilość jagodzianek to polecam je przykryć lub zamknąć w szczelnym pojemniku.

Jagodzianki – przepis dokładnie opisałam krok po kroku, dzięki czemu ich wykonanie będzie jeszcze łatwiejsze!

Do przygotowania jagodzianek możesz użyć jagód leśnych, kamczackich, czy nawet borówek amerykańskich. Czasami korzystam także z mrożonych owoców, tylko wtedy trzeba koniecznie pozbyć się nadmiaru soku z owoców.

Przepis na: Jagodzianki przepis

Przepisy - Po Prostu Pycha Łącznie: 90 min

Obiady - Po Prostu Pycha Liczba porcji: 14

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 100 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • 3 łyżki  cukru pudru
  • 300 g jagód lub borówek amerykańskich
  • roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
  • lukier lub cukier puder do oprószenia (po upieczeniu)

Jak zrobić jagodzianki?

jagodzianki prosty przepis
Krok 1 

Do miseczki wkruszamy świeże drożdże (lub wsypujemy 10 g drożdży instant). Dodajemy łyżkę cukru i mąki oraz 50 ml mleka. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.

Do mąki pszennej (ok. 430g) dodajemy rozczyn, a także resztę składników i wyrabiamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę czasu, przykryte ściereczką, aż ciasto zdecydowanie zwiększy swoją objętość.


jagodzianki z borówkami
Krok 2

Następnie wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy, dzielimy na 12-16 równych części. Każdą delikatnie rozwałkujemy i na środek nakładamy łyżkę jagód czy borówek amerykańskich. Formujemy okrągłe bułeczki i zlepiamy placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą drożdżówkę umieszczamy złączeniem w dół na blacie stołu. Gotowe domowe jagodzianki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do podwojenia objętości na około 15 minut.

Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wyrośnięte jagodzianki piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce. Przestudzone oblewamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!


jagodzianki przepis

jagodzianki przepis

jagodzianki

jagodzianka

jagodzianki przepis

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 43

Oceń ten post jako pierwszy!

Jagodzianki

Powiem szczerze, że znacznie bardziej wolę własnoręcznie zrobione domowe jagodzianki, niż zjeść te kupne ze sklepu czy piekarnii. Jeżeli tylko zaczyna się tylko sezon na borówki/ jagody to od razu moi domownicy czekają na upieczone jagodzianki. Domowe jagodzianki wychodzą puchate, mięciutkie i bardzo delikatne w smaku. Wypchane po brzegi jagodami leśnymi lub borówkami amerykańskimi… Jeśli tylko szukasz sprawdzonego przepisu na domowe jagodzianki, to dobrze trafiłeś! Jak tylko raz je wypróbujesz, to nie te ze sklepu już Ci nie będą tak smakować jak kiedyś.

Przepis na jagodzianki

Mój przepis na jagodzianki jest bardzo prosty do przygotowania. Kluczowe jest dobre wyrobienie ciasta drożdżowego i dać mu odpowiednio wyrosnąć. Następnie tworzymy z niego niewielkie placuszki, na których środek dajemy łyżkę konfitury z jagód i kilka borówek. Zlepiamy nasze jagodzianki i smarujemy roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy około 20-25 min.

Bułki z jagodami

Nie ma nic lepszego niż cieplutkie, wyciągnięte prosto z piekarnika domowe bułki z jagodami. Jak dla mnie to prawdziwy sztos! Jagodzianki wypchane dużą ilością owoców są najlepsze. To świetny pomysł na słodką przekąskę na wynos np. na drugie śniadanie do szkoły, piknik czy wycieczkę rowerową. Domowe ciasta drożdżowe z owocami w formie drożdżówek piekę naprawdę bardzo często. Często z różnymi dodatkami jak np. krakowskie drożdżówki z serem czy puchate bułeczki z dżemem.

Back to top button