Słodki ser do naleśników robi się raz, dwa! Kilka składników i gotowe. Oczywiście kluczowy jest dobrej jakości twaróg – np. w kostkach. Do tego warto dodać odrobinę suszonej żurawiny, rodzynek czy skórkę pomarańczową. Coś pysznego!
Przepis na: Ser do naleśników
Składniki:
- 600 g twarogu półtłustego lub chudego
- 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko (ewentualnie można pominąć)
- opcjonalnie 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- opcjonalnie łyżeczka rodzynek, suszonej żurawiny lub skórki pomarańczowej
Zobacz również:
Jak zrobić ser do naleśników?
Krok 1
Ser do naleśników przygotowujemy raz, dwa. Najpierw polecam usmażyć sobie naleśniki, a później od razu je nadziewać.
Do miski wkładamy twaróg (ważne żeby był dobrej jakości np. w kostce), może być np. chudy lub półtłusty, o łącznej wadze około 600-650 gramów. Dodajemy także cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy, 30 g), cukier puder (2 łyżki) oraz żółtko. Czasami dodaję także serek homogenizowany waniliowy (około 200 g), aby masa serowa była delikatnie rzadsza, bardziej waniliowa w smaku.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Ser do naleśników gotowy. Możesz od razu nakładać nadzienie na naleśniki lub przełóż do szczelnego pojemnika i włóż do lodówki jeśli będziesz smarować naleśniki następnego dnia.
Tak przygotowane naleśniki na słodko z serem można sobie podsmażyć na maśle klarowanym i będą smakować jeszcze lepiej!
Zachęcam do wypróbowania moich innych naleśników na słodko – w tym wpisie klik>> znajdziesz sporo inspiracji.
Komentarze