Pomysł na domowe przetwory – dżem z dyni! Są tak banalnie proste do przygotowania, że nawet się tego nie spodziewasz…
Dżem z dyni
Dżem z dyni wykonałam po raz drugi w swoim życiu. Wcześniej ich nie przygotowywałam, ponieważ zawsze myślałam, że ich smak jest nijaki i nie wart roboty. Jednak nic mylnego! Wystarczy ugotowaną i zblendowaną dynię doprawić sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy, szczyptą imbiru i cynamonu… Od razu smakuje zdecydowanie lepiej!
Dżem wychodzi naprawdę świetny. Jest nie za słodki, aromatyczny i stanowi świetne smarowidło do kanapek.
Odmiana dyni do przetworów
Jeżeli chodzi o odmianę dyni do przetworów to polecam użyć dyni zwyczajnej (najczęściej występuje w sklepach, okrągła, o intensywnej pomarańczowej barwie) lub piżmową (podłużna, w kształcie gruszki o blado pomarańczowej barwie).
Z przepisu wyszło mi 6 słoików po 400 ml.
Przepis na: Dżem z dyni
Składniki:
- 2 kg dyni
- sok z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 cytryny
- szczypta imbiru
- opcjonalnie 1 łyżkę skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
- 2 saszetki żelfix (1:3)
- 700 g cukru
Zobacz również:
Dżem z dyni - przepis krok po kroku
Jak zrobić dżem z dyni?
Krok 1
Krok 3
Krok 4
Komentarze