Ciasta z owocamiSłodkości

Ciasto z dyni

Jak ja uwielbiam sezonowe ciasta! Gdy tylko robi się jesień, wtedy przygotowuję ciasto z dyni. Piekłam je już na kilka różnych sposobów, jednak tym razem moje ciasto dyniowe udekorowałam lekkim kremem cynamonowym i orzechami (włoskimi i nerkowca). To był strzał w dziesiątkę!

Placek z dyni

Mój placek z dyni pięknie się kroi, pachnie obłędnie cynamonem i znika z talerzy w oka mgnieniu. Pewnie się zastanawiasz jaka dynia będzie najlepsza do przygotowania tego ciasta, skoro w sklepach znajdziesz przynajmniej kilka jej odmian… Ja użyłam puree z pieczonej dyni hokkaido. Bardzo polecam tą dynię do wszelakich ciast czy nawet do kopytek dyniowych (klik >>).

Mój przepis na ciasto z dyni jest prosty i nawet osoba początkująca sobie z nim poradzi. Ciasto dyniowe wychodzi wilgotne i puszyste. Jeśli jednak wolisz ciasto dyniowe o konsystencji przypominającej sernika to zapraszam do wypróbowania tego ciasta (klik >>).

Przepis na: Ciasto z dyni

  Łącznie: 50 min

 Liczba porcji: 10-12 osób

Składniki :

Ciasto z dyni:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 200 g masła
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 380 g mąki pszennej
  • 250 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem cynamonowy:

  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie garść orzechów np. włoskich i nerkowca

Jak zrobić ciasto z dyni?

pieczona dynia
Krok 1 

Pieczona dynia

Do przygotowania ciasta z dyni będzie potrzebna przede wszystkim pieczona dynia (a dokładniej puree).

Jeśli chodzi o odmianę dyni to użyłam dynię hokkaido. Wystarczy ją pokroić na kawałki (użyłam ok. 330 g dyni ze skórką, po obraniu zostało później ok. 250 g), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni). Piec przez ok. 25-30 minut do jej miękkości.


pieczona dynia
Krok 2 

Po przestudzeniu wystarczy dynię obrać ze skórki i zblendować na gładkie puree za pomocą blendera ręcznego.


placek z dyni
Krok 3 

Przepis na ciasto z dyni

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Do miski wkładamy miękkie masło (200 g) a także wsypujemy cukier (ok. 3/4 szklanki) i łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Ucieramy mikserem przez około minutę. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku (po każdym dokładnie ubijamy przez minimum 20-30 sekund). 


placek z dyni
Krok 4 

Dodajemy puree z dyni (ok. 250 g), 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki.

placek z dyni
Krok 5 

Wsypujemy mąkę pszenną (ok. 380 g) i ponownie mieszamy łyżką tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.


ciasto dyniowe przepis
Krok 6 

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni) i pieczemy przez ok. 45-50 minut do tzn suchego patyczka.

Po przestudzeniu proponuję przygotować krem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, śmietan-fixem i szczyptą cynamonu. Wierzch ciasta z dyni dekorujemy kremem i drobno posiekanymi orzechami. Smacznego!


ciasto z dyni

ciasto z dyni

ciasto z dyni

ciasto dyniowe

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 105

Oceń ten post jako pierwszy!

Back to top button