SłodkościTorty

Tort Raffaello

Uwielbiam tort Raffaello. To z pewnością jeden z pierwszych tortów jakie robiłam jeszcze na początku liceum (a może jeszcze pod koniec gimnazjum…). Jest sprawdzony, niezwykle smaczny i świetnie się sprawdza na wszystkich możliwych większych uroczystościach rodzinnych jak urodziny, imieniny czy chrzciny.

Ciasto Raffaello

Ciasto Raffaello składa się z jasnego biszkoptu (dzielimy do na trzy równe blaty), kremu kokosowego, a także warstwy konfitury malinowej (można zastąpić wiśniową, truskawkową czy porzeczkową). Dodatek owocowy sprawia, że całość nie jest mdła i naprawdę super tu pasuje. Tort Raffaello naprawdę ładnie się kroi i z pewnością posmakuje Twoim gościom.

Jeśli szukasz innych pomysłów na domowe torty to polecam wypróbować niezwykle popularny na moim blogu tort Kinder czy tort śmietankowy. Z kolei gdy tylko zacznie się sezon na truskawki to koniecznie spróbuj wykonać tort truskawkowy.

Przepis na: Tort Raffaello

  Łącznie:  100 min + chłodzenie

Składniki :

Biszkopt :

  • 6 jajek
  • 160 g cukru
  • 140 g mąki pszennej tortowej
  • 45 g skrobii ziemniaczanej

Krem :

  • 600 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 g białej czekolady
  • 400 g mascarpone
  • opcjonalnie 1-2 łyżki likieru kokosowego
  • 120 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

  • 3 płaskie łyżki konfitury malinowej, wiśniowej lub truskawkowej
  • 3 łyżki płatków migdałowych
  • odrobina wiórków kokosowych

Tort Raffaello – przepis krok po kroku:

biszkopt do tortu
Krok 1 

Biszkopt:

Biszkopt i krem kokosowy warto zrobić dzień wcześniej np. wieczorem, a kolejnego dnia składamy tort w całość.

Jajka (6 szt) powinny być w temp. pokojowej! Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.

Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 160 g, najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 7 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nic nie wyleci z miski.

Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (140 g) i ziemniaczaną (45g). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 165ºC przez ok. 45 minut (góra-dół, z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 20-30 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe 3 blaty. Ponczujemy biszkopty przestudzoną herbatą lub jeśli chcecie uzyskać bardziej kokosowy smak i aromat to wystarczy wymieszać np. 50 ml wody z 2 łyżkami likieru kokosowego (i tą mieszanką naponczować biszkopty).


krem kokosowy do tortu
Krok 2 

Krem kokosowy:

Śmietankę (600 ml) podgrzewamy w małym garnku do momentu wrzenia. Wtedy automatycznie ściągamy z palnika. Po około minucie dodajemy drobno posiekaną czekoladę (250 g) i mieszamy aż czekolada się całkiem rozpuści i powstania jednolita polewa.

Przygotowaną masę odstawiamy – najpierw na kuchennym blacie aż nabierze temperatury pokojowej, a później wkładamy do lodówki na minimum 8 godzin lub nawet na całą noc. Można przykryć wierzch garnka folią spożywczą.


krem kokosowy
Krok 3 

Schłodzony sos, a także serek mascarpone z lodówki (400g) miksujemy do momentu powstania gęstego kremu.


ciasto rafaello na biszkopcie
Krok 4 

Dodajemy wiórki kokosowe (ok. 100-120 g) i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. Ja zwykle dodaję jeszcze 2 łyżki likieru kokosowego.  


tort kokosowy
Krok 5 

Mój tort Raffaello przełożyłam owocową konfiturą (możecie użyć gęstej konfitury malinowej, wiśniowej lub truskawkowej), aby całość nie była zbyt słodka i mdła. Jeśli jednak wolicie to możecie to pominąć.

Na dno tortownicy wkładamy dolny blat biszkoptu.

Smarujemy go dwoma lub trzema płaskimi łyżkami konfitury (omijamy brzegi), wyrównujemy.


tort rafaello
Krok 6 

Krem dzielimy sobie na trzy części. Pierwszą z nich wykładamy delikatnie na warstwę konfitury. Najlepiej to robić za pomocą małej łyżeczki, aby uniknąć wymieszania się kremu z konfiturą. Wyrównujemy.


rafaello ciasto
Krok 7 

Przykrywamy drugim blatem biszkoptu i nakładamy drugą część kremu. Przykrywamy ostatnim blatem. Wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny.


tort rafaello przepis
Krok 8 

Po tym czasie nakładamy ostatnią część kremu (którą dekorujemy wierzch i boki tortu).


tort raffaello przepis
Krok 9 

Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dekorujemy tymi płatkami i odrobiną wiórek wierzch oraz boki tortu.

Wierzch tortu można opcjonalnie udekorować kilkoma kulkami Raffaello. Przechowujemy tort w lodówce.  


Tort kokosowy Raffaello z białą czekoladą

tort rafaello

ciasto raffaello na biszkopcie

ciasto raffaello z białą czekoladą

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 243

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
7 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Elżbieta
1 miesiąc temu

Tort super Bardzo prosty w przygotowaniu nawet dla takich początkujących jak ja

Beata
2 lat temu

Czy można użyć żelatyny zamiast śmietan-fiksu?

Kami
4 lat temu

Czy czekolady na krem rafaello powinno być w sumie 200g czy dwie tabliczki po 200g, czyli w sumie razem 400g ?

Goska
5 lat temu

Zrobiłam synkowi na urodziny i wszystkim bardzo smakowal – dziekuje za super przepis Asiu

EmilkaT
5 lat temu

Już wiem co zrobię na urodziny siostry! 😉 rafaello <3

Magdalena Laskowska
5 lat temu

Rewelacyjny tort! Kokosowe słodkości są jak najbardziej dla mnie 🙂

Tort kokosowy Raffaello z białą czekoladą

Jest to zdecydowanie przepis dla fanów kokosa! Ten tort kokosowy wygląda rewelacyjnie i smakuje wyśmienicie. W środku znajdziemy krem kokosowy na bazie białej czekolady, śmietanki kremówki, wiórków kokosowych oraz serka mascarpone. Ewentualnie możesz również dodać likier kokosowy. Aby smak nie był mdły, jeden biszkopt posmarowałam konfiturą malinową, ale możesz go zastąpić inną np. wiśniową czy porzeczkową. Wierzch tortu posypałam wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Na koniec dałam na obwodzie toru pralinki Raffaello.

Tort Raffaello

Tort Raffaello to jeden z najprostszych tortów do nauki. Sama zrobiłam go jako pierwszy tort i byłam z siebie niezwykle dumna! Jeżeli będziesz trzymać się moich wskazówek, to na pewno Tobie też wyjdzie 🙂 Tort Raffaello ma też ten plus, że boki tortu nie muszą być idealnie proste, jak w przypadku tortów z tynkiem. Masę kokosową również bardzo prosto można zrobić i jest małe prawdopodobieństwo popsucia czegoś w trakcie. Podsumowując tort Raffaello to bardzo prosty, a zarazem smaczny tort, który każdy może przyrządzić w swojej kuchni 🙂

Back to top button