Dania mięsneDania z warzywamiDania z wieprzowinąKuchnia meksykańskaKuchnie świataNaleśnikiNaleśniki z mięsemNaleśniki z warzywamiObiady

Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku z czerwoną fasolą oraz mięsem mielonym są przepyszne i naprawdę sycące. Ciężko poprzestać na jednym!

Naleśniki z mięsem

Naleśniki meksykańskie można podawać zaraz po ich nadzianiu (oczywiście gorącym farszem) i zrolowaniu. Dodatkowo jednak polecam je przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 12 minut wraz z żółtym serem (jeśli wolisz to mozzarellę możesz zastąpić cheddarem lub parmezanem). Mi w takiej zapiekanej wersji smakują najbardziej! Wierzch można posypać posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. No palce lizać.

Koniecznie wypróbuj mój przepis na naleśniki po meksykańsku!

Przepis na: Naleśniki po meksykańsku

Składniki:

Naleśniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • szczypta soli

Farsz:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 600 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub wołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 200 g czerwonej fasoli z puszki
  • 100 g kukurydzy konserwowej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g pomidorów z puszki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • opcjonalnie sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie 1/3 papryczki chili lub papryka ostra w proszku

Dodatkowo:

  • 100 g mozzarelli
  • odrobina posiekanej pietruszki lub kolendry

Jak zrobić naleśniki meksykańskie?

ciasto naleśnikowe
Krok 1 

Do wysokiej miski dodajemy mąkę (1 i 3/4 szklanki), mleko (250 ml), wodę gazowaną (250 ml), jajka (2 szt) i szczyptę soli. Miksujemy przez kilkanaście sekund do momentu połączenia się składników.

Smażymy naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni (najlepiej takiej z nieprzywierającą powierzchnią), wcześniej można opcjonalnie nalać na nią łyżeczkę oleju. Mi wyszło 7 naleśników. 


naleśniki faszerowane
Krok 2 

Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej (2-3 łyżki). Dodajemy drobno posiekaną cebulę i smażymy do momentu jej zeszklenia. Następnie dodajemy startą na tarce marchewkę (ja użyłam większej sztuki). Mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty na średnim ogniu.


farsz do naleśników
Krok 3 

Dodajemy mięso (600 g), przeciśnięty przez praskę czosnek (3 duże ząbki), sól (1/2 łyżeczki), a także paprykę słodką (1/2 łyżeczki) i przyprawę do mięs (1/2 łyżeczki). Smażymy na średnim ogniu przez 3 minuty, co chwilę mieszając.


farsz meksykański
Krok 4

Gdy mięso już będzie usmażone, wtedy dodajemy fasolę (około 200 g odsączoną z zalewy) i kukurydzę (około 100 g, również odsączoną z zalewy), mieszamy.

Dodajemy także koncentrat pomidorowy (2 łyżki), pomidory z puszki (200 g, u mnie krojone z czosnkiem i bazylią). Smażymy przez 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka), solą i pieprzem (do smaku). Jeśli chcecie podkręcić ostrość to polecam dodać paprykę ostrą (chociaż 1/2 łyżeczki) lub małą papryczkę chili (drobniutko posiekaną).

 


szybki obiad
Krok 5

Nasz farsz jest już gotowy. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 190 stopni (u mnie funkcja grill, ale można ustawić termoobieg).


zapiekane naleśniki
Krok 6

Na każdego naleśnika nakładamy około 2-3 czubate łyżki farszu. Posypujemy startym żółtym serem (około 1 łyżeczka). Zwijamy naleśniki w rulonik i przekładamy do naczynia żaroodpornego.


naleśniki z mięsem
Krok 7

Naleśniki przekładamy do naczynia żaroodpornego (jeden obok drugiego). Ich wierzch można udekorować odrobiną farszu i startym serem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 12 minut (w sumie do rozpuszczenia się sera).

Gorące naleśniki można opcjonalnie posypać posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Takie zapiekane naleśniki są najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika, więc polecam zapiekać sobie taką ilość naleśników ile będziecie w stanie zjeść na obiad czy kolację. Jeśli chcecie je zjeść także następnego dnia to polecam sobie ciasto naleśnikowe włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika żeby nie wyschły, a farsz przełożyć do miseczki i schować do lodówki. Kolejnego dnia wystarczy nadziać farszem naleśniki, zawinąć i włożyć do piekarnika. Gotowe!


Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

naleśniki z mięsem mielonym po meksykańsku

nalesniki z miesem mielonym po meksykansku

naleśniki po meksykańsku a'la burrito

naleśniki z mięsem

Print Friendly, PDF & Email

Oceń ten przepis!

Średnia ocena 4.8 / 5. Ilość głosów: 126

Oceń ten post jako pierwszy!

Subskrybuj
Powiadom o
1 Komentarz
Najnowsze
Najstarsze Popularne
Inline Feedbacks
Zobacz wszystkie komentarze
Patrycja
1 miesiąc temu

Wyszły pysznie! Dziękuję za przepis 😀

Back to top button