Zapiekane naleśniki gyros smakują naprawdę świetnie na ciepło podawane z domowym sosem czosnkowym! Są bardzo sycące i ciekawe w smaku. Do tego łatwe i proste do przygotowania.
Przepis na: Zapiekane naleśniki gyros
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 i 1/2 szklanki wody gazowanej
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 czerwona cebula
- 500 g piersi z kurczaka
- 1/2 łyżeczki przyprawy gyros
- 1 papryka czerwona
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki oregano
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- opcjonalnie 2 ogórki konserwowe
- 3 łyżki suszonych pomidorów w oleju
- 2-3 większe garści kapusty pekińskiej lub roszponki, rukoli
- 120 g mozzarelli
Sos czosnkowy:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- większa szczypta soli i pieprzu
- 1 czubata łyżka śmietany 18%
Zobacz również:
Zapiekane naleśniki gyros przepis krok po kroku:
Krok 1
Ciasto na naleśniki: mąkę, mleko, wodę, jajka i sól miksujemy przez kilka sekund do momentu powstania jednolitego ciasta.
Krok 2
Smażymy naleśniki z obu stron – w tym przypadku nalewałam odrobinę więcej ciasta na patelnię żeby ciasto naleśnikowe było grubsze.
Krok 3
Na rozgrzanej patelni z dużą ilością oleju smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę (1 mała sztuka), a po chwili dodajemy pokrojone mięso (500 g). Posypujemy przyprawą gyros oraz oregano.
Krok 4
Smażymy na większym ogniu wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (1 duży ząbek). Gdy mięso będzie wyraźnie usmażone, wtedy dodajemy drobno pokrojoną paprykę, mieszamy i smażymy dosłownie minutę. Dodajemy posiekane pomidory suszone (3 łyżki), kukurydzę konserwową (3 łyżki) oraz opcjonalnie pokrojone drobno ogórki konserwowe.
Krok 5
Na sam koniec dodajemy startą na tarce mozzarellę i zdejmujemy z ognia (ser nie musi się rozpuścić, bo z pewnością rozpuści się w piekarniku).
Krok 6
Na każdego naleśnika nakładamy około 2 łyżek farszu oraz małą garść posiekanej kapusty pekińskiej.
Krok 7
Zwijamy naleśniki jak krokiety, czyli boki powijamy, a później rolujemy całość (szczelnie chowając w taki sposób farsz)
Krok 8
Zapiekane naleśniki gyros układamy w naczyniu żaroodpornym. Mi wyszło 6 sporych sztuk.
Ich wierzch smarujemy odrobiną ketchupu czy sosu BBQ i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy przez 12-15 minut w temp. 190 stopni (grzanie góra-dół, można z termoobiegiem).
Gorące naleśniki podajemy z osobno przygotowanym sosem czosnkowym. Całość wtedy smakuje naprawdę świetnie.
PS. Oczywiście możesz dodać też nieco sosu do środka naleśnika przed zwinięciem, ale jednak polecam taki nieroztopiony sos podawać osobno.
Zachęcam do obejrzenia moich innych przepisów na naleśniki – w tym wpisie KLIK znajdziesz sporo inspiracji.
Komentarze
Po świętach zrobiłam z kapustą kiszoną i trzema rodzajami mięs, które zostały z rosołu i też dodałam przyprawę do gyrosa, by podkręcić smak
Super 🙂