Przed Wami przepis na pyszne, wilgotne, o gęstej konsystencji ciasto dyniowe. Idealne dla prawdziwego fana smaku dyni! Powiem szczerze, że ciasto po upieczeniu naprawdę mnie zdziwiło, tzn. jego konsystencja. Wyglądało i i smakowało trochę jak sernik, mimo, że nie do ciasta nie dodałam ani grama sera.
Ciasto praktycznie nie rośnie, więc najlepiej użyć mniejszej foremki do pieczenia.
Do tego ciasta użyłam dyni zwyczajnej, jednak równie dobrze sprawdzi się dynia hokkaido.
Jeżeli szukasz inspiracji z dynią w roli głównej to serdecznie Cię zapraszam do odwiedzenia poniższych przepisów:
Przepis na: Ciasto dyniowe
Porady na start
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
W tym przepisie użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale możesz użyć również mniejszej o średnicy 22 cm. Jeżeli masz inną foremkę, to skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki:
Ciasto:
- 1,2 kg dyni np. hokkaido (ok. 1,4 kg przed obraniem)
- 4 jajka
- 180 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 100 g jogurtu greckiego
- 260 g mąki pszennej
- sok z 1 pomarańczy
- 100 g masła
- 2 łyżki skórki pomarańczowej
Dodatkowo:
- 250 g mascarpone
- 100 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- szczypta cynamonu
Zobacz również:
Ciasto dyniowe przepis krok po kroku:
Krok 1
Dynię (waga około 1,4 kg) myjemy i kroimy w na mniejsze kawałki – nie ma sensu jej obierać, ponieważ po upieczeniu zrobicie to z łatwością.
Układamy na blaszce i pieczemy przez 22-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu, środkowa półka).
Krok 2
Upieczoną i przestygniętą dynię obieramy ze skórki.
Krok 3
Do lekko przestygniętej, ale jeszcze ciepłej dyni dodajemy miękkie masło.
Krok 4
Krok 5
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka (4 szt) ubijamy z cukrem (180 g) i cukrem wanilinowym (30 g) na puszystą masę.
Krok 6
Krok 7
Krok 8
Krok 9
Krem cynamonowy:
W małej misce miksujemy schłodzone mascarpone (250 g) ze śmietanką 36% (100 ml) i cukrem pudrem (2 łyżki). Dodajemy także szczyptę cynamonu.
Przestudzone ciasto dyniowe dekorujemy kremem. Przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Polecam wypróbować także inne ciasto z dyni z mojego bloga – klik>>.
Komentarze
1,2kg dyni – ile to będzie gramów gotowego puree?
1200 gr ma być gotowego purre
Ciasto wyszło super, jest wilgotne i smaczne, nawet bez toppingu 😃 moje dodatkowo wzbogacone bakaliami. Pychota!
Konsystencja i smak wyszedł porównywalny do bardziej zbitego budyniu. Sprężysty. Dzieci proszą o biszkopt pod i śmietanową kołderkę nad do smaku. Nie leje się, można jeść ‘z ręki’
Dla mnie jest to najlepsze, po prostu najlepsze ciasto z dyni jakie kiedykolwiek jadłam, a robiłam już sporo ciast dyniowych. Niemniej jednak ten przepis bije wszystkie na głowę.
Witam
A czy zamiast pomarańczy może być cytryna?
czy zamiast jogurtu greckiego może być jogurt naturalny ?
“16 cukru waniliowego” tu chodzi az o 16 lyzeczek? i nie powinien tu przypadkiem byc proszek do pieczenia?
Jakie 16 jak w przepisie jest 30 g cukru waniliowego
16 g cukru waniliowego 🙂
Zrobiłam to ciasto dyniowe, ale po upieczeniu na dużej blaszce ciasto miało 1 cm a miejscami 0,5. Nie wyrosło wcale, zreszta w przepisie nie ma proszku do pieczenia. W smaku dobre. Co więc muszę poprawić??
Nie robiłam ciasta z świeżej dyni, a ten przepis mnie zaintrygował więc postanowiłam spróbować swych sił i przy tym wypieku. Wlewając na blachę ciasto konsystencji mleka obawiałam się klapy jednak podczas pieczenia masa stężała. U mnie ciasto piekło się 2 godziny (nie mam termoobiegu a blaszkę z ciastem położyłam w piekarniku na dużą blachę), a po wystudzeniu polałam czekoladą. Ciasto naprawdę smaczne, warte czekania. Smakowało także domownikom, którzy nie przepadają za smakiem dyni. W mojej wersji bledsze ale to kwestia rodzaju dyni. Polecam każdemu 🙂
Ja przed jego pieczeniem też się bałam, że nic z tego nie będzie bo konsystencja jest dość rzadka, ale w rezultacie wychodzi dość zbity, ładnie się kroi i troszkę ma konsystencję sernika 🙂 Pozdrawiam!