Ciasto z malinami i białą czekoladą (bez pieczenia)

4.9/5 (112 ocen)
Delikatny krem mascarpone, słodka biała czekolada i soczyste maliny - to połączenie, któremu po prostu nie sposób się oprzeć! Ten prosty przepis nie wymaga pieczenia, a gotowe ciacho zachwyca smakiem i wyglądem. Ciasto z malinami i białą czekoladą to idealny pomysł na letni deser, ale sprawdzi się również o każdej innej porze roku.

Ilość porcji

8-10

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min + chłodzenie 4 h

Ciasto z malinami i białą czekoladą bez pieczenia

Opis przepisu

Ciasto z malinami i białą czekoladą to moja najnowsza słodka propozycja na efektowny deser bez pieczenia. Smakuje równie dobrze jak wygląda! To ekspresowe i bardzo proste do wykonania ciacho. Wykonałam je na bazie podłużnych biszkoptów (jak do tiramisu) – w marketach typu Lidl, Auchan czy Biedronka od czasu do czasu są tygodnie włoskie i można kupić rewelacyjne biszkopty.

Całość można wykonać naprawdę szybciutko – przeczytaj najpierw cały przepis zanim zaczniesz je przygotowywać. Jednocześnie można rozpocząć wykonanie kremu śmietankowego oraz warstwy malinowej (obie te masy mają się chwilę studzić).

 

Przepis na: Ciasto z malinami i białą czekoladą (bez pieczenia)

Porady na start

Do przygotowania tego ciasto bez pieczenia będziesz potrzebować mniejszej foremki prostokątnej (najlepiej z odczepianymi bokami) – moja o wymiarach 18 x 28 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Krem:

  • 100 g białej czekolady
  • ok. 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • konfitura z malin lub 200 g malin (świeżych lub mrożonych)
  • 3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 250 g podłużnych biszkoptów
  • 100 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • kilka herbatników maślanych lub ciastek owsianych
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto z malinami i białą czekoladą?


Krok 1

krem z mascarpone

Ciasto z malinami i białą czekoladą zaczynamy od przygotowania kremu.

Krem

Mascarpone oraz śmietanka – powinny być schłodzone, wyciągnięte prosto z lodówki. Użyłam śmietanki 30% (UHT, bodajże z Lidla).

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę 30% (50 ml). Zdejmujemy z palnika i wrzucamy drobno posiekaną białą czekoladę (100 g). Mieszamy do momentu powstania jednolitej polewy. Odstawiamy do przestudzenia (można włożyć do lodówki na 20-30 minut).

Śmietankę 30% (ok. 300 ml) miksujemy wraz z mascarpone (500 g) oraz cukrem pudrem (2 pełne łyżki). Gdy zacznie robić się sztywny krem, wtedy dodajemy przestygniętą polewę czekoladową z rondelka. Miksujemy jeszcze przez chwilę do powstania sztywnego kremu. PS. Na tym etapie spróbuj krem – jeśli będzie dla Ciebie zbyt mało słodki to dodaj nieco więcej cukru pudru.  


Krok 2

krem z mascarpone na biszkoptach

Na dnie foremki (moja mała prostokątna o wymiarach 18 x 28 cm) układamy papier do pieczenia. Układamy pierwszą warstwę podłużnych biszkoptów (jak do tiramisu) – każdy biszkopt lekko moczyłam w mleku, aby później ciasto lepiej się kroiło.

Na to wykładamy połowę kremu.  


Krok 3

warstwa malinowa z biszkoptami

Warstwę malinową można zrobić na dwa sposoby. Łatwiejszy to – w małym rondelku tylko lekko podgrzewamy 4-5 łyżek konfitury malinowej wraz z 1 łyżką wody. Wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, aby całkowicie przestygła.

Drugi sposób – maliny (około 200 g – mogą być świeże lub rozmrożone) wkładamy do małego rondelka. Zalewamy 2 łyżkami wody i gotujemy przez dosłownie 2-3 minuty. Dodajemy około 3/4 łyżeczki skrobi ziemniaczanej, aby zrobić sobie konsystencję frużeliny malinowej. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do przestygnięcia. Wkładamy do lodówki na 15-20 minut.

Pamiętaj żeby warstwa malinowa była faktycznie przestygnięta, czy nawet zimna, bo gdy będzie ciepła i wyłożysz ją na krem to może się rozpuścić.

Większość masy malinowej (zostawiamy nieco do dekoracji wierzchu) wykładamy delikatnie na wierzch kremu.


Krok 4

warstwa z białej czekolady

Nakładamy drugą warstwę biszkoptów oraz pozostały krem.

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (80 ml). Zdejmujemy z palnika i wsypujemy drobno posiekaną białą czekoladę (100 g). Mieszamy do powstania jednolitej polewy. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia.

Na wierzch ciasta wylewamy polewę czekoladową.


Krok 5

kropki z malin na warstwie białej czekolady

Za pomocą łyżeczki nakładamy w równych odstępach malinowej masy. Patyczkiem do szaszłyków robimy wzorek – wystarczy pociągnąć nim po wszystkich kropkach. 


Krok 6

Brzegi ciasta posypujemy pokruszonymi herbatnikami maślanymi. 

Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc – następnego dnia będzie się lepiej kroić. Smacznego!


ciasto bez pieczenia z malinami i białą czekoladą

Przepis na ciasto z malinami i białą czekoladą

Ciasto z malinami i białą czekoladą bez pieczenia

Ciasto z malinami i białą czekoladą przepis

Średnia ocena 4.9 / 5. Ilość głosów: 112

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Magdalena
Magdalena
2 dni temu

Ciasto szybkie i łatwe do zrobienia. Jest pyszne ! Wszystkim bardzo smakowało 🙂 przepis rewelacja 🥰

IMG_8938
anetanol86
Anna
6 dni temu

Pycha ciasto, wszystkim bardzo smakowało. Przepis prosty i co najważniejsze, bardzo dobrze wszystko przez Panią napisane i wyjaśnione 😊

20240512_151125
Karolina
Karolina
6 dni temu

Ciasto przepyszne ❤️
Goście zachwyceni 😍

IMG_20240512_104623_437
Magdalena
Magdalena
7 dni temu

Troszkę wzorek nie wyszedł ale smak najważniejszy. Chłodzi się na niedzielę.

1000008883
Lidia
Lidia
7 dni temu

Wygląda pięknie i na pewno super smakuje. Nie mogę się doczekać, kiedy będziemy próbować.

1000056424
Bogusia
Bogusia
8 dni temu

Wygląda pięknie 🤩 chłodzi się w lodówce, jutro będzie jedzone 😋

IMG_8406
Lucyna
Lucyna
9 dni temu

Dzisiaj zrobione a jutro będziemy próbować🙂

20240509_130601
Marzena
Marzena
10 dni temu

To mój faworyt wśród ekspresowych deserów. Nie dość że szybkie w wykonaniu to do tego pięknie wygląda i wybitnie smakuje. Moi goście zachwyceni. Muszę tylko popracować nad swoimi umiejętnościami dekorowania.

20240507_134625
Marzena
Marzena
11 dni temu

Ekspresowy i pięknie wyglądający deser. Krem jest obłędny więc na pewno po rozkrojeniu bedzie przepyszne. Wyczuwam że bedzie to mój faworyt wśród ciast bez pieczenia.

20240507_134629