Dania mięsneObiadyPrzepisy z kurczakiem

Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Ostatnio sporym zainteresowaniem cieszą się u mnie na Instagramie relacje z gotowania “na żywo” danych przepisów. Dzisiaj na Instastory dodałam ankietę czy wolicie, abym przygotowała naleśniki na słono czy na słodko. W ciągu godziny ponad 600 osób zaznaczyło, że na słono, więc postanowiłam przygotować zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Skąd zielony kolor? Dodałam po prostu naturalny barwnik do ciasta naleśnikowego, czyli 2 łyżki rozdrobnionego szpinaku. 

Farsz stworzyłam z podsmażonej cebuli, czosnku, kurczaka, szpinaku oraz sera feta. Takie wytrawne naleśniki ze szpinakiem były naprawdę bardzo smaczne. Aby farsz nie wypadał z naleśników podczas krojenia dodałam do niego trochę startego sera mozzarella. Wierzch naleśników udekorowałam podsmażonymi na maśle pomidorkami koktajlowymi. 

Koniecznie wypróbujcie, bo są naprawdę proste i szybkie do przygotowania!

Przepis na: Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

  Łącznie: 30 min

 Liczba porcji: 4-6

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozdrobnionego szpinaku

Farsz:

  • 1 cebula
  • 600 g piersi z kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 g rozdrobnionego szpinaku
  • 100 g sera Feta 
  • szczypta soli, pieprzu
  • 50 g startego sera mozzarella

Dodatkowo:

  • kilka pomidorków koktajlowych

Zielone naleśniki
Krok 1: 

W wysokim naczyniu miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i rozdrobniony szpinak. Masę miksujemy lub blendujemy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni.


Zielone naleśniki ze szpinakiem
Krok 2: 

Cebulę kroimy drobno, smażymy na małym ogniu do momentu jej zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy przez kilka minut. Dodajemy rozmrożony, odcedzony szpinak, ser feta i dusimy pod przykryciem do momentu wyparowania wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec zdejmujemy z palnika i wsypujemy na wierzch starty ser mozzarella, przykrywamy przykrywką, aby ser się jedynie rozpuścił. 

Na każdego naleśnika nakładamy gorący farsz i zwijamy w dowolny sposób.

Na osobnej patelni, na maśle podsmażamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy nimi ciepłe naleśniki. Smacznego!


Zielone naleśniki ze szpinakiem

Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

zielone naleśniki ze szpinakiem

 

 

Print Friendly, PDF & Email
Tagi

Zielone naleśniki ze szpinakiem

Zielone naleśniki ze szpinakiem to bardzo ciekawy i efektowny pomysł na obiad. Zapewniam, że dzieci (i nie tylko!) będą zachwycone taką propozycją 🙂 Swój zielony kolor zawdzięczają naturalnemu barwnikowi, czyli szpinakowi. Jako farsz użyłam szpinaku, kurczaka i sera fety. 

Close