Blok czekoladowy

4.7/5 (250 ocen)

Ilość porcji

12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min + chłodzenie

Blok czekoladowy przepis

Opis przepisu

Blok czekoladowy to bardzo prosty deser, który niegdyś był bardzo popularny. Pamiętam, że za dziecka jadłam go dość często. Później gdy zaczęły się pojawiać w sklepach różnego typu batoniki, cukierki czy nawet takie tradycyjne czekolady, to blok czekoladowy poszedł w odstawkę.

Blok czekoladowy z bakaliami

Bardzo chciałabym odświeżyć ten stary, sprawdzony przepis i zachęcić do jego wypróbowania – jeśli jakimś cudem u Was się go nie przygotowywało. Moim zdaniem najlepszy blok czekoladowy jest wtedy gdy zawiera w sobie sporą ilość dodatków. U mnie obowiązkowo muszą być maślane herbatniki lub biszkopty, a także bakalie. Bez dodatków, ta masa czekoladowa jest nieco mdła.

Wracając jednak do bakalii to użyłam nowej linii produktów Bakal – Naturalnie (w opakowaniach nadających się do recyklingu). W ofercie można znaleźć suszone rodzynki sułtańskie, żurawinę, orzechy (laskowe, włoskie, migdały), czy nawet łuskany słonecznik. Nowością jest suszona acerola, która do tej pory istniała na polskim rynku w postaci soku, tabletek czy proszku. Jednak ta roślina zawiera w sobie sporą ilość witaminy C, dlatego właśnie jest polecana w jesiennym czy zimowym okresie gdy dookoła jest sporo przeziębień.

Przepis na: Blok czekoladowy

Składniki:

  • 250 g masła
  • 150 ml mleka
  • 170 g cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 280 g mleka w proszku np. Łaciate

Dodatkowo:

  • 80 g herbatników lub biszkoptów
  • 30 g suszonej żurawiny Bakal
  • 50 g orzechów laskowych Bakal
  • 50 g mix z acerolą Bakal
Wyślij emailem

Blok czekoladowy - przepis krok po kroku


Krok 1

masa na blok czekoladowy

Do garnka wkładamy masło (250 g), a także dodajemy mleko (150 ml), cukier (170 g) i kakao (4 płaskie łyżki). Podgrzewamy na malutkim ogniu cały czas mieszając żeby tylko połączyły się składniki, a cukier rozpuścił. Nie doprowadzamy do wrzenia.


Krok 2

masa czekoladowa

Ściągamy ciepły garnek z palnika.


Krok 3

blok czekoladowy z mlekiem w proszku

Dodajemy mleko w proszku (około 280 g). Mieszamy za pomocą trzepaczki do momentu otrzymania jednolitej masy (ewentualnie można zmiksować mikserem na małych obrotach). Powinna powstać dość gęsta masa.  


Krok 4

masa z bakaliami na blok czekoladowy

Wsypujemy drobno pokrojone herbatniki lub biszkopty (około 80-100 g).

Następnie dodajemy lekko posiekane orzechy laskowe (około 50 g, możecie je zastąpić np. orzechami włoskimi, pekan czy nerkowca), suszoną żurawinę (30 g), a także mix z acerolą (50 g, składa się z suszonej aceroli, rodzynek, orzechów, migdałów). Całość delikatnie mieszamy.


Krok 5

Gotową masę przekładamy do np. formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą (u mnie o długości 22 cm). Wyrównujemy wierzch za pomocą łyżki i wstawiamy do lodówki do stężenia na minimum 3 godziny lub najlepiej na całą noc. Jeśli Ci się spieszy możesz ten proces nieco przyspieszyć i włożyć keksówkę do zamrażalnika na około 40 minut.


przepis na blok czekoladowy

Blok czekoladowy przepis

Blok czekoladowy z bakaliami

Jak zrobić blok czekoladowy?

Blok czekoladowy z bakaliami

Blok czekoladowy przepis

blok czekoladowy z orzechami

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 250

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Grzegorz
Grzegorz
7 miesięcy temu

jakiego kakao użyłaś do tego bloku czy jest to “decomoreno”?

Grzegorz
Grzegorz
7 miesięcy temu
W odpowiedzi do  Asia z Po Prostu Pycha

decomoreno i wedel to dwa, jakie znam, kakao ktroe sa bardzo ciemne wrecz powiedzialbym, ze czarne i takie trzeba sypac na lyzeczki a nie na lyzki gdyz przy 1 lezca na ok 2 kg ciasta zrobi sie takie gorzkie ze nikt tago nie chce jesc i czarniejsze niz aswalt

Blok czekoladowy przepis

Przepis na blok czekoladowy jest naprawdę bardzo prosty i jest to niewątpliwie niezapomniany smak dzieciństwa wielu osób. Mój oczywiście również, chociaż przepis na blok czekoladowy cieszył się największą popularnością w czasach PRL. Był to po prostu prostu słodki smakołyk, który można było w łatwy sposób przygotować w każdym domu. Chociaż rozmawiając z moją babcią, dowiedziałam się, że często używano zamiast mleka wodę, a zamiast masła to margarynę. Było tak po prostu taniej i składniki były łatwiej dostępne. Dzisiaj jednak nie mamy z tym problemu, a blok czekoladowy z masłem i mlekiem moim zdaniem smakuje o niebo lepiej! Gorąco zachęcam do wypróbowania 🙂

Jak zrobić blok czekoladowy?

Aby przygotować blok czekoladowy, musimy najpierw masło roztopić w garnku, wraz z mlekiem, cukrem i kakao. Mieszamy cały czas nie dopuszczając do wrzenia, aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie należy ściągnąć garnek i dodawać systematycznie mleko w proszku, mieszając cały czas na średnich obrotach miksera lub za pomocą trzepaczki. Następnie dodajemy pokruszone herbatniki oraz ulubione bakalie (np. orzechy, rodzynki, żurawinę czy kandyzowaną skórkę cytrynową) i mieszamy. Tak przygotowaną masę przełożyć należy do foremki. Możesz użyć aluminiowej jak np. do pasztetu, lub zwykłą keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na min 3 godziny i blok czekoladowy gotowy! 🙂

Blok czekoladowy

Największym fanem bloku czekoladowego jest chyba mój mąż i mój teść 🙂 Widocznie mają to rodzinnie 🙂 Potrafią gotowy blok kroić na grube paski i zjeść cały blok czekoladowy w jeden, dwa dni. Chyba w każdej wersji są w stanie zjeść każde ilości. Mi za to osobiście najbardziej smakuje blok czekoladowy z bakaliami i herbatnikami. Jednak możesz zamiast pokruszonych herbatników użyć np. biszkoptów. Suche wafle lub ryż preparowany również będą ciekawymi alternatywami. Lista składników jest krótka, więc można w prosty i szybki sposób przygotowywać kolejne wersje i wybrać tą, która będzie nam najbardziej smakować.

RozwińZwiń