CiastaCiasta z krememCiasta z warzywamiSłodkości

Ciasto z dyni

Jak ja uwielbiam sezonowe ciasta! Gdy tylko robi się jesień, wtedy przygotowuję ciasto z dyni. Piekłam je już na kilka różnych sposobów, jednak tym razem moje ciasto dyniowe udekorowałam lekkim kremem cynamonowym i orzechami (włoskimi i nerkowca). To był strzał w dziesiątkę!

Placek z dyni

Mój placek z dyni pięknie się kroi, pachnie obłędnie cynamonem i znika z talerzy w oka mgnieniu. Pewnie się zastanawiasz jaka dynia będzie najlepsza do przygotowania tego ciasta, skoro w sklepach znajdziesz przynajmniej kilka jej odmian… Ja użyłam puree z pieczonej dyni hokkaido. Bardzo polecam tą dynię do wszelakich ciast czy nawet do kopytek dyniowych (klik >>).

Mój przepis na ciasto z dyni jest prosty i nawet osoba początkująca sobie z nim poradzi. Ciasto dyniowe wychodzi wilgotne i puszyste.

Przepis na: Ciasto z dyni

  Łącznie: 50 min

 Liczba porcji: 10-12 osób

Składniki :

Ciasto z dyni:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 200 g masła
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 380 g mąki pszennej
  • 250 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem cynamonowy:

  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie garść orzechów np. włoskich i nerkowca

Jak zrobić ciasto z dyni?

pieczona dynia
Krok 1 

Pieczona dynia

Do przygotowania ciasta z dyni będzie potrzebna przede wszystkim pieczona dynia (a dokładniej puree).

Jeśli chodzi o odmianę dyni to użyłam dynię hokkaido. Wystarczy ją pokroić na kawałki (użyłam ok. 330 g dyni ze skórką, po obraniu zostało później ok. 250 g), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni). Piec przez ok. 25-30 minut do jej miękkości.


pieczona dynia
Krok 2 

Po przestudzeniu wystarczy dynię obrać ze skórki i zblendować na gładkie puree za pomocą blendera ręcznego.


puszyste ciasto dyniowe
Krok 3 

Przepis na ciasto z dyni

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Do miski wkładamy miękkie masło (200 g) a także wsypujemy cukier (ok. 3/4 szklanki) i łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Ucieramy mikserem przez około minutę. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku (po każdym dokładnie ubijamy przez minimum 20-30 sekund). 


ciasto z dynią
Krok 4 

Dodajemy puree z dyni (ok. 250 g), 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki.

ciasto z dyni przepis
Krok 5 

Wsypujemy mąkę pszenną (ok. 380 g) i ponownie mieszamy łyżką tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.


ciasto dyniowe przepis
Krok 6 

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni) i pieczemy przez ok. 45-50 minut do tzn suchego patyczka.

Po przestudzeniu proponuję przygotować krem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, śmietan-fixem i szczyptą cynamonu. Wierzch ciasta z dyni dekorujemy kremem i drobno posiekanymi orzechami. Smacznego!


ciasto dyniowe

ciasto z dyni

ciasto z dyni

ciasto dyniowe przepis

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.6 / 5. Ilość głosów: 241

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
27 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Anka
4 miesięcy temu

Robiłam już trzeci raz wieczorem będzie czwarty i za każdym razem wyszło obłędne! Wszystkim bardzo smakuje a robiłam z dyni mrożonej tej dużej pomarańczowej 🙂 jednak nie wiem dlaczego mi pęka czyżby to wina tem? Robię wszystko tak jak w przepisie aczkolwiek nikomu te pęknięcia nie przeszkadzają bo ciasto znika w mgnieniu oka 😉

Po Prostu Pycha
4 miesięcy temu
Odpowiedź do  Anka

Cieszę się, że smakuje 🙂 Niestety z tym ciastem tak bywa, że lubi pękać. Można spróbować ewentualnie obniżyć temperaturę pieczenia. Jeżeli są to niewielkie pęknięcia, to raczej bym się tym nie przejmowała 🙂

Weronika
6 miesięcy temu

Próbowałam już drugi raz to ciasto i tym razem wyszło mi idealne! Za pierwszym razem chyba zapomniałam dodać proszek do pieczenia (tak mi się wydaje, bo trochę mało wyrosło), ale tym razem bomba. Dzięki za kolejny super przepis. Pozdrawiam.

Luiza
6 miesięcy temu

Nie wiem jak może komuś nie wyjść to ciasto… Jest tak opisane, że nawet ja – beztalencie kuchenne zrobiłam i wyszło za pierwszym razem 🙂 Następnym razem dodam tylko trochę mniej cukru 🙂

Ha Be-Gie
6 miesięcy temu

Niestety mi również wyszedł zakalec (mimo porad w przepisie). Szkoda, bo pachnie obłędnie 🙂

Wanda
6 miesięcy temu

Moje ulubione ciasto! Ja dodaję do niego trochę domowej przyprawy do piernika 🙂

Kasia D.
6 miesięcy temu

Ale pyszne ciacho! Postaram się zrobic jutro zdjęcie (jeśli mi w nocy wszystkiego nie wyjedzą) 😛 U mnie w domu to nigdy nic nie wiadomo 😛

Kasia
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Kasia D.

Przy okazji mam pytanie – czy to ciasto fajnie by smakowało z pistacjami i np. polewą z białej czekolady? Kusi mnie żeby poeksperymentować 😛

Gosia
6 miesięcy temu

Mi też wyszedł zakalec. A trzymałam pół godziny dłużej niż zalecane bo ciasto było ciągle surowe. Ten krem mega tłusty. Po jednym kawałku bolały nas z mężem brzuchy i dostaliśmy biegunki. Ciasto wylądowało w śmietniku ostatecznie. Szkoda pracy i składników. Nie polecam tego przepisu.

Po Prostu Pycha
6 miesięcy temu
Odpowiedź do  Gosia

Niestety w takim razie wyszedł totalny zakalec skoro ciągle ciasto wydawało się surowe… Co do kremu – to klasyczny krem śmietankowy z mascarpone.

Marlena Surzyn
6 miesięcy temu

Myślałam, ze to jakaś porażka. Poczekałam az przeleży noc, zrobiłam krem. Pychotka, każdy w pracy chwalił. 🙂

Bartek
7 miesięcy temu

Co zrobiłem źle. Ciasto na brzegu https://uploads.disquscdn.c… ładnie wyrosło, jednak w środku widać zbitą masę? Można prosić o poradę

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  Bartek

Niestety, ale wyszedł całkowity zakalec.. Ciężko mi powiedzieć co poszło źle. Przede wszystkim jest tu kluczowa temperatura składników. Jeśli np. puree z dyni jest ciepłe, jajka zimne to jest duża szansa na powstanie zakalca…

Ewelina S.
7 miesięcy temu

Wczoraj upiekłam swoje pierwsze ciasto dyniowe i zniknęło zaraz po obiedzie. Wszyscy się zajadali. Mi wyszedł trochę bledszy kolor, pewnie przez to, że dodałam jaśniejsze dyni piżmowej

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  Ewelina S.

Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Paula
7 miesięcy temu

Tak, zdecydowanie coś jest nie tak z przepisem, ciasto nie rośnie ładnie, jest ciężkie, albo wszystkie składniki są pomylone lub za dużo mąki. Nie polecam tego przepisu.

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  Paula

Składniki są w dobrych proporcjach.

K.
7 miesięcy temu

Mi wyszło dość ciężkie i zdecydowanie za bardzo czuć masłem…

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  K.

Ilość masła jest adekwatna do pozostałych składników.

Iwona
7 miesięcy temu

Jakiej wielkości keksowka?

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  Iwona

Moja keksówka miała długość 22 cm 🙂

Alekaandra Lew
7 miesięcy temu

Czy jeśli chciałabym zrobić na dużej blaszce to mogę podwoić składniki? Jakie wymiary ma pani keksówka?

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  Alekaandra Lew

Keksówka 22 cm. Można podwoić składniki, ale wtedy nie jestem w stanie podać odpowiedniego czasu pieczenia…

Monia Morie
1 rok temu

Zamiast masła mogę margarynę np. Kasie? Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
1 rok temu
Odpowiedź do  Monia Morie

Myślę, że tak 🙂

Ewa
1 rok temu

Miękkie i wilgotne ciasto. Uzylam dyni zwyklej pomaranczowej (tej duzej) i wyszlo pyszne 🙂

Po Prostu Pycha
7 miesięcy temu
Odpowiedź do  Ewa

Super! 🙂

Ciasto dyniowe

Przychodzi jesień, a wraz z nią pojawiają się jesienne, pyszne wypieki na bazie jabłek czy dyni. Muszę przyznać, że uwielbiam ciasto dyniowe i co roku czekam na sezon na dynię. Jak dla mnie to coś pysznego! Naprawdę ciężko się oprzeć dokładce. Ciasto dyniowe – przepis nie powinien Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Najpierw należy zrobić puree z dyni, wystarczy ją upiec w piekarniku lub ugotować, a następnie zblendować. To naprawdę niesamowicie proste i szybkie.

Ciasto dyniowe przepis

Nie ma nic lepszego niż ciepłe ciasto dyniowe! Pięknie się kroi na talerzyki. Co więcej jest bardzo aromatyczne i rozpływające się w ustach. Moje domowe ciasto z dynią smakują najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale także na drugi czy trzeci dzień po upieczeniu. Jednak bym się nie spodziewała żeby jakimś cudem to ciacho zostało przez kilka dni. U mnie znika w tempie błyskawicznym. Uwielbiamy ciasto z dynią wraz z lekkim kremem cynamonowym oraz posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.

Puszyste ciasto dyniowe

Domowe, puszyste ciasto dyniowe wykonasz bez najmniejszych problemów. Jeśli szukasz podobnych przepisów z dynią w roli głównej to koniecznie wypróbuj dyniowe racuchy lub kopytka z dyni. To warzywo sprawdza się równie dobrze w potrawach na słodko, jak i na słono. Ja osobiście bardzo lubię aromatyczny krem z dyni.
Back to top button