Sernik Oreo bez pieczenia

4.9/5 (72 ocen)
Sernik Oreo bez pieczenia to idealny deser na każdą okazję. Jest prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia i zachwyca swoim pysznym smakiem i kremową konsystencją. Dodatkowo ma piękny wygląd, który z pewnością przyciągnie uwagę wszystkich gości.

Ilość porcji

12-16

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min + chłodzenie

Sernik Oreo bez pieczenia

Opis przepisu

Sernik Oreo bez pieczenia jest niezwykle smaczny i prosty do przygotowania. To bez wątpienia bomba kaloryczna, ale warta wypróbowania! Według mnie nie jest przesłodzony, a taki w sam raz. Z resztą sami się przekonajcie!

Jestem pewna, że posmakuje Ci od pierwszego kęsa!

Przepis na: Sernik Oreo bez pieczenia

Porady na start

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 26 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasteczkowy spód:

  • 200 g ciasteczek Oreo
  • 80 g masła

Masa serowa:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego lub np. z wiaderka Wieluń mój ulubiony, Piątnica itp.
  • 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 350 g śmietanki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 płaska łyżka żelatyny np. do deserów
  • 30-40 ml wody
  • 6 ciasteczek Oreo

Polewa:

  • 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • kilka ciasteczek Oreo

Dodatkowo:

  • 150 g śmietanki 36%
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
Wyślij emailem

Jak zrobić sernik Oreo bez pieczenia?

Krok 1

Sernik Oreo bez pieczenia przygotowuje się dość szybko. Zaczynamy od ciasteczkowego spodu – ja użyłam tortownicy o średnicy 26 cm.

Ciasteczkowy spód

Będziemy potrzebować około 200 g ciasteczek Oreo. Z każdego ciastka zdejmowałam krem i przekładałam do miseczki obok (dodajemy później do masy serowej).


Krok 2

Same ciastka Oreo (bez kremu w środku) blendujemy na pył za pomocą blendera ręcznego. Masło (80 g) roztapiamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Mieszamy do powstania konsystencji mokrego piasku.


Krok 3

Wykładamy masę na spód blaszki (wykładam ją papierem do pieczenia) i dociskamy za pomocą za pomocą łyżki lub kokilki tworząc równą, zwartą warstwę. Ja też wyłożyłam nieco masy ciasteczkowej po bokach tortownicy.


Krok 4

Masa serowa:

W malutkiej miseczce rozpuszczamy żelatynę (1 płaska łyżka) w zimnej wodzie (około 30-40g). Odstawiamy na kilka minut.

W misce miksujemy schłodzoną śmietankę (około 300-350g) z cukrem pudrem (4 płaskie łyżki) – aż powstanie sztywna bita śmietana. Do miseczki z nieco napęczniałą żelatyną dodajemy czubatą łyżkę kremu, mieszamy zawartość miseczki i przekładamy do miski z bitą śmietaną.

Do miski wkładamy twaróg (1 kg) oraz mleko w proszku i miksujemy tylko do połączenia się składników. Dodajemy ubitą śmietanę oraz posiekane ciastka Oreo (około 4-6 sztuk).  


Krok 5

Całość mieszamy delikatnie za pomocą łyżki.  


Krok 6

Masa serowa ma być gęsta – więc nie miksujemy/mieszamy zbyt długo. Na tym etapie wypróbujcie sobie swoją masę – jeśli czujecie, że jest mało słodka to dodajcie jedną lub dwie płaskie łyżki cukru pudru.

Jeśli użyłaś/eś zbyt rzadkiego sera z wiaderka lub za długo miksowałaś/eś i masa serowa wyszła dość rzadka to musisz dodać nieco więcej żelatyny (chociaż łyżeczka), aby później sernik ładnie się kroił.

Masę serową przekładamy na ciasteczkowy spód, wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na całą noc.


Krok 7

Sernik Oreo bez pieczenia

Polewa:

Następnego dnia w małym rondelku podgrzewamy śmietankę (50-80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania gładkiej polewy.

Gdy przestygnie to polewamy nią wierzch sernika. Wkładamy do lodówki. Opcjonalnie dekorujemy ubitą na sztywno śmietaną (150 g) wraz z cukrem pudrem (1 płaska łyżka), a także wbijamy kilka ciasteczek Oreo.

Smacznego! Sernik Oreo bez pieczenia przechowujemy w lodówce.

Zapraszam także do wypróbowania mojego sernika Rafaello bez pieczenia.


Sernik Oreo bez pieczenia

Sernik Oreo bez pieczenia

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 72

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Marta
Marta
8 dni temu

Jaka duża tortownicy.

Marlen
Marlen
13 dni temu

A żelatyny nie podgrzewamy jak napęcznieje?

Magdalena
Magdalena
13 dni temu

Przepyszny! Polecam😀

IMG_20240413_160953_074