Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

4.7/5 (47 ocen)

Ilość porcji

4-6

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

30 min

zielone naleśniki ze szpinakiem

Ostatnio sporym zainteresowaniem cieszą się u mnie na Instagramie relacje z gotowania “na żywo” danych przepisów. Dzisiaj na Instastory dodałam ankietę czy wolicie, abym przygotowała naleśniki na słono czy na słodko. W ciągu godziny ponad 600 osób zaznaczyło, że na słono, więc postanowiłam przygotować zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Skąd zielony kolor? Dodałam po prostu naturalny barwnik do ciasta naleśnikowego, czyli 2 łyżki rozdrobnionego szpinaku.

Farsz stworzyłam z podsmażonej cebuli, czosnku, kurczaka, szpinaku oraz sera feta. Takie wytrawne naleśniki ze szpinakiem były naprawdę bardzo smaczne. Aby farsz nie wypadał z naleśników podczas krojenia dodałam do niego trochę startego sera mozzarella. Wierzch naleśników udekorowałam podsmażonymi na maśle pomidorkami koktajlowymi.

Koniecznie wypróbujcie, bo są naprawdę proste i szybkie do przygotowania!

Przepis na: Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki rozdrobnionego szpinaku

Farsz:

  • 1 cebula
  • 600 g piersi z kurczaka
  • szczypta przyprawy do kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 g rozdrobnionego szpinaku
  • 100 g sera Feta
  • szczypta soli, pieprzu
  • 50 g startego sera mozzarella

Dodatkowo:

  • kilka pomidorków koktajlowych
Wyślij emailem

Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą - przepis krok po kroku


Krok 1

Zielone naleśniki
W wysokim naczyniu miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i rozdrobniony szpinak. Masę miksujemy lub blendujemy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni.


Krok 2

Zielone naleśniki ze szpinakiem
Cebulę kroimy drobno, smażymy na małym ogniu do momentu jej zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy przez kilka minut. Dodajemy rozmrożony, odcedzony szpinak, ser feta i dusimy pod przykryciem do momentu wyparowania wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec zdejmujemy z palnika i wsypujemy na wierzch starty ser mozzarella, przykrywamy przykrywką, aby ser się jedynie rozpuścił. 

Na każdego naleśnika nakładamy gorący farsz i zwijamy w dowolny sposób.

Na osobnej patelni, na maśle podsmażamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy nimi ciepłe naleśniki. Smacznego!


Zielone naleśniki ze szpinakiem

Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą

zielone naleśniki ze szpinakiem

Średnia ocena 4.7 / 5. Ilość głosów: 47

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Bożena Kulig
Bożena Kulig
4 lat temu

Świetny przepis! Fajnie, że dodałaś troche kurczka. Mięso wybieram od dobrowolskich, wykorzytam Twój przepis i tym razem też wybiore mięso od nich. Jest pyszne. 🙂

Hania
Hania
5 lat temu

Przepiekne są te nalesniki <3

KupujęZaCiebie
KupujęZaCiebie
5 lat temu

Wyglądają przepysznie!

Zielone naleśniki ze szpinakiem

Zielone naleśniki ze szpinakiem to bardzo ciekawy i efektowny pomysł na obiad. Zapewniam, że dzieci (i nie tylko!) będą zachwycone taką propozycją 🙂 Swój zielony kolor zawdzięczają naturalnemu barwnikowi, czyli szpinakowi. Jako farsz użyłam szpinaku, kurczaka i sera fety.

RozwińZwiń