Opis przepisu
Deser Kinder Bueno – do zrobienia w niecałe 15 minut! Brzmi intrygująco? W takim razie serdecznie Cię zapraszam do przygotowania tego obłędnego i niezwykle prostego deseru.
Przepis na: Deser Kinder Bueno
Składniki:
- 50 g herbatników maślanych
- 40 g orzechów laskowych (lub ziemnych)
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 płaskie łyżki kremu czekoladowego np. nutelli
- opcjonalnie 1 płaska łyżka masła orzechowego
- 1/2 batonika Kinder Bueno
Dodatkowo:
- 40 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30%
- kilka orzechów laskowych lub ziemnych
- 1/2 batonika Kinder Bueno
Zobacz również:
Jak zrobić deser Kinder Bueno?
Krok 1
Orzechy (około 40-50 g) podprażamy przez chwilę (ok. 2-3 minut) na suchej, rozgrzanej patelni.
Krok 2
Krok 3
Do kielicha blendera (ja użyłam ręcznego) wkładamy herbatniki (50 g) oraz orzechy. Blendujemy na drobny pył.
Krok 4
Dodajemy połowę pokrojonego batonika Kinder Bueno.
Krok 5
Lekko mieszamy za pomocą łyżki.
Krok 6
Przygotowujemy dwie większe szklanki – moje o pojemności około 250 ml. Równie dobrze możesz użyć 4 mniejsze pucharki jak na lody czy małe szklaneczki, plastikowe pojemniczki do deserów itp. o pojemności około 100-150 ml.
Na dno szklanek umieszczamy zblendowane orzechy z herbatnikami – u mnie zajęły delikatnie ponad 1/4 wysokości szklanki.
Krok 7
Następnie nakładamy krem, wierzch wyrównujemy. Zostawiamy miejsce na polewę.
Czekoladę (40 g) mleczną lub gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką (2-3 łyżki). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Wierzch deserków polewamy polewą. Po brzegach posypałam odrobiną drobno posiekanych orzechów laskowych, a na środku ułożyłam kawałek batonika Kinder Bueno. Jednak dekoracja zależy tylko i wyłącznie od Was. Jeśli chcecie przełamać słodycz deseru to możecie ułożyć też warstwę np. świeżych malin czy borówek. Wkładamy chociaż na 30 minut do lodówki. Smacznego!
Komentarze
Czy można zastąpić czymś innym śmietankę 30%
Niestety nie.