
Jak ja uwielbiam sezonowe ciasta! Gdy tylko robi się jesień, wtedy przygotowuję ciasto z dyni. Piekłam je już na kilka różnych sposobów, jednak tym razem moje ciasto dyniowe udekorowałam lekkim kremem cynamonowym i orzechami (włoskimi i nerkowca). To był strzał w dziesiątkę!
Placek z dyni
Mój placek z dyni pięknie się kroi, pachnie obłędnie cynamonem i znika z talerzy w oka mgnieniu. Pewnie się zastanawiasz jaka dynia będzie najlepsza do przygotowania tego ciasta, skoro w sklepach znajdziesz przynajmniej kilka jej odmian… Ja użyłam puree z pieczonej dyni hokkaido. Bardzo polecam tą dynię do wszelakich ciast czy nawet do kopytek dyniowych (klik >>).
Mój przepis na ciasto z dyni jest prosty i nawet osoba początkująca sobie z nim poradzi. Ciasto dyniowe wychodzi wilgotne i puszyste. Jeśli jednak wolisz ciasto dyniowe o konsystencji przypominającej sernika to zapraszam do wypróbowania tego ciasta (klik >>).
Przepis na: Ciasto z dyni
Łącznie: 50 min
Liczba porcji: 10-12 osób
Składniki :
Ciasto z dyni:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
- 200 g masła
- 4 małe lub 3 duże jajka
- 380 g mąki pszennej
- 250 g puree z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cynamonowy:
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 śmietan-fix
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie garść orzechów np. włoskich i nerkowca
Jak zrobić ciasto z dyni?
Pieczona dynia
Do przygotowania ciasta z dyni będzie potrzebna przede wszystkim pieczona dynia (a dokładniej puree).
Jeśli chodzi o odmianę dyni to użyłam dynię hokkaido. Wystarczy ją pokroić na kawałki (użyłam ok. 330 g dyni ze skórką, po obraniu zostało później ok. 250 g), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni). Piec przez ok. 25-30 minut do jej miękkości.
Po przestudzeniu wystarczy dynię obrać ze skórki i zblendować na gładkie puree za pomocą blendera ręcznego.
Przepis na ciasto z dyni
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.
Do miski wkładamy miękkie masło (200 g) a także wsypujemy cukier (ok. 3/4 szklanki) i łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Ucieramy mikserem przez około minutę. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku (po każdym dokładnie ubijamy przez minimum 20-30 sekund).
Dodajemy puree z dyni (ok. 250 g), 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
Wsypujemy mąkę pszenną (ok. 380 g) i ponownie mieszamy łyżką tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni) i pieczemy przez ok. 45-50 minut do tzn suchego patyczka.
Po przestudzeniu proponuję przygotować krem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, śmietan-fixem i szczyptą cynamonu. Wierzch ciasta z dyni dekorujemy kremem i drobno posiekanymi orzechami. Smacznego!