Dania mięsneObiadyZapiekanki

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i wieprzowiną

Przed Wami genialna naleśnikowa wariacja, która z pewnością podbije Wasze serca! Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i wieprzowiną to pyszny pomysł na obiad. U mnie zrobiła istną furorę, a jestem pewna, że u Ciebie w domu również wszystkim posmakuje.

Domowy sos pomidorowy, ciasto naleśnikowe i farsz mięsny ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą… O jakie to było pyszne! Te zapiekane naleśniki to przede wszystkim oryginalna propozycja na obiad czy kolację. Nie są trudne do przygotowania, a efekt finalny prezentuje się świetnie na talerzu.

Zapiekane naleśniki

Do przygotowania tej zapiekanki użyłam mojego sprawdzonego przepisu na naleśniki (klik >>). Wychodzą one delikatne w smaku i pięknie się obracają na każdej patelni. Z kolei farsz przygotowałam na bazie szynki wieprzowej bez kości z system certyfikowanej jakości żywności QAFP. Robiąc swoje zakupy zwracam uwagę przede wszystkim na jakość mięsa, a system QAFP obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „ od pola do stołu”.

Cele QAFP:

  • wyróżnienie produkcji żywności o najwyższej jakości;
  • budowanie wartości dodanej na każdym etapie łańcucha produkcji;
  • współpraca w tworzeniu i efektywnej promocji jakości;
  • połączenie wiedzy i doświadczenia w systemowym podejściu do jakości;
  • tworzenie łańcucha powiązań integrującego branżę w budowaniu jej wiarygodności.

Nie wiem czy wiesz, ale takie mięso z certyfikatem QAFP można kupić w wielu miastach w różnych sklepach spożywczych. Dokładną mapkę z lokalizacjami znajdziesz tutaj klik >>.

Przepis na: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i wieprzowiną

Przepis na: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i wieprzowiną

  Łącznie: 40 min

 Liczba porcji: 3-4

Składniki:

Naleśniki:

Farsz:

  • 750 g szynki wieprzowej bez kości (mielone)
  • 3 łyżki oleju
  • 1/3 łyżeczki przyprawy do gulaszu lub wieprzowiny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 600 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 100 g sera feta
  • 70 g mozzarelli

Dodatkowo:

  • 400 g pomidorów krojonych z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu, ziół prowansalskich
  • opcjonalnie kilka listków oregano czy kolendry

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i wieprzowiną?

Krok 1 

Naleśniki przygotowujemy z tego przepisu (klik >>).

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju dodajemy pokrojoną w piórka lub drobną kosteczkę cebulę. Gdy się lekko zeszkli, wtedy dodajemy mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez około 2-3 minutki na średnim ogniu. Wsypujemy przyprawę do mięsa wieprzowego i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie usmażone.  


Krok 2

Dodajemy także rozdrobniony świeży lub mrożony szpinak (trzeba go rozmrozić przed dodaniem), a także ser feta. Całość dusimy pod przykryciem przez 2-3 minuty na średnim ogniu. Pod koniec dodajemy połowę startej mozzarelli, zdejmujemy z ognia i jedynie całość mieszamy.  


Krok 3

Na małą patelnię dodajemy pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, zioła prowansalskie i opcjonalnie kilka listków posiekanej kolendry czy oregano (może być tez bazylia). Dusimy pod przykryciem aż powstanie gładki sos pomidorowy (mi to zajęło ok 8 minut). Jeśli chcesz mieć idealną konsystencję, wtedy najlepiej sos zblendować. Sos wylewamy na spód naczynia żaroodpornego.

Na środek każdego naleśniki nakładamy 2 łyżki ciepłego farszu i ciasno zwijamy w rulonik. Każdego naleśnika kroimy w poprzek na ok 4-5 równych kawałków i układamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika na 10 minut, temp. 190 stopni. Po tym czasie wierzch posypujemy pozostałym startym serem i ponownie zapiekamy przez 5-7 minut.

Podajemy gorące. Smacznego! 


naleśniki ze szpinakiem

naleśniki ze szpinakiem

zapiekane naleśniki

zapiekane naleśniki

pomysł na obiad

Post realizowany w ramach kampanii “Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.

Print Friendly, PDF & Email
Back to top button