Naleśniki po meksykańsku z czerwoną fasolą oraz mięsem mielonym są przepyszne i naprawdę sycące. Ciężko poprzestać na jednym!
Naleśniki z mięsem
Naleśniki meksykańskie można podawać zaraz po ich nadzianiu (oczywiście gorącym farszem) i zrolowaniu. Dodatkowo jednak polecam je przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec przez 12 minut wraz z żółtym serem (jeśli wolisz to mozzarellę możesz zastąpić cheddarem lub parmezanem). Mi w takiej zapiekanej wersji smakują najbardziej! Wierzch można posypać posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. No palce lizać.
Koniecznie wypróbuj mój przepis na naleśniki po meksykańsku!
Przepis na: Naleśniki po meksykańsku
Składniki:
Naleśniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- szczypta soli
Farsz:
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 600 g mięsa mielonego np. wieprzowego lub wołowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki przyprawy do mięs
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 200 g czerwonej fasoli z puszki
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 200 g pomidorów z puszki
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- opcjonalnie sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie 1/3 papryczki chili lub papryka ostra w proszku
Dodatkowo:
- 100 g mozzarelli
- odrobina posiekanej pietruszki lub kolendry
Zobacz również:
Jak zrobić naleśniki meksykańskie?
Krok 1
Do wysokiej miski dodajemy mąkę (1 i 3/4 szklanki), mleko (250 ml), wodę gazowaną (250 ml), jajka (2 szt) i szczyptę soli. Miksujemy przez kilkanaście sekund do momentu połączenia się składników.
Smażymy naleśniki z obu stron na rozgrzanej patelni (najlepiej takiej z nieprzywierającą powierzchnią), wcześniej można opcjonalnie nalać na nią łyżeczkę oleju. Mi wyszło 7 naleśników.
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Dodajemy także koncentrat pomidorowy (2 łyżki), pomidory z puszki (200 g, u mnie krojone z czosnkiem i bazylią). Smażymy przez 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi (1 łyżeczka), solą i pieprzem (do smaku). Jeśli chcecie podkręcić ostrość to polecam dodać paprykę ostrą (chociaż 1/2 łyżeczki) lub małą papryczkę chili (drobniutko posiekaną).
Krok 5
Krok 6
Krok 7
Gorące naleśniki można opcjonalnie posypać posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Takie zapiekane naleśniki są najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika, więc polecam zapiekać sobie taką ilość naleśników ile będziecie w stanie zjeść na obiad czy kolację. Jeśli chcecie je zjeść także następnego dnia to polecam sobie ciasto naleśnikowe włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika żeby nie wyschły, a farsz przełożyć do miseczki i schować do lodówki. Kolejnego dnia wystarczy nadziać farszem naleśniki, zawinąć i włożyć do piekarnika. Gotowe!
Komentarze
Wyszły pysznie! Dziękuję za przepis 😀