Zapiekane naleśniki z warzywnym risotto i mielonym mięsem to pomysł na pyszny i bardzo efektowny obiad dla całej rodziny. Już dawno chodziła za mną ochota na wytrawne naleśniki i jak tylko zobaczyłam w mięsnym sklepie bardzo ładne mięso wołowe to stwierdziłam, że jak tylko wrócę z zakupów to je od razu zmielę w maszynce i przygotuję z niego farsz do moich naleśników. Wyszły naprawdę przeeepyszne w smaku! Bardzo wyraziste, nieco pikantne i do tego sycące.
Do mojego przepisu na zapiekane naleśniki użyłam nowości od firmy The Green Woodpecker Trill, a mianowicie warzywne risotto do samodzielnego przygotowania z dynią, pieczarkami i nutą chili. Najważniejsze jest to, że nie jest to danie typu „instant”! Są to przede wszystkim dania, które należy przygotować samodzielnie, a jednocześnie nie trzeba odmierzać składników czy kroić warzyw. Każde opakowanie zawiera idealne proporcje wszystkiego, co najważniejsze. Warto dodać także, że składniki nie są poddane wcześniejszej obróbce termicznej.
Sam producent tego produktu pisze:
“To jedyne risotto w Polsce o tak czystym składzie. Zawiera tylko naturalne składniki, żadnych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Mało tego, w daniach nie znajdziesz również soli! To ty decydujesz czy chcesz ją dodać.”
To takie proste… Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie pracochłonnego obiadu to wystarczy jedynie umiejętność mieszania zawartości na patelni, a po 20-25 minutach zyskujesz pyszny, sycący posiłek i kulinarną satysfakcję.
Przepis na: Zapiekane naleśniki z warzywnym risotto i mięsem mielonym
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
Farsz:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- szczypta przyprawy do mięsa mielonego
- 2 ząbki czosnku
- szczypta papryki słodkiej
- 2 łyżki oleju
- Warzywne risotto do samodzielnego przygotowania z dynią, pieczarkami i nutą chili firmy The Green Woodpecker Trill (215 g)
- 100 ml białego wina
- 700 ml bulionu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- szczypta soli i pieprzu
- 100 g mozzarelli
- 200 ml passaty pomidorowej
Zobacz również:
Jak zrobić zapiekane naleśniki z warzywnym risotto i mięsem mielonym?
Krok 1
Krok 2
Krok 3
Krok 4
Krok 5
Krok 6
Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Piec przez 15 minut do momentu rozpuszczenia się mozzarelli. Smacznego!
Komentarze
Jestem zachwyona tymi nalesnikami :* są przeeeeepyszne!
Te nalesniki to jakis sztos! Pierwszy raz mi wyszedl tak smaczny farsz <3 Bede robic codziennie
Chyba w lidlu kupowalam ostatnio ich produkty, bodajze kaszotto z podgrzybkami i było pyszne 😛
Jutro robię na obiad! Dzisiaj ogarnelam zakupy 😛 Czuję, ze bedzie pysznie