
Tort Kinder wygląda i smakuje naprawdę wspaniale. Ta dekoracja z batoników i czekoladowych jajek Kinder z pewnością zachwyci nie tylko dzieci, lecz także dorosłych!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie tego tortu to polecam najpierw dokładnie przeczytać sobie cały poniższy opis. Proponuję w jednym dniu upiec sobie biszkopt i zacząć robić krem czekoladowy Kinder Bueno, a na drugi dzień go sobie skończyć. Od razu uprzedzam, że nie jest to trudny tort, więc niech długość tekstu Was nie przerazi! Starałam się jak najbardziej szczegółowo opisać cały proces jego przygotowania. Mój tort zrobiłam w rancie o średnicy 18 cm i wyszedł dość wysoki (około 14 cm)- można go pokroić na 16-18 porcji.
Tort kinder dla dzieci
Klasyczny tort Kinder powinien się składać jedynie z kremu czekoladowego, ale ja dodałam jedną warstwę owocową (krem truskawkowo-malinowy), aby całość nie była mdła. No i jak dla mnie to był strzał w dziesiątkę! Jeśli jednak chcecie to oczywiście możecie pominąć krem truskawkowy i zastosować sam krem czekoladowy (tylko wtedy podzielcie sobie biszkopt na 3 blaty, a nie na 4 (bo nie będzie takiej potrzeby, skoro są 2 przełożenia kremem czekoladowym).
Krem o smaku Kinder Bueno zmodyfikowałam z niezawodnego przepisu SugarLady. Jest on bardzo kremowy, z dodatkiem nieco chrupiącym akcentem drobno posiekanych batoników Kinder Bueno.
Boki i wierzch tortu obłożyłam maślanym tynkiem Milky Way, a wierzch udekorowałam dripem czekoladowym, a także batonikami Kinder, Kinder Bueno oraz jajkami Kinder Niespodzianka. Jestem pewna, że całość Ci posmakuje! To super pomysł na tort dla dzieci, czy nawet urodzinowy dla dorosłych (którzy uwielbiają te czekoladowe batoniki). Koniecznie wypróbuj ten tort czekoladowy!
Przepis na: Tort Kinder
Łącznie: 90 min + chłodzenie
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 160 g cukru drobnego
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
Krem Kinder bueno:
- 350 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 350 g mascarpone
- 5 łyżeczek kremu czekoladowego np. nutelli
- 3 łyżeczki masła orzechowego
- 3 batoniki Kinder Bueno
Krem truskawkowy:
- 400 g truskawek np. mrożonych
- opcjonalnie mała garść malin np. mrożonych
- 60 g cukru
- 17 g żelatyny
- 5 łyżek zimnej wody
- 250 ml śmietanki 36%
Tynk maślany:
- 60 g cukru
- 90 g mleka
- 250 g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 120 g mleka w proszku
Drip czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- batoniki Kinder
- batoniki Kinder Bueno
- jajka Kinder Niespodzianka
Tort Kinder – przepis krok po kroku:
Biszkopt:
Piekłam tort w rancie (ewentualnie można użyć zwykłej tortownicy) o średnicy 18 cm. Jeśli robicie częściej torty to polecam kupić sobie regulowany rant do tortów (jest tego sporo na allegro) – polecam go kupić, bo super się sprawdza podczas nakładania warstw kremów, biszkoptów itp. Z takim wysokim rantem zrobienie równego tortu nie będzie problemem.
Jajka (6 szt) powinny być w temp. pokojowej! Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.
Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 160 g, najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 7 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nic nie wyleci z miski.
Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (140 g) i ziemniaczaną (45g). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 50 minut (góra-dół, z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 20-30 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe 4 blaty. Ponczujemy biszkopty odrobiną przestudzonej herbaty.
Krem Kinder Bueno:
Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (350 ml) i ją podgrzewamy aż będzie bardzo ciepła, lecz jej nie zagotowujemy (nie doprowadzamy do wrzenia). Do osobnej miski dodajemy posiekaną czekoladę mleczną (200g), gorzką (50g), krem czekoladowy (4-5 łyżeczek) oraz masło orzechowe (3 łyżeczki). Zalewamy je podgrzaną śmietanką i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na całą noc lub chociaż na 5-6 godzin.
Po tym czasie dodajemy do masy czekoladowej schłodzone mascarpone (około 350g) i miksujemy na małych lub średnich obrotach aż powstanie sztywny krem. Jeśli chcesz to odłóż 2-3 łyżki kremu do osobnej miseczki, aby udekorować nim wierzch tortu.
Na sam koniec dodajemy drobno pokrojone batoniki Kinder Bueno (3 szt) i mieszamy za pomocą łyżki.
Dolny blat tortu wkładamy ponownie do rantu (tortownicy).
Nakładamy połowę kremu czekoladowego, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.
Mój tort Kinder przełożyłam owocowym kremem, aby całość nie była zbyt słodka i mdła. Jeśli jednak wolicie to tak jak wspominałam powyżej w opisie możecie pominąć krem truskawkowy.
Krem truskawkowy
Truskawki (400 g, ja użyłam rozmrożonych, a dodatkowo wrzuciłam garść rozmrożonych malin) wrzucamy do małego garnka i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Wsypujemy cukier (około 60 g) i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż zmiękną i zaczną puszczać sok.
W tym czasie do małej miseczki wsypujemy żelatynę (15g) i zalewamy zimną wodą (5 łyżek). Mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aby żelatyna napęczniała. Gdy truskawki zmiękną wtedy zdejmujemy je na chwilę z palnika i blendujemy na gładkie puree.
Ponownie garnek z puree stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy po chwili w zimne miejsce np. do lodówki czy na balkon, aby masa się schłodziła, ale nie stężała.
Schłodzoną śmietankę (250 ml) ubijamy na wysokich obrotach miksera. Tylko tym razem miksujemy do momentu aż śmietanka nie będzie do końca sztywna. Dodajemy stopniowo po 1 lub 2 łyżki ostudzonej masy truskawkowej i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.
Krem truskawkowy będzie na początku nieco rzadki, ale wystarczy go na chwilę włożyć do lodówki, aby nieco zgęstniał (tylko trzeba pilnować żeby całkowicie nie stężał!).
Gdy krem zrobi się nieco gęstszy, wtedy nakładamy go na blat biszkoptu, wyrównujemy.
Przykrywamy tort trzecim blatem biszkopta. Nakładamy pozostały krem czekoladowy, wyrównujemy. Na wierzch układamy ostatni- czwarty blat biszkoptu.
Tynk maślany
W małym garnku podgrzewamy mleko (90g) i cukier (60g). Mieszamy do momentu roztopienia się cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce miksujemy na jasny puch miękkie masło przez około 3-4 minuty (250g).
Następnie dodajemy cukier puder (1 czubata łyżeczka), całkowicie przestudzoną masę z garnka i mleko w proszku (120g).
Miksujemy do momentu powstania jednolitego kremu maślanego.
Tort wyciągamy z rantu (tortownicy). Wykładamy tynk od razu na tort. Najlepiej najpierw nałożyć połowę tynku za pomocą łyżki.
Wygładzamy wierzch i boki tortu za pomocą szpatułki o długiej i gładkiej krawędzi. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pozostały tynk zostaje w misce na blacie kuchennym (nie wkładamy go do lodówki).
Nakładamy pozostałą masę maślaną i ponownie wygładzamy za pomocą szpatułki. Znowu wkładamy do lodówki na 30 minut.
Drip czekoladowy
Przygotowujemy drip czekoladowy. W malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (4 łyżki) i czekoladę (100 g) na minimalnym ogniu. Cały czas mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Można to też zrobić polewę za pomocą mikrofalówki. Odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do specjalnej, małej buteleczki (z małym dziubkiem) lub do rękawa cukierniczego. Dekorujemy czekoladą brzegi tortu – można objechać tort dookoła lub tylko z jednej strony.
Wierzch tortu udekorowałam batonikami Kinder, Kinder Bueno i jajkami Kinder. Opcjonalnie można 2 łyżki kremu czekoladowego przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim wierzch tortu.
Wkładamy tort na kilka godzin do lodówki, jednak przed jego krojeniem polecam wyciągnąć go tak około 30 minut szybciej, aby tynk nabrał temperatury pokojowej i ładnie się kroił. Smacznego!
Czy na średnicę 20 cm wystarczy ta ilość składników czy lepiej zwiększyć (i o ile?).
Docelowo dla ok 20 gości.
Będzie za mało, ponieważ ten przepis jest na tort o średnicy 18 cm. Z proporcji wynika, że trzeba by było pomnożyć składniki razy 1,23 🙂
Dziękuję za przepis tort wyszedł baaardzo wysoki – ok 15 cm (chyba jednak coś pokręciłam z ilością tej masy owocowej ). Ale wygląda pysznie i mam nadzieję, że tak też będzie smakował
Wygląda superowo! Mam nadzieję, że jednak smakował 🙂
Dziękuję, jestem w trakcie robienia ale masy kremowej, zwłaszcza truskawkowej, wyszło mi bardzo dużo (500 gr świeżych truskawek plus 300 śmietany)
Jeżeli będę piekła biszkopt w formie 26cm to dać o pół wiecej składników?
Ja piekłam w formie 18 cm, więc w przypadku 26 trzeba byłoby zwiększyć składniki ponad dwukrotnie 🙂 Z promocji wychodzi przelicznik 2,09
Czy mleko w proszku moge zastąpić budyniem i mlekiem z kartonu? W jakich proporcjach?
Mleko w proszku a ugotowany budyń to przecież całkiem coś innego 🙂 Ciężko by było otynkować tort budyniem…. Mleko w proszku jest niezbędne i nie da się go niczym zastąpić.
Czy można pominąć mało orzechowe?
Opcjonalnie można pominąć 🙂
Czy mogę przygotować tort w czwartek wieczorem na sobotę? Czy to będzie za długo? Wyglada pysznie, pozdrawiam ☺️
Jasne, nic mu nie będzie 🙂 Ja zawsze robię torty minimum 1 dzień przed podaniem. Dwa dni będą jak najbardziej ok. Pozdrawiam 🙂
Czy krem truskawkowy można zamienić na dżem porzeczkowy?
Raczej dżem nie nada się jako warstwa. Krem truskawkowy jest z żelatyną, dlatego sam tort jest stabilny. Jeżeli dodamy dżem to jest duża szansa, że będzie się przesuwała górna część tortu.
Czy do tortownicy o średnicy 26cm wystarczy podwoić składniki?
Tak wystarczy podwoić składniki 🙂
Dzień dobry! Czy mogę zamiast truskawek użyć malin, czy wpłynie to negatywnie na smak ciasta?
Dzień dobry! Można zamienić na malinki i na pewno tez będzie pyszny 🙂
Czy do tynku można użyć masła roślinnego czy lepiej prawdziwe?
Najlepiej użyć prawdziwego 🙂 Przy roślinnym tynk może nie wyjść.
Tort jest przepyszny, smak idealny – nie za słodki. Ta owocowa warstwa super podkręca całość. Szczerze polecam!