Ser do naleśników

4.8/5 (65 ocen)
Z całą pewnością najczęściej wybieranym farszem do naleśników jest ser. Nic w tym dziwnego, ponieważ robi się go błyskawicznie, jest pyszny, a do tego korzystamy z tanich składników. Samo przygotowanie sera do naleśników z twarogu jest prostsze niż myślisz, a jak pokażę Ci krok po kroku jak go zrobić.

Ilość porcji

6-8

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

5 min

ser do naleśników

Słodki ser do naleśników robi się raz, dwa! Kilka składników i gotowe. Oczywiście kluczowy jest dobrej jakości twaróg – np. w kostkach. Do tego warto dodać odrobinę suszonej żurawiny, rodzynek czy skórkę pomarańczową. Coś pysznego!

Przepis na: Ser do naleśników

Składniki:

Masa serowa:
  • 600 g twarogu półtłustego lub chudego
  • 30 g cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko (ewentualnie można pominąć)
  • opcjonalnie 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • opcjonalnie łyżeczka rodzynek, suszonej żurawiny lub skórki pomarańczowej
Wyślij emailem

Jak zrobić ser do naleśników?


Krok 1

składniki na ser do naleśników - twaróg cukier puder i żółtko

Ser do naleśników przygotowujemy raz, dwa. Najpierw polecam usmażyć sobie naleśniki, a później od razu je nadziewać.

Do miski wkładamy twaróg (ważne żeby był dobrej jakości np. w kostce), może być np. chudy lub półtłusty, o łącznej wadze około 600-650 gramów. Dodajemy także cukier z prawdziwą wanilią (lub wanilinowy, 30 g), cukier puder (2 łyżki) oraz żółtko. Czasami dodaję także serek homogenizowany waniliowy (około 200 g), aby masa serowa była delikatnie rzadsza, bardziej waniliowa w smaku. 


Krok 2

wymieszanie sera na naleśniki za pomocą tłuczka

Całość blendujemy przez chwilkę za pomocą blendera ręcznego lub korzystamy po prostu z tłuczka do ziemniaków. 


Krok 3

ser do naleśników z twarogu

Nie blendujemy zbyt długo, jedynie do połączenia się składników. Masa serowa powinna być dość gęsta, wtedy nie będzie się wylewać z naleśników.  


Krok 4

dodanie skórki kandyzowanej do sera

Na tym etapie można dodać także łyżeczkę suszonej żurawiny, rodzynek czy skórkę pomarańczową kandyzowaną (ja najczęściej ją właśnie dodaję do nadzienia). Jeśli wolisz może być to także starta skórka z cytryny. Mieszamy całość za pomocą łyżki.


Krok 5

ser do naleśników przepis

Ser do naleśników gotowy. Możesz od razu nakładać nadzienie na naleśniki lub przełóż do szczelnego pojemnika i włóż do lodówki jeśli będziesz smarować naleśniki następnego dnia.

Tak przygotowane naleśniki na słodko z serem można sobie podsmażyć na maśle klarowanym i będą smakować jeszcze lepiej!

Zachęcam do wypróbowania moich innych naleśników na słodko – w tym wpisie klik>> znajdziesz sporo inspiracji.


Ser do naleśników

Farsz do naleśników z serem

nadzienie do naleśników z serem

naleśniki z serem białym

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 65

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments

Ser do naleśników przepis

Jeśli jesteś fanem naleśników i chcesz dowiedzieć się, jak przygotować idealny ser do naleśników, to jesteś w odpowiednim miejscu. Ja przygotowuję u mnie naleśniki z serem dosyć regularnie. Najczęściej, kiedy nie mam za dużo czasu na przygotowywanie obiadu. Oczywiście też przygotowuję wersje wytrawne np. naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą, jednak wymagają one troszkę więcej czasu. Natomiast taki ser do naleśników z twarogu przygotujemy w zaledwie kilka minut. Stworzenie pysznego sera do naleśników jest prostsze, niż myślisz, a w tym przepisie pokaże Ci, jak zrobić to krok po kroku.

Farsz do naleśników z serem

Jeżeli masz w planach naleśniki i chcesz stworzyć wyjątkowy farsz do naleśników z serem, to ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Ja moje nadzienie do naleśników z serem przygotowuję na bazie twarogu półtłustego lub chudego, cukru pudru, cukru waniliowego oraz żółtka. Dodatkowo jeżeli mam ochotę, aby mój farsz był bardziej rzadki, to dodaję jeszcze serek homogenizowany, który uczyni nasz ser do naleśników na słodko bardziej waniliowy. No i jeszcze pozostaje kwestia dodatków do farszu. Ja lubię np. bardzo wersję ze skórką kandyzowaną, mój tato z rodzynkami, a mój mąż bez niczego. Jak to mówią są gusta i guściki 🙂 Ważne, aby przygotować ser biały do naleśników tak jak nam pasuje. Ciekawą opcją jest jeszcze dodanie np. cynamonu.

RozwińZwiń