Ciasto z dyni

4.5/5 (442 ocen)

Ilość porcji

10-12

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

50 min

ciasto z dyni przepis ciasto dyniowe

Jak ja uwielbiam sezonowe ciasta! Gdy tylko robi się jesień, wtedy przygotowuję ciasto z dyni. Piekłam je już na kilka różnych sposobów, jednak tym razem moje ciasto dyniowe udekorowałam lekkim kremem cynamonowym i orzechami (włoskimi i nerkowca). To był strzał w dziesiątkę!

Placek z dyni

Mój placek z dyni pięknie się kroi, pachnie obłędnie cynamonem i znika z talerzy w oka mgnieniu. Pewnie się zastanawiasz jaka dynia będzie najlepsza do przygotowania tego ciasta, skoro w sklepach znajdziesz przynajmniej kilka jej odmian… Ja użyłam puree z pieczonej dyni hokkaido. Bardzo polecam tą dynię do wszelakich ciast czy nawet do kopytek dyniowych (klik >>).

Mój przepis na ciasto z dyni jest prosty i nawet osoba początkująca sobie z nim poradzi. Ciasto dyniowe wychodzi wilgotne i puszyste.

Przepis na: Ciasto z dyni

Składniki:

Ciasto z dyni:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub wanilinowego
  • 200 g masła
  • 4 małe lub 3 duże jajka
  • 380 g mąki pszennej
  • 250 g puree z dyni
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem cynamonowy:

  • 250 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 1 śmietan-fix
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
  • opcjonalnie garść orzechów np. włoskich i nerkowca
Wyślij emailem

Jak zrobić ciasto z dyni?


Krok 1

pieczona dynia

Pieczona dynia

Do przygotowania ciasta z dyni będzie potrzebna przede wszystkim pieczona dynia (a dokładniej puree).

Jeśli chodzi o odmianę dyni to użyłam dynię hokkaido. Wystarczy ją pokroić na kawałki (użyłam ok. 330 g dyni ze skórką, po obraniu zostało później ok. 250 g), ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko skropić oliwą i włożyć do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni). Piec przez ok. 25-30 minut do jej miękkości.


Krok 2

pieczona dynia

Po przestudzeniu wystarczy dynię obrać ze skórki i zblendować na gładkie puree za pomocą blendera ręcznego.


Krok 3

puszyste ciasto dyniowe

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej! Wyciągnij je minimum dwie godziny wcześniej z lodówki.

Do miski wkładamy miękkie masło (200 g) a także wsypujemy cukier (ok. 3/4 szklanki) i łyżeczkę cukru z prawdziwą wanilią. Ucieramy mikserem przez około minutę. Po tym czasie wbijamy po jednym jajku (po każdym dokładnie ubijamy przez minimum 20-30 sekund). 


Krok 4

ciasto z dynią

Dodajemy puree z dyni (ok. 250 g), 1/2 łyżeczki cynamonu, szczyptę przyprawy do piernika i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki.

Krok 5

ciasto z dyni przepis

Wsypujemy mąkę pszenną (ok. 380 g) i ponownie mieszamy łyżką tylko do uzyskania jednolitej konsystencji.


Krok 6

ciasto dyniowe przepis

Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (temp. 185 stopni) i pieczemy przez ok. 45-50 minut do tzn suchego patyczka.

Po przestudzeniu proponuję przygotować krem. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, śmietan-fixem i szczyptą cynamonu. Wierzch ciasta z dyni dekorujemy kremem i drobno posiekanymi orzechami. Smacznego!


ciasto dyniowe

ciasto z dyni

ciasto z dyni

ciasto dyniowe przepis

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 442

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
63 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jagoda
Jagoda
2 miesięcy temu

Jak postąpić z mrożoną dynią?

pakpo
pakpo
4 miesięcy temu

Czy dynię hokkaido można zblendować razem ze skórką? Czy wpłynie ona jakoś na smak?

Ryszard
Ryszard
3 miesięcy temu
Reply to  pakpo

Dyni hokkaido nigdy nie obieram że skórki, bo jest ona delikatna i cienka, a przy tym ma intensywny kolor. Blenduje się na puree tak samo gładko jak miąższ. To jedyny gatunek dyni, której się nie obiera.

Aneta
Aneta
3 miesięcy temu

Hokaido się nie obiera

Małgorzata
Małgorzata
4 miesięcy temu

Świetny przepis! Dziękuję
ciasto jest wilgotne, mało słodkie, tak jak lubię 🙂
Wierzch posypałam ziarnami słonecznika. Pyszne

Dorota
Dorota
4 miesięcy temu

380 gram ile to jest w przeliczeniu na szklanki?
Pozdrawiam

Joanna
Joanna
4 miesięcy temu

zrobilam wczoraj, uzylam dyni pizmowej butternut 🎃, zamiast 3/4 szklanki cukru, dodałam tylko 1/2 iii pyszka! napewno powtorze… z wieksza ilością przyprawy do piernika! 😊 dziekuje za przepis!

IMG_4866.jpeg
Tymon
Tymon
4 miesięcy temu

Jakich wymiarów keksówka 🙂

Agnieszka
Agnieszka
4 miesięcy temu

Ciasto wyszło na prawdę super, ma wierzch tylko cudem pudrem posypie bo juz rodzinka przebiera nogami 😊

image.jpg
Ewelina
Ewelina
5 miesięcy temu

Ile należy wsypać tej przyprawy do piernika, szczypta dla mnie to pojęcie względne. Poproszę o dokładną ilość, nie wiem pół łyżeczki na czubek łyżeczki?

Martyna
Martyna
5 miesięcy temu

Najlepsze dyniowe ciasto! Cała rodzina je uwielbia i czeka na sezon dyniowy. Pyszne, wilgotne i proste do zrobienia! Bezwzględny faworyt. Długo czekałam na znalezienie takiego przepisu 🙂

Sylwia
Sylwia
6 miesięcy temu

Mam pytanie czy ciasto z kremem przechowywać w lodowce?

Roksana
Roksana
1 rok temu

Jak się nie umie piec…

Asia
Asia
1 rok temu

Robiłam, ale na mące bezglutenowej i wyszło pyszne. Dałam sobie spokój z kremem i posypałam cukrem pudrem. Bardzo smaczne i na pewno będę robić częściej 😃

Kasia
Kasia
1 rok temu

Dzisiaj po raz kolejny robiłam ciasto z dyni. Dzisiaj z podwójnej porcji bo jak zwykle „za mało”! Jest cudowne, maślane, i zawsze wychodzi! Polecam ten przepis, pycha! 🙂

Michalina
Michalina
1 rok temu

Ciasteczko pyszne, bardzo szybko się robi a smak obłędny. Nie robiłam masy bo mi się nie chciało ale nawet bez jest pyszne.

Amanda
Amanda
1 rok temu

Mam pytanie – czy mogę podwoić przepis? a jeśli tak to czy jajka tez podwajać?

Anna
Anna
1 rok temu

Jeszcze jedno pytanie-czy piec gora-dol czy z termoobiegiem?

Anna
Anna
1 rok temu

Zle zapytalam-chodzi o typ maki , nie rodzaj. Kupilam make pszenna do ciast drozdzowych 550 -czy taka tez moze byc?

Anna
Anna
1 rok temu

Jaki rodzaj maki? Czy krem moze byc bez smitan-fixa?

Monika
Monika
1 rok temu

Super ciasto ♥️

Monika
Monika
1 rok temu

Chciałabym zamiast puree dodać startą dynię, bo lubię kawałki w środku, będę próbować

Anka
Anka
2 lat temu

Robiłam już trzeci raz wieczorem będzie czwarty i za każdym razem wyszło obłędne! Wszystkim bardzo smakuje a robiłam z dyni mrożonej tej dużej pomarańczowej 🙂 jednak nie wiem dlaczego mi pęka czyżby to wina tem? Robię wszystko tak jak w przepisie aczkolwiek nikomu te pęknięcia nie przeszkadzają bo ciasto znika w mgnieniu oka 😉

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Anka

Cieszę się, że smakuje 🙂 Niestety z tym ciastem tak bywa, że lubi pękać. Można spróbować ewentualnie obniżyć temperaturę pieczenia. Jeżeli są to niewielkie pęknięcia, to raczej bym się tym nie przejmowała 🙂

Weronika
Weronika
2 lat temu

Próbowałam już drugi raz to ciasto i tym razem wyszło mi idealne! Za pierwszym razem chyba zapomniałam dodać proszek do pieczenia (tak mi się wydaje, bo trochę mało wyrosło), ale tym razem bomba. Dzięki za kolejny super przepis. Pozdrawiam.

Luiza
Luiza
2 lat temu

Nie wiem jak może komuś nie wyjść to ciasto… Jest tak opisane, że nawet ja – beztalencie kuchenne zrobiłam i wyszło za pierwszym razem 🙂 Następnym razem dodam tylko trochę mniej cukru 🙂

Wanda
Wanda
2 lat temu

Moje ulubione ciasto! Ja dodaję do niego trochę domowej przyprawy do piernika 🙂

Kasia D.
Kasia D.
2 lat temu

Ale pyszne ciacho! Postaram się zrobic jutro zdjęcie (jeśli mi w nocy wszystkiego nie wyjedzą) 😛 U mnie w domu to nigdy nic nie wiadomo 😛

Kasia
Kasia
2 lat temu
Reply to  Kasia D.

Przy okazji mam pytanie – czy to ciasto fajnie by smakowało z pistacjami i np. polewą z białej czekolady? Kusi mnie żeby poeksperymentować 😛

Marlena Surzyn
Marlena Surzyn
2 lat temu

Myślałam, ze to jakaś porażka. Poczekałam az przeleży noc, zrobiłam krem. Pychotka, każdy w pracy chwalił. 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

Składniki są w dobrych proporcjach.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu

Ilość masła jest adekwatna do pozostałych składników.

Bartek
Bartek
2 lat temu

Co zrobiłem źle. Ciasto na brzegu https://uploads.disquscdn.c… ładnie wyrosło, jednak w środku widać zbitą masę? Można prosić o poradę

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Bartek

Niestety, ale wyszedł całkowity zakalec.. Ciężko mi powiedzieć co poszło źle. Przede wszystkim jest tu kluczowa temperatura składników. Jeśli np. puree z dyni jest ciepłe, jajka zimne to jest duża szansa na powstanie zakalca…

Ewelina S.
Ewelina S.
2 lat temu

Wczoraj upiekłam swoje pierwsze ciasto dyniowe i zniknęło zaraz po obiedzie. Wszyscy się zajadali. Mi wyszedł trochę bledszy kolor, pewnie przez to, że dodałam jaśniejsze dyni piżmowej

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Ewelina S.

Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂

Iwona
Iwona
2 lat temu

Jakiej wielkości keksowka?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Iwona

Moja keksówka miała długość 22 cm 🙂

Alekaandra Lew
Alekaandra Lew
2 lat temu

Czy jeśli chciałabym zrobić na dużej blaszce to mogę podwoić składniki? Jakie wymiary ma pani keksówka?

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Alekaandra Lew

Keksówka 22 cm. Można podwoić składniki, ale wtedy nie jestem w stanie podać odpowiedniego czasu pieczenia…

Monia Morie
Monia Morie
2 lat temu

Zamiast masła mogę margarynę np. Kasie? Pozdrawiam

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Monia Morie

Myślę, że tak 🙂

Ewa
Ewa
3 lat temu

Miękkie i wilgotne ciasto. Uzylam dyni zwyklej pomaranczowej (tej duzej) i wyszlo pyszne 🙂

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
2 lat temu
Reply to  Ewa

Super! 🙂

Ciasto dyniowe

Przychodzi jesień, a wraz z nią pojawiają się jesienne, pyszne wypieki na bazie jabłek czy dyni. Muszę przyznać, że uwielbiam ciasto dyniowe i co roku czekam na sezon na dynię. Jak dla mnie to coś pysznego! Naprawdę ciężko się oprzeć dokładce. Ciasto dyniowe – przepis nie powinien Wam sprawić jakichkolwiek trudności. Najpierw należy zrobić puree z dyni, wystarczy ją upiec w piekarniku lub ugotować, a następnie zblendować. To naprawdę niesamowicie proste i szybkie.

Ciasto dyniowe przepis

Nie ma nic lepszego niż ciepłe ciasto dyniowe! Pięknie się kroi na talerzyki. Co więcej jest bardzo aromatyczne i rozpływające się w ustach. Moje domowe ciasto z dynią smakują najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale także na drugi czy trzeci dzień po upieczeniu. Jednak bym się nie spodziewała żeby jakimś cudem to ciacho zostało przez kilka dni. U mnie znika w tempie błyskawicznym. Uwielbiamy ciasto z dynią wraz z lekkim kremem cynamonowym oraz posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi.

Puszyste ciasto dyniowe

Domowe, puszyste ciasto dyniowe wykonasz bez najmniejszych problemów. Jeśli szukasz podobnych przepisów z dynią w roli głównej to koniecznie wypróbuj dyniowe racuchy lub kopytka z dyni. To warzywo sprawdza się równie dobrze w potrawach na słodko, jak i na słono. Ja osobiście bardzo lubię aromatyczny krem z dyni.

RozwińZwiń