Deser Kinder Bueno

5/5 (10 ocen)
Jeżeli szukasz pomysłu na coś słodkiego do przygotowania w 15 minut, to ten deser Kinder Bueno jest idealnym wyborem! Wychodzi nieziemsko smaczny i z cała pewnością posmakuje wszystkim fanom tego popularnego batonika.

Ilość porcji

2-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

15 min + chłodzenie 30 min

Deser Kinder Bueno

Opis przepisu

Deser Kinder Bueno – do zrobienia w niecałe 15 minut! Brzmi intrygująco? W takim razie serdecznie Cię zapraszam do przygotowania tego obłędnego i niezwykle prostego deseru.

Przepis na: Deser Kinder Bueno

Składniki:

  • 50 g herbatników maślanych
  • 40 g orzechów laskowych (lub ziemnych)
  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżki kremu czekoladowego np. nutelli
  • opcjonalnie 1 płaska łyżka masła orzechowego
  • 1/2 batonika Kinder Bueno

Dodatkowo:

  • 40 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30%
  • kilka orzechów laskowych lub ziemnych
  • 1/2 batonika Kinder Bueno
Wyślij emailem

Jak zrobić deser Kinder Bueno?


Krok 1

podprażanie orzechów laskowych na patelni

Do przygotowania tego deseru Kinder Bueno najlepiej pasują orzechy laskowe, jednak jeśli wolisz to możesz je zastąpić orzeszkami ziemnymi czy orzechami pekan.

Orzechy (około 40-50 g) podprażamy przez chwilę (ok. 2-3 minut) na suchej, rozgrzanej patelni.


Krok 2

zdejmowanie skórki z orzechów laskowych

Gdy lekko przestygną to przekładamy je na ścierkę i lekko pocieramy pozbywając się z nich brązowej skórki.


Krok 3

blendowanie orzechów laskowych i herbatników

Do kielicha blendera (ja użyłam ręcznego) wkładamy herbatniki (50 g) oraz orzechy. Blendujemy na drobny pył.


Krok 4

przygotowanie kremu kinder bueno z mascarpone

Z lodówki wyciągamy zimne mascarpone (250 g) oraz śmietankę (100 ml). W misce miksujemy mascarpone z cukrem pudrem (1 nieco czubata łyżeczka) oraz śmietanką. Gdy powstanie sztywny krem to dodajemy krem czekoladowy (2 łyżki) oraz opcjonalnie masło orzechowe (1 łyżka). Miksujemy tylko do połączenia się składników.

Dodajemy połowę pokrojonego batonika Kinder Bueno.


Krok 5

krem kinder bueno

Lekko mieszamy za pomocą łyżki.


Krok 6

zmielone herbatniki z orzechami laskowymi

Przygotowujemy dwie większe szklanki – moje o pojemności około 250 ml. Równie dobrze możesz użyć 4 mniejsze pucharki jak na lody czy małe szklaneczki, plastikowe pojemniczki do deserów itp. o pojemności około 100-150 ml.

Na dno szklanek umieszczamy zblendowane orzechy z herbatnikami  – u mnie zajęły delikatnie ponad 1/4 wysokości szklanki.


Krok 7

Deser z batonikami Kinder Bueno

Następnie nakładamy krem, wierzch wyrównujemy. Zostawiamy miejsce na polewę.

Czekoladę (40 g) mleczną lub gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką (2-3 łyżki). Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Wierzch deserków polewamy polewą. Po brzegach posypałam odrobiną drobno posiekanych orzechów laskowych, a na środku ułożyłam kawałek batonika Kinder Bueno. Jednak dekoracja zależy tylko i wyłącznie od Was. Jeśli chcecie przełamać słodycz deseru to możecie ułożyć też warstwę np. świeżych malin czy borówek. Wkładamy chociaż na 30 minut do lodówki. Smacznego!


Przepis na deser Kinder Bueno

Deser Kinder Bueno

 

Średnia ocena 5 / 5. Ilość głosów: 10

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments