Ciasto dyniowe

4.7/5 (133 ocen)
Niezwykle smaczne ciasto dyniowe o nietypowej konsystencji. Wygląda bardzo elegancko i z całą pewnością posmakuje Twoim domownikom.
Ciasto dyniowe

Przed Wami przepis na pyszne, wilgotne, o gęstej konsystencji ciasto dyniowe. Idealne dla prawdziwego fana smaku dyni! Powiem szczerze, że ciasto po upieczeniu naprawdę mnie zdziwiło, tzn. jego konsystencja. Wyglądało i i smakowało trochę jak sernik, mimo, że nie do ciasta nie dodałam ani grama sera.

Ciasto praktycznie nie rośnie, więc najlepiej użyć mniejszej foremki do pieczenia.

Do tego ciasta użyłam dyni zwyczajnej, jednak równie dobrze sprawdzi się dynia hokkaido.

Jeżeli szukasz inspiracji z dynią w roli głównej to serdecznie Cię zapraszam do odwiedzenia poniższych przepisów:

Przepis na: Ciasto dyniowe

Porady na start

Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.

W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć również mniejszej o średnicy 22 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki:

Ciasto:

  • 1,2 kg dyni np. hokkaido (ok. 1,4 kg przed obraniem)
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 260 g mąki pszennej
  • sok z 1 pomarańczy
  • 100 g masła
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

  • 250 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szczypta cynamonu
Wyślij emailem

Ciasto dyniowe przepis krok po kroku:

Krok 1

puree z dyni

Ciasto dyniowe przygotowujemy na bazie puree z dyni – świetnie się sprawdzi dynia hokkaido o intensywnym pomarańczowym kolorze.

Dynię (waga około 1,4 kg) myjemy i kroimy w na mniejsze kawałki – nie ma sensu jej obierać, ponieważ po upieczeniu zrobicie to z łatwością.

Układamy na blaszce i pieczemy przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). 


Krok 2

puree z dyni

Upieczoną i przestygniętą dynię obieramy ze skórki.


Krok 3

Ciasto dyniowe

Do lekko przestygniętej, ale jeszcze ciepłej dyni dodajemy miękkie masło.  


Krok 4

przepisy z dynią

Blendujemy na puree – powinno wyjść dość gęste. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.  


Krok 5

przepisy z dynią

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Jajka (4 szt) ubijamy z cukrem (180 g) i cukrem wanilinowym (30 g) na puszystą masę.


Krok 6

przepisy z dynią

Dodajemy jogurt (100 g), mąkę (260 g), skórkę startą z pomarańczy (2 płaskie łyżki) i wyciśnięty z niego sok, miksujemy.


Krok 7

ciasto z dyni przepis

Do ciasta dodajemy zblendowaną dynię i całość delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki. 


Krok 8

Ciasto dyniowe przepis

Foremkę (tortownica o średnicy 22 lub 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka). 


Krok 9

Ciasto dyniowe

Krem cynamonowy:

W małej misce miksujemy schłodzone mascarpone (250 g) ze śmietanką 36% (100 ml) i cukrem pudrem (2 łyżki). Dodajemy także szczyptę cynamonu.

Przestudzone ciasto dyniowe dekorujemy kremem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!

Polecam wypróbować także inne ciasto z dyni z mojego bloga – klik>>.


Ciasto dyniowe

Ciasto dyniowe

ciasto z dyni

Ciasto dyniowe

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 133

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
3 miesięcy temu

1,2kg dyni – ile to będzie gramów gotowego puree?

Paweł
Paweł
7 miesięcy temu

Ciasto wyszło super, jest wilgotne i smaczne, nawet bez toppingu 😃 moje dodatkowo wzbogacone bakaliami. Pychota!

IMG_20230929_084842805_HDR.jpg
Magda
Magda
1 rok temu

Konsystencja i smak wyszedł porównywalny do bardziej zbitego budyniu. Sprężysty. Dzieci proszą o biszkopt pod i śmietanową kołderkę nad do smaku. Nie leje się, można jeść ‘z ręki’

IMG-20221104-WA0005.jpeg
Iris
Iris
2 lat temu

Dla mnie jest to najlepsze, po prostu najlepsze ciasto z dyni jakie kiedykolwiek jadłam, a robiłam już sporo ciast dyniowych. Niemniej jednak ten przepis bije wszystkie na głowę.

Saya Kim
Saya Kim
2 lat temu

Witam
A czy zamiast pomarańczy może być cytryna?
czy zamiast jogurtu greckiego może być jogurt naturalny ?

Asia97
Asia97
6 lat temu

“16 cukru waniliowego” tu chodzi az o 16 lyzeczek? i nie powinien tu przypadkiem byc proszek do pieczenia?

Asia z Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
6 lat temu
W odpowiedzi do  Asia97

16 g cukru waniliowego 🙂

Małgorzata
Małgorzata
7 lat temu

Zrobiłam to ciasto dyniowe, ale po upieczeniu na dużej blaszce ciasto miało 1 cm a miejscami 0,5. Nie wyrosło wcale, zreszta w przepisie nie ma proszku do pieczenia. W smaku dobre. Co więc muszę poprawić??

Aga
Aga
8 lat temu

Nie robiłam ciasta z świeżej dyni, a ten przepis mnie zaintrygował więc postanowiłam spróbować swych sił i przy tym wypieku. Wlewając na blachę ciasto konsystencji mleka obawiałam się klapy jednak podczas pieczenia masa stężała. U mnie ciasto piekło się 2 godziny (nie mam termoobiegu a blaszkę z ciastem położyłam w piekarniku na dużą blachę), a po wystudzeniu polałam czekoladą. Ciasto naprawdę smaczne, warte czekania. Smakowało także domownikom, którzy nie przepadają za smakiem dyni. W mojej wersji bledsze ale to kwestia rodzaju dyni. Polecam każdemu 🙂