Jak ja uwielbiam sezonowe ciasta! Gdy tylko robi się jesień, wtedy przygotowuję ciasto z dyni. Piekłam je już na kilka różnych sposobów, jednak tym razem moje ciasto dyniowe udekorowałam lekkim kremem cynamonowym i orzechami (włoskimi i nerkowca). To był strzał w dziesiątkę!
Placek z dyni
Mój placek z dyni pięknie się kroi, pachnie obłędnie cynamonem i znika z talerzy w oka mgnieniu. Pewnie się zastanawiasz jaka dynia będzie najlepsza do przygotowania tego ciasta, skoro w sklepach znajdziesz przynajmniej kilka jej odmian… Ja użyłam puree z pieczonej dyni hokkaido. Bardzo polecam tą dynię do wszelakich ciast czy nawet do kopytek dyniowych (klik >>).
Mój przepis na ciasto z dyni jest prosty i nawet osoba początkująca sobie z nim poradzi. Ciasto dyniowe wychodzi wilgotne i puszyste.
Przepis na: Ciasto z dyni
Składniki:
Ciasto z dyni:
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
- 200 g masła
- 4 małe lub 3 duże jajka
- 380 g mąki pszennej
- 250 g puree z dyni
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem cynamonowy:
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 śmietan-fix
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
- opcjonalnie garść orzechów np. włoskich i nerkowca
Zobacz również:
Jak zrobić ciasto z dyni?
Krok 1
Do przygotowania ciasta z dyni będzie potrzebna przede wszystkim pieczona dynia (a dokładniej puree).
Jeśli chodzi o odmianę dyni to użyłam dynię hokkaido. Wystarczy ją pokroić na kawałki (użyłam ok. 330 g dyni ze skórką, po obraniu zostało później ok. 250 g), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni). Piec przez ok. 25-30 minut do jej miękkości.
Krok 2
Krok 3
Do miski wkładamy miękkie masło (200 g) a także wsypujemy cukier (ok. 3/4 szklanki) i łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Ucieramy mikserem przez około minutę. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku (po każdym dokładnie ubijamy przez minimum 20-30 sekund).
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Po przestudzeniu proponuję przygotować krem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, śmietan-fixem i szczyptą cynamonu. Wierzch ciasta z dyni dekorujemy kremem i drobno posiekanymi orzechami. Smacznego!
Komentarze
Jak postąpić z mrożoną dynią?
Nie robiłam nigdy ciasta z mrożoną dynią, tylko zawsze przygotowywałam na świeżo… 🙂
Czy dynię hokkaido można zblendować razem ze skórką? Czy wpłynie ona jakoś na smak?
Dyni hokkaido nigdy nie obieram że skórki, bo jest ona delikatna i cienka, a przy tym ma intensywny kolor. Blenduje się na puree tak samo gładko jak miąższ. To jedyny gatunek dyni, której się nie obiera.
Zawsze dynię obierałam, więc szczerze mówiąc nie wiem 🙁
Hokaido się nie obiera
Świetny przepis! Dziękuję
ciasto jest wilgotne, mało słodkie, tak jak lubię 🙂
Wierzch posypałam ziarnami słonecznika. Pyszne
Bardzo miło mi to czytać 🙂
380 gram ile to jest w przeliczeniu na szklanki?
Pozdrawiam
Szklanka mąki pszennej to około 160 gramów (szklanka o pojemności 250 ml).
zrobilam wczoraj, uzylam dyni pizmowej butternut 🎃, zamiast 3/4 szklanki cukru, dodałam tylko 1/2 iii pyszka! napewno powtorze… z wieksza ilością przyprawy do piernika! 😊 dziekuje za przepis!
Ooo super 🙂 Cieszę się, że smakowało! Dzięki wielkie za zdjęcie 🙂
Jakich wymiarów keksówka 🙂
Dokładnie nie pamiętam wymiarów, ale około 22×12 🙂
Ciasto wyszło na prawdę super, ma wierzch tylko cudem pudrem posypie bo juz rodzinka przebiera nogami 😊
Super, cieszę się 🙂 Dziękuję za zdjęcie wypieku!
Ile należy wsypać tej przyprawy do piernika, szczypta dla mnie to pojęcie względne. Poproszę o dokładną ilość, nie wiem pół łyżeczki na czubek łyżeczki?
Szczypta to przecież nie jest pół łyżeczki tylko mała ilość na czubku łyżeczki 🙂
Najlepsze dyniowe ciasto! Cała rodzina je uwielbia i czeka na sezon dyniowy. Pyszne, wilgotne i proste do zrobienia! Bezwzględny faworyt. Długo czekałam na znalezienie takiego przepisu 🙂
Bardzo dziękuję za tak miły komentarz 😍😍 Cieszę się, że tak przypadło do gustu rodzince 🤗 Pozdrawiam i życzę kolejnych udanych wypieków ❤️
Mam pytanie czy ciasto z kremem przechowywać w lodowce?
Każde ciasto z kremem powinno się przechowywać w lodówce 🙂
Jak się nie umie piec…
Robiłam, ale na mące bezglutenowej i wyszło pyszne. Dałam sobie spokój z kremem i posypałam cukrem pudrem. Bardzo smaczne i na pewno będę robić częściej 😃
Cenna informacja dla osób, które muszą unikać glutenu 🙂 Cieszę się, że ciasto smakowało 🧡
Dzisiaj po raz kolejny robiłam ciasto z dyni. Dzisiaj z podwójnej porcji bo jak zwykle „za mało”! Jest cudowne, maślane, i zawsze wychodzi! Polecam ten przepis, pycha! 🙂
Bardzo się cieszę, że tak smakuje! ❤️
Ciasteczko pyszne, bardzo szybko się robi a smak obłędny. Nie robiłam masy bo mi się nie chciało ale nawet bez jest pyszne.
No to bardzo się cieszę 🙂
Mam pytanie – czy mogę podwoić przepis? a jeśli tak to czy jajka tez podwajać?
Jak się podwaja przepis to chodzi o podwojenie wszystkich możliwych składników – z jajkami tak samo 🙂
Jeszcze jedno pytanie-czy piec gora-dol czy z termoobiegiem?
Góra-dół bez termoobiegu 🙂
Zle zapytalam-chodzi o typ maki , nie rodzaj. Kupilam make pszenna do ciast drozdzowych 550 -czy taka tez moze byc?
Tak jak najbardziej może być 🤗
Jaki rodzaj maki? Czy krem moze byc bez smitan-fixa?
Tak jak pisałam w przepisie została użyta mąka pszenna 🙂 Co do kremu na wierzch ciasta to jest on opcjonalny. Bez śmietan-fixa nie będzie po prostu super stabilny.
Super ciasto ♥️
Dziękuję! 🧡
Chciałabym zamiast puree dodać startą dynię, bo lubię kawałki w środku, będę próbować
No to jestem ciekawa jak wyjdzie 🤗
Robiłam już trzeci raz wieczorem będzie czwarty i za każdym razem wyszło obłędne! Wszystkim bardzo smakuje a robiłam z dyni mrożonej tej dużej pomarańczowej 🙂 jednak nie wiem dlaczego mi pęka czyżby to wina tem? Robię wszystko tak jak w przepisie aczkolwiek nikomu te pęknięcia nie przeszkadzają bo ciasto znika w mgnieniu oka 😉
Cieszę się, że smakuje 🙂 Niestety z tym ciastem tak bywa, że lubi pękać. Można spróbować ewentualnie obniżyć temperaturę pieczenia. Jeżeli są to niewielkie pęknięcia, to raczej bym się tym nie przejmowała 🙂
Próbowałam już drugi raz to ciasto i tym razem wyszło mi idealne! Za pierwszym razem chyba zapomniałam dodać proszek do pieczenia (tak mi się wydaje, bo trochę mało wyrosło), ale tym razem bomba. Dzięki za kolejny super przepis. Pozdrawiam.
Nie wiem jak może komuś nie wyjść to ciasto… Jest tak opisane, że nawet ja – beztalencie kuchenne zrobiłam i wyszło za pierwszym razem 🙂 Następnym razem dodam tylko trochę mniej cukru 🙂
Moje ulubione ciasto! Ja dodaję do niego trochę domowej przyprawy do piernika 🙂
Ale pyszne ciacho! Postaram się zrobic jutro zdjęcie (jeśli mi w nocy wszystkiego nie wyjedzą) 😛 U mnie w domu to nigdy nic nie wiadomo 😛
Przy okazji mam pytanie – czy to ciasto fajnie by smakowało z pistacjami i np. polewą z białej czekolady? Kusi mnie żeby poeksperymentować 😛
Myślałam, ze to jakaś porażka. Poczekałam az przeleży noc, zrobiłam krem. Pychotka, każdy w pracy chwalił. 🙂
Składniki są w dobrych proporcjach.
Ilość masła jest adekwatna do pozostałych składników.
Co zrobiłem źle. Ciasto na brzegu https://uploads.disquscdn.c… ładnie wyrosło, jednak w środku widać zbitą masę? Można prosić o poradę
Niestety, ale wyszedł całkowity zakalec.. Ciężko mi powiedzieć co poszło źle. Przede wszystkim jest tu kluczowa temperatura składników. Jeśli np. puree z dyni jest ciepłe, jajka zimne to jest duża szansa na powstanie zakalca…
Wczoraj upiekłam swoje pierwsze ciasto dyniowe i zniknęło zaraz po obiedzie. Wszyscy się zajadali. Mi wyszedł trochę bledszy kolor, pewnie przez to, że dodałam jaśniejsze dyni piżmowej
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂
Jakiej wielkości keksowka?
Moja keksówka miała długość 22 cm 🙂
Czy jeśli chciałabym zrobić na dużej blaszce to mogę podwoić składniki? Jakie wymiary ma pani keksówka?
Keksówka 22 cm. Można podwoić składniki, ale wtedy nie jestem w stanie podać odpowiedniego czasu pieczenia…
Zamiast masła mogę margarynę np. Kasie? Pozdrawiam
Myślę, że tak 🙂
Miękkie i wilgotne ciasto. Uzylam dyni zwyklej pomaranczowej (tej duzej) i wyszlo pyszne 🙂
Super! 🙂