Dla wielbicieli moich słynnych naleśników Rafaello (klik) mam kolejną słodką i pyszną propozycję – naleśniki Kinder Bueno! Muszę przyznać, że są naprawdę przepyszne. Posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom.
Naleśniki Kinder Bueno to pomysł na pyszny jarski obiad lub słodkie śniadanie. Prezentują się genialnie na talerzu i sprawiają, że od razu człowiek staje się głodny, nawet jeżeli dopiero jadł coś dobrego.
Dodatkowo te pyszne naleśniki są lekko kawowe. Do ciasta dodałam przestygnięte espresso, a opcjonalnie możecie je dodać także do masy Kinder Bueno, która składa się ze śmietanki kremówki, twarogu, mleka w proszku, orzechów laskowych i likieru latte macchiato.
Do moich naleśników użyłam kawy ziarnistej COSMAI ALTURA (100% Arabika) o delikatnym czekoladowym posmaku ze sklepu Advancefood.
PS. Mam dla Was kod rabatowy 15% na hasło – poprostupycha na wszystkie kawy ze sklepu Advancefood.pl.
Przepis na: Naleśniki Kinder Bueno
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
- 50 ml espresso (kawa ziarnista COSMAI ALTURA ze sklepu Advancefood)
Masa Kinder Bueno:
- 50 g podprażonych i zmielonych orzechów laskowych
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 250 g twarogu półtłustego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- opcjonalnie 50 ml likieru np. latte macchiato
- opcjonalnie 20 ml espresso (kawa ziarnista COSMAI ALTURA ze sklepu Advancefood)
Dodatkowo:
- 30 g czekolady mlecznej
- 2 batoniki Kinder Bueno np. white
Zobacz również:
Naleśniki Kinder Bueno - przepis krok po kroku
Wykonanie:
Zaparzamy espresso i odstawiamy do jego przestygnięcia.
Do wysokiej miski dodajemy mąkę, jajka, wodę, mleko, szczyptę soli oraz przestudzone espresso. Miksujemy dokładnie, aby nie było grudek. Smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, wcześniej nalewamy na nią łyżeczkę oleju.
Orzechy blendujemy ręcznym blenderem przez 2 minutki. Ewentualnie bardzo drobno je kroimy.
Zimną śmietankę miksujemy na wysokich obrotach z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy twaróg. Pod koniec ubijania wsypujemy mleko w proszku, miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy i opcjonalnie wlewamy likier oraz espresso. Całość mieszamy delikatnie łyżką.
Naleśniki przekładamy masą i zawijamy w rulonik. Wierzch dekorujemy odrobiną kremu, batonikami Kinder oraz roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze
Czym zastąpić mleko w proszku?
Niestety mleko w proszku nie ma zamiennika 🙁