Babeczki i muffinySłodkości

Muffinki marchewkowe

Twoje dziecko nie chce jeść kompletnie warzyw, a owoców w bardzo małych ilościach? Męczysz się jak przemycić chociaż troszkę witaminek do różnych potraw, wypieków aby Twoja pociecha nie marudziła, że tego się nie da zjeść? Znalazłam sposób na rozwiązanie Twoich problemów! Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowo-cynamonowym, w których marchew jest praktycznie nie wyczuwalna. Można je bez problemu zapakować dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły czy piknik. Muffiny marchewkowe to idealny deser do lunchboxu!

Muffiny

Muffinki marchewkowe są mięciutkie, takie nie za słodkie ani za mało słodkie- takie w sam raz. Z przepisu wychodzi ich całkiem sporo bo ponad 20 sztuk, wszystko zależy od rozmiaru użytych foremek (ja użyłam silikonowych). Takie domowe muffiny marchewkowe najlepiej smakują w dzień ich pieczenia, ale równie świeże będą na drugi czy trzeci dzień. Pamiętaj żeby je trzymać w szczelnym pojemniku, aby szybko nie wyschły!

Jako dziecko niejadek sama zawsze kręciłam nosem gdy miałam zjeść do obiadu warzywo czy surówkę. Pamiętam ile razy moja mama musiała się namęczyć żeby wmusić we mnie choć trochę witamin. Dlatego uważam, że te muffinki marchewkowe  to naprawdę dobry pomysł na wciśnięcie dużej ilości marchwi, a co za tym idzie witaminy A, odpowiedzialnej za prawidłowy wzrost oraz budowę mocnych kości i zębów u dzieci. Dodatkowo dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach.

Do użycia moich muffinek marchewkowych użyłam pysznej, nowej konfitury z czerwonych owoców marki Stovit. Połączenie czerwonej porzeczki i malin do moich muffinek było strzałem w dziesiątkę! Ten nowy smak bez konserwantów i polepszaczy z pewnością Ci posmakuje. Nadaje się idealnie do kanapek (a w szczególności ciepłej, maślanej chałki), naleśników, placuszków czy gofrów.

Przepis na: Muffinki marchewkowe

 Przygotowanie: 15 min  Pieczenie: 25 min  Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 24

Składniki:

  • 4 małe jajka (lub 3 duże)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 g cukru waniliowego lub cukru z prawdziwą wanilią
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
  • 450 g startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Opcjonalnie:

  • konfitura z czerwonych owoców Stovit
  • 250 ml śmietanki 30 lub 36%
  • 2 płaskie łyżki cynamonu
  • opcjonalnie śmietan-fix
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu

Jak zrobić muffinki marchewkowe?

ciasto na muffiny
Krok 1 

Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Cztery małe jajka ubijamy wraz z cukrem (3/4 szklanki) i cukrem wanilinowym (20g) na wysokich obrotach miksera.


ciasto na muffiny
Krok 2 

Następnie dodajemy 1/3 szklanki oleju, 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu, całość lekko miksujemy przez kilka sekund.


ciasto marchewkowe
Krok 3 

Do masy jajecznej dodajemy startą na małych oczkach tarki marchewkę (ok. 450 g obranych marchewek). Dwie szklanki mąki przesiewamy przez sitko wraz z łyżeczką proszku do pieczenia. Całość mieszamy za pomocą łyżki lub trzepaczki do momentu połączenia się składników. 


ciasto marchewkowe
Krok 4 

Masę przekładamy do foremek na muffinki (ja użyłam silikonowych). Nakładamy łyżkę ciasta, a na środku każdej  łyżeczkę konfitury.


ciasto marchewkowe
Krok 5 

Następnie nakładamy drugą łyżkę ciasta przykrywając warstwę dżemu. Pieczemy przez 20-23 minut w temp. 185 stopni.

Gdy muffinki marchewkowe przestygną, wtedy opcjonalnie przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietankę (ok. 250 ml) miksujemy na wysokich obrotach miksera wraz z 2 płaskimi łyżkami cukru pudru, szczyptą cynamonu i śmietan-fixem. Sztywny krem przekładamy do worka cukierniczego i dekorujemy nim muffinki. Wierzch kremu można oprószyć jeszcze odrobiną cukru pudru.

Muffinki marchewkowe przechowujemy w lodówce. Smacznego!


muffinki marchewkowe

muffinki marchewkowe

muffinki marchewkowe

muffiny marchewkowe

muffiny

muffinki

 

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 123

Oceń ten post jako pierwszy!

Muffinki

Jeśli spodziewam się gości, a mam mało czasu na przygotowanie czegoś na słodko to mój wybór pada często na muffinki. Uwielbiam je piec! Tylko z kilku składników można stworzyć naprawdę świetne muffinki do zjedzenia na raz. Są niesamowicie proste do przygotowania, a co więcej to tani wypiek, do którego wystarczą ogólnodostępne składniki. Zazwyczaj mam je we własnej kuchni, więc nie ma potrzeby nawet wychodzenia do sklepu. Moje domowe muffinki najlepiej smakują na ciepło. Do ich środka możesz dodać krem czekoladowy, ulubiony dżem, konfiturę czy świeże owoce.

Muffiny marchewkowe

Jeśli Twoje dziecko nie chce jeść kompletnie warzyw, a chcesz przemycać chociaż troszkę witaminek do różnych potraw, wypieków w taki sposób, aby Twoja pociecha nie marudziła, to znalazłam rozwiązanie na Twój problem.  Moje pyszne muffinki marchewkowe z kremem śmietankowo-cynamonowym są naprawdę genialne w smaku. Co ważne – marchew jest praktycznie nie wyczuwalna. Polecam je zapakować dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły, wycieczkę rowerową czy piknik. Muffiny marchewkowe to zdecydowanie idealny i sprawdzony wypiek do lunchboxu!

Back to top button