
Ostatnio sporym zainteresowaniem cieszą się u mnie na Instagramie relacje z gotowania “na żywo” danych przepisów. Dzisiaj na Instastory dodałam ankietę czy wolicie, abym przygotowała naleśniki na słono czy na słodko. W ciągu godziny ponad 600 osób zaznaczyło, że na słono, więc postanowiłam przygotować zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Skąd zielony kolor? Dodałam po prostu naturalny barwnik do ciasta naleśnikowego, czyli 2 łyżki rozdrobnionego szpinaku.
Farsz stworzyłam z podsmażonej cebuli, czosnku, kurczaka, szpinaku oraz sera feta. Takie wytrawne naleśniki ze szpinakiem były naprawdę bardzo smaczne. Aby farsz nie wypadał z naleśników podczas krojenia dodałam do niego trochę startego sera mozzarella. Wierzch naleśników udekorowałam podsmażonymi na maśle pomidorkami koktajlowymi.
Koniecznie wypróbujcie, bo są naprawdę proste i szybkie do przygotowania!
Przepis na: Zielone naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem i fetą
Łącznie: 30 min
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki rozdrobnionego szpinaku
Farsz:
- 1 cebula
- 600 g piersi z kurczaka
- szczypta przyprawy do kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 750 g rozdrobnionego szpinaku
- 100 g sera Feta
- szczypta soli, pieprzu
- 50 g startego sera mozzarella
Dodatkowo:
- kilka pomidorków koktajlowych
W wysokim naczyniu miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i rozdrobniony szpinak. Masę miksujemy lub blendujemy. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni.
Cebulę kroimy drobno, smażymy na małym ogniu do momentu jej zeszklenia. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, posypujemy przyprawą do kurczaka i smażymy przez kilka minut. Dodajemy rozmrożony, odcedzony szpinak, ser feta i dusimy pod przykryciem do momentu wyparowania wody. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pod koniec zdejmujemy z palnika i wsypujemy na wierzch starty ser mozzarella, przykrywamy przykrywką, aby ser się jedynie rozpuścił.
Na każdego naleśnika nakładamy gorący farsz i zwijamy w dowolny sposób.
Na osobnej patelni, na maśle podsmażamy pomidorki koktajlowe. Posypujemy nimi ciepłe naleśniki. Smacznego!
Świetny przepis! Fajnie, że dodałaś troche kurczka. Mięso wybieram od dobrowolskich, wykorzytam Twój przepis i tym razem też wybiore mięso od nich. Jest pyszne. 🙂
Przepiekne są te nalesniki <3
Wyglądają przepysznie!