CiastaCiasta z warzywamiSłodkości

Ciasto dyniowe

Muszę przyznać, że w tym roku sezon dyniowy rozpoczęłam dosyć intensywnie! Trzy dni temu nakupowałam kilka ładnych dyń i ostro zabrałam się do przygotowywania dyniowych pyszności. Swoją tegoroczną przygodę zaczęłam od dżemu z dyni, a dzisiaj wykonałam dwa ciasta, które mam nadzieję, że podbiją Twoje serce.

Ciasto z dyni

Przed Wami przepis na pyszne, wilgotne, o gęstej konsystencji ciasto dyniowe. Powiem szczerze, że ciasto po upieczeniu naprawdę mnie zdziwiło, tzn jego konsystencja. Wyglądało i i smakowało trochę jak sernik, mimo, że nie do ciasta nie dodałam ani grama sera.

Ciasto praktycznie nie rośnie, więc najlepiej użyć mniejszej foremki do pieczenia.

Do tego ciasta użyłam dyni zwyczajnej, jednak równie dobrze sprawdzi się dynia hokkaido.

Jeżeli szukasz inspiracji z dynią w roli głównej to serdecznie Cię zapraszam do odwiedzenia poniższych przepisów:

Przepis na: Ciasto dyniowe

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg dyni po obraniu (ok. 1,3 kg przed obraniem)
  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 100 g jogurtu greckiego
  • 260 g mąki kukurydzianej lub pszennej
  • sok z 1 pomarańczy
  • 100 g masła
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej

Dodatkowo:

  • polewa czekoladowa (100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 50 ml śmietanki kremówki 36%, 1 łyżka masła)
  • lub masa śmietankowo-cynamonowa (400 ml śmietanki kremówki 36%, 2 łyżki cukru pudru, szczypta cynamonu)

Jak zrobić ciasto z dyni?

Krok 1 

Dynię myjemy, kroimy w większe kawałki i gotujemy w wodzie przez ok. 15-20 minut (aż będzie miękka). Następnie ją odcedzamy i obieramy ze skórki. 


Krok 2 

Do lekko przestygniętej, ale jeszcze ciepłej dyni dodajemy miękkie masło i blendujemy na mus. Po tym czasie odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.


Krok 3 

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę.


Krok 4

Dodajemy jogurt, mąkę i wyciśnięty sok z pomarańczy, miksujemy.


Krok 5 

Do jajecznej masy dodajemy zblendowaną dynię oraz skórkę pomarańczową, całość miksujemy już na mniejszych obrotach miksera lub mieszamy za pomocą łyżki. 


Krok 6

Foremkę (u mnie mniejsza 22×22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu, wierzch polewamy polewą czekoladą (w małym garnku rozpuszczamy czekoladę, masło i śmietankę) lub masą śmietanową (na wysokich obrotach miksera ubijamy zimną śmietankę, dodajemy cukier puder i nadal miksujemy, przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch lekko oprószając cynamonem). 


Zainspirowałam się przepisem z bloga http://niebonatalerzu.pl

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 87

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
12 komentarzy
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Iris
9 miesięcy temu

Dla mnie jest to najlepsze, po prostu najlepsze ciasto z dyni jakie kiedykolwiek jadłam, a robiłam już sporo ciast dyniowych. Niemniej jednak ten przepis bije wszystkie na głowę.

Saya Kim
10 miesięcy temu

Witam
A czy zamiast pomarańczy może być cytryna?
czy zamiast jogurtu greckiego może być jogurt naturalny ?

Asia97
5 lat temu

“16 cukru waniliowego” tu chodzi az o 16 lyzeczek? i nie powinien tu przypadkiem byc proszek do pieczenia?

Po Prostu Pycha
5 lat temu
Odpowiedź do  Asia97

16 g cukru waniliowego 🙂

Małgorzata
5 lat temu

Zrobiłam to ciasto dyniowe, ale po upieczeniu na dużej blaszce ciasto miało 1 cm a miejscami 0,5. Nie wyrosło wcale, zreszta w przepisie nie ma proszku do pieczenia. W smaku dobre. Co więc muszę poprawić??

Aga
6 lat temu

Nie robiłam ciasta z świeżej dyni, a ten przepis mnie zaintrygował więc postanowiłam spróbować swych sił i przy tym wypieku. Wlewając na blachę ciasto konsystencji mleka obawiałam się klapy jednak podczas pieczenia masa stężała. U mnie ciasto piekło się 2 godziny (nie mam termoobiegu a blaszkę z ciastem położyłam w piekarniku na dużą blachę), a po wystudzeniu polałam czekoladą. Ciasto naprawdę smaczne, warte czekania. Smakowało także domownikom, którzy nie przepadają za smakiem dyni. W mojej wersji bledsze ale to kwestia rodzaju dyni. Polecam każdemu 🙂

Asia
6 lat temu
Odpowiedź do  Aga

Ja przed jego pieczeniem też się bałam, że nic z tego nie będzie bo konsystencja jest dość rzadka, ale w rezultacie wychodzi dość zbity, ładnie się kroi i troszkę ma konsystencję sernika 🙂 Pozdrawiam!

Asia97
5 lat temu

“16 cukru waniliowego” tu chodzi az o 16 lyzeczek? i nie powinien tu przypadkiem byc proszek do pieczenia?

5 lat temu
Odpowiedź do  Asia97

16 g cukru waniliowego 🙂

Małgorzata
5 lat temu

Zrobiłam to ciasto dyniowe, ale po upieczeniu na dużej blaszce ciasto miało 1 cm a miejscami 0,5. Nie wyrosło wcale, zreszta w przepisie nie ma proszku do pieczenia. W smaku dobre. Co więc muszę poprawić??

Aga
6 lat temu

Nie robiłam ciasta z świeżej dyni, a ten przepis mnie zaintrygował więc postanowiłam spróbować swych sił i przy tym wypieku. Wlewając na blachę ciasto konsystencji mleka obawiałam się klapy jednak podczas pieczenia masa stężała. U mnie ciasto piekło się 2 godziny (nie mam termoobiegu a blaszkę z ciastem położyłam w piekarniku na dużą blachę), a po wystudzeniu polałam czekoladą. Ciasto naprawdę smaczne, warte czekania. Smakowało także domownikom, którzy nie przepadają za smakiem dyni. W mojej wersji bledsze ale to kwestia rodzaju dyni. Polecam każdemu 🙂

Back to top button