Opis przepisu
Ciasto z malinami i białą czekoladą to moja najnowsza słodka propozycja na efektowny deser bez pieczenia. Smakuje równie dobrze jak wygląda! To ekspresowe i bardzo proste do wykonania ciacho. Wykonałam je na bazie podłużnych biszkoptów (jak do tiramisu) – w marketach typu Lidl, Auchan czy Biedronka od czasu do czasu są tygodnie włoskie i można kupić rewelacyjne biszkopty.
Całość można wykonać naprawdę szybciutko – przeczytaj najpierw cały przepis zanim zaczniesz je przygotowywać. Jednocześnie można rozpocząć wykonanie kremu śmietankowego oraz warstwy malinowej (obie te masy mają się chwilę studzić).
Przepis na: Ciasto z malinami i białą czekoladą (bez pieczenia)
Porady na start
Do przygotowania tego ciasto bez pieczenia będziesz potrzebować mniejszej foremki prostokątnej (najlepiej z odczepianymi bokami) – moja o wymiarach 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Krem:
- 100 g białej czekolady
- ok. 350 ml śmietanki kremówki 30%
- 500 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- konfitura z malin lub 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 250 g podłużnych biszkoptów
- 100 g białej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki 30%
- kilka herbatników maślanych lub ciastek owsianych
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto z malinami i białą czekoladą?
Krok 1
Ciasto z malinami i białą czekoladą zaczynamy od przygotowania kremu.
Krem
Mascarpone oraz śmietanka – powinny być schłodzone, wyciągnięte prosto z lodówki. Użyłam śmietanki 30% (UHT, bodajże z Lidla).
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30% (50 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do przestudzenia (można włożyć do lodówki na 20-30 minut).
Śmietankę 30% (ok. 300 ml) miksujemy wraz z mascarpone (500 g) oraz cukrem pudrem (2 pełne łyżki). Gdy zacznie robić się sztywny krem, wtedy dodajemy przestygniętą polewę czekoladową z rondelka. Miksujemy jeszcze przez chwilę do powstania sztywnego kremu. PS. Na tym etapie spróbuj krem – jeśli będzie dla Ciebie zbyt mało słodki to dodaj nieco więcej cukru pudru.
Krok 2
Na dnie foremki (moja mała prostokątna o wymiarach 18 x 28 cm) układamy papier do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę podłużnych biszkoptów (jak do tiramisu) – każdy biszkopt lekko moczyłam w mleku, aby później ciasto lepiej się kroiło.
Na to wykładamy połowę kremu.
Krok 3
Warstwę malinową można zrobić na dwa sposoby. Łatwiejszy to – w małym rondelku tylko lekko podgrzewamy 4-5 łyżek konfitury malinowej wraz z 1 łyżką wody. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby całkowicie przestygła.
Drugi sposób – maliny (około 200 g – mogą być świeże lub rozmrożone) wkładamy do małego rondelka. Zalewamy 2 łyżkami wody i gotujemy przez dosłownie 2-3 minuty. Dodajemy około 3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, aby zrobić sobie konsystencję frużeliny malinowej. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wkładamy do lodówki na 15-20 minut.
Pamiętaj żeby warstwa malinowa była faktycznie przestygnięta, czy nawet zimna, bo gdy będzie ciepła i wyłożysz ją na krem to może się rozpuścić.
Większość masy malinowej (zostawiamy nieco do dekoracji wierzchu) wykładamy delikatnie na wierzch kremu.
Krok 4
Nakładamy drugą warstwę biszkoptów oraz pozostały krem.
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną białą czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
Na wierzch ciasta wylewamy polewę czekoladową.
Krok 5
Krok 6
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc – następnego dnia będzie się lepiej kroić. Smacznego!
Komentarze
Zrobiłam dziś pierwszy raz. Zobaczymy jutro jak wyszło. Wygląda dobrze
Wygląda pięknie 🙂
Czy w cieście są wyczuwalne pestki z konfitury? Nie widzę pestek na zdjęciach przepisu 😉
Są pestki, ale mi osobiście nie przeszkadzają 🙂
Witam, na ile porcji starcza ta foremka?
Tak jak napisałam na samej górze- 8-10 porcji 🙂
A ile czasu może leżeć w lodówce?
Niestety nie testowałam maksymalnej długości świeżości, ale do 4-5 dni obstawiam 🙂
Dziękuję 😊 Ciacho wygląda obłędnie 😍 Koniecznie muszę zrobić 😉
Czy wyjdzie również z truskawkami? 🙂
A dlaczego miałoby nie wyjść? 🙂
Tylko maliny są nieco bardziej kwaśne, więc bardziej przełamują smak słodyczy białej czekolady.
Czy można go zrobić w rancie w formie tortu?
Raczej tak 🙂
Pyszne i szybkie w wykonaniu ciasto. Idealnie się kroi. Dziękuję za przepis 😘 i polecam wszystkim
Ekstra wyszło! 😍😍 Bardzo się cieszę, że posmakowało ❤️ Dziękuję za zdjęcie i pozdrawiam serdecznie!
Ciasto szybkie i łatwe do zrobienia. Jest pyszne ! Wszystkim bardzo smakowało 🙂 przepis rewelacja 🥰
Cieszę się 🙂
Pycha ciasto, wszystkim bardzo smakowało. Przepis prosty i co najważniejsze, bardzo dobrze wszystko przez Panią napisane i wyjaśnione 😊
Wygląda superowo 😍 Bardzo się cieszę, że przepis przypadł do gustu 🙂
Ciasto przepyszne ❤️
Goście zachwyceni 😍
Bardzo się cieszę, że gościom posmakowało! 😍
Troszkę wzorek nie wyszedł ale smak najważniejszy. Chłodzi się na niedzielę.
Oj tam, najważniejsze, żeby smakowało 🙂 Następnym razem na pewno wzorek wyjdzie super. Pozdrawiam i życzę smacznego! ❤️
Wygląda pięknie i na pewno super smakuje. Nie mogę się doczekać, kiedy będziemy próbować.
Rewelka! 😍😍 Życzę w takim razie smacznego 🙂
Wygląda pięknie 🤩 chłodzi się w lodówce, jutro będzie jedzone 😋
Ekstra wyszło 😍 Mam nadzieję, że posmakuje 🙂
Dzisiaj zrobione a jutro będziemy próbować🙂
Jakie tu są użyte biszkopty?
Czyzny na upieczonym biszkopcie? Też ciekawie się prezentuje 🙂
To mój faworyt wśród ekspresowych deserów. Nie dość że szybkie w wykonaniu to do tego pięknie wygląda i wybitnie smakuje. Moi goście zachwyceni. Muszę tylko popracować nad swoimi umiejętnościami dekorowania.
Bardzo się cieszę, że tak posmakowało! 😍 Uważam, że dekoracja dobrze wygląda, ale dla pocieszenia powiem, że ja też muszę popracować nad umiejętnościami dekorowania 😀 Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego ❤️
Ekspresowy i pięknie wyglądający deser. Krem jest obłędny więc na pewno po rozkrojeniu bedzie przepyszne. Wyczuwam że bedzie to mój faworyt wśród ciast bez pieczenia.
Ooooo fantastyczna recenzja! 🙂 Cieszę się, że smakuje!