CzekoladaDeseryDesery czekoladoweDesery dla dzieciDesery na zimnoDla dzieciSpecjalne okazjeSłodkości

Blok czekoladowy

Blok czekoladowy to bardzo prosty deser, który niegdyś był bardzo popularny. Pamiętam, że za dziecka jadłam go dość często. Później gdy zaczęły się pojawiać w sklepach różnego typu batoniki, cukierki czy nawet takie tradycyjne czekolady, to blok czekoladowy poszedł w odstawkę.

Blok czekoladowy z bakaliami

Bardzo chciałabym odświeżyć ten stary, sprawdzony przepis i zachęcić do jego wypróbowania – jeśli jakimś cudem u Was się go nie przygotowywało. Moim zdaniem najlepszy blok czekoladowy jest wtedy gdy zawiera w sobie sporą ilość dodatków. U mnie obowiązkowo muszą być maślane herbatniki lub biszkopty, a także bakalie. Bez dodatków, ta masa czekoladowa jest nieco mdła.

Wracając jednak do bakalii to użyłam nowej linii produktów Bakal – Naturalnie (w opakowaniach nadających się do recyklingu). W ofercie można znaleźć suszone rodzynki sułtańskie, żurawinę, orzechy (laskowe, włoskie, migdały), czy nawet łuskany słonecznik. Nowością jest suszona acerola, która do tej pory istniała na polskim rynku w postaci soku, tabletek czy proszku. Jednak ta roślina zawiera w sobie sporą ilość witaminy C, dlatego właśnie jest polecana w jesiennym czy zimowym okresie gdy dookoła jest sporo przeziębień.

Przepis na: Blok czekoladowy

  Łącznie: 10 min + chłodzenie

 Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 250 g masła
  • 150 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 280 g mleka w proszku np. Łaciate

Dodatkowo:

  • 80 g herbatników lub biszkoptów
  • 30 g suszonej żurawiny Bakal
  • 50 g orzechów laskowych Bakal
  • 50 g mix z acerolą Bakal

masa na blok czekoladowy
Krok 1 

Do garnka wkładamy masło (250 g), a także dodajemy mleko (150 ml), cukier (170 g) i kakao (4 płaskie łyżki). Podgrzewamy na malutkim ogniu cały czas mieszając żeby tylko połączyły się składniki, a cukier rozpuścił. Nie doprowadzamy do wrzenia.


masa czekoladowa
Krok 2 

Ściągamy ciepły garnek z palnika.


blok czekoladowy z mlekiem w proszku
Krok 3 

Dodajemy mleko w proszku (około 280 g). Mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu otrzymania jednolitej masy (ewentualnie można zmiksować mikserem na małych obrotach). Powinna powstać dość gęsta masa.  


masa z bakaliami na blok czekoladowy
Krok 4 

Wsypujemy drobno pokrojone herbatniki lub biszkopty (około 80-100 g).

Następnie dodajemy lekko posiekane orzechy laskowe (około 50 g, możecie je zastąpić np. orzechami włoskimi, pekan czy nerkowca), suszoną żurawinę (30 g), a także mix z acerolą (50 g, składa się z suszonej aceroli, rodzynek, orzechów, migdałów). Całość delikatnie mieszamy.


Krok 5 

Gotową masę przekładamy do np. formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą (u mnie o długości 22 cm). Wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki i wstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny lub najlepiej na całą noc. Jeśli Ci się spieszy możesz ten proces nieco przyspieszyć i włożyć keksówkę do zamrażalnika na około 40 minut.


przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy przepis

Blok czekoladowy z bakaliami

Jak zrobić blok czekoladowy?

Blok czekoladowy z bakaliami

Blok czekoladowy przepis

blok czekoladowy z orzechami

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 199

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze

Blok czekoladowy przepis

Przepis na blok czekoladowy jest naprawdę bardzo prosty i jest to niewątpliwie niezapomniany smak dzieciństwa wielu osób. Mój oczywiście również, chociaż przepis na blok czekoladowy cieszył się największą popularnością w czasach PRL. Był to po prostu prostu słodki smakołyk, który można było w łatwy sposób przygotować w każdym domu. Chociaż rozmawiając z moją babcią, dowiedziałam się, że często używano zamiast mleka wodę, a zamiast masła to margarynę. Było tak po prostu taniej i składniki były łatwiej dostępne. Dzisiaj jednak nie mamy z tym problemu, a blok czekoladowy z masłem i mlekiem moim zdaniem smakuje o niebo lepiej! Gorąco zachęcam do wypróbowania 🙂

Jak zrobić blok czekoladowy?

Aby przygotować blok czekoladowy, musimy najpierw masło roztopić w garnku, wraz z mlekiem, cukrem i kakao. Mieszamy cały czas nie dopuszczając do wrzenia, aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie należy ściągnąć garnek i dodawać systematycznie mleko w proszku, mieszając cały czas na średnich obrotach miksera lub za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki oraz ulubione bakalie (np. orzechy, rodzynki, żurawinę czy kandyzowaną skórkę cytrynową) i mieszamy. Tak przygotowaną masę przełożyć należy do foremki. Możesz użyć aluminiowej jak np. do pasztetu, lub zwykłą keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na min 3 godziny i blok czekoladowy gotowy! 🙂

Blok czekoladowy

Największym fanem bloku czekoladowego jest chyba mój mąż i mój teść 🙂 Widocznie mają to rodzinnie 🙂 Potrafią gotowy blok kroić na grube paski i zjeść cały blok czekoladowy w jeden, dwa dni. Chyba w każdej wersji są w stanie zjeść każde ilości. Mi za to osobiście najbardziej smakuje blok czekoladowy z bakaliami i herbatnikami. Jednak możesz zamiast pokruszonych herbatników użyć np. biszkoptów. Suche wafle lub ryż preparowany również będą ciekawymi alternatywami. Lista składników jest krótka, więc można w prosty i szybki sposób przygotowywać kolejne wersje i wybrać tą, która będzie nam najbardziej smakować.

Back to top button