Milkshake truskawkowy z lodami waniliowymi to pyszny i ekspresowy deser. Niezwykle prosty do przygotowania. To idealny napój na upalne dni! Z soczystymi, słodkimi truskawkami jest przeeepyszny.
Koktajl truskawkowy
Domowy milkshake możesz przygotować zarówno z lodami waniliowymi jak i truskawkowymi. Wierzch można udekorować bitą śmietaną (domową lub w sprayu), a także tak jak ja białą czekoladą i rurką waflową.
Z przepisu wychodzą dwie porcje w wysokich szklankach o pojemności około 350 ml.
Przepis na: Milkshake truskawkowy
Składniki:
- 400 g truskawek
- 200 ml mleka
- 3 dość czubate łyżki lodów waniliowych
Dodatkowo:
- bita śmietana (200 ml śmietanki 36% i 1 płaska łyżka cukru pudru)
- kilka truskawek
- opcjonalnie posiekana biała czekolada (1 kostka)
- 2 rurki waflowe
Zobacz również:
Milkshake truskawkowy – przepis krok po kroku:
Krok 1
Milkshake truskawkowy przygotowuje się naprawdę bardzo szybko – będziesz potrzebować przede wszystkim blender ręczny lub kielichowy, a także wysokie szklanki (można je wcześniej schłodzić w lodówce).
Jeśli planujesz udekorować wierzch bitą śmietaną to od niej zaczynamy.
Na dwie porcje wystarczy zmiksować dobrze schłodzoną śmietankę 36% (150-200 ml) z cukrem pudrem (1 łyżka) – aż powstanie sztywna bita śmietana. Dla przyspieszenia roboty można użyć sklepowej bitej śmietany w sprayu, ale po pierwsze nie jest tak smaczna jak domowa, a po drugie szybko się rozpływa.
Do wysokiego naczynia (moje prawie 700 ml pojemności) wkładamy umyte truskawki (około 350-400 g). Wlewamy zimne mleko (200 ml).
Krok 2
Dodajemy lody waniliowe lub śmietankowe (około 3 czubate łyżki, można dodać nieco więcej).
Czasami zamiast lodów waniliowych dodaję truskawkowe i całość smakuje równie dobrze.
Ja dodaję jeszcze 1 czubatą łyżkę ubitej chwilę szybciej śmietany.
Krok 3
Krok 4
Wbijamy po jednej rurce waflowej i posypujemy startą na tarce białą czekoladą (ja użyłam kilku groszków czekoladowych). Jeśli chcesz to możesz inaczej udekorować swój deser np. posypać piankami marshmallow, drobno posiekanymi truskawkami, posypką czekoladową czy polewą truskawkową. Równie dobrze możesz także zrezygnować z bitej śmietany i dodatków.
Gotowe! Podajemy od razu po przygotowaniu. Smacznego.
Komentarze