Dania mięsneObiadyZapiekanki

Zapiekane naleśniki z warzywnym risotto i mięsem mielonym

Zapiekane naleśniki z warzywnym risotto i mielonym mięsem to pomysł na pyszny i bardzo efektowny obiad dla całej rodziny. Już dawno chodziła za mną ochota na wytrawne naleśniki i jak tylko zobaczyłam w mięsnym sklepie bardzo ładne mięso wołowe to stwierdziłam, że jak tylko wrócę z zakupów to je od razu zmielę w maszynce i przygotuję z niego farsz do moich naleśników. Wyszły naprawdę przeeepyszne w smaku! Bardzo wyraziste, nieco pikantne i do tego sycące.

Do mojego przepisu na zapiekane naleśniki użyłam nowości od firmy The Green Woodpecker Trill, a mianowicie warzywne risotto do samodzielnego przygotowania z dynią, pieczarkami i nutą chili. Najważniejsze jest to, że nie jest to danie typu „instant”! Są to przede wszystkim dania, które należy przygotować samodzielnie, a jednocześnie nie trzeba odmierzać składników czy kroić warzyw. Każde opakowanie zawiera idealne proporcje wszystkiego, co najważniejsze. Warto dodać także, że składniki nie są poddane wcześniejszej obróbce termicznej.

Sam producent tego produktu pisze:

“To jedyne risotto w Polsce o tak czystym składzie. Zawiera tylko naturalne składniki, żadnych wzmacniaczy smaku i konserwantów. Mało tego, w daniach nie znajdziesz również soli! To ty decydujesz czy chcesz ją dodać.”

To takie proste… Jeżeli nie masz czasu na przygotowywanie pracochłonnego obiadu to wystarczy jedynie umiejętność mieszania zawartości na patelni, a po 20-25 minutach zyskujesz pyszny, sycący posiłek i kulinarną satysfakcję.

Przepis na: Zapiekane naleśniki z warzywnym risotto i mięsem mielonym

  Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 3-4

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • szczypta przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta papryki słodkiej
  • 2 łyżki oleju
  • Warzywne risotto do samodzielnego przygotowania z dynią, pieczarkami i nutą chili firmy The Green Woodpecker Trill (215 g)
  • 100 ml białego wina
  • 700 ml bulionu
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 100 g mozzarelli
  • 200 ml passaty pomidorowej

Jak zrobić zapiekane naleśniki z warzywnym risotto i mięsem mielonym?

naleśniki
Krok 1: 

W wysokim naczyniu miksujemy mąkę, mleko, wodę, jajka i szczyptę soli. Masę miksujemy przez minutę do połączenia się składników. Naleśniki smażymy z obu stron na patelni teflonowej. 


farsz do naleśników
Krok 2: 

Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej i dodajemy mielone mięso. Po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką, a także przyprawę do mięsa mielonego. Smażymy przez 4-5 minut na małym ogniu co chwilkę mieszając.


wytrawne naleśniki z mięsem mielonym
Krok 3: 

Wsypujemy warzywne risotto i smażymy przez 2 minuty ciągle mieszając. Po tym czasie podlewamy białym winem, a także dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy do momentu wchłonięcia całego wina. Następnie dolewamy po 100 ml bulionu aż do momentu ponownego wchłonięcia płynu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i opcjonalnie dodajemy dodatkowy przeciśnięty przez praskę czosnek. Ważne żeby farsz był zwarty, a płyny powinny całkowicie wchłonąć.


wytrawne naleśniki z mięsem
Krok 4: 

Na środek naleśnika nakładamy 2 łyżki farszu, a następnie zwijamy go w rulonik. Każdego naleśnika kroimy na 3 równe części.


wytrawne naleśniki
Krok 5: 

Na dno naczynia żaroodpornego nalewamy passatę pomidorową. Następnie nakładamy przekrojone naleśniki wypełnione farszem.


naleśniki z mięsem mielonym i mozzarellą
Krok 6: 

Wierzch posypujemy drobno pokrojoną mozzarellą.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. 180 stopni. Piec przez 15 minut do momentu rozpuszczenia się mozzarelli. Smacznego! 


Zapiekane naleśniki

Zapiekane naleśniki z mięsem

Zapiekane naleśniki z mięsem mielonym

naleśniki z mięsem mielonym

 

Print Friendly, PDF & Email
Close