
Pomysł na domowe przetwory – dżem z dyni! Są tak banalnie proste do przygotowania, że nawet się tego nie spodziewasz…
Dżem z dyni
Dżem z dyni wykonałam po raz drugi w swoim życiu. Wcześniej ich nie przygotowywałam, ponieważ zawsze myślałam, że ich smak jest nijaki i nie wart roboty. Jednak nic mylnego! Wystarczy ugotowaną i zblendowaną dynię doprawić sokiem z cytryny, sokiem z pomarańczy, szczyptą imbiru i cynamonu… Od razu smakuje zdecydowanie lepiej!
Dżem wychodzi naprawdę świetny. Jest nie za słodki, aromatyczny i stanowi świetne smarowidło do kanapek.
Odmiana dyni do przetworów
Jeżeli chodzi o odmianę dyni do przetworów to polecam użyć dyni zwyczajnej (najczęściej występuje w sklepach, okrągła, o intensywnej pomarańczowej barwie) lub piżmową (podłużna, w kształcie gruszki o blado pomarańczowej barwie).
Z przepisu wyszło mi 6 słoików po 400 ml.
Wykonanie: Dynię myjemy, wyjmujemy miękki miąższ wraz z pestkami i kroimy w większą kostkę. Pozostały twardy miąższ pokroić w kostkę i włożyć do garnka. Wlewamy wody, tyle aby przykryć wszystkie kawałki dyni. Gotujemy przez 20 minut do miękkości dyni (można sprawdzić widelcem, czy gładko wchodzi w dynię). Dodajemy wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny, a także cukier, skórkę pomarańczową, imbir oraz cynamon. Całość dokładnie mieszamy, gotujemy na średnim ogniu co chwilkę mieszając i doprowadzamy do wrzenia. Wtedy wsypujemy 2 żelfixy z saszetki, mieszamy i gotujemy przez minutkę (według instrukcji na opakowaniu). Gorący dżem z dyni przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i od razu mocno zakręcamy. Przechowujemy w spiżarce lub szafce kuchennej. Od razu przekładamy je do wyparzonych wcześniej słoików, bardzo mocno zakręcamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.Przepis na: Dżem z dyni
Łącznie: 40 min
Składniki:
Jak zrobić dżem z dyni?
Po tym czasie wodę wylewamy z garnka i lekko przestygniętą dynię blendujemy na mus.