Nie wiem dlaczego dopiero teraz pojawia się przepis na mój ulubiony tort Rafaello… Przecież jest to jeden z pierwszych tortów jakie robiłam jeszcze na początku liceum 🙂 Jest to przepis sprawdzony, zawsze wychodzi i świetnie się sprawdza na wszystkich możliwych większych uroczystościach rodzinnych. Przepis dostałam od babci, nieco zmodyfikowałam lecz jest równie dobry. Puszysty, wyrośnięty biszkopt, przełożony śmietanowo-kokosową masą z mnóstwem wiórków kokosowych… <3
Przepis na: Tort Rafaello
Łącznie: 60 min
Składniki :
Biszkopt :
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem :
- 600ml śmietanki kremówki
- 1 śmietan-fix (bita śmietana w proszku)
- 2 tabliczki białej czekolady (200g)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki mleka
- 120g wiórków kokosowych
Białka ubijamy mikserem na wysokich obrotach z cukrem na parze (czyli: miskę z białkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ). Masa ma być puszysta, powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość. Dodajemy żółtka, znowu miksujemy. Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki, dodając stopniowo obie przesiane mąki.
(Gdy masa już na starcie będzie źle, za krótko ubita to biszkopt mało urośnie i może być dość twardy.)
Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub sreberkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
W małym rondelku umieszczamy mleko, masło i pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając do czasu aż czekolada całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno wraz z śmietan-fixem. Powoli, małym strumieniem wlewamy białą czekoladę nie przerywając miksowania. Na końcu delikatnie łyżką mieszamy z wiórkami kokosowymi.
Wystudzony biszkopt przecinamy ostrym nożem na dwa lub trzy blaty. Na talerzu umieszczamy pierwszy blat, smarujemy 1/3 kremu. Nakrywamy drugim blatem, smarujemy kremem. Wierzch i boki tortu dekorujemy wiórkami kokosowymi, ewentualnie startą białą i mleczną czekoladą oraz końcówką masy za pomocą szprycy. Torcik należy schłodzić najlepiej całą noc.