Opis przepisu
Tort Kinder Bueno
Jest to idealny tort dla miłośników czekolady oraz batoników kinder bueno, kinder niespodzianki oraz batoników kinder dla dzieci! Składa się z biszkoptu, masy czekoladowo-śmietankowej Kinder bueno, masy truskawkowej, tynku maślanego oraz dripu czekoladowego. Wierzch dekorują batoniki oraz czekoladowe jajka. Całość prezentuje się naprawdę okazale, a smakuje jeszcze lepiej! Każdy solenizant, zarówno ten mały, jak i duży będzie z całą pewnością zachwycony takim tortem!
Tort Kinder wygląda i smakuje naprawdę wspaniale. Ta dekoracja z batoników i czekoladowych jajek Kinder Bueno z pewnością zachwyci nie tylko dzieci, lecz także dorosłych!
Zanim zabierzesz się za przygotowanie tego tortu to polecam najpierw dokładnie przeczytać sobie cały poniższy opis. Proponuję w jednym dniu upiec sobie biszkopt i zacząć robić krem czekoladowy Kinder Bueno, a na drugi dzień go sobie skończyć. Od razu uprzedzam, że nie jest to trudny tort, więc niech długość tekstu Was nie przerazi! Starałam się jak najbardziej szczegółowo opisać cały proces jego przygotowania. Mój tort zrobiłam w rancie o średnicy 18 cm i wyszedł dość wysoki (około 14 cm)- można go pokroić na 16-18 porcji.
Tort kinder dla dzieci
Klasyczny tort Kinder powinien się składać jedynie z kremu czekoladowego, ale ja dodałam jedną warstwę owocową (krem truskawkowo-malinowy), aby całość nie była mdła. No i jak dla mnie to był strzał w dziesiątkę! Jeśli jednak chcecie to oczywiście możecie pominąć krem truskawkowy i zastosować sam krem czekoladowy (tylko wtedy podzielcie sobie biszkopt na 3 blaty, a nie na 4 (bo nie będzie takiej potrzeby, skoro są 2 przełożenia kremem czekoladowym).
Krem o smaku Kinder Bueno zmodyfikowałam z niezawodnego przepisu SugarLady. Jest on bardzo kremowy, z dodatkiem nieco chrupiącym akcentem drobno posiekanych batoników Kinder Bueno.
Boki i wierzch tortu obłożyłam maślanym tynkiem Milky Way, a wierzch udekorowałam dripem czekoladowym, a także batonikami Kinder, Kinder Bueno oraz jajkami Kinder Niespodzianka. Jestem pewna, że całość Ci posmakuje! To super pomysł na tort dla dzieci, czy nawet urodzinowy dla dorosłych (którzy uwielbiają te czekoladowe batoniki). Koniecznie wypróbuj ten tort czekoladowy!
Przepis na: Tort Kinder
Składniki:
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 160 g cukru drobnego
- 140 g mąki pszennej tortowej
- 45 g mąki ziemniaczanej
Krem Kinder bueno:
- 350 ml śmietanki 30%
- 200 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
- 350 g mascarpone
- 5 łyżeczek kremu czekoladowego np. nutelli
- 3 łyżeczki masła orzechowego
- 3 batoniki Kinder Bueno
Krem truskawkowy:
- 400 g truskawek np. mrożonych
- opcjonalnie mała garść malin np. mrożonych
- 60 g cukru
- 17 g żelatyny
- 5 łyżek zimnej wody
- 250 ml śmietanki 36%
Tynk maślany:
- 60 g cukru
- 90 g mleka
- 250 g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 120 g mleka w proszku
Drip czekoladowy:
- 100 g mlecznej czekolady
- 3-4 łyżki śmietanki kremówki 30%
Dodatkowo:
- batoniki Kinder
- batoniki Kinder Bueno
- jajka Kinder Niespodzianka
Zobacz również:
Tort Kinder - przepis krok po kroku
Krok 1
Biszkopt:
Piekłam tort w rancie (ewentualnie można użyć zwykłej, wysokiej tortownicy) o średnicy 18 cm. Jeśli robicie częściej torty to polecam kupić sobie regulowany rant do tortów (jest tego sporo na allegro) – polecam go kupić, bo super się sprawdza podczas nakładania warstw kremów, biszkoptów itp. Z takim wysokim rantem zrobienie równego tortu nie będzie problemem.
Jajka (6 szt) powinny być w temp. pokojowej! Bardzo dokładnie oddzielamy białka od żółtek. Do suchej miski dodajemy białka i szczyptę soli. Ubijamy na wysokich obrotach miksera przez około 5 minut. Masa być bardzo puszysta i sztywna.
Po tym czasie dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukru (łącznie 160 g, najlepiej drobnego do wypieków). Za każdym razem dokładnie miksujemy do momentu rozpuszczenia się cukru. Masa powinna zdecydowanie zwiększyć swoją objętość i być idealnie sztywna. Całość ubijamy około 7 minut. Najlepiej to sprawdzić tym, że jak obrócisz miskę do góry nogami to nie zmieni się ich konsystencja i nic nie wyleci z miski.
Dodajemy żółtka i miksujemy tylko przez chwilkę. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną tortową (140 g) i ziemniaczaną (45 g). Całość mieszamy bardzo delikatnie za pomocą trzepaczki.
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy do tortownicy. Pieczemy w temp. 160ºC przez ok. 50 minut (góra-dół, z termoobiegiem) lub do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy je z wysokości 20-30 cm na blat kuchenny czy podłogę. Dzięki temu biszkopt będzie równiutki i nie opadnie po przestygnięciu. Odstawiamy do wystygnięcia. Kroimy na równe 4 blaty. Ponczujemy biszkopty odrobiną przestudzonej herbaty.
Krok 2
Krem Kinder Bueno:
Do garnka wlewamy śmietankę kremówkę (350 ml) i ją podgrzewamy aż będzie bardzo ciepła, lecz jej nie zagotowujemy (nie doprowadzamy do wrzenia). Do osobnej miski dodajemy posiekaną czekoladę mleczną (200 g), gorzką (50 g), krem czekoladowy (4-5 łyżeczek) oraz masło orzechowe (3 łyżeczki). Zalewamy je podgrzaną śmietanką i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na całą noc lub chociaż na 5-6 godzin.
Po tym czasie dodajemy do masy czekoladowej schłodzone mascarpone (około 350 g) i miksujemy na małych lub średnich obrotach aż powstanie sztywny krem. Jeśli chcesz to odłóż 2-3 łyżki kremu do osobnej miseczki, aby udekorować nim wierzch tortu.
Krok 3
Krok 4
Nakładamy połowę kremu czekoladowego, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.
Krok 5
Krem truskawkowy
Truskawki (400 g, ja użyłam rozmrożonych, a dodatkowo wrzuciłam garść rozmrożonych malin) wrzucamy do małego garnka i podlewamy kilkoma łyżkami wody. Wsypujemy cukier (około 60 g) i mieszamy. Gotujemy na małym ogniu aż zmiękną i zaczną puszczać sok.
W tym czasie do małej miseczki wsypujemy żelatynę (15 g) i zalewamy zimną wodą (5 łyżek). Mieszamy i zostawiamy na kilka minut, aby żelatyna napęczniała. Gdy truskawki zmiękną wtedy zdejmujemy je na chwilę z palnika i blendujemy na gładkie puree.
Ponownie garnek z puree stawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy po chwili w zimne miejsce np. do lodówki czy na balkon, aby masa się schłodziła, ale nie stężała.
Schłodzoną śmietankę (250 ml) ubijamy na wysokich obrotach miksera. Tylko tym razem miksujemy do momentu aż śmietanka nie będzie do końca sztywna. Dodajemy stopniowo po 1 lub 2 łyżki ostudzonej masy truskawkowej i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki tylko do połączenia się składników.
Krem truskawkowy będzie na początku nieco rzadki, ale wystarczy go na chwilę włożyć do lodówki, aby nieco zgęstniał (tylko trzeba pilnować żeby całkowicie nie stężał!).
Gdy krem zrobi się nieco gęstszy, wtedy nakładamy go na blat biszkoptu, wyrównujemy.
Krok 6
Krok 7
Tynk maślany
W małym garnku podgrzewamy mleko (90 g) i cukier (60 g). Mieszamy do momentu roztopienia się cukru. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce miksujemy na jasny puch miękkie masło przez około 3-4 minuty (250 g).
Krok 8
Krok 10
Wygładzamy wierzch i boki tortu za pomocą szpatułki o długiej i gładkiej krawędzi. Wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pozostały tynk zostaje w misce na blacie kuchennym (nie wkładamy go do lodówki).
Krok 11
Krok 12
Drip czekoladowy
Przygotowujemy drip czekoladowy. W malutkim garnku podgrzewamy śmietankę (4 łyżki) i czekoladę (100 g) na minimalnym ogniu. Cały czas mieszamy do momentu roztopienia się czekolady. Można to też zrobić polewę za pomocą mikrofalówki. Odstawiamy do przestygnięcia. Przelewamy do specjalnej, małej buteleczki (z małym dziubkiem) lub do rękawa cukierniczego. Dekorujemy czekoladą brzegi tortu – można objechać tort dookoła lub tylko z jednej strony.
Wierzch tortu udekorowałam batonikami Kinder, Kinder Bueno i jajkami Kinder. Opcjonalnie można 2 łyżki kremu czekoladowego przełożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nim wierzch tortu.
Wkładamy tort na kilka godzin do lodówki, jednak przed jego krojeniem polecam wyciągnąć go tak około 30 minut szybciej, aby tynk nabrał temperatury pokojowej i ładnie się kroił. Smacznego!
Komentarze
Super przepis, wszystko się udało i wyszedł obłędny! ❤️
Ekstra wyszedł! ❤️ Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował 🙂
Czy krem kinder bueno uda sie jesli dodam za duzo nutelli i masla orzechowego?
Witam, czy jesli do kremu kinder bueno dodalam łyzki a nie łyzeczki kremu czekoladowego i masla orzechowego to krem wyjdzie?
Powinien 🙂
Dzien dobry, zastanawiam sie czy z tortownicy fi 18 wyjdzie mi taki wysoki biszkopt czy bede musiala upiec dwa? Z wysokosci tej foremki to biszkopt chyba tylko na pol bym przekroila, chyba ze wyrosnie sporo poza forme ?
Dzień dobry, ale przecież ja też piekłam biszkopt o średnicy 18 cm. Nie do końca rozumiem w takim razie o co chodzi… 🙂
Nie piekłam żadnych dwóch biszkoptów tylko jeden wysoki.
Witam czy można dodać śmietanki 36% zamiast 30%? pozdrawiam pozdrawiam
Myślę, że tak 🙂
Czy jeśli nie mam masła orzechowego i nuttelli to mogę dodać po prostu jakiś krem czekoladowy?
Nie, lepiej po prostu zrobić zwykły krem czekoladowy, który jest w osobnym wpisie na moim blogu 🙂
Mam pytanie czy zamiast mleka w proszku do rynku mogę dodać budyń śmietankowy? Czy lepiej nie robić tego?
Zdecydowanie nie. To jest całkiem inny składnik i niestety mleko w proszku nie ma bezpośredniego zamiennika.
Czy zamiast Śmietanki 30% można użyć 36%? Krem wychodzi mi za rzadki i tworzy się buła 🙁
Można użyć 36%, ale nie wiem tak szczerze co oznacza, że tworzy się “buła” 🙂
Dziękuję 🙂 natomiast z „bułą” chodzi o to, że po otynkowaniu krem Kinder bueno jest niestabilny na tyle przez co pęka tynk i widać wybrzuszenie w miejscu tego kremu 🙂 nie wiem co jest przyczyną bo za 1 razem wyszedł mi super a za drugim właśnie tak się stało 🙁 być może za wolno ubity?
No to nie domyśliłabym się o co chodzi z tą “bułą”… 🙂 Niestety w takim razie został krem po prostu źle wykonany i sama musi się Pani zastanowić co zrobiła nieco inaczej skoro raz wyszedł, później nie. Więcej porad niż w opisanym przepisie nie mam.
Co do wybrzuszenia to bardziej może kwestia ilości nałożonego kremu akurat w tej warstwie, a później nierównomiernie otynkowanie tortu.
Tort tak czy siak prezentuje się naprawdę świetnie! Gdzie zamówiła Pani takie małe alkohole? Przez allegro? 🙂
Tort super!!! Bardzo smakował dzieciom 👍Dziękuję za przepis. Pozdrawiam
Tort wygląda pięknie! 🙂
Tort wyszedł przepyszny!!!!
Wyszedł mi pyszny dziękuję za szczegółowy przepis 🙂
Ekstra wygląda! 😍 Solenizantka musiała być zachwycona ❤️
A to mój. Gotowy czeka na jutrzejsze 65 mojej mamy
Rewelka! 😍 Mama na pewno będzie zachwycona 🙂 Proszę jej przekazać ode mnie najlepsze życzenia ❤️
Torcik gotowy tylko schowany u sąsiadki bo solenizant w domu 😉😉😉
Ekstra, na pewno się ucieszy! 😍 Wszystkiego najlepszego dla solenizanta! 🙂
Tort w lodówce chłodzi się pochwalę się jak będzie gotowy zostało mi troszkę masy więc zrobiłam szybki deser a w tle sernikowi tarta z borówkami
Ekstra! 😍 Życzę w takim razie smacznego! 🙂
A czy ten krem czekoladowy można włożyć do zamrażarki na chwilę zamiast trzymać w lodówce 5-6 godzin ?
To nie jest dobry pomysł. Raczej proszę się trzymać przepisu 🙂
To było dla mnie wyzwanie, bo z reguły robię torty śmietankowe. Czytając przepis wyobrażałam sobie, że tort wyjdzie bardzo słodki i mdły. Myliłam się. Ani trudny, ani mdły, wszystkim bardzo smakował. Polecam gorąco ten przepis!
Bardzo się cieszę, że torcik trafił w gusta! 😍
Witam chcę zrobić tort ale i średnicy 28 cm jak zrobić większy razy 2 produktu?
Witam, wystarczy wejść z mój przelicznik foremek to przeliczy Pani o ile zwiększyć wszystkie składniki 🙂 Ale spokojnie myślę, że wszystko razy dwa, bo to będzie spory tort.
Dziękuję za przepis. Krem z Kinder bueno jest super 🙂
Pięknie wyszedł torcik 🙂
Jaka wysokość rantu? Jestem zielona w pieczeniu tortów, szukam w internecie ale większość o średnicy 18 jest wysokości 15, czy wysokość 15cm wystarczy?😊
Jak widać na ostatnich zdjęciach mój rant też nie jest zbyt wysoki… Kupiłam 12 lub 15 cm i był zdecydowanie za niski 🙂
Polecam jak już to regulowane ranty, a nie o jakiejś konkretnej średnicy.
Mój tort wyszedł taki w tortownicy 30 cm miał być duży także wszystkiego + 50% dałam
Torcik wyszedł super 🙂 Mam nadzieję, że smakował.
Bardzo wszyscy chwalili .Pozdrawiam
Fantastycznie 🙂
Witam pyszny wyszedł będę robić ponownie tylko większy na 24 blaszce mam nadzieję że również wyjdzie
Bardzo się cieszę, że posmakował ❤️ Również powinien wyjść, ale trzeba oczywiście zwiększyć proporcjonalnie składniki 🙂
Witam ☺️
Tak wyszedł torcik zgodny z przepisem , użyłam co prawda formy 26 ale z przelicznikiem wszystkiego starczyło perfekcyjnie 😊
Torcik smaczny lecz czasochłonny 😅
Ale nie ma nic za darmo
Pięknie wyszedł 🙂
A co to tortów, to niestety wszystkie są raczej bardzo czasochłonne… 🙁
Czy można dodać kakao, do biszkoptu i do masy na obłożenie, żeby wyszedł czekoladowy? I czy wtedy trzeba np dodać mniej mąki?
Do jasnego biszkoptu można dodać kakao, odejmując taką samą ilość mąki, co dodało się właśnie gram kakao 🙂 co do kremu to nigdy nie dodawałam do niego kakao. Myślę, że lepiej będzie przygotować wtedy stricte krem czekoladowy niż dodawać samo kakao 🙂
Pierwszy tort, z pomocą mamy i siostry ale jest! Może nie najrówniejszy, ale ważny, że zrobiony samemu😁 Jedna warstwa wymieniona na krem oreo🩷
Moim zdaniem wyszedł ekstra! 😍 A warstwa kremu oreo to zawsze dobry pomysł 🙂
Witam, czy jeśli nie dodam masła orzechowego to coś się stanie z kremem ?
Witam, raczej nie powinno się nic stać, ale wpłynie to na pewno na smak kremu 🙂
Super przepis ☺️
Tort wygląda obłędnie! 🙂
Czy mozna pominąć nutellę w kremie? Nie wpłynie to na konsystencję kremu?
Nigdy nie pomijałam, więc nie wiem czy bardzo wpłynie na konsystencję kremu, ale z pewnością wyjdzie wtedy mniej słodki.
Na ile dni powinno się rozłożyć robienie tego torciku? W jakie dni co powinno się zrobić? 😊
Witam. A ja mam pytanko 🙈
Kinder Bueno dodać 3 całe podwójne batoniki czy 3 osobne pojedyncze? 🙈
Przepraszam, ale jestem zielona w gotowaniu i pieczeniu, ale oglądając ten przepis naszła mnie ochota żeby samemu upiec tort chłopakowi 😊
Witam, w przepisie używamy całe 3 opakowania czyli łącznie 6 batoników. 3 pojedyncze batoniki dajemy do masy, a 3 służą nam do dekoracji na wierzchu 🙂 Chłopak w takim razie na pewno będzie zachwycony! Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków ❤️
Dziś skończony!!!
Wyszedł pięknie! Brawo 🙂
Dziękuję bardzo. Ja dopiero zaczynam przygodę z tortami. Robię tylko i wyłącznie dla domowników. Ale sama jestem zadowolona. ☺
No to w takim razie już widać ukryty talent ❤️ Pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków!
Dzień dobry. Czy do masy owocowej zamiast żelatyny można dodać galaretkę truskawkową? I czy zamiast truskawkowe masy czy pasowała by żelka jagodowa?
Można spróbować pokombinować 🙂 Do czekoladowego kremu jagody również będą pasować…
Niestety robiłam w swoim życiu wiele tortów, ale tutaj mrugam oczami skąd tyle pozytywnych komentarzy. Proporcje mas wystarczą spokojnie na tort o średnicy 22 cm, jest ich za dużo, a mus truskawkowy się nie ściął. Masy pyszne, ale co z tego, jak nie dało się złożyć tortu. Szkoda czasu, bardzo czasochłonny tort.
U mnie to samo z musem. Wgl nie stężał, jest baardzo płynny.
Myślę , że czasami każdemu coś nie wyjdzie , nawet jak robił daną rzecz wiele razy perfekcyjnie. Dla mnie przepis jest świetny, biszkopt nie opadł , krem jest przepyszny i na pewno wielokrotnie jeszcze będę korzystać z przepisu . Tort piekłam z dzieciakami – świetna zabawa
Skoro jest tyle pozytywnych komentarzy to obstawiam, że po prostu ten tort ludziom wychodzi…
Ciężko mi powiedzieć dlaczego Pani nie wyszedł, ale to z pewnością nie jest wina przepisu. Sama robiłam go wielokrotnie na różne uroczystości rodzinne i również zawsze wszystko szło dobrze.
Dziś skończyłam robić 🙉 mój drugi tort w życiu, i drugi z Pani przepisu 😍
Wow wygląda super! 🙂
Zrobiłam i Ja ! Jestem mega zadowolona klient również
Wyszedł torcik pięknie 🙂
Dziękuję za świetny przepis
Super 🙂
Ma Pani pomysł czym zastąpić krem truskawkowy? Można dać galaretkę czy niezbyt będzie pasować?
Co do kremu truskawkowego, to dzisiaj zamiast truskawek użyłem samych malin
Maliny też tu super pasują 🙂
Galaretka według mnie średnio będzie pasować… Można go ewentualnie pominąć, bo tak jak napisałam w przepisie “Klasyczny tort Kinder powinien się składać jedynie z kremu czekoladowego, ale ja dodałam jedną warstwę owocową (krem truskawkowo-malinowy), aby całość nie była mdła”
Ja zamiast kremu z truskawek zrobiłam krem na bazie masła i Budyniu waniliowego i wyszło super !
Super 🙂
Czy można tutaj zamiast truskawki dać frużeline malinowa?
Zapomniałam dodać śmietanki do masy truskawkowej – cała ja:) ale też pycha 😋
Ja dziś zrobiłem tort dla syna, pierwszy raz 😉
Super 🙂
Mój torcik 😊
Wyszedł super 🙂
Dziękuję bardzo 😊
Jeśli chce zrobić tort o średnicy 24 cm to zwiększyć składniki ? No zrobić kremy z 1.5 porcji czy z tej co Pani napisała ?
Skoro tort jest sporo większy to oczywiste, że trzeba zwiększyć proporcje… Na blogu mam przelicznik foremek jakby co 🙂
Czy można czymś zastąpić śmietankę 30%?
Niestety w tym przepisie nie za bardzo 🙁
Można zastąpić śmietanka wegańska Rama
Dziękuję za informację! Nie miałam wcześniej do czynienia z tą śmietanką 🙂
Ile wcześniej można zrobić tort przed podaniem ?
1-2 dni max 🙂
Właśnie wczoraj zrobiłam swój pierwszy tort w życiu , polewa niestety mi nie wyszła , ale za to smak tortu obłędny 😍😍
Gratulacje 🙂 Następnym razem pójdzie lepiej. Wygląda mi to, że polewa się po prostu zwarzyła, dlatego wyszła gęsta i źle ją się pewnie nakładało.
Co można dodać do rynku by buł jaśniejszy
Biały barwnik spożywczy 🙂
Mój pierwszy tort, wszystko jasno napisane super przepis. Kazdemu smakował, wszystko było przepyszne od mas po tynk! 🙂
Ekstra wyszedł 😍 Dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że posmakował 🙂
Super przepis.
Jest Pani moją inspiracją już nie pierwszy i nie ostatni raz.
Masa truskakowa została wykorzystana do drugiego irtu jaki robiłam tydzień później.
Pozdrawiam
Bardzo się cieszę, że torcik posmakował 😍 Również pozdrawiam serdecznie i życzę kolejnych udanych wypieków 🙂
Robiony trochę po swojemu ale kremy i tynk z Pani przepisu i wyszły super 🙂
Torcik wyszedł pięknie 🙂
Dzień dobry, rozumiem że truskawki najpierw rozmrazam i takie wrzucam do rondelka?
Dzień dobry, dokładnie tak 🙂 Najlepiej rozmrozić sobie na sitku, aby pozbyć się nadmiarowego soku.
Warto ująć to w przepisie. Dodałam 30 g żelatyny i po 4h masa owocowa się nie zsiadla. Jestem w czarnej rozpaczy bo jest godzina 18 sobota, a syn ma jutro urodziny
Czy do kremu kinder bueno mogę dodać chrupkę czy te batoniki robią już tą warstwę ?
Ale o jaką chrupkę chodzi?
Mój pierwszy w życiu tort. Dziękuję za przepis. Przepyszny. Zamiast masy truskawkowej na śmietance (zaważył mi się), zrobiłam galaretkę, ale też było pycha.
Cieszę się, że smakował 🙂