Lemoniada – najlepsza!

4.7/5 (287 ocen)
Odkryj orzeźwiający smak lata w prostym przepisie na lemoniadę! To idealne połączenie orzeźwienia i słodyczy zaspokoi Twoje pragnienie w upalne dni.

Ilość porcji

2 litry napoju

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Lemoniada

Przed Wami mój sprawdzony przepis na lemoniadę, którą przygotowuję już od wielu lat. Ta schłodzona, wyrazista w smaku lemoniada kojarzy mi się z wakacjami, piknikami i błogim lenistwem… Mogłabym ją robić i pić codziennie! Jeśli jej nigdy nie przygotowywałaś/eś samodzielnie to koniecznie wypróbuj mój przepis na lemoniadę i ciesz się jej boskim smakiem. Jak dla mnie to prawdziwa rewelacja! Orzeźwiająca i pyszna… Taka jest właśnie domowa lemoniada.

Przepis na lemoniadę

Moja domowa lemoniada posmakuje każdemu! Ciężko nie wziąć dolewki po jednej szklaneczce… Składa się nie tylko z wody, mięty i cytryn, lecz także dodaję do niej pomarańcze i limonki. Oczywiście jeśli tylko wolicie to możecie dodać także inne składniki jak np. odrobina świeżego imbiru, czy np mango. Do mojej lemoniady dodaję świeże listki mięty, jednak równie dobrze smakuje z melisą taką ogrodową.

Przepis na: Lemoniada – najlepsza!

Składniki:

  • 2 l wody
  • 2 cytryny
  • 1 pomarańcza
  • 1 limonka
  • kilka listków mięty
  • 3 czubate łyżki cukru
Wyślij emailem
Wyślij smsem

Jak zrobić lemoniadę?


Krok 1

składniki na lemoniadę

Domowa lemoniada cytrusowa jest niezwykle szybka do przygotowania. Będziemy potrzebować 2 większe cytryny, 1 pomarańczę, 1 limonkę (jeśli jednak chcesz to zastąpi limonkę małą cytryną). Myjemy wszystkie owoce i kroimy na połówki.


Krok 2

wyciskanie soku z cytryny

1 małą połówkę cytryny, limonki i ćwiartkę pomarańczy zostawiamy w kawałku. Z reszty wyciskamy sok – ja mam taką najtańszą z marketu ręczną wyciskarkę do cytrusów. Jeżeli masz wyciskarkę np. wolnoobrotową to oczywiście możesz ją użyć.  


Krok 3

cytryny, pomarańcze i limonki na lemoniadę

W poprzednim kroku zostawiliśmy sobie w kawałku nieco owoców – kroimy je w cienkie plasterki (głównie do dekoracji lemoniady w dzbanku).


Krok 4

mięta na lemoniadę

Do większego kubka wsypujemy 3-4 łyżki cukru (ewentualnie innego słodzidła typu ksylitol, erytrytol). Dodajemy też małą garść świeżych listków mięty (lub melisy).


Krok 5

mięta zalana wrzątkiem w kubku

Zalewamy wrzątkiem (około 200 ml) i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru.


Krok 6

lemoniada w garnku z limonką, cytryną i pomarańczą

Do garnka (średniej wielkości, około 2,5-3 litrowego) wlewamy 2 litry zimnej wody np. mineralnej lub przegotowanej. Jeśli lubicie może to być woda gazowana.

Wlewamy wyciśnięty sok, słodki syrop z miętą oraz wrzucamy plasterki świeżych owoców. Całość dokładnie mieszamy.

Można włożyć do lodówki, aby całość się bardziej schłodziła lub przelać do dzbanka i wrzucić kilka kostek lodu.

Domowa lemoniada cytrusowa gotowa- schłodzona jest idealna na upały! Koniecznie pochwal się swoją lemoniadą w komentarzu pod przepisem – zdjęcia jak najbardziej mile widziane!

Zapraszam Was także do wypróbowania pysznej lemoniady truskawkowej, która jest równie smaczna (i nieco słodsza).


Lemoniada domowa

Lemoniada przepis

Lemoniada

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 287

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kasi
Kasi
8 miesięcy temu

Na upały idealna! Ja zamiast cukru dałam miód.

Lemoniada

Muszę przyznać, że lemoniada kiedyś kojarzyła mi się z amerykańskimi filmami, gdzie bardzo często dzieci sprzedawały lemoniadę przed swoimi domami. Sama dosyć wcześnie zaczęłam ją przygotowywać i chociaż minęło x lat, to nadal mam do niej wielki sentyment. Przygotowałam dla Was mój ulubiony przepis na domową lemoniadę, która za każdym razem wychodzi przepyszna. Jest orzeźwiająca, rześka, a taka dobrze schłodzona z kostkami lodu to istne marzenie w upały. Szczerze mówiąc to mogłabym ją pić codziennie! Nieskromnie powiem, że jest to moim zdaniem najlepsza lemoniada. Uwielbiam ten smak wyrazistej lemoniady, której naprawdę ciężko odmówić dolewki. Domowa lemoniada rządzi na każdym przyjęciu czy grillu w upalne dni.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domową lemoniadę, to nie ma się czego obawiać – to naprawdę proste. Wystarczy kilka prostych składników i około 10 minut czasu, aby cieszyć się orzeźwiającym smakiem tego napoju w swoim własnym domu.

Lemoniada przepis

Przed Wami mój przepis na lemoniadę, która zdecydowanie posmakuje każdemu! Jest genialna w smaku, a do tego taka prosta do przygotowania. Moja pyszna lemoniada to nie tylko woda, mięta i cytryny. Na jej smak wpływają także pomarańcze i limonki. Do mojej lemoniady dodaję świeże listki mięty, jednak równie dobrze smakuje z melisą. Jestem pewna, że jak raz wypróbujesz mojej lemoniady, to z pewnością zakochasz się w niej i będziesz ją przygotowywać codziennie.

Ten przepis podstawowy na lemoniadę można dowolnie modyfikować, dostosowując go do własnych upodobań. Możesz eksperymentować z dodatkiem innych owoców, takich jak truskawki, maliny czy kiwi, aby nadać napojowi jeszcze bardziej unikalny smak. Czasami warto również spróbować dodać odrobinę imbiru lub cynamonu, aby nadać lemoniadzie nieco pikantnego charakteru. Pamiętaj, że to twoja kreatywność decyduje o ostatecznym smaku tego orzeźwiającego napoju. Ciesz się swoją domową lemoniadą przez cały rok i podziel się nią z rodziną oraz przyjaciółmi, którzy na pewno docenią jej wyjątkowy smak!

RozwińZwiń