Naleśniki bez jajek

4.4/5 (99 ocen)

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

10 min

Naleśniki bez jajek

Pewnie większość z Was powie – “Przecież standardowy przepis na naleśniki to mleko, woda, jajka i mąka… Nie da się zrobić naleśników bez jajek!” Jednak Was zaskoczę, ponieważ można w szybki sposób przygotować równie smaczne do tych klasycznych, naleśniki bez jajek.

Naleśniki bez jajek 

Przygotowywałam je już kilkakrotnie w momencie kiedy np. nabrałam wielką ochotę na naleśniki, a w lodówce nie miałam ani jednego jajka. Wtedy wystarczyło zmiksować mleko, mąkę pszenną, wodę, szczyptę soli i olej roślinny np. rzepakowy. Chwila moment i naleśniki gotowe! Domowe naleśniki bez jajek wychodzą bardzo elastyczne, delikatne w smaku.

Warto zainwestować w lepszą patelnię do naleśników lub taką standardową głębszą, z teflonem (nieprzywierającą), wtedy naleśniki wychodzą jak marzenie! Równiutkie, pięknie się je przewraca na drugą stronę, a umycie takiej patelni po smażeniu naleśników wiąże się tylko z przetarciem jej ściereczką.

Jestem bardzo ciekawa z czym najbardziej lubicie domowe naleśniki? Ja lubię je w najprostszej postaci, czyli dobry dżem z truskawek, świeże owoce: maliny, borówki oraz plasterki banana.

Szukasz ciekawych pomysłów na naleśniki? Podrzucam Ci kilka propozycji:

Przepis na: Naleśniki bez jajek

Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju oleju
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • garść borówek
  • garść malin
  • 1/2 banana
  • dżem z truskawek Stovit
Wyślij emailem

Jak zrobić naleśniki bez jajek?


Wykonanie:

Do wyższej miski dodajemy wszystkie składniki. Miksujemy dokładnie aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju.

Naleśniki smarujemy dżemem, a wierzch dekorujemy świeżymi owocami oraz np. odrobiną miodu, syropu klonowego lub dżemu.


Naleśniki bez jajka

Przepis na naleśniki bez jajek

Ciasto naleśnikowe bez jajek

Naleśniki bez jajek

Średnia ocena 4.4 / 5. Ilość głosów: 99

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Jak
Jak
8 miesięcy temu

Z tych proporcji naleśniki nie wychodzą. Ciasto jest za gęste i trzeba dodać więcej wody lub mleka.

Marta
Marta
3 lat temu

takie sobie, proporcje bez sensu. Wyszły mi za grube. Podwoiłam ilość cieczy i dało się je usmażyć.

Magda
Magda
5 lat temu

Robię naleśniki bez mleka ale bez jajek jeszcze nie próbowałam.

Po Prostu Pycha
Po Prostu Pycha
5 lat temu
W odpowiedzi do  Magda

W takim razie zachęcam do wypróbowania! 🙂 Będę jeszcze próbować zrobić w wolnej chwili naleśniki bez jajek i bez mleka 🙂 Pozdrawiam!

Czy można zrobić naleśniki bez jajka?

Tak i to jak najbardziej! Jeżeli z jakiegoś powodu nie chcesz, lub nie możesz dodać jajka do naleśników, to powyższy przepis jest właśnie dla Ciebie! Dla mnie osobiście nie czuć różnicy w stosunku do tradycyjnego przepisu, dlatego osoby np. które są uczulone na jajka to chętnie wypróbują ten przepis na naleśniki bez jajka. Możesz na jego podstawie zrobić np. Naleśniki Kinder Bueno, Naleśniki z serem i dżemem wiśniowym lub naleśniki ze szpinakiem i serem feta.

Przepis na naleśniki bez jajek

Aby zrobić przepis na naleśniki bez jajek wystarczy nam jedynie szklanka wody gazowanej, szklanka mleka, 2 szklanki mąki pszennej, 50 ml oleju oraz szczypta soli. Całość mieszamy za pomocą miksera na gładką masę, tak aby nie było żadnych grudek. Następnie na patelnie dodajemy łyżkę oleju, a kiedy będzie już nagrzana, wylewamy chochelką masę. Równo smażymy z obydwu stron i przepis na naleśniki bez jajek mamy gotowe!

Ciasto naleśnikowe bez jajek

Ciasto naleśnikowe bez jajek najlepiej wylewać na rozgrzaną patelnie do naleśników, lub na jakąś lepszą patelnie z teflonem, aby ciasto naleśnikowe bez jajek nam się nie przyklejało. Jak już mamy gotowe naleśniczki, to tylko od nas samych zależy jakie składniki dodamy do środka. Może być to klasycznie ser biały na słodko lub dżem, ale również np. świeże owoce czy nutella. Ja osobiście uwielbiam wszystkie naleśniki w każdej postaci, zarówno na słodko, jak i te wytrawne, więc z przyjemnością zjem następnym razem np. naleśniczka z serem feta i szpinakiem 🙂

RozwińZwiń