Przed Wami mój sprawdzony przepis na lemoniadę, którą przygotowuję już od wielu lat. Ta schłodzona, wyrazista w smaku lemoniada kojarzy mi się z wakacjami, piknikami i błogim lenistwem… Mogłabym ją robić i pić codziennie! Jeśli jej nigdy nie przygotowywałaś/eś samodzielnie to koniecznie wypróbuj mój przepis na lemoniadę i ciesz się jej boskim smakiem. Jak dla mnie to prawdziwa rewelacja! Orzeźwiająca i pyszna… Taka jest właśnie domowa lemoniada.
Przepis na lemoniadę
Moja domowa lemoniada posmakuje każdemu! Ciężko nie wziąć dolewki po jednej szklaneczce… Składa się nie tylko z wody, mięty i cytryn, lecz także dodaję do niej pomarańcze i limonki. Oczywiście jeśli tylko wolicie to możecie dodać także inne składniki jak np. odrobina świeżego imbiru, czy np mango. Do mojej lemoniady dodaję świeże listki mięty, jednak równie dobrze smakuje z melisą taką ogrodową.
Przepis na: Lemoniada – najlepsza!
Składniki:
- 2 l wody
- 2 cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 limonka
- kilka listków mięty
- 3 czubate łyżki cukru
Zobacz również:
Jak zrobić lemoniadę?
Krok 1
Domowa lemoniada cytrusowa jest niezwykle szybka do przygotowania. Będziemy potrzebować 2 większe cytryny, 1 pomarańczę, 1 limonkę (jeśli jednak chcesz to zastąpi limonkę małą cytryną). Myjemy wszystkie owoce i kroimy na połówki.
Krok 2
1 małą połówkę cytryny, limonki i ćwiartkę pomarańczy zostawiamy w kawałku. Z reszty wyciskamy sok – ja mam taką najtańszą z marketu ręczną wyciskarkę do cytrusów. Jeżeli masz wyciskarkę np. wolnoobrotową to oczywiście możesz ją użyć.
Krok 3
W poprzednim kroku zostawiliśmy sobie w kawałku nieco owoców – kroimy je w cienkie plasterki (głównie do dekoracji lemoniady w dzbanku).
Krok 4
Do większego kubka wsypujemy 3-4 łyżki cukru (ewentualnie innego słodzidła typu ksylitol, erytrytol). Dodajemy też małą garść świeżych listków mięty (lub melisy).
Krok 5
Zalewamy wrzątkiem (około 200 ml) i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru.
Krok 6
Do garnka (średniej wielkości, około 2,5-3 litrowego) wlewamy 2 litry zimnej wody np. mineralnej lub przegotowanej. Jeśli lubicie może to być woda gazowana.
Wlewamy wyciśnięty sok, słodki syrop z miętą oraz wrzucamy plasterki świeżych owoców. Całość dokładnie mieszamy.
Można włożyć do lodówki, aby całość się bardziej schłodziła lub przelać do dzbanka i wrzucić kilka kostek lodu.
Domowa lemoniada cytrusowa gotowa- schłodzona jest idealna na upały! Koniecznie pochwal się swoją lemoniadą w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane!
Zapraszam Was także do wypróbowania pysznej lemoniady truskawkowej, która jest równie smaczna (i nieco słodsza).
Komentarze
Super bardzo smakowała mi ta szarlotka. Będę robiła częściej 🙂
A ja tam w ogóle nie słodze lemoniady lubię jej kwaśny smak od cytryny, limonki czy pomarańczy. Do tego schłodzona cisowianka, listki mięty i napój gotowy 🙂
Co kto woli 🙂
To jest to czego szukałam. Lemoniada bez tony cukru, po której jeszcze bardziej chce się pić 🙂
Bardzo się cieszę, że posmakowała! ❤️
W tak piękny i upalny dzień , wspaniała lemoniada , pychotka polecam 🍋♥️
Cieszę się, że smakuje 🙂
Na upały idealna! Ja zamiast cukru dałam miód.
Super ❤️ Chociaż szczerze mi miód do lemoniady nie za bardzo podchodzi 🙂 Osobiście jakbym chciała zamienić cukier, to dodałabym erytrytol lub ksylitol, ale jak to mówią są gusta i guściki 🙂