Przed Wami genialna naleśnikowa wariacja, która z pewnością podbije Wasze serca! Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i wieprzowiną to pyszny pomysł na obiad. U mnie zrobiła istną furorę, a jestem pewna, że u Ciebie w domu również wszystkim posmakuje.
Domowy sos pomidorowy, ciasto naleśnikowe i farsz mięsny ze szpinakiem, serem feta i mozzarellą… O jakie to było pyszne! Te zapiekane naleśniki to przede wszystkim oryginalna propozycja na obiad czy kolację. Nie są trudne do przygotowania, a efekt finalny prezentuje się świetnie na talerzu.
Zapiekane naleśniki
Do przygotowania tej zapiekanki użyłam mojego sprawdzonego przepisu na naleśniki (klik >>). Wychodzą one delikatne w smaku i pięknie się obracają na każdej patelni. Z kolei farsz przygotowałam na bazie szynki wieprzowej bez kości z system certyfikowanej jakości żywności QAFP. Robiąc swoje zakupy zwracam uwagę przede wszystkim na jakość mięsa, a system QAFP obejmuje swoim zasięgiem wszystkie ogniwa łańcucha produkcyjnego w ramach koncepcji „ od pola do stołu”.
Cele QAFP:
- wyróżnienie produkcji żywności o najwyższej jakości;
- budowanie wartości dodanej na każdym etapie łańcucha produkcji;
- współpraca w tworzeniu i efektywnej promocji jakości;
- połączenie wiedzy i doświadczenia w systemowym podejściu do jakości;
- tworzenie łańcucha powiązań integrującego branżę w budowaniu jej wiarygodności.
Nie wiem czy wiesz, ale takie mięso z certyfikatem QAFP można kupić w wielu miastach w różnych sklepach spożywczych. Dokładną mapkę z lokalizacjami znajdziesz tutaj klik >>.
Przepis na: Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i wieprzowiną
Składniki:
Naleśniki:
- przepis na ciasto naleśnikowe (klik >>)
Farsz:
- 750 g szynki wieprzowej bez kości (mielone)
- 3 łyżki oleju
- 1/3 łyżeczki przyprawy do gulaszu lub wieprzowiny
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 600 g szpinaku (świeży lub mrożony)
- 100 g sera feta
- 70 g mozzarelli
Dodatkowo:
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 płaskiej łyżeczki soli
- szczypta pieprzu, ziół prowansalskich
- opcjonalnie kilka listków oregano czy kolendry
Zobacz również:
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i wieprzowiną?
Krok 1
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju dodajemy pokrojoną w piórka lub drobną kosteczkę cebulę. Gdy się lekko zeszkli, wtedy dodajemy mielone mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez około 2-3 minutki na średnim ogniu. Wsypujemy przyprawę do mięsa wieprzowego i dusimy pod przykryciem aż mięso będzie usmażone.
Krok 2
Krok 3
Na środek każdego naleśniki nakładamy 2 łyżki ciepłego farszu i ciasno zwijamy w rulonik. Każdego naleśnika kroimy w poprzek na ok 4-5 równych kawałków i układamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika na 10 minut, temp. 190 stopni. Po tym czasie wierzch posypujemy pozostałym startym serem i ponownie zapiekamy przez 5-7 minut.
Podajemy gorące. Smacznego!
Post realizowany w ramach kampanii “Jakość z polskim certyfikatem” finansowanej z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego i Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
Komentarze