Opis przepisu
Twoje dziecko nie chce jeść kompletnie warzyw, a owoców w bardzo małych ilościach? Męczysz się jak przemycić chociaż troszkę witaminek do różnych potraw, wypieków aby Twoja pociecha nie marudziła, że tego się nie da zjeść? Znalazłam sposób na rozwiązanie Twoich problemów! Muffinki marchewkowe z kremem śmietankowo-cynamonowym, w których marchew jest praktycznie nie wyczuwalna. Można je bez problemu zapakować dzieciom jako drugie śniadanie do szkoły czy piknik. Muffiny marchewkowe to idealny deser do lunchboxu!
Muffiny marchewkowe
Muffinki marchewkowe są mięciutkie, takie nie za słodkie ani za mało słodkie- takie w sam raz. Mi wyszło z przepisu 14 sztuk, jednak wszystko zależy od rozmiaru użytych foremek (ja użyłam papierowych). Takie domowe muffiny marchewkowe najlepiej smakują w dzień ich pieczenia, ale równie świeże będą na drugi czy trzeci dzień. Pamiętaj żeby je trzymać w szczelnym pojemniku, aby szybko nie wyschły!
Przepis na: Muffinki marchewkowe
Składniki:
- 200 g marchewki (waga po starciu)
- 3 duże jajka (lub 4 małe)
- 150 g cukru
- 90 ml oleju
- 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu
- 260 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Opcjonalnie:
- 100 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
- 250 g mascarpone
- większa szczypta cynamonu
- 1 łyżka cukru pudru
- garść orzechów np. pekan, nerkowca itp
Zobacz również:
Jak zrobić muffinki marchewkowe?
Krok 1
Trzy duże jajka (lub 4 małe) ubijamy wraz z cukrem (150 g) na wysokich obrotach miksera.
Jeśli chcesz to cukier możesz zastąpić np. ksylitolem.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Dodajemy startą na tarce o średnich oczkach marchewkę (200 g).
Krok 6
Krok 7
Mi wyszło 14 muffinek.
Muffinki marchewkowe pieczemy przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). Od razu wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia.
Muffinki są gotowe do jedzenia. Jeśli chcesz to udekoruj je kremem śmietankowym (przepis poniżej) czy lukrem lub oprósz cukrem pudrem lub podawaj bez jakichkolwiek dodatków – wybór należy do Ciebie.
Krok 8
W misce miksujemy schłodzone mascarpone (250 g) ze śmietanką kremówką (100 ml), cynamonem (większa szczypta) oraz cukrem pudrem (1 łyżka).
Krok 9
Posypujemy drobno posiekanymi orzechami np. pekan, nerkowca czy włoskimi. Smacznego!
Zachęcam także do wypróbowania klasycznego ciasta marchewkowe z lukrem cytrynowym i pistacjami.
Komentarze
Czy zamiast mąki pszennej można użyć innej, np. orkiszowej, w tych samych proporcjach?
Mąka orkiszowa to jest jedynie rodzaj mąki pszennej. Stosuję ją często zamiennie w wypiekach 🙂
Niestety muffinki mi nie wyszły. Nie wiem dlaczego. Wszystko robiłam wg przepisu. 175 stopni, piekarnik góra dół 25 min. Wyszedł zakalec w środku mimo suchego patyczka…
W takim razie niestety gdzieś musiał zostać popełniony błąd. Składniki były w temperaturze pokojowej?
Wyglądają na zdjęciu bardzo blado, więc może piekarnik nie był dobrze nagrzany, bo powinny być rumiane, a nie takie bladziutkie, więc mogły się po prostu nie dopiec.
Dodatkowo widzę spore grudki mąki, więc z pewnością nie była ona przesiana jak zaleciłam w przepisie.
Zrobiłam wersję z kruszonką i drobinkami czekolady 🤎 z podwójnej porcji dla 28 przedszkolaków 😀
ooo rewelka 🙂
Czy zamiast kremu mogę zrobić na górze tradycyjną kruszonkę z masła, mąki i cukru? 🙂
Czy robia babeczki w mini papilotkach o srednicy 4 cm powinnam zmodyfikowac czas pieczenia?
Ciężko mi podpowiedzieć, nie robiłam w taki sposób.
Udało się dodać fotkę pyszności, muffinki przepyszne i łatwe w przygotowaniu 🙂
Wow, wyglądają rewelacyjnie! 😍😍 Lepiej się prezentują niż moje ❤ Cieszę się, że udało się dodać foteczkę i bardzo za nią dziękuję! 🙂
Muffinki są pyszne 🙂
Niestety nie wiem dlaczego nie mogę dodać zdjęcia..
Bardzo pyszne babeczki szybko się robi i szybko znikają. Polecam
Superowe wyszły! ❤️❤️ Bardzo dziękuję za zdjęcie i cieszę się, że muffinki posmakowały 🙂
Oliwia