Makaron z cukinią

4.5/5 (144 ocen)

Ilość porcji

3-4

Poziom trudności

Łatwy

Czas przygotowania

25 min

makaron z cukinią

Makaron z cukinią i boczkiem to niezwykle proste oraz smaczne danie. Zrobisz całość w niecałe 30 minut! Ja użyłam makaronu pappardelle, ale równie dobrze możesz użyć tagliatelle, penne czy spaghetti.

Makaron z cukinią przepis

Jeśli szukasz przepisów z cukinią w roli głównej to dobrze trafiłaś/eś. To ciekawy pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Śmietankowy sos wzbogaciłam serem feta, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do tego aromatyczna natka pietruszki… Koniecznie wypróbujcie!

Makaron z boczkiem

Ten makaron z boczkiem można jeszcze wzbogacić o suszone pomidory, kurki czy pieczarki.

Polecam także wypróbować inne dania z cukinią jak np. leczo z cukinią, faszerowaną cukinię, czy placuszki z cukinii. Jeśli wolisz coś w wersji na słodko to podrzucam przepis na ciasto czekoladowe z cukinią.

Przepis na: Makaron z cukinią

Składniki:

  • 2 małe cukinie (około 600 g)
  • odrobina oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g boczku wędzonego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • większa szczypta pieprzu
  • większa szczypta ziół prowansalskich
  • 1 łyżka sera feta
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 200 g makaronu np. tagliatelle lub pappardelle
Wyślij emailem

Makaron z cukinią - przepis krok po kroku


Krok 1

przepisy z cukinią

Dwie mniejsze cukinie lub jedną (łącznie 600 g) większą myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Następnie ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ja cukinii nie obieram, ale jeśli chcecie to możecie to zrobić.


Krok 2

cukinia z makaronem

Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.

Boczek (300 g)kroimy w małą kostkę.

Na rozgrzaną patelnię nalewamy olej (1-2 łyżki). Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (2 ząbki), a także boczek. Smażymy przez 2-3 minuty.


Krok 3

cukinia przepisy

Dodajemy cukinię na patelnię (można ją wcześniej nieco wydusić w rękach). Wsypujemy sól (1/4 łyżeczki), pieprz (większa szczypta) i zioła prowansalskie (większa szczypta). Smażymy przez 3 minuty na średnim ogniu, co chwilę mieszamy. Po tym czasie dodajemy ser feta (1 łyżka) i mieszamy.


Krok 4

szybki obiad

Następnie dodajemy śmietankę (250 ml) wymieszaną z mąką pszenną (1 łyżeczka). Wlewamy na patelnię i mieszamy. Po kilku minutach sos powinien się delikatnie zagęścić. Opcjonalnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, a także posiekaną natką pietruszki (1 łyżeczka).

Podajemy z osobno ugotowanym makaronem.


Makaron z cukinią

Makaron z cukinią i boczkiem

makaron z cukinią

makaron z cukinią przepis

Średnia ocena 4.5 / 5. Ilość głosów: 144

Oceń ten post jako pierwsza!

Komentarze

Subskrybuj
Powiadom o
guest
10 komentarzy
najnowszy
najstarszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Monikq
Monikq
2 miesięcy temu

Coś obłędnego 🙂
Polecam 😉

Kasia
Kasia
2 miesięcy temu

bardzo dobry, szybki obiadek, miła odmiana dla spaghetti 😉
świetny blog 🙂

Dagmara
Dagmara
3 miesięcy temu

Pyszne. Bardzo lubię wracać do tego dania😋

Michalina
Michalina
1 rok temu

Uwielbiam. Szybki pyszny obiad 🙂

Matylda22
Matylda22
2 lat temu

Pychota