Jagodzianki

4.8/5 (260 ocen)
Jagodzianki z kruszonką to przepyszne drożdżowe bułeczki nadziewane świeżymi jagodami i posypane chrupiącą kruszonką. To idealny wypiek na letnie dni, który rozpieszcza podniebienia wszystkich miłośników słodkości.

Ilość porcji

10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

90 min

Jagodzianki

Domowe jagodzianki są naprawdę przepyszne, puchate i sprawdzają się świetne zarówno jako drugie śniadanie do szkoły, pracy czy na studia, jak i jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Zdecydowanie najlepsze są takie cieplutkie wyciągnięte prosto z piekarnika, ale na drugi dzień ciasto dalej jest sprężyste i miękkie. Jeżeli zamierzasz przygotować większą ilość jagodzianek to polecam je przykryć lub zamknąć w szczelnym pojemniku po ich całkowitym przestudzeniu.

Do przygotowania jagodzianek możesz użyć jagód np. leśnych, kamczackich itp.

przepisy z jagód

Jagodzianki z kruszonką

Muszę przyznać, że jagodzianki to jedne z moich ulubionych drożdżówek. U mnie oczywiście muszą być z grubą warstwą maślanej kruszonki i dużą ilością jagód… Tak smakują najlepiej! Ich połączenie intensywnego smaku owoców z delikatnymi i kruchymi dodatkami sprawia, że ciężko się od nich oderwać. Jeżeli zaczyna się tylko sezon na jagody to od razu zaczynam od przygotowania tych pysznych drożdżowych wypieków.

Czy można użyć mrożonych owoców do jagodzianek?

Tak, można. Sama czasami korzystam także z mrożonych owoców, tylko wtedy trzeba koniecznie je wcześniej całkowicie rozmrozić i pozbyć się nadmiaru soku z owoców.

Przepis na: Jagodzianki

Składniki:

Rozczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 100 ml letniego mleka
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

Ciasto:

  • 520 g mąki pszennej
  • 150 ml letniej wody
  • 1 jajko
  • 80 g miękkiego masła
  • 3 łyżki cukru pudru

Kruszonka:

  • 100 g zimnego masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru

Dodatkowo:

  • 400 g jagód lub borówek
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 roztrzepane jajko (przed samym pieczeniem)
Wyślij emailem

Jagodzianki przepis krok po kroku:


Krok 1

rozczyn na ciasto na jagodzianki

Jagodzianki – przepis zaczynamy od przygotowania rozczynu drożdżowego (można je wykonać na bazie drożdży świeżych lub suszonych).

Do miseczki kruszymy świeże drożdże (20 g, lub wsypujemy 12 g drożdży instant). Dodajemy cukier (1 łyżka), mąkę (2 płaskie łyżki) oraz letnie mleko (100 ml). Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut.


Krok 2

składniki na ciasto drożdżowe

Do miski wsypujemy mąkę (520 g). Następnie dodajemy letnią wodę (150 ml), jajko, miękkie lub roztopione masło (80 g) oraz cukier puder (3 łyżki).


Krok 3

ciasto drożdżowe na jagodzianki przed wymieszaniem

Dodajemy nasz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota planetarnego elastyczne ciasto – to powinno zająć około 5 minut. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na godzinę do podwojenia objętości.


Krok 4

ciasto na jagodzianki

Po tym czasie nasze ciasto powinno pięknie wyrosnąć. Jeśli w ogóle nie zwiększyło objętości (nie urosło) to znaczy, że został źle wykonany rozczyn.


Krok 5

Ciasto dzielimy sobie na 8-10 równych części – moja każda część ciasta ważyła około 110-120 g.

Umyte i odcedzone na sitku jagody posypujemy skrobią (1 płaska łyżka) i cukrem pudrem (1 płaska łyżka), delikatnie mieszamy.

Każdą część ciasta lekko kulamy, a następnie rozwałkowujemy sobie ciasta w kształcie koła. Przekładamy je do miseczki. Na środku układamy po 2-3 łyżki jagód.


Krok 6

Brzegi ciasta zlepiamy (podobnie jakbyśmy zlepiali pierogi), starając się to robić bardzo dokładnie i szczelnie, chowając sporą porcję owoców. To ważne, aby jagodzianki się nie rozwaliły w trakcie pieczenia.


Krok 7

jak zwinąć jagodzianki

Uformowane jagodzianki układamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawiamy na 10-15 minut do lekkiego wyrośnięcia.

Do miseczki wbijamy jajko (1 szt.), roztrzepujemy tak, aby białko połączyło się z żółtkiem i smarujemy nasze bułeczki (np. za pomocą pędzelka kuchennego) .


Krok 8

kruszonka

Ja uwielbiam kruszonkę, więc na moich jagodziankach nie mogło jej zabraknąć. Jeżeli jednak nie przepadasz za nią lub chcesz ją polać np. lukrem, to przejdź od razu do pieczenia.

Aby zrobić kruszonkę, przygotowujemy sobie miseczkę, do której wsypujemy mąkę (180 g), cukier (100 g) i zimne masło (100 g). Następnie mieszamy i rozcieramy składniki palcami, aż powstaną małe grudki ciasta (co zajmie około minuty). Teraz możesz zdecydować, czy chcesz kontynuować rozcieranie i czy preferujesz większe, czy mniejsze grudki.


Krok 9

jagodzianki z kruszonką przed upieczeniem

Wierzch jagodzianek posypujemy maślaną kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (w opcji pieczenia góra-dół) na środkową półkę i pieczemy przez 20-25 minut.  


Jagodzianki

przepis na jagodzianki

pyszne Jagodzianki

Jagodzianki przepis

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 260

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
43 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
2 miesięcy temu

Świetny przepis! Wyszły przepyszne

Emilka41
Emilka41
5 miesięcy temu

Pierwszy raz robiłam jagodzianki, super smakują

IMG_20231213_191410.jpg
Dorota
Dorota
9 miesięcy temu

Wszyscy piekli jagodzianki, upiekłam i ja – część jako bułeczki, część jako babeczki 🙂 Dzięki za przepis!

jagodzianki.jpg
Agnieszka
Agnieszka
9 miesięcy temu

Wyszły rewelacyjne 👍😊🤩

Natalia
Natalia
9 miesięcy temu

Pychotki!

inbound5401966410348674736.jpg
Konrad
Konrad
9 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Natalia

Dzień dobry ile jagodzianek wyszło pani z przepisu?

Weronika
Weronika
9 miesięcy temu

Cóż mogę powiedzieć. Wyszły przepyszne, ciasto puszyste, nie są za słodkie. Idealne!

1000003633.jpg
Agnieszka
Agnieszka
10 miesięcy temu

Prosty, jasny przepis. Wyszło pycha!

IMG_20230724_185911.jpg
Weronika
Weronika
10 miesięcy temu

Na początku bałam się, że ciasto wyjdzie mało puszyste, bo było dość twarde, ale bułeczki wyszły mięciutkie. Potem, mimo starannego zaklejenia i upewnienia się, ze nigdzie nie ma dziur bałam się, że bułeczki popękały i wydawało mi się, ze nic nie zostanie w środku – ale były napakowane jak w Gigi (wrocławska cukiernia). Ilość kruszonki z przepisu ogromna, ale to akurat żaden minus. Chyba najlepsze jagodzianki jakie jadłam, i to za mniej niż 30 zł za sztukę 😂

IMG_2714.jpeg
Angelika
Angelika
10 miesięcy temu

Przepyszne jagodzianki. Polecam! U nas zniknęły jeszcze ciepłe 😊

20230720_201529.jpg
Mari
Mari
10 miesięcy temu

Świetny przepis, wyszło pysznie.

Dorota 1724
Dorota 1724
10 miesięcy temu

Super przepis, buleczki wyszły mi idealne, miękkie i puszyste.

Ewelina
Ewelina
10 miesięcy temu

Kolejny super przepis ❤️
Jagodzianki przepyszne 🫐

Ewelina30
Ewelina30
10 miesięcy temu

Są przepychota! Dziewczyny róbcie, łatwy przepis szybki, ciasto rośnie migusiem a smak obłędny!

IMG_20230713_131145.jpg
Doris
Doris
10 miesięcy temu

PoprostuPYSZNE!!! 😍🤗❤️ NAJLEPSZE! ❤️🙂

IMG_20230709_133900.jpg
Gosia
Gosia
10 miesięcy temu

Wyszły pyszne 🙂 dziękuję za przepis ☺️

20230708_113432.jpg
Paulina
Paulina
10 miesięcy temu

Pyszne jagodzianki A czykolwiek następnym razem muszę dodać szczyptę soli. Pozdrawiam

20230706_090703.jpg
Izabela
Izabela
10 miesięcy temu

Również dziś robiłam i wyszły pyszne! 🥰

1688586676117.jpg
Elwira
Elwira
10 miesięcy temu

Super szybki, prosty i smakowity przepi polecam serdecznie😊

Gosia
Gosia
10 miesięcy temu

Wypróbowane i potwierdzam, wyszły przepyszne! 😍😍 Przepis najlepszy!

Kornelia
Kornelia
10 miesięcy temu

Jeszcze tak pysznych bułeczek nigdy nie jadłam ☺️👌😍są boskie …❤️🧡🩵zrobiłam też z truskawkami są równie pyszne 🤩

PXL_20230629_175753224.jpg
Paulina
Paulina
1 rok temu

Świetny przepis! Z dwóch porcji ciasta wyszło 27 bułeczek.

Screenshot_20220808_162055_com.instagram.android_edit_19246644319458-1659968602.5725.jpg
Bogusia
Bogusia
2 lat temu

Skusiłam się dzisiaj na zrobienie jagodzianek. Bardzo fajny przepis. Wychodzą przepyszne, puszyste bułeczki. Dziekuje!

Jagodzianki przepis

Powiem szczerze, że znacznie bardziej wolę własnoręcznie zrobione domowe jagodzianki, niż zjeść te kupne ze sklepu czy piekarni. Jeżeli tylko zaczyna się tylko sezon na borówki/ jagody to od razu moi domownicy czekają na upieczone jagodzianki. Domowe jagodzianki wychodzą puchate, mięciutkie i bardzo delikatne w smaku. Wypchane po brzegi jagodami leśnymi lub borówkami amerykańskimi… Jeśli tylko szukasz sprawdzonego przepisu na domowe jagodzianki, to dobrze trafiłeś! Jak tylko raz je wypróbujesz, to nie te ze sklepu już Ci nie będą tak smakować jak kiedyś. Jagodzianki są idealnym wyborem na śniadanie, podwieczorek czy deser. Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można je również podać z lukrem, który dodaje im subtelnej słodyczy, chociaż ja wolę jagodzianki z kruszonką.

Przepis na jagodzianki

Mój przepis na jagodzianki jest bardzo prosty do przygotowania. Kluczowe jest dobre wyrobienie ciasta drożdżowego i dać mu odpowiednio wyrosnąć. Następnie tworzymy z niego niewielkie placuszki, na których środek dajemy jagody. Zlepiamy nasze jagodzianki i smarujemy roztrzepanym jajkiem przed włożeniem do piekarnika. Pieczemy około 20-25 min. Nie ma nic lepszego niż rozkoszowanie się jagodziankami prosto z pieca. Ich wyjątkowy smak i konsystencja sprawią, że pokochasz te drożdżowe wypieki. Przygotowanie jagodzianek może być radosnym doświadczeniem, które łączy miłość do gotowania z przyjemnością jedzenia. Przepis na jagodzianki to tajemnica pyszności, którą warto odkryć i podzielić się z innymi.

Bułki z jagodami

Nie ma nic lepszego niż cieplutkie, wyciągnięte prosto z piekarnika domowe bułki z jagodami. Jak dla mnie to prawdziwy sztos! Jagodzianki wypchane dużą ilością owoców są najlepsze. To świetny pomysł na słodką przekąskę na wynos np. na drugie śniadanie do szkoły, piknik czy wycieczkę rowerową. Te proste do przygotowania bułki z jagodami są najlepsze na świecie! Domowe ciasta drożdżowe z owocami w formie drożdżówek piekę naprawdę bardzo często. Często z różnymi dodatkami jak np. krakowskie drożdżówki z serem czy puchate bułeczki z dżemem. Bułeczki z jagodami są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Ich aromat i smak są niepowtarzalne. Soczyste jagody rozpływają się w ustach, dodając im słodkiego i orzeźwiającego akcentu. Każdy kęs to prawdziwa eksplozja smaku.

RozwińZwiń