Opis przepisu
Tort Kinder Bueno
Jest to idealny tort dla miłośników czekolady oraz batoników kinder bueno, kinder niespodzianki oraz batoników kinder dla dzieci! Składa się z biszkoptu, masy czekoladowo-śmietankowej Kinder bueno, masy truskawkowej, tynku maślanego oraz dripu czekoladowego. Wierzch dekorują batoniki oraz czekoladowe jajka. Całość prezentuje się naprawdę okazale, a smakuje jeszcze lepiej! Każdy solenizant, zarówno ten mały, jak i duży będzie z całą pewnością zachwycony takim tortem!
Tort Kinder wygląda i smakuje naprawdę wspaniale. Ta dekoracja z batoników i czekoladowych jajek Kinder Bueno z pewnością zachwyci nie tylko dzieci, lecz także dorosłych!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie tego tortu to polecam najpierw dokładnie przeczytać sobie cały poniższy opis. Proponuję w jednym dniu upiec sobie biszkopt i zacząć robić krem czekoladowy Kinder Bueno, a na drugi dzień go sobie skończyć. Od razu uprzedzam, że nie jest to trudny tort, więc niech długość tekstu Was nie przerazi! Starałam się jak najbardziej szczegółowo opisać cały proces jego przygotowania. Mój tort zrobiłam w rancie o średnicy 18 cm i wyszedł dość wysoki (około 14 cm)- można go pokroić na 16-18 porcji.
Tort kinder dla dzieci
Klasyczny tort Kinder powinien się składać jedynie z kremu czekoladowego, ale ja dodałam jedną warstwę owocową (krem truskawkowo-malinowy), aby całość nie była mdła. No i jak dla mnie to był strzał w dziesiątkę! Jeśli jednak chcecie to oczywiście możecie pominąć krem truskawkowy i zastosować sam krem czekoladowy (tylko wtedy podzielcie sobie biszkopt na 3 blaty, a nie na 4 (bo nie będzie takiej potrzeby, skoro są 2 przełożenia kremem czekoladowym).
Krem o smaku Kinder Bueno zmodyfikowałam z niezawodnego przepisu SugarLady. Jest on bardzo kremowy, z dodatkiem nieco chrupiącym akcentem drobno posiekanych batoników Kinder Bueno.
Boki i wierzch tortu obłożyłam maślanym tynkiem Milky Way, a wierzch udekorowałam dripem czekoladowym, a także batonikami Kinder, Kinder Bueno oraz jajkami Kinder Niespodzianka. Jestem pewna, że całość Ci posmakuje! To super pomysł na tort dla dzieci, czy nawet urodzinowy dla dorosłych (którzy uwielbiają te czekoladowe batoniki). Koniecznie wypróbuj ten tort czekoladowy!
Przepis na: Tort Kinder
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 160 g cukru drobnego
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
Krem Kinder bueno:
- 350 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 350 g mascarpone
- 5 łyżeczek kremu czekoladowego np. nutelli
- 3 łyżeczki masła orzechowego
- 3 batoniki Kinder Bueno
Krem truskawkowy:
- 400 g truskawek np. mrożonych
- opcjonalnie mała garść malin np. mrożonych
- 60 g cukru
- 17 g żelatyny
- 5 łyżek zimnej wody
- 250 ml śmietanki 36%
Tynk maślany:
- 60 g cukru
- 90 g mleka
- 250 g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 120 g mleka w proszku
Drip czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- batoniki Kinder
- batoniki Kinder Bueno
- jajka Kinder Niespodzianka
Zobacz również:
Tort Kinder - przepis krok po kroku
Krok 1
Biszkopt:
Piekłam tort w rancie (ewentualnie można użyć zwykłej, wysokiej tortownicy) o średnicy 18 cm. Jeśli robicie częściej torty to polecam kupić sobie regulowany rant do tortów (jest tego sporo na allegro) – polecam go kupić, bo super się sprawdza podczas nakładania warstw kremów, biszkoptów itp. Z takim wysokim rantem zrobienie równego tortu nie będzie problemem.
Jajka (6 szt) powinny być w temp. pokojowej! Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.
Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 160 g, najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 7 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nic nie wyleci z miski.
Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (140 g) i ziemniaczaną (45 g). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 50 minut (góra-dół, z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 20-30 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe 4 blaty. Ponczujemy biszkopty odrobiną przestudzonej herbaty.
Krok 2
Krem Kinder Bueno:
Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (350 ml) i ją podgrzewamy aż będzie bardzo ciepła, lecz jej nie zagotowujemy (nie doprowadzamy do wrzenia). Do osobnej miski dodajemy posiekaną czekoladę mleczną (200 g), gorzką (50 g), krem czekoladowy (4-5 łyżeczek) oraz masło orzechowe (3 łyżeczki). Zalewamy je podgrzaną śmietanką i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na całą noc lub chociaż na 5-6 godzin.
Po tym czasie dodajemy do masy czekoladowej schłodzone mascarpone (około 350 g) i miksujemy na małych lub średnich obrotach aż powstanie sztywny krem. Jeśli chcesz to odłóż 2-3 łyżki kremu do osobnej miseczki, aby udekorować nim wierzch tortu.
Krok 3
Krok 4
Nakładamy połowę kremu czekoladowego, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.
Krok 5
Krem truskawkowy
Truskawki (400 g, ja użyłam rozmrożonych, a dodatkowo wrzuciłam garść rozmrożonych malin) wrzucamy do małego garnka i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Wsypujemy cukier (około 60 g) i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż zmiękną i zaczną puszczać sok.
W tym czasie do małej miseczki wsypujemy żelatynę (15 g) i zalewamy zimną wodą (5 łyżek). Mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aby żelatyna napęczniała. Gdy truskawki zmiękną wtedy zdejmujemy je na chwilę z palnika i blendujemy na gładkie puree.
Ponownie garnek z puree stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy po chwili w zimne miejsce np. do lodówki czy na balkon, aby masa się schłodziła, ale nie stężała.
Schłodzoną śmietankę (250 ml) ubijamy na wysokich obrotach miksera. Tylko tym razem miksujemy do momentu aż śmietanka nie będzie do końca sztywna. Dodajemy stopniowo po 1 lub 2 łyżki ostudzonej masy truskawkowej i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.
Krem truskawkowy będzie na początku nieco rzadki, ale wystarczy go na chwilę włożyć do lodówki, aby nieco zgęstniał (tylko trzeba pilnować żeby całkowicie nie stężał!).
Gdy krem zrobi się nieco gęstszy, wtedy nakładamy go na blat biszkoptu, wyrównujemy.
Krok 6
Krok 7
Tynk maślany
W małym garnku podgrzewamy mleko (90 g) i cukier (60 g). Mieszamy do momentu roztopienia się cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce miksujemy na jasny puch miękkie masło przez około 3-4 minuty (250 g).
Krok 8
Krok 10
Wygładzamy wierzch i boki tortu za pomocą szpatułki o długiej i gładkiej krawędzi. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pozostały tynk zostaje w misce na blacie kuchennym (nie wkładamy go do lodówki).
Krok 11
Krok 12
Drip czekoladowy
Przygotowujemy drip czekoladowy. W malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (4 łyżki) i czekoladę (100 g) na minimalnym ogniu. Cały czas mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Można to też zrobić polewę za pomocą mikrofalówki. Odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do specjalnej, małej buteleczki (z małym dziubkiem) lub do rękawa cukierniczego. Dekorujemy czekoladą brzegi tortu – można objechać tort dookoła lub tylko z jednej strony.
Wierzch tortu udekorowałam batonikami Kinder, Kinder Bueno i jajkami Kinder. Opcjonalnie można 2 łyżki kremu czekoladowego przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim wierzch tortu.
Wkładamy tort na kilka godzin do lodówki, jednak przed jego krojeniem polecam wyciągnąć go tak około 30 minut szybciej, aby tynk nabrał temperatury pokojowej i ładnie się kroił. Smacznego!
Komentarze
Dzień dobry, rozumiem że truskawki najpierw rozmrazam i takie wrzucam do rondelka?
Dzień dobry, dokładnie tak 🙂 Najlepiej rozmrozić sobie na sitku, aby pozbyć się nadmiarowego soku.
Czy do kremu kinder bueno mogę dodać chrupkę czy te batoniki robią już tą warstwę ?
Ale o jaką chrupkę chodzi?
Mój pierwszy w życiu tort. Dziękuję za przepis. Przepyszny. Zamiast masy truskawkowej na śmietance (zaważył mi się), zrobiłam galaretkę, ale też było pycha.
Cieszę się, że smakował 🙂
Czy do tynku można dodać białej czekolady żeby nadać trochę smaku ?
Jak przygotować poncz z herbaty?
Bez cukru? 🙂
Ale to tylko przestudzona herbata i nią ponczuje się biszkopt… Zagotowuje się wodę, wkłada saszetkę herbaty i czeka się aż wystygnie 😛
Niestety, ale krem czekoladowy wyszedł rzadki…
Na początku taki będzie. Gęstnieje dopiero po schłodzeniu przez noc w lodówce i dodaniu schłodzonego mascarpone.
Wychodzi super, u mnie jeszcze masa oreo. Robiłam go już parę razy tylko zmieniam kremy
Czy z masą oreo nie jest za słodki?
Ooo masa oreo, to bardzo dobry pomysł! 😍 Sama chętnie wypróbuję następnym razem 🙂 Dziękuję!
Bardzo dobry tort o dziwo nie jest za słodki czyli taki jak lubimy . Wszystko wyszło super według przepisu . To nie mój pierwszy ale też nie 10,gdzieś pośrodku ale myślę że nie wyszedł najgorzej
Moim zdaniem wyszedł super 😍 Bardzo się cieszę, że posmakował 🙂
Mam problem w zrozumieniu etapu z truskawkami – w spisie składników są mrożone, a później w opisie, że użyto rozmrożonych, podlać trochę wodą i gotować aż zmiękną… Ale rozmrożone będa już miękkie 😀 to jak z tymi truskawkami postąpić, jezeli kupiłam mrożone?
Użyłam mrożonych truskawek (z zamrażalnika), a nie świeżych. Później trzeba je rozmrozić, czyli żeby wyciągnąć szybciej z zamrażalnika, aby nieco złapały temp. pokojową. Później tak jak napisałam “Gotujemy na małym ogniu aż zmiękną i zaczną puszczać sok.”
Dzień dobry, czy tynk można zrobić bez mleka w proszku? Można go ewentualnie czymś zastąpić?
Ten tynk nie wyjdzie bez mleka w proszku. Innego przepisu na tynk nie mam, ale w internecie z pewnością Pani znajdzie z innych składników 🙂
Czy tort mogę przygotować dzień wcześniej?
Oczywiście 🙂
Witam ,czy blaty biszkoptu się czymś nasącza czy takie suche są ?
Krok 1: “Ponczujemy biszkopty odrobiną przestudzonej herbaty.”
Cześć 🙂 marzy mi się tort z chrupka. Mam już nawet składniki, tj, biała czekolada, I francuskie prażynki. Czy mogę użyć ją w tym torcie? Czy prażynka się nie rozmieknie? Pozdrawiam
Nie wiem co to za francuskie prażynki… Nigdy takich nie używałam, więc nie podpowiem 🙂
Dzień dobry
Czy jeżeli tort potrzebuje na sobotę kody zacząć go robić
Pozdrawiam
Dzien dobry, nawet dziś czy jutro rano można upiec biszkopt i zacząć robić krem czekoladowy. Jutro wieczorem złożyć biszkopt z masami, a w sobotę rano otynkować, schłodzić i udekorować rano lub przed samym podaniem 🙂
Czy robiła Pani może ten przepis ale z kakaowym biszkoptem ? Córka zażyczyła sobie tort czekoladowy ale obawiam się że z biszkoptem kakaowym będzie za słodki
Ja uważam, że akurat biszkopt kakaowy jest mniej słodki niż jasny. Gorzkie kakao “gasi” słodycz ciasta. Pozdrawiam 😄
Nie robiłam na kakaowym biszkopcie, bo według mnie jasny pasuje tu dużo bardziej 🙂
Mój pierwszy tort i muszę przyznać że jestem mega dumna z tego co mi wyszło. Przepis jest napisany prosto i naprawdę bardzo fajnie się go robi. Dziękuję! ❤️
Wygląda fenomenalnie! Aż nie mogę uwierzyć, że to pierwszy tort <3 Brawo!
3 batoniki kinder bueno – w każdym kinder bueno jest po 2. Chodzi o 6 takich czy 3?
Aż się sama zastanowiłam, bo nigdy nikt nie zadał takiego pytania… 🙂 Chodzi o 3 sztuki, czyli 1,5 opakowania 🙂 Reszta idzie do dekoracji wierzchu.
Wyszedł pyszny, polecam przepis 😊
dzięki 🙂
Mój pierwszy tort. Dziękuję za przepis😁
Ooo jak na pierwszy raz to muszę przyznać – rewelacja! 🙂
Czy moge uzyc tego mleka w proszku?
To jest chyba zwykłe mleko do kawy tylko w wersji sproszkowanej, więc to nie do końca o to chodzi…
Podsyłam link o jakie dokładnie chodzi:
https://allegro.pl/oferta/mleko-w-proszku-laciate-500g-mlekpol-9142861194
Drugi raz robię tort zgodnie z przepisem i drugi raz mi wszystko się rozjeżdża przez krem kinder Bueno, jest za rządki. Co robię nie tak ?jak go usztywnić?
Po zmiksowaniu z mascarpone jest rzadki? Czy po zmiksowaniu wyszedł sztywny, a później rzadki? Kurczę robiłam ten krem wiele razy i nie miałam raczej takiego przypadku… Po komentarzach pod przepisem również same pozytywne recenzje.
No właśnie z maskarpone, przed maskarpone jest sztywny. Jakiej grubości ma być warstwa kremu?( dodam że rozjeżdża się tylko ten na dole pod ciężarem)
A nakładała Pani krem na całkowicie wystudzony biszkopt? Mascarpone ma być schłodzone przed dodaniem do śmietanki…
Nic nie powinno się rozjeżdżac pod ciężarem powyższych warstw biszkoptu oraz kremu, więc ciężko mi pwoiedzieć co zostało źle przygotowane. Nie mierzyłam linijką grubości kremu, jedyna podpowiedz to zdjęcia przekroju gotowego tortu 🙂
Cała noc biszkopt i krem stał w lodówce ( przed dodaniem maskarpone) maskarpone również z lodówki. Będę próbować dalej. A ma Pani pomysł co można dodać do kremu żeby go usztywnić? Żelatynę można czy coś innego ?
jakiego maskarpone używasz? bo mnie też się rozjeżdża smietana po dodaniu maskarpone.
No to tylko żelatyna powinna pomóc 🙂
Robiłam wczoraj pierwszy raz z Pani przepisem i wyszedł idealny 😊
Czy krem malinowy zamiast truskawkowego będzie pasować ?
Jasne 🙂
Moim zdaniem też będzie pasować 🙂
Witam czy można mleko wproszku dodać np mleko które pozostało mi po dziecku np hipp proszę o odp
Witam, niestety nie. To są zupełnie inne produkty i do innych rzeczy 🙂
A nam pytanie. Czy do masy czekoladowej można dodać drobno posiekane orzechy? Chciałabym zrobić podobny dla kogo innego teraz u tak się zastanawiam. Bo widziałam czekoladowo orzechowe ale z masłem. I tak się zastanawiam,czy do tej masy mogę śmiało dać.
Niestety nie próbowałam z orzechami, więc ciężko mi powiedzieć 🙂
A oto mój 😄
Super! Mam nadzieję, że posmakował ❤️
Jest super dobry. A dziś po kilku dniach jest jeszcze lepszy
No to bardzo się cieszę w takim razie 🤗
Pierwszy raz w życiu piekłam torta i wyszedł pyszny! Świetny przepis.
Świetnie wyszedł tort 🙂 Wszystkiego najlepszego dla solenizanta!
Co zrobić jeśli Krem truskawkowy nie chce stężeć?
Ilość żelatyny jest adekwatna do ilości truskawek… Nie wiem, może ratować się rozpuszczoną w małej ilości wody galaretką.
Po jakim czasie kremy w torcie stężeją aby można było go otynkowa?
Napisałam w kroku 6 -” Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.” 🙂
Cześć, zastanawiam się czy zamiast kremu truskawkowego mogę użyć frużeliny jagodowej/ malinowej ? Czy twoim zdaniem takie połączenie będzie do siebie pasować ? Jestem wegetarianką i nie używam w kuchni żelatyny, z agarem nie miałam nigdy do czynienia a na specjalną okazję nie chce eksperymentować. Będę wdzięczna za pomoc. Pozdrawiam Cię cieplutko i na pewno przetestuje przepis bo wygląda smakowicie.
Domowa frużelina również jest robiona na bazie żelatyny czy pektyny. Chyba że taka kupna, ale niestety nie robiłam w takim wydaniu. Trzeba mieć jednak na uwadze, że frużelina może być mniej zwarta od kremu i tort może popłynąć… 🙂
Frużelina do: zagotuje zbendowane owoce i dodaj łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w zimnej wodzie. Ja tak robię
Robiłam wczoraj. Jak dla mnie totalnie niedobrane proporcje. Aż się dziwię że przy tylu komentarzach nikt tego nie napisał. 2 razy za dużo kremu.
Bo są użyte dwie wartwy kremu… Jak widać nikomu innemu nie wyszło za dużo kremu 🙂
Mam pytanie , czy ewentualnie zamiast masy z truskawek może być z malin i w środku żelka malinowa ? Takie połączenie ?
Dziękuję za odpowiedź 🍀❤️
Oczywiście, że do kremu czekoladowego pasują maliny… 🙂
Czy z tego przepisu mozna użyć formy 22 lub24 cm? Niestety nie mam rantu a mam tylko taka forme tylko boje sie ze nie wystaczy kremu ..
Robiłam w 18cm i kremu było 2 razy za dużo…
Oczywiście, że można tylko trzeba przemnożyć składniki skoro będzie użyta większa blaszka. Na blogu mam przelicznik foremek 🙂
Czy zamiast mleka w proszku mogę użyć zwykłego mleka?
Niestety nie.
Witam. Czy truskawki.najpoerw muszą się rozmrozić? Ta waga jest po.rozmrozenou ?
Napisałam o tym na etapie wykonywania kremu truskawkowego, że chodzi o rozmrożone truskawki 🙂
po co rozmrażać truskawki skoro są zaraz gotowane?
Powód jest bardzo prosty. Żeby podczas gotowania nie puściły za dużo wody oprócz soku… Niektóre mrożonki w marketach są oblepione wodą i podczas rozmrażania może się okazać, że tej wody będzie sporo.
Wygląda smakowicie. Czy na tynk maślany można położyć opłatek dekoracyjny? Czy lepiej do obłożenia tortu użyć innej masy?
Raczej tak, chociaż szczerze to raz w życiu korzystałam z takiego opłatka i to wiele lat temu 🙂
Oto i mój robiony z 10-letnim synem 🙂
Pięknie wyszedł tort! Brawo 🙂
A to mój wariant tego pysznego toru 🥰 nadal się uczę ale po tym przepisie chyba polubię się z wypiekami! 😍 warstwa truskawkowa mi się nie ścięła (chyba za dużo wody), więc wrzuciłam z powrotem na gaz i dodałam budyń śmietankowy – taki wariant też jest smaczny 😉. Masa Kinder i tynk Milky way to rewelacja! Już mam zamówienia na torty urodzinowe w rodzinie 😅
Świetny przepis! Pozdrawiam serdecznie!
Był pyszny 😊
Pięknie udekorowany 🙂
Witam, czy przed dodaniem żelatyny do owoców nie trzeba jej podgrzać tylko do ponownego rozpuszczenia, żeby było łatwiej wmieszać bez grudek ?
Wszystko opisałam w przepisie, nic nie podgrzewałam 🙂
Ponownie garnek z puree stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy.
żelatyny nie wolno gotować. trzeba wcześniej zestawić garnek z ognia
Mój pierwszy tort w życiu, wyszedł przepyszny, dziękuję za świetny przepis, reakcja męża bezcenna 🙂
Ślicznie wyszedł torcik! Super, że mężowi się spodobała niespodzianka 🙂
Czy smietanka z czekolada koniecznie musi prEstca 5 godz w lodówce?
Tak 🙂
A się pochwale moim😉 dla syna na 5 urodziny, pierwszy raz praca z tynkiem, 24cm tortownica, 3 blaty, efekt i smak super! Polecam!
Mnożyła Pani proporcje czy robiła tak samo jak w tym przepisie?
Uuu wyszedł torcik rewelacyjnie 🙂 Wszystkiego najlepszego dla syna!
Świetny przepis! Obiecałam córce tort i robiłam go pierwszy raz w życiu. Co prawda biszkopt podzieliłam na 3 a nie 4 części ale wyszło rewelacyjnie
Pięknie wyszedł torcik 🙂
Mój pierwszy . Niestety masa truskawkowa mi nie wyszła . Więc przełożyłam dżemem porzeczkowym.
Pięknie udekorowany 🙂 Wszystko najlepszego dla solenizanta!
Pierwszy tort
Niemożliwe, że pierwszy! 🙂 Pięknie wyszedł, smacznego.
Mój pierwszy raz ♥️ już mam zamówienie na kolejny 🙈 tylko muszę to sobie przeliczyć by był na 20osob i niższy (łatwiej się kroi) ale przepis ekstra!
Tort wyszedł przepięknie! Super, że smakował i dzięki wielkie za zdjęcie 🙂
Mój pierwszy w życiu tort, zrobiony na urodziny chłopaka. Wyszedł pyszny 😊
Wow piękny! No to chyba zaraz się zmienisz w narzeczoną po takim prezencie 😛
Dziękuję 🥰 Hehe może może 🙈😄😂
Moje wykonanie , tort dla kuzynki
Naprawdę piękny torcik 🙂 Bardzo dziękuję za zdjęcie, solenizantka musiała być zachwycona 😍
U nas w trochę innej wersji. 🙂 Dodałam barwnik do tynku i wyszło pięknie. Tort faktycznie wyszedł przepyszny!! Polecam przepis bo to mój pierwszy samodzielny tort i nie było problemu z poszczególnymi krokami
Rewelacyjny wyszedł ten torcik w tym kolorze! 😍 Moja córcia za równy miesiąc też kończy roczek 🤗 Bardzo się cieszę, że smakował i udało się zrobić bez problemów ❤️ Pozdrawiam serdecznie!
Biszkopt w 160 stopniach piec na funkcji góra-dół czy termoobieg? U mnie to są oddzielne funkcje i termoobieg jest wyższy o ok.10-15 stopni od góra-dół
W funkcji góra-dół 🙂
Najlepiej dzisiaj zacząć robić krem i upiec biszkopt, a jutro tort złożyć w całość, otynkować 🙂 W niedzielę będzie gotowy do krojenia, pozdrawiam.
Witam Mam pytanie jakie proporcje na masę krem na duży biszkopt blaszki.
Pozdrawiam
Witam, najlepiej wejść na mój przelicznik foremek i wpisać wymiary swojej blaszki, ponieważ duża blaszka, to niestety zbyt mało precyzyjna informacja 🙂